is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der inwendige ziekten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Nerveus braken.

Nerveus braken komt bijna uitsluitend voor bij hysterische personen en treedt vaak op in aansluiting aan gemoedsaandoeningen of onmiddellijk na het eten, niet zelden eiken dag weer op hetzelfde uur of onder dezelfde omstandigheden.

Het braken geschiedt in typische gevallen heel gemakkelijk en gaat niet met sterke misselijkheid of bleekheid gepaard. De eetlust is meestal niet verminderd, zoodat de algemeene gezondheidstoestand gewoonlijk niet achteruit gaat.

De ziekte kan echter heel hardnekkig zijn en jaren duren.

De diagnose mag eerst gesteld worden, wanneer andere oorzaken voor het braken (maagziekten, tabes dorsalis, hersen-, nier- en buikvliesaandoeningen, zwangerschap) niet te vinden zijn.

De behandeling is hoofdzakelijk psychisch; vaak werkt verandering van omgeving gunstig.

Nerveuze maagspierzwakte.

Het ontstaan van nerveuze maagspierzwakte wordt begunstigd door overmatig eten en drinken.

De maaginhoud wordt te langzaam ontledigd; na het eten, vooral na een te rijkelijken maaltijd, ontstaan een gevoel van spanning in de maagstreek, oprispingen en soms ook hoofdpijn, duizeligheid en braken.

De nerveuze maagspierzwakte voert nooit tot verwijding der maag.

De diagnose is niet met zekerheid te stellen.

De patiënt moet menigvuldige kleine maaltijden (bij voorkeur eiwitrijk voedsel in papvorm, weinig meelspijzen of suiker) en zoo weinig mogelijk vloeistof gebruiken. Tegen den dorst kan men druppellavementen geven.

Maagkramp. Cardialgie.

De pijn treedt op in aanvallen, die plotseling beginnen, gemiddeld 1/4 tot 1/2 uur duren en in tegenstelling met de pijnaanvallen bij maagzweer bijna nooit in verband staan met het gebruik van voedsel.