Ontheffing van het Zondagsverbod. \ Nadat de directeur-generaal van den Luchtvaartdienst daartoe stappen bij den secretaris-generaal van de Verkeersinspectie had ondernomen, heeft deze laatste toestemming verleend, dat automobilisten, die Zondag naar het Vliegfeest op Teuge willen gaan, ontheffing hebben van het verbod om op Zondag te rijden, waardoor zij geen moeilijkheden zullen ondervinden, wannaar zij per auto het vliegfeest bezoeken. Het publiek, dat Zondagmiddag a.s. het vliegfeest bezoekt, zal van minuut tot minuut op de hoogte worden gehouden van hetgeen er geschied# Er is een luidspreker-installatie-groep aangelegd welke een aanzienlijken afstand bestrijkt. Over een afstand van 2 kilometer staan luidsprekers opgesteld. De heer Zandvliet van de K.L.M. zal de reportage verzorgen. - Zondag wordt tevens de verkeerstoren, welke permanent op Teuge blijft staan, in gebruik genomen.
WORDEN DE ROOKBONNEN ' VERLENGD? Naar wij vernemen, ligt 't in het voornemen van het Centraal Distributiekantoor om de consumentenbonnen voor de rookerartikelen te verlengen tot 14 Octobeir. De fabrieken zijn op het oogenblik volledig in werking voor de vervaardiging van de eenheidssigaretten, welke vermoedelijk van 7 Oct. af in den handel zullen worden gebracht. VRIENDSCHAP TUSSCHEN BELGISCHE EN NEDERLANDSCHE POSTMENSCHEN. De Belgische P.T.T. heeft aan 375 kinderen van Nederlandsche «postmenschen een prettige vacantie in België bezorgd. Uit erkentelijkheid voor dit bewijs van vriendschap noodigde het Kinderfonds van de Nederl. P.T.T. het Belgische comité van ruim 10 personen, dat dit uitstapje had georganiseerd, tot een vierdaagsch bezoek aan ons land uit. Onder leiding van eenige hoofdbestuursleden bracht dit gezelschap een bezoek aan Den Bosch, Nijmegen, Arnhem, enz. Zaterdagavond j.1. arriveerde het hier, waar het tot Zondagmorgen in Hotel B.loemink logeerde. Tijdens dit bezoek is het plan gerapt, voortaan ieder jaar kinderen van pöstmengeh.cn voor een vacantie-verblijf uit te wisselen. Dit jaar konden geen Apeldoornsche kinderen aan het uitstapje deelnenlen, wegens het groote aantal gegadigden uit de geteisterde streken, wien voorrang werd verleend.
JUBILEUM VAN „P.V.A." Op den datum af bestond de Pluimveeliefhebbersvereeniging „P.V.A." Donderdag 15 jaar Op de receptie van het bestuur regende het gelukwenschen en kwamen fraaie bloemstukken binnen. ' Voor haar feestavond in Tivoli waren alle plaatsen uitverkocht. De heer Joh. C. Wendt, voorzitter, begroette in zijn openingswoord o.a. wethouder T. G. Slijkhuis, Mr. A. D. van Assendelft de Corfingh, uit Hilversum, eere-voorzitter, merkte in z\jn feestrede op, dat het succes van „P.V.A." voor een groot deel aan haar enthousiasten voorzitter den heer Wendt te danken was. Hierna volgde huldiging van den heer Joh. C. Wendt, die 10 jaar voorzitter was en van P.V.A. een fraai geschenk kreeg. Mr. van Assendelft de Coningh kreeg voor zijn 15-jarige eerevoorzitterschap een bloemenmand met eieren. De keurmeesters P. J. Wijk en G. H. Cornelissen de Beer ont. vingen voor hun 15-jarige trouwe deskundige voorlichting ieder ook een bloemstuk. (De heer E. Janssen, die 15 jaar secretaris was, hield zich