zal behalve met sterke forten, ook nog op een andere en merkwaardige wijze worden verdedigd. Men wil de kanaal-zóne, die aan beide zijde van het kanaal zoowat acht a tien kilometer breed is, laten begroeien door een dicht tropisch woud. Men weet, dat het voor een leger bijzonder moeilijk is om door zulk een woud heen te dringen en dit moet dan totaal onmogelijk gemaakt worden door de kleine forten, die in het oerwoud aangelegd zullen worden en bezet worden door enkele honderden officieren en enkele duizenden manschappen, die in de bosschen op de Philippijnen hun sporen verdiend hebben.
Bredasche courant
- 17-07-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Bredasche courant
- Datum
- 17-07-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- W. van Bergen
- Plaats van uitgave
- Breda
- PPN
- 400337452
- Verschijningsperiode
- 1814-1941
- Periode gedigitaliseerd
- nr. 1 (1914) - jrg. 149, nr. 305 (1939)
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Breda
- Nummer
- 163
- Jaargang
- 1
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Uit verschillende landen. Het Panamakanaal
Kunst en Wetenschappen. Draadlooze telegrafie.
Door Marconi en zijn assistent Bellini Tosi is een «richtingsvinder" voor draadlooze golven
uitgevonden. Kapitein Thomson van de «Royal George der Noord-Canadeesche lijn heeft er proeven mee genomen en is vol lof over het instrument. Zonder hulp van een geoefend ambtenaar leest de kapitein onmiddellijk de ligging van zijn schip af, wanneer het zich maar op niet meer dan 50 mijl afstand van een draadloos station of analoog uitgerust schip bevindt welks poolshoogte bekend is. De p vinder» zegt de juiste richting van elk draadloos signaal. Een schip in nood heeft dus niet zijn eigen ligging mee te deelen. Bij mist weet een schip precies, of het binnen of buiten een lichtschip koers kan nemen en boe het een passeerend schip moet ontwijken.
Officieele berichten.
Bij kon. besluit zijn benoemd tot ontvanger der directe helastingen en accijnzen te Montfoort M. L. Gualthérie van Weezei ontvanger der directe belastingen, invoerrechten en accijnzen te Ittervoort; Voorburg, J. C. L. C. van Hulst, ontvanger derzelfde middelen te Loosduinen ; Lisse, C. Y. Everhardt, ontvanger derzelfde middelen te Meppel (buitengemeenten); Heerenveeu, A. W. G. van der Hardt Aberson, ontvanger derzelfde middelen te Oudenbosch; is lo. aan de kolonels J. E. Ranneft, commandant van het 2e reg. vesting-artillerie en H. B. Moll, van den staf der artillerie, toege voegd aan den commandant der Nieuwe Hollandsche Waterlinie, op hun aanvrage, eerstgenoemde, met ingang van 28 Juni 1914, ter zake van langdurigen dienst, laatst genoemde met ingang van 1 Augustus op grond dat hij uit hoofde van zijn leeftijd voor de waarneming van den militairen dienst niet meer ten volle geschikt wordt geacht, onder toekenning van pensioen, een eervol ontslag uit den militairen dianst verleend; is aan den generaal-majoor A. A. J. Quan jer, inspecteur van den geneeskundigen Dienst der Landmacht, vei gunning verleend tot het aannemen en het dragen van de orderteekenen van Commandeur der Orde van den Verlosser, hem door Z. M. den koning der Hellenen ge schonken; is met ingang van 1 Augustus 1014 benoemd tot adjunct-directeur bij den dienst der posterijen W. G. A. Feltzer; thans hoofdcommies der posterijen; is aan den militie-eerste-luitenant