Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

aanwezige ziektestoffen oplossend werken; (ie tweede uitwenang oereiKcn de vruchten door hun rijkdom aan ijzerzouten, phosphaten en andere zouten, die in de stofwisseling een groote rol spelen, voor de bloedvernieuwing en den opbouw der cellen van groot gewicht zijn, en de derde taak vervullen zij daardoor, dat zij van alle natuurvoortbrengselen het fijnste aroma hebben, dat op het zenuwstelsel ongemeen verfrisschend en weldadig werkt. Forster heeft er op gewezen, dat volgens statistische gegevens bij toenemend fruitverbruik het alcoholverbruik afneemt. Behalve fruit staat ook melk in dezelfde tegenstelling tot alcohol, zoodat melk- en fruitkuren de werkzaamste diëthetische middelen tegen drankzucht zijn. Vergelijk de brochure van Dr. Kühner: "De geneeskracht van het fruit".

Volgens Dr. Walser werken onder de verschillende soorten fruit laxeerend: appelen, bananen, peren, dadels, vijgen, sinaasappelen, pruimen, morellen, wijndruiven. Kalmeerend: appelen, 's avonds gebruikt. Bloedververschend: appelen, citroenen, kruisbessen, kersen, morellen, vooral bij koorts. Bederfwerend: bessen, wegens hun gehalte aan a'ppel-, citroen- en wijnzuur, vooral aan te bevelen bij een beslagen tong en slechte mondreuk. Koortsverzachtend, de zuurachtige berberisbessen. Urinedrijvend: appelen, citroenen, zwarte aalbessen, wijndruiven. Huidzuivere-nd: appel- en citroensap. Maagversterkend: sinaasappelsap. Slijmoplossend: appelmoes, vijgencompote, verzacht tevens de prikkeling bij catarihen der ademhalingsorganen, keelontsteking en heeschheid. Stoppend, boschbessen. Wormdoodend: bittere amandelen en roode boschbessen.

Wijndruiven bevatten behalve water, veel suiker, eenig eiwit, wijnzuur, geringe hoeveelheden mineraalzouten. De zuidelijke wijndruiven bevatten door den sterken invloed der zon meer suiker; bessenwijnen zijn daarom rijker aan alcohol. Eene druivenkuur werkt verkoelend, dorststillend, wekt de werking van de zenuwen en den darm niet onbelangrijk op, verhoogt den eetlust en de spijsvertering, doch alleen, wanneer zij in gepaste hoeveelheid gebruikt worden. Grootere porties druiven, vooral op de nuchtere maag gebruikt, werken gewoonlijk laxeerend. Bij uitsluiting van andere voeding vermindert het lichaamsgewicht, bij krachtige kost neemt dit, zoowel als de voedselopneming, toe. Men moet lijders aan tuberculose, skrophulose en bloedarmoede niet meer dan gemiddeld 2 kg zoete, zuurarme druivensoorten in verbinding met vleesch, vet, eieren, boterhammen, en dergelijke, laten gebruiken, terwijl bij aambeien, chronische darmziekte, verstopping, hypochondrie, leverziekte, chronische catarrhen der ademhalings-

Sluiten