buiten huldiging.) Het gezelschap „De Ghesellen van den Spele" hield voor het overige van het feest 't publiek op uitstekende wijze met kleinkunst bezig. INSTITUUT VOLKSONTWIKKELING. Donderdagavond kwamen in de Gehoorzaal aan de Regente&selaan een aantal dames en heeren te samen, deels op uitnoodiging, deels op eigen initiatief om de mogelijkheid te bespreken tot oprichting van een afdeeling Apeldoorn Intituut Volksontwikkeling. De heer J. de Groot, die deze vergadering presideerde, zette een en ander uiteen en wees er op dat in onze gefneente op dit terrein weinig werd gedaan. Spr. doelde er op, dat wat particulier werd gedaan, vaak te duur kwam voor den gewonen man. Na eenige discussie werd besloten lot stichting van een afdeeling Apeldoorn van hèt Instituut Volksontwikkeling. 14 October a.s. zal een avond in Tivoli'gegeven worden, waarop een speciaal gezelschap, een tooneelsluk socialistisch georiënteerd, en spelend op de puinhopen van Warschau zal opvoeren. „INDIë-VAARDERS". De' Band Nederland-Indië-Comité, „fndië-vaarders", afd. -'Apeldoorn, houdt Donderdag 26 Sepl. een bijeenkomst, waarin als spreker zal optreden Pater J. van Spaandonck, <\m. uit Nijmegen.
WEL GLAS, MAAR GEEN BONNEN. De heer Minderman, van de Drogisterij Kraal, in de Hoofdstraat, had pech dezen morgen. Voor zijn deur stond de groentewagen van den heer Prijs. De wagen werd aangereden door een militaire auto, met het gevolg, dat de kap door een der etalage-ruiten van de firma Kraal stootte. De ruit ging natuurlijk in diggelen. Nu is et wel glas in voorraad in Apeldoorn, ook van de afmetingen, welke de heer Minderman noodig heeft, maar nu zijn er geen bonnen. Met gevolg, dat de heer M. zich moest behelpen met stukken glas en planken om z'n etalage dicht te kunnen maken. Je moet maar pech hebben! MINERVA-THEATER. Eenige oogenblikken voor den aanvang gisteravond van de tweede voorstelling. Daverende lachsalvo's dringen tot de wachtenden door. De laatste scènes van „Jan Ongeluk", met George Formby in de hoofdrol. Dat belooft was als de zaal, zooals gewoonlijk, vol zal zijn geloopën. De realiteit heeft aan de belofte beantwoord; 't heeft geschaterd en tranen gela,chen, om de dolle dingen van den onhandigen George. Want een mensch is toch wel heel onhandig, als hij tenslotte zijn bruid in een plas water la,at vallen. Een „happy end", maar ook een „nat einde'geheel passend in het kader van de lange reeks ongelukken, die „Jan Ongeluk" kans ziet voor elkaar te krijgen. ... Een Amerikaansche film, die, zooals te verwachten is, .weinig om het lijf heeft, geen diepgang, geen zware menschel jjke of levensproblemen. Niets van van dat alles. Een niemendalletje, maar daarom te meer welkom. 't Doet goed aan in dejen zorgenvollen tijd weer eens . hartelijk te kunnen lachen. En daarvoor zorgt „Jan Ongeluk ". Het Hollandsch en Wereldnieuws geven meerdere actualiteiten. De "plechtigheden tè Oosterbeek en Arnhem, ter gelegenheid van de herdenking van den slag om Arnhem ontbreken niet, evenmin de installatie van de CommissieGeneraal, voor haar vertrek naar .Indonesië en een opwekking van ministerpresident dr. Beel om de Nederlandsche jongens in Indonesië te gedenken.
