Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Fig 864. Buikmassage I.

voorbaat tegenzin en schrik opwekt. Er is wel geen dokter, die niet ondervonden heeft, dat het voorschrijven van massage dikwijls op

tegenstand stuit. Als men de oorzaak nagaat, dan ontdekt men, dat de patiënt reeds onaangename ervaringen ' met het masseeren heeft opgedaan en eene herhaling der daarbij uitgestane pijnen vreest. Tengere lichamen moeten natuurlijk nog behoedzamer worden aangevat dan krachtige personen.

Het kneden werkt

sterker dan het strijken en wordt daar toegepast, waar men dieper liggende spieren wil beinvloeden. Men vat den spier met beide handen tusschen duim en wijsvinger (z. tig. 858 en 859) en kneedt en drukt hem over zijne geheele oppervlakte. Bij spieren, die moeilijk op te heffen zijn, zooals bijv. de kuit, worden de weeke deelen door de samendrukkende duimen uitgeperst.

Het wrijven wordt kringvormig uitgevoerd door meerdere dicht

bij elkaar gehouden vingertoppen stijl op de betr. plaats te zetten en nu met de huid kringvormig steeds dieper te dringen. Voor

diepliggende pijnlijke plaatsen, zooals bijv. bij ischias, is deze massage voortreffelijk, eveneens voor litteekens en vergroeiingen, die op deze wijze losser gemaakt worden.

Het bekloppen

1 11 ' 4-

Fig. 865. Buikmassage II. en naKKen ib naast

Sluiten