is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der inwendige ziekten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

slagader de rechter kamer tot vermeerderden arbeid aanzet. Misschien komt als medewerkende factor, vooral bij het longoedeem, dat in het verloop van nephritis kan optreden, ook een beschadiging van den wand der longcapillairen in aanmerking.

Verder kan longoedeem het gevolg zijn van vetembolie. Vooral bij beenbreuken, waarbij we te doen hebben met kneuzing van vetrijk beenmerg, dringt door de drukverhooging in de beenmergholte veel vloeibaar vet in de verscheurde aderen; dit wordt voor het grootste deel in de longen opgevangen, wat dagen lang kan geschieden, terwijl een deel ook over kan gaan in den grooten bloedsomloop. Onbekend is nu, of als rechtstreeksche oorzaak van het longoedeem beschouwd moet worden de afsluiting, eventueel beschadiging van den wand van talrijke longcapillairen of slechte hartwerking (hartspierontaarding door vetembolie in de hartspiervaten).1)

De verschijnselen zijn heftige benauwdheid, cyanose, hoesten en opgeven van veel dunne, witte of lichtroode, schuimende sputa.

Boven de longen hoort men overal vochtige reutelgeruischen, kleine en middelblazige.

Bij het ontstekingsoedeem is de temperatuur verhoogd en de pols gewoonlijk krachtig.

Bij het stuwingsoedeem is de temperatuur normaal; de pols is klein, de 2e pulmonaaltoon versterkt. De afloop is vaak ongunstig.

De behandeling bestaat in herhaaldelijke onderhuidsche inspuitingen van kamfer- of coffeïnepreparaten, Tct. strophanti inwendig (1 gr. per dag) en heete pappen op de borst.

Bij krachtige patiënten met sterke cyanose komt een aderlating in aanmerking.

Soms ziet men een gunstige werking van een morphineinspuiting.

39. Atelektase van de longen.

Oorzaak. Aangeboren atelektase komt bij zwakke pasgeborenen voor als gevolg van de onvoldoende ademhaling.

1) Leeksma, N. T. v. G. 1914, II, no. 25.