is toegevoegd aan je favorieten.

Nieuwe wegen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gepraat, zóó, toen hij nog in het deur-opene stond.

„Allemachtig. . 't is hier om te puffen zeg. . Ha Meerhold wie geht's?" Blijf zitten kerel, hou je gemak. . Dag allemaal. . dag moesie. En zich bukkend om onder de lamp door, die laag hing, op de pendule te kunnen zien: „Ben ik geen man van m'n woord? Nog vóór tienen hè?"

„'t Is niet meer dan 'n staaltje van je plicht, zei mama niet zonder gezagsvertoon- Maar, Jacob deed of hij de opmerking niet hoorde. Handen-wrijvend zocht hij z'n plaats aan tafel, vergenoegd.

„Wat schenken we? 'n Warm wijntje? Nee, zus, maak jij voor mij maar liever 'n cognac-groc. . . niet te slap. . je kent m'n maat?"

Leyter boog zich naar hem over, vertelde haastig, gedempt sprekend als was de mededeeling slechts yo°r hem alleen bestemd, van z'n zaken met Romont. De blijde verrassing gloorde op Jacobs gezicht. Hij gaf z n vader n joviaal klapje op den schouder, viel verheugd uit: „Heb ik 't niet gezegd van middag op de beurs? U kunt me gerust gelooven, ik heb 'n fijnen neus in die dingen. . Ja, Meerhold, beste jongen, profiteer nog maar gauw van de lage prijzen, doe maar 'n goeien voorraad moutwijn op. . Je zal rare dingen beleven." Maar droogjes zei de distilleur: ,,'t Zal zoo'n vaart niet loopen, hoor. . 'n Korte willigte en dan ploft de boel weer in elkaar."

Hij zei 't als sarrend, deprimeerend, maar Jacob liet z'n bijna overmoedig optimisme niet beinvloeden.

„Leelijke zwart-kijker," schold hij lachend en terstond daarop: „En nou tracteer u zeker 'ns flink, papa!

„Ik niet, maar onze. ."

Doch Emmy onderbrak haastig, pruilend: „He nee, niks vertellen. Laat dat nou 'n verrassing zijn.

„O. • o. .!" schrok Leyter en om de dreigende teleurstelling op Emmy's gezicht: „Ik heb immers nog niks verklapt, zus," zei hij ter goeiige verontschuldiging.

En zoo zaten zij nu, het huisgezin compleet, op hun door de gewoonte-van-alle-dag bepaalde plaatsen rondom de groote, lankwerpig-ronde tafel met het groen-pluche kleed, waarop de bloemguirlandes in het laag-hangende licht als