is toegevoegd aan uw favorieten.

Onderwys voor kinderen.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

a32 UI- AFDEELING.

het zoo onbefchadigd aan zyn meefter. Zulk een hond noemt men een befehutter,om dathy 't haasje teegen de andere honden befchut.Zie, daar heeft hy 't aan den jaager gebtagt, die fteekt het in zyn wyzak, en gaat 'er meê heen.

Wil ik je nu eens zeggen Jacob , waar alle die honden , de herders-honden , de patryshonden, de windhonden, en alle de andere honden, nog meer goed toe zyn?

J. Als 't je belieft Papa.

V. Als men zulk eenen hond, 's nagts, op eene plaats, legt, of los laat loopen, dan kan men altyd weeten, of 'eriemand vreemds op de plaats komt. Want zoo als 'er zoo iemand op komt, die 'er niet t'huis hoort, dan gaat de hond aan 't blaffen, en waarfchuwt dus, dat 'er iemand is; en dan kan men gaan zien , wie het is, en of men hem op de plaats wil hebben , of niet. En indien zoo iemand iets van de plaats zou willen weg neemen , dan zou de hond nog fterker blaffen, en hem zelfs byten, indien hy hem krygen kon. En wanneer iemand, met zyn hond, ging wandelen, en daar kwam een ander, die hem zou willen (laan , of kwaad doen» dan zou de hond, den geenen