Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Onder algemeene zwakte en kachexie treedt 1/2 jaar na het ongeval de dood op. x i

Anatomie. Gezwel op de plaats van de linker bijnier, afmetingen 11 :7.5 :8 c.M., afgekapseld, uit aparte knobbels opgebouwd, met vervetting, bloeding en necrose; multipele metastasen in de lever en in de vena portae. Rechter bijnier en nieren (normaal.

Alleen obductie der buikorganen. De gezwelcellen zijn polymorph, perivasculair en fasciculair gerangschikt. Er zijn reuzencellen. Gelijkenis op bijnierschors.

11. W-in kier, (1909), (geval A. 6.) Epithelioma peri'v(asculare van de linker bijnier met metastasen in de lever, de hersenen en de linker nier.

Kliniek. 48-jarige arbeider in een ijzergieterij, begint een jaar na een trauma capitis zich zonderling te gedragen, een half jaar later overlijdt hij, onder verschijnselen van hersenbloeding.

Anatomie. Kippenei-groot, week gezwel op de plaats van de linker bijnier, met bloeding, necrose en vervetting. Rechter bijnier normaal. Tot kers-groote metastasen in de linker nier, talrijke metastasen in de lever, een groote metastase in de rechter voorhoofdskwab van de hersenen.

De microscopie komt overeen met het vorige geval.

Geheel zeker schijnt de diagnose in dit geval niet, met name blijkt niet duidelijk, waarom de gezwelvorming niet van de hersenen of hersenvliezen is uitgegaan.

12. Winkler, (geval A. 7.) Epithelioma perivasculare van rechter bijnier met metastasen in lever en longen.

Kliniek. Een meisje van 16 jaar krijgt na een pleuritis een ppzetting van den buik, later ook van de beenen. Behalve zeer sterke oedemen van de beenen bestaan venectasiën, de lever is sterk vergroot, de urine bevat eiwit. Onder toename van de oedemen en erysipelas van het linker been overlijdt patiente, 10 maanden nadat zij van de pleuritis was genezen.

Anatomie. Op de plaats van de rechter bijnier een struisvogelei-groot, vast elastisch gezwel, met necrose bloeding en vervetting. Tusschen de aparte knobbels, waaruit de tumor is ppgebouwd, bevinden zich nog resten van bijnierweefsel. De vena cava inferior en de beide venae iliacae zijn met een tumorthrombus opgevuld, die tot in den rechter boezem reikt. De longen bevatten tot hazelnoot-groote gezwelknobbels. Enkele

Sluiten