Gisterenmiddag is hierterplaatse met militaire eer begraven sergeant Smit, die aan een hirtverlamming overleed.
De Sumatra post
- 27-04-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 27-04-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 98
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Een militaire begrafenis.
Engelsche mail.
Te beginnen op Vrijdag, 30 April a.s., zal door het Postkantoor weder een Engelscheen Madras-mail worden gesloten, evenals vroeger. Op de stukkeu moet echter door de afzenders de verzendingswgze worden aangegeven en de verzending geschied, geheel voor risico der verzenders.
De goederendiefstal Kwala Lumpur.
De commissaris van politie ontving een teleg--un van zijn collega to Kwala Lumpur, waarin wordt medegedeeld, dat een palitie-agent wordt afgezonden om den dezer dagen hierterplaatse gearresteerden Chinees, die met nog twee andere, nog niet gevondene schuldig is aan den goederer.di.fstal gepleegd te Kwala Lumpur, af te halen.
Een kippendief.
Vannacht om halt drie werd een Javaan betrapt op diefstal van kippen op het erf van een Europeaan aan de K; ü^erstraat. De Javaan trachtte met achterlating van de kippen te vluchten. Hg werd echter gearresteerd. De man bleek niet in het bezit van een \
Verloren gegane poststukken.
Het Postkantoor alhier deelt het vdgende mede:
Volgens mededeeling van bet internationaal bureel der algemeene Po ti ereeniging te Bern wordt door Egypte en de landen in Europa, met uitzondering van Luxemburg, bet verh ren gaan van aangeteekende i-tukken als gevolg van eenige oorlogsdaad, beschouwd als te zjjn geschied door fcrce-majeure.
Op grond van boyenstaat de, wordt in het verkeer tusschen Nederlandsch-lndië en deze landen geen schadeloosstelling uitgekeerd voor aangeteekende stukken en voor brieven en doosjes met aangegeven waarde, welke tengevolge van eenige oorlogsdaa 1, zoowel te land als te water, in het ongereede raken of beschadigd worden in de bovengenoemde landen of op een schip, toebehooreude aan één dier landen.
Van Denemarken, Griekenland en Rusland kon geen verklaring worden verkregen, zoodat voorshands geen zekerheid bestaat, ot in het verkeer met die lauden iv dezeltde gevallen schadevergoeding al dan niet wordt uitbetaald.
Levensmoe.
Gisteravond probeerde een Chinees, wonende in de Tjan Jong Hiaastraat, zelfmoord te plegen door zich den hals af fes sngden. Dn man leed sedert geruimen aan een sleepende ziekte, die hem levensmoe maakte. Hjj werd in het hospitaal opgeuomen. Men vreest voor zijn leven.
Ensemble Louis de Vries.
De .Delische Kunstkring* doet een poging om da f 10.000.— bijeen te krjjgen, welke Louis de Vries als garantie vraagt voor een optreden met zgn tooneelgezelschap te Medan. De kring zocht ten deze naar samenwerking tusschen de diverse sociëteiten en clubs en heeft zich tot de besturen gewend mat een circulaire van den hier volgenden inhoud :
.Zooals U uit de dagbladen vernomen zult hebben, bestaat de kans dat het looneel-Ensemble onder directie van den bekenden Nederlandschen acteur Louis de Vries in Juni a. s. ons gewest zal bezoeken.
.Dit ensemble, hetwelk uit 12 personen bestaat, is op Java sinds geruimen tgd met zeer veel succes opgetreden, dank zg het uigebreide repertoire (30 stukken) waarover het beschikt on waarvan wjj slechts noemen: Da Spaansche Vlieg, de Jongens van het Zevende (3 maanden te Amstardam en 2 maanden te Rotterdam achtereenvolgens opgevoerd), de Dief (van Bemstein). Simson (van Bernstein), de Enquête, de familie Lehman (het militaire stuk), Janus Tulp, dokter Klaus, Voerman Henschel enz.