G. J. van Fraa van het 16de reg. infanterie, ter zake van ongeschiktheid voor de verdere waarneming van den militairen dienst, wegens licbaams gebreken een eervol ontslag uit den militairen dienst verleend ; is met ingang van 1 Aug. aan den paardenarts der 2e kl. van het personeel van den geneeskundigen dienst der landmacht B. Eggink, thans op non-activiteit op het daartoe door hem gedaan verzoek een eervol ontslag uit den militairen dienst verleend; is aan den landweerplichtigen militie le luit. H. Willems van het 33e bataljon landweerinfanterie, ter zake van ongeschiktheid voor de verdere waarnemingen van den militairen dienst een eervol ontslag uit den militairen dienst verleend ;
is de le luit. M. de Bloeme van het lereg. vestig art. op zyn aanvrage ter zake van tijdelijke ongesteldheid op nonactiviteit gesteld; is met ingang van 1 Augustus aan den bedrijfschef bij' de artillerie-inrichtingen J. P. Minderhoud op zijn verzoek een eervol ontslag uit zijn voormelde betrekking verleend; is met ingang van 16 Juli bij den marinestoomvaartdienst benoemd tot officier-machinist 2e kl. de hoofdmachinist A. P. Nocrlander; zijn met ingang van 1 Augustus benoemd bij het wapen der artillerie, bij het le reg. vesting-artillerie, tot kolonel-commandant van het korps, de luitenant-kolonel W. F. van Hoogstraten, van den staf der artillerie, toegevoegd aan den inspecteur der vestingartillerie ; bij het 2e reg. vesting artillerie tot kolonel, commandant van het korps, de luitenantkolonel W. L. G. A. Schwartz, van den staf der artillerie, toegevoegd aan den commandant der stelling van Amsterdam; en is mede met ingang van 1 Augustus 1914- eervol ontheven uit zijn tegenwoordig bevel de kolonel M. J. A. Masthoff, commandant van het le reg. vesting-artillerie, zulks met bestemming om te worden toegevoegd aan den commandant der Nieuwe Hollandsche Waterlinie.
Binnenland. Prins Hendrik in Rusland.
Omtrent het verblijf van Z. K. H. den Prins in Rusland vermeld het Ilbld. het volgende: Woensdagnacht jl. is de Prins met de leden van zijn gevolg gereisd naar Moskou. Allen logeerden in het Kremlin als gasten van den Tsaar. Hedennacht keert Z. K. H. naar Peters burg terug teneinde Zaterdagavond de reis naar Stockholm voort te zetten. Z. K. H. ontving van den Keizer aller Russen het Grootkruis der Andreasorde, en voorts werden benoemd tot Grootkruis der Stanislausorde de heer Von Bulow—Holle, toegevoegd aan Z. K. II. en tot commandeur der St. Annaorde luitenant ter zee le kl. Bijl de Vroe, adjudant van den Prins. Jltr. uir. J. Roëll. Namens II. M. de Koningin is heden een krans gelegd op de lijkbaar van den vicepresident van den Raad van State. De RUknintddelvn. De opbrengst van de Rijksmiddelen bedroeg in Je afgeloopen maand Juni ƒ 587,692,95'/, meer dan in de maand Juni van 1913. De geheele opbrengst was ƒ 18,998 682,70 tegen ƒ18,410,989,84 1 /, in Juni 1913. Meer werd ontvangen aan grondbelasting ƒ 167,000, aan invoerrechten ƒ 70,000, aan den suikeraccyns, den accijns op het gedistilleerd ƒ254,000, aan accijns op het geslacht ƒ 21,000, aan successierechten ƒ 324,000, aan posterijen, rijkstelegraaf en -telefoon f 55,000, aan loodsgelden / 10,000, terwijl aan personeele belasting ƒ 70,000, meer werd ontvangen. Minder werd ontvangen uit de vermogensbelasting / 32,000, de zegelrechten ƒ 138,000, de Staatsloterij ƒ83,000, en de bedrijfsbelasting ƒ251,000.