CENTRAAL-THEATER. „Gekooide jeugd" is geen grootsch opgezette film, doch een eenvoudig werk, dat echter juist door haar eenvoud zoo bijzonder aantrekkelijk is. In een Fraxisch internaat voor moeilijke jongens worden nog de ouderwetsche methoden gevolgd om de knapen op het rechte pad te brengen. Een strenge directeur weet daar de orde te bewaren, niet door zijn pupillen tot vrienden te maken, doch door hen angst en vrees in te boezemen met lijfstraffen ed. met als gevolg een averechtsche uitwerking. Totdat er een nieuwe surveillant met andere paedagogische opvattingen komt, die trots veel tegenkanting van zijn superieur, de harten van de jongens weet te winnen en dan ook alles van hen gedaan weet te krijgen. Op fijne wijze wordt een en ander uitgebeeld, terwijl deze film nog , aan aantrekkelijkheid wint door den mooien zang van het jongenskoor ,,Les petits chanteurs a la Croix de Bois" en een liefdesscène, die er op aannemelijke wijze in is verwerkt. * Het voorprogramma bevat o.a. mooie opnamen van de herdenking van den slag om Arnhem.
CADI-CLUB. Vrijdagavond trad in de Cadi-Club het personeelscabaret van de Prins-Bernliard Cadi-Club te Utrecht op. Dit gezelschap trad. verschillende malen voor de radio op en Was dus geen onbekende voor het meerendeel der aanwezigen. In een openingswoord door den beheerder van onze Cadi-Club, sergeant Jager, zette deze in korte trekken -t ontstaan van dit cabaret uiteen. Na afloop van onzen dienst. 11 uur wordt heel vaak" to.t laat in den nacht gerepeteerd en kan dus niet alles van onze menschen verwacht worden. Wij zijn en blijven amateurs. Nu, deze amateurs mogen er zjjn. Wat zij ten tooneele brachten is keurig. Het was een program vol afwisseling, zang, schetsjes, leuke clown 's, een goede vlolte i r -iir ■ ' begeleiding door' The Musical SereHaders, ziedaar in het k or t het program. De zaal daverde van den lach, door de leuke clowns. De zang van de Cadi-zangeres en zanger was zelfs heel goed te noemen. De schetsjes werden vlot gespeeld. Als gast trad op de Deensche Cadizanger, Helge-Ricardo, die met zijn internationale liederen een storm van bijval oogstte. Aan het slot dankte de Apeldoornsche bèheerder der Cadi-Club sergeant Koosnek het gezelschap voor het gebodene en riep hun een hartelijk tot weerziens toe. VOOR HET KANTONGERECHT. Verd. A. v. d. W. te Loenen liet verstek gaan, anders had zij kunnen hooren, dat get. Ga. K. lang niet ingenomen was met de nalatigheid van verd,, die niet zorgde, dat haar kippen uit den tuin van haar buren bleven. E^e rechter veroordeelde haar tot f 15 óf 5 dagen. Fr. J. K., bakker, alhier, had brood vervoerd, dat te licht werd bevonden. Het was de eerste maal, doch omdat het verschil nog al aanzienlijk was, eischte het O. M. f 40 of 20 dagen. De Kantonrechter maakte er f 30 of 10 dagen van. J. v. Z., alhier, had 9 Febr. drie autobanden voorhanden gehad uit voorraad der geallieerde strijdkrachten. Hij werd teroordeeld tot f 6 of 3 dagen met verbeurdverklaring der in beslag genomen banden. De borreltjes zijn wei gerantsoeneerd, doch dat nam niet weg, dat D. H. 15 Maart j.1. zooveel graantjes had gepikt, dat hij in staat van dronkenschap op het Marktplein had geloopen. Zijn kwade dronk uitte zich, doordat hij met een korporaal aan het bakkeleien ging-, Eisch en vonnis f 15 of 10 dagen. DISTRIBUTIE VAN SCHOENEN. Maandag 23 September zijn aan de beurt: 4 Stationsstraat 88, de letters Wo— Wij van 9—12.30 en van 12.30—15 uur de letter Z. ARTSEN-ZONDAGSDIENST. Zondag 22 Sept. wordt de dienst waargenomen door: Annyas, Deventerstr. 