Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

moet er eerst nadrukkelijk op gewezen worden, dat alle klachten, die de vrouwen in dezen tijd hebben kunnen, niet uitsluitend in het climacterium voorkomen, maar dat zij ook bij allerlei andere toestanden worden aangetroffen. Specifieke climacterische klachten bestaan er dus niet.

Het verschijnsel, dat voor het climacterium nog het meest karakteristiek is, en dat bij vele vrouwen in mindere of sterkere mate optreedt, zijn de opvliegingen (congesties, vapeurs). Plotseling, zonder voorafgaande aankondiging, worden uit het splanchnicusgebied door vasomotorische prikkeling, groote hoeveelheden bloed naar de peripherie gestuwd. De patiënten krijgen een rood hoofd, „het zweet breekt haar uit", soms krijgen zij hartkloppingen en een gevoel van onmacht of van angst. Na enkele minuten worden deze bloedmassa's door actieve vaatverwijding weer in de buikholte gezogen. Deze pathologische prikkeling van het vasomotorencentrum, die door hormonale stoornissen veroorzaakt wordt, zien wij niet uitsluitend in het climacterium optreden, doch ook in het begin der zwangerschap en bij allerlei andere toestanden, waar een hyperfunctie der schildklier bestaat. In het climacterium treden de congesties bij voorkeur op in dat stadium, waarin volgens Zondek na een verhoogde uitscheiding van follikelhormoon en nog voordat een vermeerdering van het follikelrijpingshormoon in de urine gevonden wordt, geen hormonen in de urine kunnen worden aangetoond, dus in het z.g. oligohormonale stadium van het climacterium.

Deze „opvliegingen" gaan bijna steeds gepaard met sterk zweeten. Maar ook buiten deze congesties naar het hoofd wordt door vele vrouwen in het climacterium over aanvallen van zweeten geklaagd (lippen, voorhoofd, behaarde hoofd, handpalmen). Dikwijls klagen deze vrouwen bovendien over duizeligheid, oorsuizen, jeuk en paraesthesieën, terwijl hoofdpijn en slapeloosheid klachten zijn, die, evenmin als de andere bezwaren typisch voor het climacterium zijn, maar die toch in dezen tijd meer en sterker dan anders de vrouwen plagen.

Sluiten