ADVERTENTIE PRIJS / 29.50 Te koop bil HET PAROOL ,«-&: j_.. A ,_-> in Amsterdam: ■ Wibautstraatl3l en Rokinllo in Almere-Haven Kerkgrachtlos '*3*st Bij alle Amsterdamse bijKantoren van Het Parool kunt u hot boek aanvragen. Bestellen kan ook, door ƒ 29.50 over te maken op postgirorekening 260728 ten name van PAROOL SPECIAAL in Amsterdam met vermelding „Zigeuners" Dit 160 pagina's tellende boek, geïllustreerd met vele foto's, waarvan een aantal in kleur, beschrijft de oorsprong, geschiedenis en leefomstandigheden van de zigeuners. Waar komen ze vandaan? Waarom zijn ze gaan zwerven? Hoe hebben ze zich in Europa verspreid? Wat zijn hun culturele achtergronden? Welke taal spreken zij? Waarom zijn ze bij voortduring vervolgd en verjaagd? Op al die vragen en vele andere geeft dit boek een wetenschappelijk onderlegd antwoord. J-w-a .«»-«--«■»■-««-»*-*-■»-»-«-■-*»-»--»_«■■■*- ■■■■■ -t _-_^»^-»««-^M-^-^-^-------^----«-»«-M^-^B.»_»--»_^É»^»_^»»É.»M»Mk_».M
Het Parool
- 09-02-1981
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 09-02-1981
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 11057
- Jaargang
- 41
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
Zoveel malen als ü wilt... MÉÉ WÊÊÈÈÉk* campingvlucht v.a. 505 \L \ . 15 dgn.: 1 week stadhotel Afroditi (l/o) *"*" Wkm v a 843 KOWS en ' week cruise (l/0) pB*__l_.'' 8 dgn' Par°ol Taveernc (1/0' lÉf ' < PAftOS _'*':^\__^^' F-':"' '_______:" 3___f' _■ 15 dgn. hotel Candia (h/p) JL % J 15 dSn-: • week strandhotel |1 15 dgn. hotel Ipsos Bay (h/p) WpmkWKm 1301 >ftv Cape Sounian Beach (h/p) en l weck Ba- 1189 ■Ml-, ■■!!!■! ''■ ' ■ ■■■■ , ||.|,n._|. '" 1 |^t—*-■••^,»^^~^,,,™,*,,,,,*,********,'*',********^,,,*,*****~,,^,l^,»»■»»"-■-»■•-» ■I I I 111 ■!■■ - I _-.■■—- I 111.. ■ _| | —.111 l___i . I _________-tl-_^ ! tMMlii' STRAND |fi|Ëife RHODOS WANDERWAY 8 dgn. hotel Poseidon (h/p) iPf'W H 8 dgn- app Alexandcr e'la"d tC zwerven door zèlf i r ~~ ~— I fBON ! ATHENE EN KRETA Vit u meer mf°rmat*e over Griekenland. Bestel ons uitgebreide «- ; __««*;, i_*i a AA,-.„r r\nc lr\ aparte Griekenlandprogramma zomer '81 en wij zenden het u KLASSIEKE ,| # ** ___ gratis toe. jJ^Jtmms■•SffSfeSg RONDREIS |%fa campingvlucht v.a. 595 Naam: __J£^:: *^i^'^^*<*^_^4 $6l_é**r- 4 dgn. hotel Afroditi (l/o) en jfrjg 8 dgn. hotel Lato (l/o) v.a. f 963 Postcode: " i -&_ v.a. 1170 __£___* _______ Deze bon inzenden aan Parool Reizen, antwoordnummer 2470, ___ÉÉ-__H_li Ë_l mcl 4 dgn- k'assieke rondreis (h/p) Hl /"_•■_,•»„ n/yve _\*n«r_rt«T\ i HBHHM *-'575 .■!■— (PAROOL REIZEN) \* . 1 L ": __ I Wibautstraat 131 Amsterdam. Tel. 020-562.6265. v 1 i J
Duitse vakbond wijst lan zeggenschap af
&>ond^koe Pelende Westduitse (f efks!rgai*isatie, de Deutsche lVo,">ee d
zouden leiden dat in de toekomst nog maar een deel van het concern onder de oude wet zou vallen.