37, tel. 2952. » J. v. Ettingen, Deventerstraat 120, tel» 4155. P. L. Stal, J.'c. Wilslaan 1, tel. 4079 GEOPENDE APOTHEKEN: Geopend 'is de apotheek De Maar, Kerklaan 16, tel. 2017. De Centraal-Apotheek, Raadhuispl. 1, is des Zondags geopend tot 2 uur nam. AGENDA. Zondag 22 Sept. vliegveld Teuge, half drie, Vliegfeest. Zondag 22 Sept. Hotel „Centraal", Raadhuisplein', 3 u-, lezing „The Theosophical Society". Zondag 22 Sept., Tivoli, 8 uur: Henriette Davids, *
"PLAATSELIJK NIEUWS HET VLIEGFEEST OP TEUGE.". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
"Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
(Vervolg.) t Mw. wed. A .C. A. Gazen dam—v. d. Brand, te Apeldoorn, geïntern., was lid van NSB en NSVO, Zij was nu 9 maanden geïnterneerd. Advies: vrjj en verlies der kiesrechten. ) H. P. Witteveen, . landbouwer te Vaassen, geb. 1921, geïnt., was lid der NSB, werkte kort bij WA en NSKK. Zijn raadsman legde gunstige verklaringen over hem en zijn ouders af. Advies: vrij en vetlies der kiesrechten. Mw. wed. L. A. Zwerus—de Bugter, te Apeldoorn, geïnt., was lid van NSB en verrichtte stationsdienst voor den NVD enz. Advies: vrij en verlies van radio en kiesrechten. Mw. E. J. Oenstra—Moeselaar, te Apeldoorn, geïnt., was lid van NSB en NSVO en vertegenwoordigster van Frontzorg. Zij had alleen op sociaal gebied iets willen doen zei zij. Advies: vrij en verlies van radio en kiesrechten. Na nieuw onderzoek werd behandeld de zaak tegen W. L. Buys, te Apeldoorn. Advies: interneering voor den tijd reeds in een kamp doorgebracht en verlies der kiesrechten. • Schilder J. Willis, de Apeldoorn, geïnt., was sympath. lid der NSB en werkte vrijwillig in Duitschland. Advies: vxy en verlies der kiesrechten. Mw. de wed. W. Wörsdorffer—Beugelink te Apeldoorn, geïnt., was lid der NSB en NSVO, voerde propaganda, en ging veel met Duitschers om enz. Ad^
vies: vrij en verlies der kiesechten. Mej. J. M. C. Hermans, te Apeldoorn, was lid van NSB en NDK en ging met Duitsche militairen om. Advies: vrij en verlies der kiesrechten.
"Voor het Tribunaal te Apeldoorn". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
De menschen vliegen je soms ddn En zijn dan heel erg kwaad, De menschen vliegen eensklaps o p, Onwijze warhoofd-daad. De me nschen vliegen er eens uit - Naar zee of bosch en hei, De menschen ook wel hoog, Opschep-„hóógvliegerij''! Maar wat DE TEUGE morgen biedt Is waard er heen te gaan: De vliegers vliegen daar niet op En vliegen je niet dab. Met heide heenen op den grond, Vliegen die vliegers hóóg, Maar déze soort „hoogvliegerij" Heeft recht op hart en oog! PHILIA. (Nadruk verboden).
"VLIEGEN EN VLIEGEN....". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
M0N0GRAMRINGEN ook met bijbetaling DEKKER BRINKLAAN 16 (Ingez. Meded.)