,De opvoering van deze stukken is ook hier mogelgk, doch daarvoor is samenwerking van alle vereenigingen, die het gezellig verkeer bevorderen, noodig, want Louis de Vries vraagt eene garantie van 10 duizend gulden, teneinde zgn personeel, zjjn reiskosten, zgn verblgt, zgn annonces enz. te kunnen bekostigen.
.Hoawel deze garantie hoo < Igkt, achten wg het bijeenbrengen van deze som toch bereikbaar, zij hat niet door het storten der contanten, dan wel door uitwerking van hat volgend plan, hetwelk wü U hierbij voorleggen.
.Het ensemble zil op 4 Zaterdagen en 4 Zondagen te Medan spalei en verwachten wjj op die dagen 8 vrjj volle zalen van 200 bezoekers, gevende een opbrengst van 8 X 200 X f 3.— = f 4800.—. Boven fian rekenen wjj op 1 hari-besaar-voorstelling van 400 bezoekers, maakt samen voor Medan een recette van f 6000.—, een bedrag hetwelk met den betrekkelijk lagen entree-prijs van f3.— niet te hoog genoemd kan worden.
.Er ontbreken dus nog f .4000.-, die wij van onze vrienden uit de provincie verwachton- Aaunemende dat te Bindjei 2x, te Tandjong Poera 1 x, te Pangkalan Berandan 2 x, te Loeboeq Pakam l x, te Tebing Tinggi 2 x en in A-ahau 2 x zal worden opgetreden, zoo komen wij tot 10 opvoeringen in de provincie, -ngerekend de opvoeringen in Galang, bingoën Poerba en siantar, alwaar, zjj het niet door het geheele gezelschap, din toch door een deel ervan goedverzorgde stukken met kleine bezetting, voordrachten, enz. zouden kunnen gegeven worden. Wg vragen dus van de clubs uit do provincie voor elke opvoering eene minimum garantie van f .400.--bij 1, van f .800.- voor 2 opvoeringen. Zgn deze garanties verkregen en he'oben wg het aangename bericht van U ontvangen, dat U ons daarmede wilt steunen, zoo zullen wg trachten ook voor Medan de garantie bjj een te brengen, dan wel, dat wij na Uw gunstig antwoord, Louis de Vries direct daarmede in kennis stellen eu hem onze berekening voorleggen.
„M dan kan niet alles alleen doen; wij hebben Uwe hulp hard noodig; echter kan ons plan, volgens bovenstaand schema, bareikt worden.
.Zandt ons derhalve, zoo mogeljjk over eea week of' eerder, Uw gunstig antwoord."
Ons Dagelijksch Nieuws. Medan, 27 April Mutaties.
Men seint ons uit Batavia: Ontslagen eervol bij het Vrijwilligerscorps te Palembang als eerste-luitenant J. 11. H. Schuurman. Benoemd bg voormeld corps als luitenant C. H. Mulder. Toegevoegd aan den chef van aanleg der Zuil-Sumatra-spoor de onderopzichter A. H. E. Brender a Brandis. Het Bat. Hdbl. verneemt de aanstaande benoeming tot notaris te Medan van D. J. Forquin de Grave, die Donderdag psr Koningin Emma zgn bestemming zal volgen.
Deli-Bank.
De Javasche Crt. dd. 20 dezer bevat de gp'.vjj/igde statuten der Dcli- Bank te Medan.
Een waarschuwing.
Naar men zich herinnert, is de vorige week een Chineesche koelie van een steiger in de Hindoestraat gevallen. Volgens een verklaring van deskundigen nu is het zeer waarschbnlgk.dat het ongeluk te wjjten is aan een aanraking met een der draden van het hoogspanningsnet der Elect-ische, door welk net ook d^s daags een stei ke stroom gaat. Het is geen zeldzaamheid dat Chineesche weiklieden bjj het schilderen en reparaties van huizen bun jassen en lendedoeken aan die draden ophangen. Ook gebeurt het dat Cnineesche werklieden draden samenbinden, waardoor kortsluiting ontstaat. Aannemers wordt in verband met een en ander in overweging gegeven, hun koelies te waarschuwen voor aanraking met de geleiddraden.
