Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Hoofd-, voetstoombaden werken gunstig, ook thee, sterke koffie geven verlichting. Zie ook bloedarmoede, bleekzucht, mazelen, roodvonk.

Hoofdschubben, schilfers, niet alleen dikwijls het gevolg van onreinheid, doch meestal eene huidziekte, die het uitvallen der haren tengevolge heeft. Voor eigen hulp is het aan te bevelen zich minstens tweemaal per week het hoofd goed met zeep te wasschen en daarna de hoofdhuid met paraffineolie in te wrijven. Voor het wasschen gebruikt men goede teerzeep, vloeibare glycerinezeep en zacht warm water Het geheele hoofd wordt rijkelijk met zeep ingeschuimd en eenige minuten lang gewasschen. Ter reiniging spoelt men het hoofd uit een pot met een tuit of een klein doucheapparaat met lauw water af en droogt ten slotte de haren met zachte, warme doeken.

Het doelmatigst is deze haarwassching 's avonds voor het naar bed gaan te doen, zulks om voor de hand liggende redenen.

Hoofdzeer wordt op dezelfde wijze als dauwworm, melkscharft behandeld.

Huidvinnen, gezichtspukkels, vetwormpjes.

Zwarte knobbeltjes, die de grootte van een naaldepunt tot een speldeknop hebben, en vooral in het aangezicht voorkomen. Wanneer men zoo'n donkere punt van twee kanten er uit drukt, komt een steeds witter wordende madeachtige gedaante voor den dag, die uit een talkachtige massa bestaat. De schijnbare kop van dit madeachtige voorwerp, is de door smeer, roet en dergelijke verkleurde huidtalk. De dikwijls langdurige behandeling moet het geheele lichaam omvatten. Lichtluchtbaden, opwekking der werking van huid en darm door zelfmas'sage van het onderlijf (zie massage), het gebruik van sappige vruchten en bij voorkeur vegetarische kost. Voor het wasschen van het gezicht bediene men zich van warm, zelfs goed heet water, zonder zeep. Na de afwasschingen niet afdregen, doch het water laten verdampen; het gezicht met moitwater wasschen. Dit aftreksel Van brouwerijmout is een voortreffelijk gezichtswater, omdat het de eigenschap heeft door zijne fermentwerking (gisting verwekkende) rutve hoornlagen op te lossen. MoLtwater is voor een harde ruwe aangezichtshuid en voor alle onzuiverheden in het gelaat zeer doelmatig. Huidvinnen zijn niets anders dan in hooge mate ontstoken en tot verettering overgegane vetwormpjes.

Huidziekten.

Koortsvrije huidziekten ontstaan dikwijls door onzuiverheid (stof of vuil), parasieten (schurft). \ oor het grootste gedeelte wijzen zij

Sluiten