Meer werd verkregen in de zes eerste maanden van 1914 vergeleken met hetzelfde tijdvak van 1913, aan de personeele belasting ƒ 79,000, bedrijfsbelasting ƒ 647,000, vermogensbelasting ƒ210,000, invoerrechten / 86,000, suiker en gedistilleerd ƒ340,000, zout en geslacht ƒ52,000, successierechten ƒ2,766,000, posterijen, rijkstelegraaf en -telefoon ƒ 558,000. Daarentegen werd minder verkregen bij den wijn- en bieraccijns ƒ43,000, de zegelrechten en registratie ƒ 195 00.0, de hypotheekrechten ƒ10,000, de domeinen / 39,000 en de Staatsloterij ƒ 83,000, terwijl ditjaar uit het recht op ae mijnen tot nu toeniets werd ontvangen, tegen ƒ5500 verleden jaar. Het totaal over de eerste zes maanden van dit jaar is ƒ 98,736,439,47, tegen ƒ94,329,739,24 in 1913. De vermeerdering bedraagt dus tot nu toe: ƒ 4,406,699,23. Peae bestrijding, Tot op 13 Juli is bij den penningmeester van bet eerecomitë binnengekomen een bedrag van ƒ221,738.73. Hierbij is nog niet begrepen het bedrag van ruim ƒ20.000 door de plaatselijke Haagsche commissie verzameld. Reeds een zeer groot aantal plaatselijke commissies uit het geheele land zonden hun bijdragen, terwijl nog van vele andere plaatselijke commissies bijdragen kunnen ingewacht worden. De Znid-Afrikaanscke Landbouwers. Gisterenochtend is uit Engeland via den Hoek van Holland in de residentie aangekomen het gezelschap Zuid-Afrikaansche landbouwers, dat gedurende acht dagen ook een studiereis door ons land zal maken. Gisterenevond zijn zij in de Ridderzaal te 's-Gravenhage officieel door de Nederlandsche regeering ontvangen.
Middenstandsbond. te Gisteren zette de Middenstandsbond Dordrecht zijn congres voort. De voorzitter heette welkom den vertegen woordiger van den Minister van Binnenlatidsche Zaken, den den heer H. J. de Groot, en den heer mr. H, Sineenge, lid van de fweode Kamer en voorzitter der Vereeniging tot bevorderdering van Handwerksopleiding. Over de vakopleiding en het leerlingwezen werd eenige praeadviezen uitgebracht. Gedurende de pauze brachten de congressisten een bezoek aan de Middelbare Technische school te Dordrecht. In de voortgezette vergadering deelde de voorzitter allereerst mede dat het onderwerp Vreemdelingenverkeer en Middenstand" door den heer G. Muller besproken, voor het vol gende jaar op de agenda zal worden gebracht. Een voorstel, om de actie tot afschaffing van de rijks veergelden te steunen, werd aangenomen. Mr. J. C. A. Everwijn, vertegenwoordiger van den minister van Landbouw, Nijverheid en Handel, zegt, alvorens de vergadering verlaten te hel ben, dat de Middenstandsbond de volle sympathie heeft van den Minister. Spr. dankte voor de ondervonden gastvrijheid en uitte de beste wenschen voor den Bond. De heer P. W. Wels uit Rotterdam praeadviseerde over: Bestrijding der oneerlijke concurrentie zonder tusschenkomst van den wetgever, namens den Bond van Rijwielherstellers en -Handelaars ia Nederland. De Niimeegsche Ilandelsvereeniging diende een preadvies in met betrekking tot de vliegende winkels, van de hand van den rechtskundigen adviseur der vereeniging mr. H. J. C. van Scherpenberg. Hieromtrent werd de volgende motie goed gekeurd: Het congres draagt aan het Hoofdbestuur op: le bij de Regeeiingaan te dringen op wettelijke maatregelen en voorzieningen waarbij het houden van z g. vliegende winkels aan meer bezwarende formaliteiten gebonden zal zijn en waarbij de houders van dergelijks vliegende winkels zwaar in Rijks-, proviale en gemeentelijke belastingen zullen worden getroffen; 2e de aandacht van alle gemeentelijke autoriteiten op de betreffende bepalingen in de Drankwet te vestigen, waardoor het houden van vliegende winkels in lokalen welke onder de Drankwet vallen, kan verhinderd worden". Aan het slot van het congres betuigt de voorzitter dank aan den vertegenwoordiger van den Minister van Justitie mr. Collard, en hij verzocht hem allereerst als de meening van den Middenstandsbond over te brengen dat het voortbestaan van den middenstand in hooge mate afhankelijk is van het krijgen van een wet tegen de oneerlijke concurrentie. ' Na de gebruikelijke plichtplegingen werd het congres hierop gesloten.
