Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

helder. Ook de radiogrammen van het skelet komen overeen met die van een kind in zijn tweede decennium. Zij onderscheiden zich ten opzichte van de radiogrammen van een normaal 6-jarig kind, o.a., door de aanwezigheid van het os pisiforme en distale epiphyse van de ulna. Zonder twijfel bestaat dus vroegtijdige ontwikkeling. De betrekkelijke lichaamsverhoudingen zijn evenwel kinderlijk; de ledematen zijn klein ten opzichte van den romp. Het is dus beter te spreken van reuzengroei op kinderleeftijd met vroegtijdige ontwikkeling.

Klinische diagnose: niertumor. Bij laparotomie blijkt het gezwel inoperabel. Exitus.

Anatomie: Groot, knobbelig gezwel op de plaats van de linker bijnier met bloeding, necrose en verkalking, dat door de vena renalis in de vena cava inferior is doordrongen en deze van de bifurcatie af tot aan het middenrif opvult.

Microscopisch zijn de tumorcellen groot, polygonaal, met groote bijna ronde kern en fijn-korrelig goed kleurbaar proIpplasma. Zij zijn vaak in strengen gelegen. Er zijn reuzencellen. Het vaatlumen is door endotheel van de tumorcellen gescheiden. Het beeld gelijkt op de bijnierschors. De linker nier is klein, gaaf, afgeplat; de rechter nier is grooter, de rechter bijnier normaal. Metastasen in de regionaire lymphklieren en tot boon-grootte in de longen. Men zou om de geringe ontwikkeling van het stroma van een sarcoom willen spreken, het epitheliale karakter van de cellen stempelt het gezwel tot een epitheliale nieuwvorming.

Dc* aangekondigde, uitvoerige anatomische beschrijving door D i e t r i c h heb ik niet kunnen vinden.

8. Qerber. (1904). Bijniercarcinoom met gezwelthrombose van de vena cava inferior, die tot in den rechter boezem reikt. Metastasen in lever en longen.

Kliniek. Een 47-jarige kachectische vrouw heeft sinds drie maanden oedemen. Behalve een droge bronchitis zijn geen afwijkingen te vinden. Zij overlijdt 11 dagen na de opname, is de laatste dagen benauwd en cyanotisch.

Anatomie: Op de plaats van de linker bijnier bevindt zich een uit aparte knobbels opgebouwd ellipsoied gezwel, lengte-afmeting 15 c.M., dwarse 8 c.M., met bloeding en necrose. Tumorthrombose van vena suprarenalis, vena renalis en vena cava inferior de laatste vormt in den rechter boezem een groote poliep, i Er

Sluiten