is toegevoegd aan uw favorieten.

Tafereel van natuur en konst; behelzende, by eene algemeene landbeschryving en beknopte historie der verscheiden volken, alle de voornaamste byzonderheden die in de bekende waereld [...] voorkomen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

n6 Tafereel van Natuur en Konst.

boom, die zeer fchielyk groeit; men heeft hem in Europa en Afia maar overvloedig, gelyk ik zeide, in Amerika, op de Antillifche eilanden; men onderfcheidt hierom twee zoorten van Kasfia, de Öosterfche en de Westerfche.

De Kasfia is des te beter, hoe meer zaaden zy bevat, en hoe vetter, zoeter, en zwarter( haar vleesch is. Deze Kasfia, van derzelver peul en zaad afgefcheiden, wordt gezuiverde Kasfia genaamd, en dus gebruikt.

Dejooden bezaten, vóór hunne verbanning, uit Amerika, de kunst om deze vrugt, nog groen zynde, te konfyten, en daar eene aangenaame geur en fmaak aan te geven; 't zy dat dit volk het geheim daar van met zig gevoerd hebbe, of dat de grond nu flegter zy geworden, men legt de Kasfia althans zeldzaam meer in, fchoon zy dan eene nuttige, zagtelyk buikzuiverende, lekkerny zoude kunnen uitleveren.

Men weet, dat de'Kasfia tot het gemelde, einde, van zagtelyk den buik te zuiveren, in de Geneeskunst met nut gebruik wordt.

Sur-i