is toegevoegd aan uw favorieten.

Dagvlinders

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

heden zijn: een Europeesch zadel, liefst met tasschen (een zadel met revolvertasschen, zooals door onze officieren in Indië gebruikt wordt, voldoet zeer goed) een rijhoofdstel, een lepel, vork en mes, een kroes, bord, kleine pan en theepot van geëmailleerd metaal, een groote en een kleine katoenen zak, moetende dienen voor matras en hoofdkussen, een waterdichte korte overjas (een stuurmansbuis van gutta percha met flanel gevoerd is practisch), eenige bussen verduurzaamde levensmiddelen met een instrument om deze open te maken, een priem om gaten te boren in leder, eene hoeveelheid quinine en een laxeermiddel, eenige flesschen cognac, een paar kaarsen en eene kleine waterdichte koffer ( Gladslonebag b.v.) bestemd: voor het hoog noodige linnengoed, alsmede rijbroek en rijlaarzen. Bijna overal in Perzië kan men groote zadelzakken (goerdschines) van tapijtgoed koopen, waarin een en ander wordt geborgen. Deze goerdschines worden geladen op het paard van den tschapar tschagtrd (postjongen). De reiziger zelf zorge slechts er voor niet ziek te worden en hebbe niets bij zich dan zijn veldflesch, en als hij rooker is, zijne pijp, tabakszak en lucifersdoos. Vóór zijn vertrek uit Europa moet hij zich althans eenigszins gewend hebben aan paard rijden.

Het is nuttig, lang reeds vóór de afreis uit Europa eenige kleederen naar de plaats van bestemming of van eenig verblijf in Perzië te zenden, omdat de reiziger in den regel „tschappar" (per postpaard) zal gaan; en zijne groote bagage steeds per karavaan wordt verzonden. Bij aankomst te Teheran stelt men het op prijs van kleederen te kunnen verwisselen. Moet de reiziger wachten op zijne goederen, die met hem te Enseli ontscheept zijn, dan heeft hij te Teheran gedurende minstens acht dagen niets anders tot zijne beschikking dan zijn reispak.

De beste koners voor eene Perzische reis zijn die van net vervaardigd. Licht in het gewicht, bieden zij beter zelfs dan lederen koffers wederstand aan de zwaarste beproeving, die aan eenig reisgoed kan worden opgelegd. Vergeleken bij