Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

snor en baard en abnormale haargroei op abdomen. Kinderhoofd-groot gezwel van linker bijnier met levermetastasen.

6. Gallais, (1912), (geval Xjll). Meisje van 19 jaar, dat op haar 13de jaar begint te menstrueeren. Tusschen 14de en 17e jaar wordt zij dik, de pauzen tusschen de menstruaties worden langer. Zij voelt zich hoe langer hoe meer tot het vrouwelijk geslacht aangetrokken. Op het 18e jaar verdwijnen de menses, zij wordt zenuwachtig. Adipositas en toename van spierkracht. Op haar 19e jaar ontstaan oedemen en na haaruitval hypertrichose, o.a. I van de bovenlip. Later ook baardgroei. De borsten zijn klein. Nu volgt een periode van asthenie. De huid is grijsachtig gekleurd. Patiente begint te vermageren en er ontstaan striae in de oksels en aan den binnenkant van de dijen. Patiente lijkt evenveel op een man als op een vrouw en ziet er veel ouder uit dan zij is. Zij heeft lendenpijn. De huid is hard, voelt aan als een geplukte vogel. Uitgezette venen op de buitenvlakte van de dijen. Er is enorm oedeem van de onderste extremiteiten. Tijdelijke verbetering na toedienen van bijnieren van een vaars. In rechter hypochondrium een groot gezwel. Pat. krijgt longverschijnselen, overlijdt in aanval van dyspnoe. Fig. 6.

Anatomie. Groot hypernephroom van linker bijnier met metastasen in lever en longen. Ovariën klein met resten van corpora lutea.

7. Glynn en Hewetson, (1914). Vrouw van 44 jaar, ongehuwd. Menstruatie begon op 14de jaar, hield op met 28e jaar. Adipositas. Haargroei op gelaat, borst en buik. Stem wordt ruwer. Twee jaar geleden ontwikkelde zich een buiktumor met pijnaanvallen. Acne in het gelaat. Platte borsten. Tumor zoo groot als een voetbal in linker bovenbuik. Operatie: dood. Hypernephroom van linker bijnier zonder metastasen.

8 Elliott, (1914). Meisje van 21 jaar. De ontwikkeling van een gezwel van de bijnier veroorzaakt het uitblijven van de menstruatie, atrophie der borsten, verschijnen van baard en snor en het optreden van manlijke lichaamsvormen. Na de exstirpatie van den tumor keeren de normale verhoudingen terug, zooals vermeld is in de dissertatie van Goormagtigh.

9. Codman (1921). Vrouw van 34 jaar, gehuwd, kinderloos. Haargroei op borst en kin. Hypertrophie van clitoris.

Sluiten