Een krankzinnige.
Hedenmorgen kwam een Cbineesch mcdicgnverkooper, die gisteren hierterplaatse uit TebingTinggi was aangekomen, in een opgewonden toestand aangifte doen, dat in de Moskeestraat, in de nabjjheid van een plankenmagazijn, een zjjn er landgenooten was vermoord en dat hijzelf met moord bedreigd was geworden. Onmiddellijk trokken de commissaris van politie, de luitenant-Chinees, de mantripolitie, de hoofdrechercheur en eenige andere rechercheurs erop uit om deze zaak te onderzoeken. Zg vonden echter a;een enkele aanwijzing, die er op wees dat in de genoemde buurt een Chinees vermoord was. In verband met de onbekendheid van den Chinees hierterplaatse achtte men de mogelijkheid niet uitgesloten, dat de moord ergens anders had plaats gehad. Rechercheurs werden er daarom op uitgestuurd, maar tevergeefs.
Intusschen is gebleken, dat de Chineesche medicgnverkooper niet wel bjj het hoofd is en hallucineerde. Hg is thans in het hospitaal opgenomen.
De voetbalcompetitie.
De wedstrijd die Zondag te Bindjey ge. peeld zou worden tusschen C. S. C. en Bindjei I is niet doorgegaan, daar de spela:s voor Bindjey op lange na niet voltallig waren. C.S.C, m-cht dus een papieifn 5•-(.-overwinning boeken. De stand van de competitie is thans als volgt : doelpunten Ver: gesp. gew. gel. vorl. p. voor tegen gem. Go Ahead 9 8 — 1 16 31— 6 1.77 Van Nie 7 5 1 1 11 34—13 1.57 D. S. V. 9 5 — 4 10 16—13 I.U Chin.Sp.Cl. 9 5—4 1022—181.11 Bindjey I 7 115 3 11—16 .43 T.H. S. V. 9 — — 9 — 3-51 _
Diefstal van moèrbouten.
Heden kwam de heer M. bg de politie aangifte doen, dat van een motorbootje, dat gemeerd lag in de rivier achter de oude Ijsfabriek aaa den Paleisweg, acht moerbout.n waren ontvreemd, ten gevolge waarvan het bootje, daar deze moerbouten te Medan niet worden aangemaakt en uit Europa moeten komen, voor geruimen tgd onbruikbaar zou zijn.
De recherche heeft in verband met dt-zen diefstal, drie Chineesche jongens gearresteerd. Een hunner bekende de bouten verkocht te hobben aan een Chineeschen goudsmid in de Tepekhongstraat. De recherche stelt een naler onderzoek in.
De Verkiezingspractijken
In de vergadering der Algemeene Meiansche Kiesvereenigmg van gisterenavond zijn epnige rechtstreeksche beschuldigingen ingebracht tegan den voorzitter der Kiesvereeniging „Gemeentebelang", n. 1. :
le. dat Mr. v. d. Brand in den middag van den stemmingsdag op het stationsplein getuige is geweest van de verspreiding van het in ons nummer van 1 April gewraakte gehectografeerde pamfletje waarop den kiezers o.a. werd aangera len, op het stembiljet voor de stemming over de vacatur e-Magnée alle beide de witte stippen voor de namen der heeren Andreae en Dingemans zwart te maken, aan welken raad in het pamfletje werden toegevoegd de woorden : Als ge zoo stemt, stemt ge op alle candidaten en bereikt ge toch een heel goid resultaat, welke toevoeging eene onwaarheid behelsde, aangezien men, zóó stemmende, in de vacature-Magnée een ongeldige stem zou uitbrengen en men feitelijk alleen zijn stem voor den heer v. Ketwich (in de vacature-Hoekslra, v. Tjjen) zou uitbrengen ;
dat de heer v. d. Brand, ofschoon getuige van de verspreiding van dit pamfletje, en ofschoon het onderteekend was met het woord .Gemeentebelang", terwjjl de verspreider esn lid was der Kiesvereeniging .Gemeentebelang", deze verspreiding niet tegenging.
