Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ziek zijn tegenover de heftigheid der benauwdheid en kortademigheid. Bij bronchopneumonieën vindt men beiderzijds achter plekjes, waar de toon bij percussie gedempt-tympanitisch is, waar het ademgeluid verzwakt of zelfs bronchiaal is, en waar enkele fijne klinkende rhonchi zijn te hooren; en daarbij is het kind ernstig ziek, heeft hooge koorts enz. Bij capillaire bronchitis is de benauwdheid nog heviger, maar vindt men over beide longen, vooral weer beiderzijds achter, tal van fijne crepiteerende rhonchi. Men bedenke evenwel, dat bij zeer slappe kinderen bronchopneumonieën en capillaire bronchitis afebriel kunnen verloopen. Ook het sputum- en bloedonderzoek heeft wel eenige diagnostische beteekenis.

THERAPIE.

De behandeling van een asthma-aanval bij kinderen is eenvoudig. Men begint met een warm bad voor te schrijven van 37°— 38° C. waarin het kind 5—10 min. blijft zitten, en waarna het afgedroogd wordt en in bed gelegd. Ook kortdurende natte omslagen om de borst verminderen soms de benauwdheid.

Afdoende werkt in enkele gevallen een adrenaline-injectie. Men geeft bij een kind van 6 jaar bijv. J desnoods 1 c.M.3 van een oplossing 1 op 1000 subcutaan of beter iritra-musculair. Morphine helpt vaak nog beter, maar ik pas dit toch liever niet toe wegens de groote gevoeligheid, die sommige kinderen voor dit middel hebben. Ook meen ik wel, dat poeders met belladonna soms verbetering geven Ik schrijf dan voor:

Extract, belladonnae 5 mgr.

Elaeosacchar. foeniculi 400 mgr.

m. f. pulv. d. t. d. n°. XII S. 3 d. d. 1 p.

Buiten de aanvallen is een zeer energieke behandeling gewenscht. Men zal in het algemeen de regels volgen, die bij de chronische bronchitis reeds zijn genoemd.

Vooral een langdurig verblijf in andere luchtstreek en ook in andere omgeving en gezelschap, werkt soms zeer gunstig.

Daarnaast komt ademhalings-gymnastiek in aanmerking.

BRONCHOPNEUMONIEËN.

Onder deze naam zullen hier worden beschreven de ziektebeelden, waarbij kleine ontstekingshaardjes in de longen aanwezig zijn. Deze zijn meestal over beide longen verspreid, en kunnen soms

Sluiten