"MONOGRAMRINGEN". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
Ned. Hervormde Gemeente. In alle diensten collecte voor diaconie, kerk en Chr. doeleinden. Groote Kerk, 10, ds. v. d Brug; 7 ds. .Berkel; Nieuwe Kerk: (Arnhemscheweg) 10 ds. de Vries, 6.30 ds. de Groot; Juliana Kerk (Deventerstraat): -10 ds. A, G. van WrUensw&ard. Hervormde Kapel (Asselschestraat): 8.30 ds. Karres, 10.15 ds Karres, Doopbedie. ning; Wilhelmina Kerk (Beemterweg): 10 ds. Berkel; Hoog Soeren (Klinkenberg): 10 ds. de Groot; •Lokaal Pniël (Wiessei) 10 ds. Warners. Kinderkerk, Rehoboth (Sumatralaan), 10 u. de heer Oostenrijk. De Goede Herder, 10 de heer Stadman; Elim (Rosariums traat) : 10, dienst. Gereformeerde Kerk: Noorderkerk, Loolaan 10 ds. A/ S. Timmer; 5: ds. P. C. de Bruyn; Westerkerk, (Brinklaan): 10 ds. P. C. de Bruyn, 5: ds. A. S. Timmer; Zuiderkerk, Arnhemscheweg: 10 ds. H. Vos, vaiy Tijnje, 5: ds. S. Eringa; Chr. H.B.S., Jachtlaan: 10 ds Eringa, 5 da. H. Vos. E t Lng. Luthersche Kerk, Parkweg: 10.30 ds. M. van Wichen. Doopsgezinde Gemeente, Paschlaan: 1C.Ó0 ds. O. L. v. d. Veen van Amsterdam. Vrijz. Prot, Jeugddienst, voorg. mej. ds. 10. Voetelink. Ned. Protestantenbond, Regentesselaan: 10 dr. E. D. Spelberg van Hilversum. Chr. Geref. Gemeente, Canadalaan: 10 en 4-30 ds. W. Kramer, Gebouw „Heil en Vrede", Staalweg 3.15 eva' gelisatiesctrci nkomst. Oud Geref. Gemeente, lokaal „Pniël' Trompstraat: 10 en 3: leesdienst; Woensdag 25 Sept. 7.15 ds. Kramp Geref Gemeente, Rustenburgstraat: 10 en 7: dhr. C. Hegeman van Rotterdam; Donderdag 36 Sept. 7 ds. j v. d. Berg van Utrecht. Vrije Evang. Gemeente, Roggestraat vm. 10 en'nm. 6: ds, P J Mietes Zaterdagav. 7 bidstond. N.H. Evangelisatie (Ger. Bond), Regentesselkan 15: 10 en 4 Eerw. hr. Zwanenberg van Utrecht. Baptisten Gemeente, Hoogakkerlaan 10 en 5 ds. L. de Haan; 11.30 Zon. dagsschool; 8 Jeugdsamenkomst; Maandag 7,30 bijbellezing; 8 Zang Donderdag 7.45 Meisjesver., Vrij dag 8 bijbellezing en bidstond. Christian Science Kring (Ver. Chr. Wetenschap): 10 Holl. Dienst I->' ofdstraat- 32 (zij-ingang). rk < an Jezus Christus v. d. Hei ligen der Laatste Dagen, Grift straat 12: vm 10-30 Zondags, school,. 4.30 Kerkdienst i eger Kia Heils Beekstraat: Oogst feest 10 Heiligingsdienst; 7.30 Opervlucbtmeeting Hoofdstr hoek Kdnaa.fitr,,' 8 nm. Verlocsingsdier.st. Oogstfeestsamenkom®ten o 1 v. Commandant en mevr. Beekhuis yaa N,Q.J.