De kwestie veroorzaakte een scherpe tegenstelling tussen de coalitiepartners SPD en FDP. De sociaal-democraten wilden de Montan-Mitbestimmung behouden, maar de liberalen hadden in het geheel geen behoefte aan een nieuwe wet om dat te bereiken. Er kwam uiteindelijk een compromis uit de bus. Een onderneming die niet meer onder de wet uit de jaren vijftig valt zal het paritaire medebeslissingsrecht toch nog zes jaar in stand moeten houden. Om de FDP tevreden te stellen zal de invloed van de vakbonden bij verkiezingen van ondernemingsraden worden verminderd.
De DGB verklaarde vrijdag dat de vakbonden blijven strijden voor uitbreiding van de zeggenschap van de werknemers. Het doel is daarbij in alle grote ondernemingen een medebeslissingsrecht naar het voorbeeld van de Montan-Mitbestimmung te verwezenlijken. De wet uit 1976 heeft de DGB alleen maar kunnen aanvaarden en uitvoeren omdat de medezeggenschap in de mijnbouw en de staalindustrie daardoor niet werd aangetast, zo verklaarde de vakbond.
Siemens Nederland
— Siemens Nederland verwacht dat het thans lopende boekjaar 80--81 een verdere groei van de orderontvangst en omzet te zien zal geven. Dat heeft directeur Henny bij de presentatie van het jaarverslag meegedeeld.
De organisatie is het afgelopen jaar met 100 man gegroeid. Er werken nu 2050 mensen bij Siemens Nederland. Voor dit jaar wordt weer een uitbreiding met circa 100 man verwacht.
Siemens opent eind dit jaar een nieuwe vestiging in Woerden waar de ontwikkeling en produktie van electronische produkten en systemen zal worden geconcentreerd.
De omzet bij Siemens Nederland bedroeg het afgelopen boekjaar 500 miljoen (v. j. 460 miljoen). Er werd een bruto winst behaald van 75 miljoen (69 mijoen).
ECONOMIE bedrijfs nieuws olland Expo 2 is uccesvol verlopen Confectie Groningen heeft nog toekomst
i lelsi*"? ExP° 2. een varende ' "driif i le van het Nederlandfis eve,> 'n het Verre Oositsuo~ 8e ns de organisatoren i eeri -feweest- De reis kan In. v?,ljapd aan orders oplef to., urwaard« h wel dat de F door l oosten wordt *»e" rferkin» 'n ,ntensieve marktres f v nieuwe handelst ald„ pers°onlijke contacture v d,recteur Basten Bafcvooru het Nederlands Cen_neriikß7ande,sbevorderin£ de Tv Ex or&anisator van de
Er werden gedurende de tweede helft van januari en de eerste week van februari bezoeken gebracht aan Korea, Taiwan, Hongkong, de Filippijnen, Maleisië, Indonesië en Singapore. Volgens het Centrum voor handelsbevordering heeft Nederland zich door deze reis duidelijk gemanifesteerd in het Verre Oosten. Voor veel landen bleek het een verrassing dat Nederland niet alleen agrarische, maar ook vele hoogwaardige technologische produkten kan leveren.
Het adviesbureau Berenschot ziet in de toekomst mogelijkheden voor een rendabel confectiebedrijf in de gemeente Groningen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het bureau in opdracht van de gemeente Groningen heeft ingesteld. Het confectiebedrijf zou werk kunnen bieden aan maximaal honderd mensen. Het produktiepakket van drie Groningse confectiebedrijven die momenteel in ernstige moeilijkheden verkeren (Union, Levie en Muller) zou aan het nieuwe bedrijf ten grondslag moeten liggen. Een marktverkenning heeft Berenschot geleerd, dat met het verdwijnen van de Groningse confectiebedrijven een aparte Nederlandse kwaliteitsklasse zou verdwijnen.
3^'J|roP de drijvende tentoonstelling werd gehouden parcolfoto
Treintunnel onder Kanaal kost miljarden
— De aanleg van een treintunnel met enkel spoor onder het Kanaal door kost 635 miljoen pond (ongeveer 3,5 miljard gulden), zo heeft een groep bedrijven, waaronder Koninklijke Boskalis Westminster, de Britse regering voorgerekend.
De ondernemingen, verenigd in de „European Channel Tunnel Group", hebben ongeveer een half jaar geleden een plan voor een spoorverbinding op tafel gelegd naar ontwerp van de Britse en de Franse spoorwegen. Volgens dit plan krijgt de tunnel een doorsnee van zes meter.
De overige bedrijven in de groep zijn de Westduitse Philipp Holzmann, de Britse Costain en de Franse Spie Batignolles.