Terechtzitting «n de open incbt. Men meldt uit Vaals aan de Limb. Koer.: Dezer dagen had alhier in de Grensstraat eene terechtzitting in de open lucht plaats Voor twee leden der Rechtbank en den wachtmeester van hier moest verschijnen een jonge man, zoon van W. te Vylen. Deze, nit Duitsche ouders ouder te Vylen geboren, werdt eenige dagen na zijn geboorte naar Pruisen gebracht om aldaar tot heden zijn verblijf te houden. Nu had genoemde jongeling den ouderdom bereikt, waarop er moet worden geloot. In weerwil van een daartoe strekkend advies der Ned. autoriteiten .heeft hij aan de oproeping tot loten geen gevolg gegeven en wordt hij dientengevole hier als deserteur beschouwd Hij meende zoo te moeten handelen, omdat een oudere broeder, welke wat betreft zijn geboorte, in 't zelfde geval verkeert als hij, voor een paar jaren hier wel geloot heeft — bij trok gelukkig een hoog nummer — en toch in Pruisen moest dienen, 't Mooie van 't geval is evenwel, dat noch Consul, noch Commissaris der Koningin, noch Minister deze zaak in 't reine hebben weten te brengen. De jongeheer W. bleef op Duitsch gebied. Dit viel hem niet moeilijk, daar de samenkomst met de heeren rechters aan den in de Grensstraat staanden rijks-grenspaal plaats had. Immers, ware hij op Ned. gebied overgestapt, dan zou hij in Nederland ingelijfd zijn geworden en zou de Duitsche regeering hem alsdan als deserteur hebben beschouwd. W. verkeert dus in een eigenaardige, lastige positie, daar zijn ouders te Vylen woonachtig zijn en hij hun niet mag bezoeken. Na eenige formaliteiten vervuld en eenige vragen beantwoord te hebben, werd de zitting opheven en toog de »noch Duitscher, noch Nederlandsche onderdaan" weer naar Aken.
Het gele gevaar. Behalve het groote aantal Chineesche kooplieden in de speksteenartikelen enz. die zich in Rotterdam sedert eenigen tijd ophouden en van daaruit ons land bereizen, is zich opnieuw een groote Chineesche nederzetting in die stad komen vestigen. Aan den breeden Hilledijk hebben zij een heel groot huis gehuurd, waarvan alle ramen met donkere gordijnen zijn behangen en waarin een vijftigtal Chineezen gehuisvest zijn. Zij zien er netjes gekleed en zindelijk uit, doch wat zij uitvoeren om aan den kost te komen, is onbekend. Rotterdam krijgt dus ook een Chineezenwijk' De Ilaacscbe traiusstahlng. De H. T. M. heeft gisteren op lijn 8 een aantal wagens, bemand door controleurs en kantoorpersoneel laten rijden. De dienst Den Haag—Delft geschiedde tot dusverre, weliswaar met groote tusschenpoozen. Incidenten deden zich niet voor en de orde werd niet verstoord. De tramlijn was over hare geheele lengte onder een zeer strenge politiebewaking gesteld en met eiken wagen reed een aantal marechaussées mede, terwijl het volgen van de trams, 't zij per rijwiel 'of met een ander vervoermiddel, verboden was. Erg druk maakte het publiek [nog niet gebruik van de tram. Ook voor heden was de tramdirectie voornemens, zeven wagens op lijn 8 te laten rijden en zoo mogelijk ook op lijn 13 tegen den middag den dienst gedeeltelijk te herstellen. In de stad was het gisteravond vrij rustig; hoewel op het Plein veel volk op de been was en een aantal opgeschoten jongens weer ongeregeldheden trachten te verwekken, verliep de avond toch kalm, daar de belhamels onmiddellijk ingerekend en voor een nachtje opgeborgen werden. Hoewel het eind van het conflict nog