"PREDIKBEURTEN Zondag 22 September 1946.". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
Maandag 23 September aanstaande wordt in „De Poort van. Kleéf" de algemeene vergadering gehouden v^n de Nederlandsche Vereeniging voor den Volkszang. De vergadering, welke om 2 uur» aanvangt, zal. naar verwacht wordt, door meerdere autoriteiten worden bijgewoond. O.m. zullen naar alle waarschijnlijkheid aanwezig zijn de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, de oud-minister van Onderwijs, dr. Bolkenstein, de Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland, jhr. dr. C. G. C. Quarles van Ufford en onze burgémeester. Set voornaamste punt van de agenda is de verkiezing van een geheel nieuw hoofdbestuur. Maandagavond. aanvangende om 8 uur, wordt in de groote zaal van Tivoli een Volkszangavond gehouden, waarvan de leiding zal berusten bij de bekende deskundige en geestdriftige Volkszangleidster mevrouw Grimberg—Huyser, van Rotterdam- De N.C-R.V. zal, van 8—9 uur, 'een deel van den avond uitzenden. Van 19.15 tot 19.30 zal voor den microfoon van de N.C.R.V. een voordracht gehouden worden over het onderwerp: 40 jaren Volkszang, 't Gaat dus over een jubileum en dat geeft ook aan deze algemeene vergadering en Volkszangavond een zoo bijzondere beteekenis. Herdacht zal worden Maandag in ,.De Poort van Kleef" en in Tivoli. dat veertig jaar geleden eenige Nederlanders bijeenkwamen, wier hart brandende was voor het mooie Nederlandsche lied en die daarom en daardoor meenden, dat er iets gedaan moest worden om niet alleen dat lied tot meer gemeen goed te maken, maar ook om den zang van het Nederlandsche volk op hooger plan te brengen. Inderdaad, in die dagen, een veertig jaar geleden, liet de volkszang veel te wenschen over. We zouden niet gaarne beweren, datton aanzien van den zang van het volk van Nederland reeds het ideaal bereikt is. Men kent Amerikaansche en andere songs op z'n duimpje, dank zij mede radio en gramofoon- Vooral de radio werkt daaraan mee. 't Begint dikwijls des morgens al, vóór de klok van acht uur. „Muziek bij het ontbijt" wordt; dat genoemd- 't Is natuurlijk een tekort aan onze algemeene ontwikkeling, maar heusch, 'we kunnen dat gejammer van Amerikaansche zangers en zangeressen en van dito bands, al zijn ze nog zoo beroemd, niet altijd waardeeren. Geef ons dan maar een vroolijk Hollandsch liedje, of, dis men met alle geweld iets buitenlandsch wil, wat van de Zweedsche zeemansliederen, daar zit rythme en melodie in, of een of ander Afrikaansch liedje. Moet u eens op letten, hoe weinig Nederlandsche liederen voor den microfoon komen. In verhouding tot hefr buitenlandsche goed dan. En toch, onze eigen liedjes zijn ook mooi, waard om gekend en gezongen te worden, ook na den lagere schooltijd. Maar ons volk kent ze niet. of niet meer. Volkszang wil trachten in dat tekort verandering en verbetering te brengen. Overtuigd als ze is, dat ze waard zijn om gezongen te worde«. Zij doet dat werk al veertig jaar, waarlijk niet zonder succes. In den bezettingstijd heeft zij, als zoovele andere vereenigingen, stil -gelegen. Ten eerste was 't toen geen tijd om te zingen, en dan, de bezetter en zij, die dachten en handelden als hij, hielden niet van vereenigingen, welke een in zijn door bruut geweld verduisterde oogen een „zacht" doel nastreefden. Er is, sedert de bevrijding, een verheugende belangstelling voor den volkszang waar te nemen. De Vereeniging kon een dozijn nieuwe af deelingen inschrijven en er werden 13000 harer Volkszangbundels verkocht. Cijfers, welke een duidelijke taal spreken. We zijn ten aanzien van den volkszang nog niet waar we zijn moeten, zal 't goed wezen. Maar we gaan vooruit- Nog wordt op hoogtijdagen langs den weg vaak geblerd. En dan niet bepaald hartverheffend. Maar toch t wordt beter, vergeleken bij een Jjwart eeuw terug. De volksliederen, al bepalen zich die in hoofdzaak tot de eerste twee coupletten • van het Wilhelmus, worden door groote volksverzamelingen vaak behoorlijk gezongen. Maar, er is meer dan het mooie Wilhelmus alleen- Mesn bladere den bundel „Kun je nog zingen, zing dan mee" maar eens door. Tivoli zal vol zijn Maandagavond. Er zal ui^ volle borst en met geestdrift worden gezongenDe klanken zullen komen in de Nederlandsche huiskamers! Mogen zij daar weerklank vinden, in dien zin, dat de daadwerkelijke belangstelling voor het Ne, aerlandsche lied er door groeit. Dat zal ook beteekenén, dat de Nederlandsche Vereeniging voor den Volkszang in haar voor ons volksleven foo belangrijken arbeid de interesse vindt, waarop zij, *nede door haar staat van dienst, van bijna een halve eeuw, aanspraak kan maken.