2e. dat op de lgst der zoogenaamde .wilde' kiezers, die den heer Dingemans candidaat stelden tegenover den heer Andreae (in de vacature-Magnée) vier namen voorkwamen van kiezers die ook onderteekend hadden de lgst van .Gemeentebelang" waarop de heer v. Ketwich was g.candideerd in de vacature-Hoekstra, v. Tijen, en dat bedoelde lijst van .wilde" kiezers ten stadhuize werd aangeboden d00r... Mr. v. d. Brand.
Toevallig ontmoetten wij heden den heer v. d. Brand, en wg namen natuurlijk de gelegenheid waar, aan hem te vragen, wat hjj op deze beschuldigingen zou kunnen antwoorden, ''e heer v. d. B. zeide ons het volgende:
Ad 1.-urn: Inderdaad is bij getuige geweest van het teit dat een lid van .Gemeentebelang" een biljet als het bedoelde bjj zich had; ook heeft hg het biljet gezien, doch hg' heeft daarbg niet opgemerkt dat het onderteekend was met den naam der Kiesvereeniging. Volgens besluit der vergadering van .Gemeentebelang" zou van die zjjde slechts één candidaat worden gesteld : de heer v. Ketwich, 't geen dus voor de leden van Gemeentebelang slechts één enkele moieele verplichting in zich sloot, namelijk, in geen geval de candidatuur —v. Ketwich tegen te werken. Overigens waren de leden volkomen vrjj. Het bedoelde pamflet kwam hierop neer dat de kiezer, die op de daar aangegeven wjjze stemde, in de vacature- Magi.ée feitelijk een blanco stem zou uitbrengen en alleen tot de verkiezing van v. Ketwich zou medewerken, zoo iat de verspreiding van het biljet, waarmede de vereeniging overigens niets had te maken, niet indruischte tegen bovenvermelde ééne verplichting der l' den van „Gemeentebelang".
Ad 2-um. Inderdaad heeft Mr. v. d. Brand de lijst der „wilde" kiezers waarop Dingemans tegenover Andreae werd gesteld in de vacature-Magnée zelf ten stadhuize aangeboden. En ook werd die lijst mede-onderteekend door vier personen die ook de Ijjst der candidatuur v. Ketwich hadden onderteekend. Gelijk echttr reeds ad primum gezegd, waren de leden van „Gemeentebelang" ail«en gebonden aan de candidatuur-v. Ketwich in de vacature-Hoekstra, v. Tjjen ; ten opzichte van de candidatuur-M.gnée waren zjj geheel vrjj, te handelen zooals zg verkozen. In het feit dus dat leden, die de lgst-v. Ketwich onderteekenden, tevens hun naam gaveu aan een zelfstandige lgst-Dingemans in de vacature-Magné» kun niets verkeerds of onregelmatigs aan de zjjde dier leden worden gezien, en de heer v. d. Brand kon derhalve geen bezwaar hebben, die lijst, daar de onderteekenaars zelven verhinderd waren haar vóór r 2 uur naar het stadhuis te biengen, voor hen aan te bieden. Overigens kan van „wilde" kiezers geen sprake zjjn. De wettoljjke bepalingen schrijven niet voor dat de voreenigingen candidaten stellen, doch dat candidaten kunnen worden gesteld door een zeker aantal kiesgerechtigden, en degenen die den heer Dingmaus in de vacature-Magnée stelden waren evenzoogoed kiesgerechtigden als de onderteekenaars van alle a; dere candidatenlgsten.
