Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE ARME HEER

eene ziels-onrust s en boezemen een fentimenteel gevoel in; een leven, San altoosduurende verftrooijingen toegewijd, heeft ongereegelde begeerten ten gevolge, voedt den trek naar weelde, en fmoort het gevoel van huisfelijke geneugten.

Een vrouw moet het geluk van haar beftaan in haar huis, in het bezorgen van haare beroepsbezigheden vinden. Haar man, haare kinderen haare dienstboden, en in de uuren van uitfpanning, een goed boek en een kleine kring van ge-.

trouwe, vrolijke en verftandige vrienden dit

alles moet haat aangenaamst gezelfchap weezen. Zelfs niet het minite moet haare oplettendheid ontgaan, maar zij moet altijd overleggen , of 'er ook in huis iets kan verbeterd, voordeeliger, gereegelder en zuiniger ingericht worden. Zij moet bekwaam en geoefend zijn in alle vrouwelijke handwerken, hoe dezelven ook moogen genoemd worden, ook haare kleederen zeiven kunnen vervaardigen. Zij moet mede het groove werk in de keuken en diergelijke meer, verftaan. Zij moet niet fchroomen, haare tedere handjes te be=> morfen, wanneer het noodzaakelijk is, of de pligt vereischt, om haare dienstmaagden te too* nen, hoe men een -zaak moet aanvatten; doch zij moet niet in de vuiligheid .woelen, en het werk van de dienstmaagd verrichten, indien haar vermogen zulks niet vordert; zij moet zeiven geen dubbeltje verdienen, en ondertusfchen door het verzuim van gewichtiger bezigheden, doof vernieling van haare betere kleederen, een gulden

Sluiten