"VEERTIG JAAR VOLKSZANG!". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
Noorsche roman door Agathe Pogner (Nadruk verboden). 20 Plotseling gafi» hij zichzelf een fermen klap- op zijn wang; daarna liet hij lachend zijn leege hand zien. „ik dacht, dat het een vlieg was". „Vliegen?" vroeg ik verbaasd. „Die zijn hier toch zeker niet!" „Wis en waarachtig 1 Op bijzonder warme zomerdagen zwermen er een paar dozijn in de baai rond. Maar het zijn armzalige beestjes; ze kunnen nauwelijks gonzen". Ik bekeek nu den forschen kerel met het goedmoedige kindergezicht wat nauwkeuriger en vroeg hem, of hij op het eiland was geboren. » „Bewaar me!" Bodion heeft me vier jaar geleden uit de omgeving van de Petschoren mee hierheen gesleept, toen zijn' eerste schoonzoon was gestorven. Tjonge, wat is me dat toen een winter geweest! Ik heb 'hem duizendmaal vervloekt! Mijn eenige troost lag in mijn vaste voornemen om er met het eerste het beste schip tusschenuit te gaan. Ik had voor twee jaar geteekend, maar zelfs al zouden 7.e m'n loon niet uitkeeren, ik dacht er niet aan om t<* blijven. En later 1 Ben ik toch gebleven. Geheel vrijwillig zelfsl"
„Stepanida?." Wenjamin lachte. „U begrijpt me gauw! Natuurlek, alleen om Stepanida! Maar nu voel ik me hier al heelemaal thuis. Bovendien zou Stepanida nooit van het eiland weg willen' Nadat we gegeten hadden, keerden we naar de Walvischbaai terug. Ik overnachtte op de boot, die mij hierheen had gebracht. Den volgenden ochtend echter voer ik in alle vroegte met mijn eigen motorboot naar mijn baai terug. Ik sprak reeds van „mijn" baai en ik moest zelf lachen over de haast, waarmee ik er beslag op had gelegd. Intusschen was de groote stoömboot met de balken van mijn woning, de kisten en vaten, de menschen en de honden reeds de Kruisbaai binnenge-' loopen en het uitladen was in vollen gang. In verband met de ver in de baai vooruitstekende klippen had het schip bijna een kilometer uit de kust voor anker moeten gaan. Een en ander maakte de ontscheping niet gemakkelijk, zoodat mijn hulp goed van pas kwam. Ik heb niet geteld hoe vaak ik met onze boot van het schip naar den wal ben geroeid, maar dat moet heel wat keeren zijn geweest, want toen we voor het eerst even rustten om wat te eten, had ik een paar flinke blaren in m\jn handen. Toen de avond viel. hadden de timmerlieden reeds de vier hoekpeilers in den grond gestampt en de vloerbalken gelegd. Voor het overige echter zag alles er even rommelig en wanordelijk uit. • Graag zou ik nog eens den heuvel hebben beklommen, maar ik was te moe. Derhalve strekte ik me onder den blooten hemel op den, in de sneeuw liggeudea stioozak uit eu dekte mij met
m'n bontjas toe. Ondanks m'n vermoeidheid, kon ik den slaap niet vatten. De indrukken van de wereld om mij heen waren al te machtig. Hier wenkte mij het. als diamanten fonkelende kleed der berghellingen, daar de glanzende waterspiegel. Hier laafde ik mijn blikken aan de glinsterende kristallen kronen van romantiséhe bergtoppen, ginds zochten zij het diepe blauw van den hemel, waaraan slechts een paar bleeke sterren prijkten. Nu eens staarde ik naar mijn in aanbouw zijnde woning, naar den driepoot met den vryhangenden waterketel en de nog gloeiende houtblokken daaronder, dan weer naar de mannen, dio midden tusschen de honden den slaap der vermoeiden en zorgeloozen sliepen, naar onze booten, die aan elkaar gebonden, zachtjes op het water schommelden of naar de zeventien kruisen, die in de schemering — want van duisternis Ka voorloopig nog niet worden gesproken — scherp tegen den witten eneeuwwand afstaken. Maar b\j elke, zelfs de geringste beweging, die ik maakte, hief Dobrez, dia aan mijn voeten lag, onmiddellijk zijn mooien kop om m\j vTagend aan te kijken. Vier dagen van ingespannen werken gingen voorbij. De winter stond voor de deur en wij hadden nog geen brandhout. Dies kwam het er op aan vlijtig de kust af te zoeken en bijeen te rapen, wat de rivieren van het vaste land naar de zee hadden gedreven en d® storm in zijn ongebreidelden toorn op zijn beurt aan den oever hntf geslingerd. Het scheen niet weinig te zijn, ' Op den vijfden ,d»g echter hield 1 k het in onze nederzetting niet meer uit. ^Wordt vervolgd).
