Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

onder de huid vormen zich tegen het einde der zwangerschap tal van kleine striae, die dezelfde beteekenis hebben als de later te noemen rekkingssporen aan den buikwand.

De tepel (papilla mammae) wordt grooter en dikker en donkerder van kleur. Ook de gekleurde ring, die den tepel omgeeft (tepelhof, areola mammae), wordt donkerder en breidt zich uit. Vooral bij brunetten is wegens de grootere neiging tot pigmentafzetting het donkerder worden van tepel en tepelhof tijdens de zwangerschap merkbaar.

De pigmentafzetting in den tepelhof laat de uitmondingen

Fig. 37.

Mammae eener zwangere. Onderaan: huid ver kleuring door intertrigo.

der smeerklieren vrij, waardoor in de peripherie een eigenaardig bruin netwerk ontstaat. Figuur 37 geeft een goed beeld van de mammae tijdens de zwangerschap. Daaraan is tevens, onder de naar boven gelichte mammae, te zien een niet zeldzaam en gemakkelijk te verklaren eczema intertrigo onder de gezwollen borstklieren.

De tepel en de tepelhof zijn voor aanraking veel gevoeliger geworden en contraheeren zich, daar de musculatuur tijdens de zwangerschap is toegenomen, zeer gemakkelijk wanneer zij geprikkeld worden. Het warmteverlies bij het ontblooten

Sluiten