Ziedaar, wat wjj van den heer v. d. Brand Le weten kwamen. Ons eigen oordeel teu aanzien vau deze verkiezingspiactjjken kunnen wij als volgt samenvatten. Wat het eerste punt betreft, reeds in ons nummer van 1 April signaleerden wjj meer bedoeld pamflet als misleidend. Het was m'sleidend door de bjjvoeging: „Als ge zóó stemt, stemt ge op all e candidaten", 't geen eene feitelijke onwaarheid was en argelooze kiezers in de war kon brengen. Indien nu de heer v. d. Brand destgds niet gezien heeft dat het pamfletje onderteekend was met den naam der kiesvereaöigtag, zoo wist hij toch althans, dat de verspreiding geschiedde door een lid van „Gemeentebelang", en dan lag 't zeer zeker, als voorzitter dier vereeniging op zgn weg, te trachten de verspreiding tegen te gaan, daar het pamfletje door zgn misleidanden inhoud compromitteerend was voor de vereeniging. Het criterium in deze zaak is dus gelegen in de vraag, of Mr. v. d. Brand den inhoud van maerbedoeld pamfletje al dan niet beschouwde, of op dit oogenblik achteraf beschouwt, als inderdaad van misleidenden aard. Wjj voor ons big ven het beschouwen als misleidend.
Wat het tweede punt betreft, moeten wij eraan herinneren, dat de lijst der zoogenaamde .wilde" kiezers een voorgeschiedenis had. In de vergadering van .Gemeentebelang" was verklaard, dat ook aan die zgde ingezien werd, dat een lichaam als de 1-eli-Maatschapptj in den gemeenteraad vertegenwoordigd behoorde te zgn. En in verband daarmede stelde men slechts één candidaat, den heer v. Ketwich, alzoo niet in de vacature v. Tijen, doch in de vacature-Magnéa. Toen de „Algemeene" hare vergadering hield, wist zg, dat ook .Gemeentebelang" de wenscheljjkheid inzag eener vertegenwoordiging der Deli-Maatschappjj in den Raad. Als zoodauig werd door de „Algemeene" gesteld de heer Andreae. Vervolgens echter stelde de .Algemeene" dezen heer niet in de vacature-v. Tg en, doch in de vacature- Maguée, omdat .Gemeentebelang" den heer v. Ketwich, haar éénigen candidaat, in di e vacature had gesteld. Deze handelwijze was tegenover .Gemeentebelang", welke vereeniging erkend had, dat een vertegenwoordiging der Deli-Maatschappjj wenscheljjk was, minder fair, en men deed 't teneinde tegenover den candidaat van .Gemeentebelang" den .sterksten" candidaat der Algemeene te stellen. Dit voornemen was uitgelekt, met het gevolg dat .Gemeentebelang" inderhaast een nieuwe vergadering belegde, waarin het bestuur werd gemachtigd, naar omstandigheden te handelen en v. Ketwich eventueel niet in de vacature-Magnée, doch in eene andere vacature te stellen. Vandaar, dat per slot de heer v. Ketwich in de vacatue-v. Tgen, Hoekstra tegenover den h°er Dingemans werd gesteld. Daarnaast werd door ecu groep kieze s, de zoogenaamde, t wilde" tegenover Andreae Dingemans gesteld. Wij nemen aan, dat de heer v. d. Braad, daar hg persoonlgk deze wilde lijst ten stadhuize bracht, in deze tactiek wat men noemt ,de hand heeft gehad." Deze tactiek had ten doel de stemmen, op den heer Dingemans uit te brengen, te .versnipperen" en daardoor den eigen candidaat v. Ketwich in de vacature-v. Tijen, Hoekstra tegenover Dingemans een betere kans te geven Deze versnipperingstactiek wordt bjj verkiezingen in Nederland door alle partijen nu en dan toegepast. Wg voor ons zgn geen bewonderaars van zulk gfdoe, doch, gezien de gangbare verkiezingspractgken, mogen wij de hier gevolgde tactiek niet onwaardig noemen. In alle geval, als hier gezondigd is, dan heeft men aan beide zijden gezondigd, en dan is 't de „Algemeene" geweesf, die den eersten stap gedaan en er de aanleiding toe gegeven heeft.