Ziekteverzuim daalt
— Het ziekteverzuim is in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar gedaald. Het ziekteverzuim bij mannen was 9,1 procent, en dat is 0,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij vrouwen ging het ziekteverzuim met 0,7 procentpunt omlaag tot 11,7 procent. Ook de gemiddelde verzuimduur ging omlaag. Mannen waren gemiddeld 1,1 dag korter ziek, namelijk 16,5 dagen. Bij vrouwen daalde de gemiddelde ziekteduur 0,6 dag tot 13,4 dagen. Aldus becijferingen van het Centraal Planbureau van het Instituut voor preventieve gezondheidszorg van het TNO.
Bouwbond CNV eist actieplan van kabinet
De bouwbond CNV verwijt het kabinet een gebrek aan daadkracht en eist dat de regering snel met een actieplan komt om de werkloosheid aan te pakken. Als de regering dat niet doet dan moet het parlement het initiatief nemen. „Als de regering werkelijk bestaat uit verantwoordelijke mensen dan wacht ze niet tot de verkiezingen maar dan komt ze met een plan dat snel uitvoerbaar is. Of is het tegenwoordig alleen de vakbeweging die met plannen moet komen," aldus voorzitter Dilo van Commenée maandag op de vergadering van de bondsraad in Utrecht. Hij vindt dat met name het CNV-plan om een nationaal werkgelegenheidsfonds te stichten waar iedereen één procent van zijn salaris in moet stoppen snel moet worden uitgevoerd. Dat CNVfonds mag niet het slachtoffer worden van „verstikkende" overlegprocedures en bureaucratie, waarschuwde Van Commenée. Als dat wel gebeurt dan laat de Bouwbond CNV het idee van een nationaal fonds voor wat het is en probeert in de eigen bedrijfstak een soortgelijk fonds op poten te zetten.
Van Commenée zei dat het struisvogelpolitiek zou zijn als de vakbeweging niet onder ogen ziet dat volgend jaar opnieuw loonmatiging geaccepteerd moet worden. Maar opnieuw werknemers offers laten brengen en dan maar zien wat dat aan werk oplevert is voor hem echter niet acceptabel.
Mogelijkheid steun Asselbergs nog open
— Minister van Aardenne (economische zaken) zal op korte termijn bekijken of het door de directie en raad van commissarissen ontwikkelde overlevingsplan voor ijzergieterij Asselbergs in Bergen op Zoom op langere termijn kans van slagen heeft. Mocht dit so blijken te zijn, dan zal er eventueel een ander „potje" dan die van de werkgelegenheidsgelden worden aangewend voor financiële steun aan Asselbergs.
Een en ander blijkt uit een brief van de bewindsman aan de Kamercommissie voor economische zaken. Van Aardenne is niet bereid tot enigerlei verdere toekenning van de steun uit de werkgelegenheidsgelden. Dit onder meer omdat de problemen bij Asselbergs duidelijk worden veroorzaakt door een algemene verslechtering van de marktsituatie „in deze branche waar ook andere bedrijven de gevolgen van ondervinden".
„Versterking van individuele steun aan Asselbergs Holland sou duidelijk tot een scheeftrekken van de concurrentieverhoudingen leiden," aldus Van Aardenne in zijn brief. Volgens Van Aardenne heeft de steunoperatie in december 1979 maar in seer betrekkelijke mate aan de verwachtingen voldaan. Bij die gelegenheid verstrekte de bewindsman Asselbergs een lening van 1,5 miljoen gulden.
FNV blijft hameren op VAD-regeling
— Een goede regeling van de vermogensaanwasdeling (VAD) die de werknemers aanspraak geeft op een deel van de groei van het produktief vermogen van de ondernemingen is voor de FNV een noodzakelijke voorwaarde om de werknemers te betrekken bij een herstelplan voor onze economie. Nog voor de verkiezingen komt de FNV met een beleidsplan waarin zij aangeeft wat er op middellange termijn moet gebeuren met bij voorbeeld werkgelegenheid, investeringen en medezeggenschap. In dat plan krijgt een goede VAD een centrale plaats, zo kondigt de FNV-vakbondskrant deze week aan. Naast de VAD kan er volgens de FNV best plaats zijn voor invoering van het investeringsloon waar FNV-voorsitter Wim Kok zich onlangs voorstander van toonde.
TRACTOREN METEN KRACHTEN
Veel rook, stank en lawaai tijdens de jaarlijkse Trekker-trek wedstrijden In de Rotterdamse Ahoy. De meest vreemdsoortige, vaak fors opgevoerde, tractoren meten daar hun krachten met elkaar. Foto con vos