niet te zien is, is in de toestand toch wat meer teekening gekomen. De H. T. M. is van haar streng afwijzend standpunt afgedaald en laat doorschemeren dat zij tot ondsrhandelen bereid is, en de stakers van hunne zijde hebben herhaaldelijk te kennen gegeven, dat zij geenszins van eene spoedige verzoening afkeerig zijn. Behalve de looneischen en de andere vorderingen der stakers van meer materieelen aard staat nog een belangrijk verschilpunt tusschen de H. T. M. en haar voormalig personeel, n.1. de erkenning der vakorganisatie. B. & W. van den Haag gaan voort met hunne pogingen tot bemiddeling ; gistermiddag zijn de vertegenwoordigers der verschillende personeelvereenigingen ten stadhuize ontvangen. Gedurende deze conferentie bleek, dat de H. T. M. voorloopig niet verder wil gaan dan hare reeds bekende toezegging, vóór 1 October een arbeidscontract in te leveren, terwijl zij niet met de organisatie, doch alleen met het personeel wil onderhandelen. De stakers stellen evenwel de erkenning van de vakorganisatie als eerste voorwaarde en nemen met de vrij vage toezegging van de de directie, vóór 1 October een arbeidscontract op te stellen, zonder dat ook maar bij benadering wordt vermeld, op welke grondslagen dit contract zou berusten, geen genoegen. Zij hebben hunnerzijds nogmaals hunne eischen, op grond waarvan de strijd bijgelegd zou kunnen worden, geformuleerd. Deze eischen luiden: a. Partijen zijn bereid in een collectieve arbeidsovereenkomst gedurende 3 jaar van kracht zijnde, de dienstvoorwaarden vast te leggen. b. Deze arbeidsvoorwaarden zouden moeten inhouden verbeteringen, gevraagd bij ons schrijven van 3 Juli aan de Directie, terwijl wij gaarne bereid zijn omtrent enkele punten daarvan nader overleg te pleger.. Op de instelling der groepsvertegenwoordiging stellen wij absoluut geen prijs. c. In dit contract op te nemen een clausule, waarbij arbitrage wordt voorgeschreven omtrent alle verschil van meening betreffende de toepassing der bepalingen van dit contract. d. Door de Maatschappij worden geen rancune-maatregelen genomen, terwijl het stakende personeel eveneens belooft op de meest verdraagzame wijze met de Maatschappij en de werkwillig gebleven beambten, weer samen te werken. e. Alle ontslagenen, ook de Zondagsconducteur Van Putten, worden weer op hun oude plaatsen in dienst gesteld. ƒ. Het loon wordt gedurende de dagen, dat gestaakt is, doorbetaald. g. Dit te maken contract treedt in werking uiterlijk 1 October 1914.
Gisteravond is door de stakers wederom eene vergadering gehouden, waarin behalve door eenige leiders van de staking, gesproken werd door Ds. van der Voort van Zijp, den leider der anti-revolutionairen in de Tweede Kamer en den heer Wesseling, R. K. gemeenteraadslid te Den Haag, die de stakers tot volhouden aanspoorden. De voorzitter deelt mede, dat het geld voor de eerste uitkeering present is. Spr. maant allen aan hedenochtend half zeven hier te zijn en sluit de vergadering. Het stakingscpinité heeft de publicaties van Mr. van Houten over de geldelijke toestand der tramwegmaatschappij in een uitgebreid betoog weerlegd. Docr een tr ji «t gedoorl. Op een overweg bij de stopplaats Baaider— Radewijk gemeente Ambt Hardenberg, is gisteren een met twee paarden bepannen wagen door een trein aangereden, tengevolge waarvan de wagen werd verbrijzeld en de voerman H. Bruggeman, zoodanig werd