Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

59* W. FOLKERSMA, GENEES-

om dat ze een overvloedig flym verwekken, een brand in 't water maaken , en veeltyds graveel veroorzaaken; zoude de oorzaak, waarom de fteen eertyds meer gemeen was , dan nu , ook aan 't menigvuldig drinken van Bier zyn toe te fchryven ? zeker althans is 't , dat men hedendaags, daar de koffy en, thee zeer algemeen gedronken worden, en niet veel Bier, weinigen aan den fteen ziet Iaboreeren.

Verder is het bier een algemeen vehiculum, tot allerleie foorten van cerevifia medicata, waar over august. quirin. rivinus kan worden nagezien (jf).

Cichoreum, Zuikerey, is eene plant, welke hedendaags , om dat haare wortel, gebrand, onder de koffy algemeen gebrujkt word, overvloediger gevonden word; by linn^eus te vinden onder de naam van Cichoreum Intybus (r). Zy is eene plant, welker wortel openende, pisdryvende, en maagverfterkende is; dienftig tegens ongemakken van de lever en ziekten der eerfte wegen, alwaar eene verftopping plaats heeft, by voorbeeld, de geelzugt, leverzugt {hepatitis), graveel en teering ex per fpir atione inhibita. Ik bedien my altyd daar» van op de volgende wyze met veel vrugt:

(<-) Be Medicina in alimentis Optima, Difput. VI, (r) Mat. Med. p. 206.

Sluiten