is toegevoegd aan uw favorieten.

Lessen over de venus-ziekte, derzelver geschiedenis, oorsprong, voortgang, toevallen en geneezing.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

238 De gónèefmg van de derde foort

doen moet: te weeten, de te vooren aangehaalde.

Indien de bógtzweeren doorgeftoken en ter degen van haar vuile ftoffe gezuivert zyn, dan zal gemeenlyk het kwaat geneezen werden, indien niet, dan zal 'er een zeer erge Venus fmet volgen.

Wanneer wy op die wyze de ftoffe buitenwaarts lokken, hebben wy een fiftel, maar die noit doorgaat in de pispyp, ('t geen zeer grootelyks optemerken is) maar buitenwaarts in de bilnaat. Hoe wyder gy de zweer opmaakt, hoe ligtergy die zult geneefen, want zb kunnen wy beetet alle de beleedigde deelen daar na toe lokken, en een uitgang maken, maar men moet zig van alle fteekwieken, welke de uittogt van de ftof beletten, wagten.

Inwendig voegen wy 'er zeer zuiverende middelen by: i. uit Aloë, indien wy zien, dat de kanten van de zweeren nopagtig zyn * dan gebruiken wy de Egyptifche Zalf, welk een korft maakt, die maar 12 uuren blyft, en dan brengen wy het weer tot zweeren , en daar gaan wy zo lang mede voort tot dat wy zien dat die nopjes gezuivert zyn, en de gront van de zweer van een vleescoleur is , dan gebruiken wy een gemeen digeftief, efl lokken de vleesmaking uitwaarts, maar egter houden •wy de zweer open, en wanneer 'er goede etter voor den dag komt, zyn wy verzekert dat

het