is toegevoegd aan uw favorieten.

Kiekjes uit de Soendalanden

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

chocolade na het eten, of 's avonds als gij zoet samen speelt? Natuurlijk! Welnu, als ik u dan zeg, dat deze vruchten cacaovruchten zijn, met andere woorden, chocoladevruchten, dan moet ge u niet laten verleiden om er in te bijten, 't Zou u slecht bevallen. Van die vrucht komt dan ook de chocolade niet, maar wel van hare pitten, die er op mooie rijtjes in liggen, zoo groot als een hazelnoot. En toch, ook daarin raad ik u aan niet te bijten, want ook dat zou u tegenvallen: zij smaken wrang en bitter. De cacaoboontjes worden hier gedroogd en dan gaan ze naar Europa. Daar weet men het bittere er uit te verwijderen en er smakelijke cacao van te bereiden, en van die cacao, met bijvoeging van veel suiker, wordt weer de chocoladereep gemaakt, dien gij zoo lekker vindt.

Of hier ook peper groeit?

Zeer zeker; kom maar eens mee. Ziet gij deze klimplant? En ziet gij aan die plant die korrelige trosjes hangen? Welnu, dat is peper. Die korreltjes, gedroogd en naar Europa vervoerd, hebt gij dikwijls gezien, en als ge zuurkooi hebt gegeten vondt gij er wel eens één in en dan hebt ge dat misschien doorgebeten; dan hebt ge tevens gemerkt hoe heet die peper wel was.

Doch nu moet ge ook eens letten op den boom, waarbij de peperplant opklimt. Wat een eigenaardige stam! Net een mast van een schip, zoo recht, en de enkele takken, die de boom heeft, gelijken wel wegwijzers, zoo recht staan ze uit van den stam! En aan die takken ziet ge eigenaardige vruchten hangen! Ze hebben wel iets van