Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Opwekkende middelen.

Inwendig. Koud water, sterke zwarte koffie, een kopje water met eenige druppels Eau-des-Carmes, kamillenwater, een theelepel vol sodawater, champagne.

Uitwendig. Lavementen met azijn (i—2 eetlepels op een glas water of kamillethee), azijn, Fransche brandewijn.

Gasverdrijvende middelen.

Het bekendste zijn: anijs, venkel en kummel. Men neemt deze middelen of als thee in, door een theelepel vol op heet water af te trekken en aan de lichtgele thee wat suiker bij te voegen, of men gebruikt venkel-, anijs- of kummelolie, waarvan naar gelang van den leeftijd, twee tot zes druppels op suiker voldoende zijn, temeer als men daarna nog een lavement zet.

Ook geschaafde nootmuskaat werkt zeer gasontlastend, doch is slechts voor volwassenen aan te bevelen, die daarvan een snuifje met een teug bouillon kunnen innemen.

Hoffmann's druppels en de aetherische valeriaantinctuur (vijftien druppels op suiker) zijn voor eene proefneming eveneens aan te bevelen, temeer als de gasvorming gepaard gaat met menstruatiestoornissen en buikpijnen. ^

Winderigheid bij kinderen.

Winderigheid bij kinderen (winderige koliek). De gewone oorzaken van darmgassen bij kinderen liggen in diëetfouten, in de hoedanigheid van het voedsel, het verkeerde gebruik daarvan of in verkoudheden. Wordt het kind direct na gemoedsaandoeningen aan de borst genomen, lijdt de zoogster zelf aan stoornissen der spijsvertering of andere onpasselijkheid, waardoor het zog veranderd wordt, ontving het kind als bijvoeding winderige, zwaar verteerbare, tot gisting neigende spijzen, dikke meelpap, zuurachtig brood, namelijk in het afschuwelijke dotje, gaf het kind reeds zuur braaksel op en had het last van zuur ruikende, groene ontlasting, of werd het bij een of andere gelegenheid verkouden, dan is winderigheid het gewone gevolg. De gasontwikkeling en de druk daarvan verwekt bij het kind een onbehagelijk gevoel, „buikpijn", waarbij het de oogen verdraait, in den slaap de oogleden niet geheel sluit, soms ook het gezicht vertrekt, onrustig wordt, met de handen over het gezicht wrijft, onder het schreeuwen de knieën optrekt of de beentjes uitstrekt. Gewoonlijk gaat de toestand met verstopping gepaard. Wordt het niet spoedig verholpen, dan komen er licht algemeene krampen bij.

Sluiten