gewond dat bij spoedig na het ongeval overleed. Ongeluk lil Oldebroek. Vrijdagmiddag is bij het laden van een der kanonnen van 12 cM. lang staal in de legerplaats te Oldebroek, waarmede op den doelballon werd geschoten, een kardoes in de hand van een der bedienings manschappen tot ontbranding gekomen, vermoedelijk doordat een smeulend overblijfsel van vorige schoten uit de nabijstaande kanonnen op de kardoes is gewaaid, De bediening, tóen uit 3 kanonniers bestaande, de miliciens Aukema, De Gzoot eu Rozenberg, der lichting 1914 van het vaste detachement, uit Friesland afkomstig, kregen aan hoofd en handen min of meer ernstige brandwonden en werden dadelijk ter verpleging
iu de ambulance opgenomen. Hun toestand moet bevredigend zijn, terwijl er veel kans is op spoedig herstel. (Ziv. Ct.) Hei vonriiliiolitli: raadslid. De aannemer Kuipers, lid van den raad van Hengelo, die voor een paar weken zijn woonplaats verliet, zonder achterlating van adres, is te Rotterdam aangehouden. Zijn boeken schijnen niet geheel in orde te zijn geweest en er was een tekort in de kas van ruim ƒ 100. Hij is naar Almelo overgebracht, doch na verhoor weer op vrije voeten gesteld. (Hbld.) Ulonrd. De Kalkoenstraat te 's-Gravenhage werd gistermiddag in rep en roer gebracht. Een bewoner van een bovenhuis aldaar, die in onmin met zijn echtgeüoote lesfde, schoot, volgens het Hbld., zijn vrouw met een revolver dood. Daarna richtte hij het wapen tegen zichzelf en werd hij in levensgevaarlijken toestand naar het ziekenhuis gebracht.
lt»ldnill|ihtld der jeni^d, In de eergisteren gebonden Raadsvergadering te Steen wijk had de heer Aberson klachten over de baldadigheid der jeugd. De voorzitter antwoordde, dat dit nu de derde maal is, dat in openbare vergadering hierover klachten worden gehoord. Herhaaldelijk hebben spreker dergelijke klachten bereikt, zelfs telephonisch bij hem aan huis. Waar vermanen en berispen niet meer hielp, heeft spr. toen een publicatie in de Opregte Steenwijker Courant geplaatst, waarbij een laatste, nadrukkelijke waarschuwing werd gegeven en aangezegd werd, dat bij overtredingen voortaan zonder uitzondering proces-verbaal zou worden opgemaakt. Eenige processen-verbaal zijn reeds opgemaakt en ter vervolging opgezonden aan den heer ambtenaar van het Openbaar Ministerie te Heerenveen. Deze zond de processen-verbaal terug met verzoek, de beklaagden te berispen. De burgemeester antwoordde toen den heer ambtenaar, dat de tijd van berispen voorbij was, waarom hij op vervolging aandrong. Lange offieieele en officieuse correspondentie is hierover tusschen den heer ambtenaar en den burgemeester gevoerd; zonder resultaat echter. Spr. heeft hierom, onder overlegging der gevoerde correspondentie, zich tot den Minister van Justitie gewend, opdat, naar bij hoopt, door diens tusschenkomst straffere maatregelen worden genomen tegen de steeds toenemende baldadigheid der jeugd en de ordelijke burgerij de bescherming wordt gegeven, waarop zij recht heeft. (Hbld.)
Moordaanslag. Gistermiddag pleegde de varkenskoopman II. uit Ooltgenplaat in de Molensteeg te Rotterdam een moordaanslag op zijn meisje R. Hij loste drie schoten, waarvan het laatste haar eene verwonding aan het hoofd toebracht. De dader werd gegrepen en het meisje naar bet ziekenhuis overgebracht. Gedwarsboomde liefde moet naar men zegt de oorzaak zijn.
Sport. Nieuwe Zomersport.