"Feuilleton IK HÈB GEKOZEN Arkadi". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002
BRAND. Vrijdagmorgen brak brand uit in de groote schuur annex kookhuis van H. Brummel aan 't kanaal. ' De brand is Waarschijnlijk ontstaan bij den schoorsteen, daai* de fornuispot aan geweest was. Aangewakkerd door den stormachtigen Zuidenwind stond 't rieten dak en 't opgeslagen hooi weldra in lichter laaie. Het woonhuis dat slechts pl.m. 5 m. zuidelijker stond, vatte door den afgaanden wind gelukkig nog geen vlam, doch toen de Vaassensche brandweer, die zeer spoedig aanwezig was, water gaf, was de toestand ook voor dit gebouw door de groote hitte critiek. De brandweer wist het woonhuis te behouden, doch kon niet voorkomen, dat.de kapitale schuur met hooi en een zeug met biggen een prooi van het vuur werden. De Eper brandweer verscheen ook nog op 't appèl, doch behoefde niet te assisteeren. CULTUREELE KRING. De Cultureele Kring" heeft liet seizoen goed ingezet met een zangavond door den bekenden baritonzanger Laurens Bogtman. De begeleding- werd verzorgd door Henk Dul. Laurens Bogtman begon met drie Italiaansche liederen, n.1. „Vittoria", van Carissime, „Amarilli", van Caccini en „Rerdi Pultimo addio", van Maria A. van Bayern. Vertrouwde klanken kwamen tot ons in de liederen van Schubert „Der Wanderer" en „Nacht und Traume" en „Die Forelle" en „Dythyrambe", waarin Henk Dul z'n capaciteiten toonde door de voordracht van den zanger perfect op den vleugel te ondersteunen. Na de pauze vertolkte de zanger drie liederen van Hugo Wolf. Een bont allerlei van romantiek, liefde eii fantasie, pretentieloos maar zuiver en fijn aangevoeld voorgedragen. Een .serie Gipsy songs-zigeunerliederen van Dvorak, besloot dezen uitstekend geslaagden zangavond. Het volgen der liederen werd vergemakkelijkt,
doordat Bogtman voor ieder lied een korte samenvatting van den inhoud gaf. Naar onze meehing zou op een zangavond door een Hollandschen zanger een Hollandsch lied zeer op prijs gesteld worden. EERBEEK EEN JUBILEUM. Donderdag herdacht J. Bleumink alhier zijn 25-jarig jubileum bij de N.V. v/h. firma G. G. J. Schut. De jubilaris werd door de directie gecomplimenteerd, zij bood hem een envelop met inhoud aan en bloemen. Namens zijn collega's en mede-arbeiders werd hem bij monde van W. van 't Heke 6ok een envelop met inhoud overhandigd.
"Streeknieuws VAASSEN". "Nieuwe Apeldoornsche courant". Apeldoorn, 1946/09/21 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMCODA01:000160495:mpeg21:p002