is toegevoegd aan uw favorieten.

Honderd brieven aan de redactie van het Bataviaasch Handelsblad

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

geweten, als je niet meer voort kon. Dat doet alleen de regeering. Ik heb je nooit verweten, dat je de Hoogere remonte niet doorloopen had; je baas was ook maar een natuurruiter.

Dan kwam, op een goeden dag, een schamel bruin wijf, tenger en taai, en dan begonnen de angstigste uren van je leven. Wat duurden ze lang. De minuten werden uren en de uren eeuwen. Je gemoed kwam in opstand tegen die lange folteruren.

Een folterende spijt kwam je kwellen, dat je niet alles opgeofferd had om deskundige hulp te hebben. Wat een moed heeft een vrouw toch. Dat we geen bruten worden, dat vreemdelingen eerbied hebben voor hetgeen we tot stand brengen, dat we zedelijk en braaf blijven, — dat hebben we heusch niet te danken aan opleiding, aan studie. Dat hebben de opheffertjes aan hun dappere wijfjes te danken. Heb ik de bruten niet gekend met een doctors-titel voor hun naam? Doctoren in medicijnen, in rechten, in filosophie? Typen, die ik geen mandoersbaantje zou toevertrouwen? Ze hadden les gehad aan Hooge scholen, geleefd te midden van het intellect.

Er waren cynikers onder, zuipers — en erger! Mijn God, moet er steeds humbug verkocht worden, moeten fouten met schijn, met humbug, met frazen goedgemaakt worden? Je werd 6 jaren te laat assistent-resident, 10 jaren te laat hoofdopheffer, enkel omdat steeds een mieserige gedragslijn gevolgd werd.

Als ik zware tochten moet maken, krijgt mijn paardje een extra portie gabah. Als mijn beestje het zou afleggen, zou ik mezelf de schuld geven, dat ik mijn beestje niet genoeg verzorgd had. Zeker, het is goedkooper om de gabah uit te sparen en op het dier te smalen, omdat hij in de manege niet alle gangen precies geleerd heeft. Elk paardenkenner zou me verachten om zoo'n optreden. Maar opheffertjes zijn maar menschen. Ze mopperen even weinig als de viervoeters, die meer slaag dan eten krijgen. Als het dier de te zware helling niet öp kan, krijgt hij een extra portie slaag. De adviseurs van de regeering zijn slechter dan Kromo.

Kromo slaat uit onwetendheid, uit domheid, maar 's avonds zie je hem zijn bruintje toch pidjitten en baden. De opheffers worden gedeclineerd in geheime nota's, als ze de zware vracht niet kunnen trekken. Bestuurs-academie, reorganisatie, hooger onderwijs

Weet ge wat we noodig hebben? Hart, medevoelen, begrijpen, liefde. Méér