Een nieuwe zomersport, uit Amerika, — misschien geschikt voor onze sport-menschen, misschien ook niet; — op bet eerste gezicht wel een beetje al te Amerikaansch, maar aan den anderen kant, bij deze warme dagen, toch wel een echt spelletje voor zomer en water, met het Hbld. aan de hand. Men oordeele zelf! Op bijna alle badplaatsen aan de oostkust der Vereenigde Staten ziet men dezen zomer een nieuw sport-bedrijf, dat men het best vertaalt met den naam van «Waterglieren». Achter kleine, vlugge motorbootjes zijn op een afstand van tien tot vijftien meter plankjes bevestigd, ter lengte van anderhalven meter en drie kwart meter breed; ze worden vastgemaakt met behulp van een lijn, die aan den voorkant van de plank door twee gaten is gehaald. Op de plank, die door de vaart van het motorbootje schuin uit het water opsteekt en dus een witten schuimkop voor zich doet opstuiven, staat de waterglierder overeind; bij is in badcostuum gekleed en houdt zich vast aan een koord, dat aan de voorzijde van zijn plankje bevestigd is; dit dient hem om te sturen en vooral, om zich in evenwicht te houden. Want het is een moeilijke evenwichtssport. en er zijn er slechts weinigen, die hun nieuwe sport reeds zoo goed verstaan, dat zij de geheele lengte van de baan afleggen, zonder het evenwicht te verliezen. Voor het publiek is dit dus de groote aantrekkelijkheid, om de dwaze bewegingen van den glierder te volgen, terwijl hijpijlsnel over het water schijnt te glijden. Men weet van te voren, dat het eind toch zal zijn, dat de man z'n evenwicht verliest, van zijn plankje zeult, om in het schuimende water te duikelen. Dit laatste geldt dan als een strafpunt, — daarom heet het sport 1 Maar het is zomer, en men is in badcostuum gekleed, — zoodat het niet zoo heel erg is, met wat strafpunten gestraft te worden i SOOO 91. boog. Volgens berichten uit Leipzig heeft de vlieger Oelerid gisteren een hoogte van 8000 M. bereikt, waardoor hij zijn eigen record van Dinsdag met 500 M. verbeterd zou hebben. (Tel.) Een nieuw record. Het Nederlandsch record polsstok-hoogspringen met 3.24 M. op naam staande van Bos, te Woerden, is gisteren op den turndag van het gewest Friesland, te Harlingen, gebracht op 3.35 M. Twee springers hebben Bos' record geslagen en beiden de 3.35 M. bereikt. Het zijn de athleten J. Zwart, te Sneek en J. Kaastra, te Leeuwarden. (N. Ct.)
Stadsnieuws. Hooldakie-examens.
15 en 16 Juli. Geëxamineerd 15 candidaten. Geslaagd zijn de heeren: J. C. Bayens, te
Ulicoten; P. J. Bult, te Rotterdam ; J. C. Kotvis, te Middelburg; E. Nieuwkoop, te Veen; J. P. Noteboom, te Oud-Beierland; J. P. Oranje, te Middelburg; A. J. Wübers, te Steensel; Th. P. Westenend, te Deurne. g«» I uhk In deze weken kan men bij die firma de suiker koopen voor 20 ct. per pond met 10°/ 0 korting. Zie biervoor elke wesk de etalage dier firma. Het gebeurt niet eiken dag, dat men de suiker voor dezen lagen prijs kan koopeD, en het is dus in ieders belang, daarvan zooveel mogelijk te profiteereo. De firma Henri v. d Velden & Co., die bekend is voor hare prima kwaliteiten, geeft op al hare artikelen nog 10*/„ korting, zoodat men verzekerd kan zijn, dat men bij deze firma het voordeeligste koopt. Drinkt met dit warme weer kwast der firma Henri v. d. Velden & Co., Veemarkt 32, Breda, Arendstraat, Oosterhout, 30 ct. per literfiesch rnet 10*/ c korting. Gedurende de zomermaanden verkoopt de firma Henri v. d. Velden & Co., Veemarkt 32, Breda en Arendstraat, Oosterhout, hare fijne melangeboter uit de ijskast. De boter is in smaak zoo fijn als natuurboter. De koffie der firma Henri v. d. Velden & Co., Veemarkt 32, Breda en Arendstraat, Oosterhout, munt uit deor hare fijne aroma en smaak. Meer en meer blijkt, dat de winkel der firma Henri v. d. Velden & Co., Veemarkt 32, Breda en Arendstraat, Oosterhout, de voordeeligste winkels zijn. De 10'/„ korting, die deze firma geeft is de grootste besparing voor elk huishouden.