Ten slotte zg nog weer eens gezegd, dat al deze dingen voortspruiten uit het feit, dat hier bjj verkiezingen gestemd wordt over pc rs o n e n en over personen alleen, en niet over beginselen en inzichten inzake het gemeentelijk beleid, door de verkiezingscandidaten in openbare vergaderingen aan den dag gelegd.
Algemeene Medansche Kiesvereeniging.
Gisterenavond hield de Algemeene Medansche Kiesvereeniging in het Medan Hotel een algemeene ledenvergadering. Met het bestuur mee waren er een kleine 30 leden aanwezig: Dr. Vriens presideerde.
De voorzitter opende de vergadering met een opwekking aan de leden, met het bestuur mede te werken, opdat men naar buiten als een eenheid kan optreden. Dit is van het grootste belang bg de voor de deur staande algemeene verkiezingen.
Vervolgens ging spr. over tot de inleiding vau het eerste punt der agenda: verkeerd* verkiezingspraktijken. Totnutoe, zeide spr., was het nog nooit noodig geweest op verkeerde verkiezingspraktjjken te atteudeeren. Wat ihans is gebeurd, kan echter niet door den beugel. En het ligt op den weg van de besturen der kiesvereenigingen, de verkiezingen zuiver te houden. Ons dool is nu, door het bekend stellen der feiten, die door ons goed onderzocht zgn, te voorkomen dat deze praktijken vaker voorkomen.
Ten eerste is er een biljet verspreid op den dag van de laatste verkiezingen, dat ondertekend was: .Gemeentebelang". Dit biljet *) was er klaarblijkelijk op ingericht, de kiezers op een dwaalspoor te brengen, en had de bedoeling om aan den candidaat van Gemeentebelang, den heer Van Ketwich, stemmen te bezorgen.
Het biljet werd 0.a,. aan het station verspreid door een lid van Gemeentebelang. Vlak bjj den verspreider stond Mr. van den Brand, de president van Gemeentebelang.
Het effect is geweest, dat een tot nu toe bg de verkiezingen ongekend aantal ongeldige stemmen (38) zgn uitgebracht, wat het ééne stembiljet betreft, tegenover 10 ongeldige op het andere. Daarin alleen dus al een verschil van 28. Dit vreemde verschijnsel van het groot aantal .ongeldige" stemmen vindt naar spr.'s oordeel zjjn verklaring in de genoemde verkiezingsmanoeuvre, die z. i. moet worden bestempeld met den naam van .verkeerde verkiezingspraktjjken." De praktjjk om de kiezers opeen dwaalspoor te brengen, is ten zeerste af te keuren- Is het biljet afkomstig van Gemeentebelang, of tenminste geinspireerd door die vereeniging, dan wordt daardoor het goede doel van kiesvereenigingen, n.l. de kiezers voor te lichten, miskend. Doch wg kunnen niet aannemen, dat de vereeniging Gemeentebelang er de hand in zou hebben gehad qua vereeniging, maar wel mogen we verwachten, *) Wjj drukten kat af in on» nummer dd. 1 April jl. dat het Bestuur der vetsenigmg. wier naam misbruikt is, het daarbij niet zal laten, doch tegen het lid, dat haar naam misbruikt heeft, maatregelen zal nemen. Mr. v. d. Brand stond er wel niet bg als president, maar hg kan zijn persoon toch niet geheel en al van die functie losmaken. Ditzelfde lid van Gemeentebelang, dat 't biljet heeft uitgedeeld, heeft verder andere heeren, o.a. den heer Hey broek, op een dwaalspoor gebracht, als zou hem door zij a chef, die lid van de Algemeene is, geweigerd zijn, wat aan anderen was toegestaan, n.l. in den middag van den verkiezingsdag te helpen propageeren voor de verkiezingen. De persoon in kwestie heeft inmiddels bjj een eerste onderhoud verklaard, dat „het maar een lolletje was" en bij een tweede bespreking, dat hg geen verlof had gevraagd ona vrij te hebben, dat hem dat dus niet geweigerd was, of had kunnen worden, en dat de heer H-»y--broek hem verkeerd begrepen had en 't dus verkeerdelijk heeft rondverteld als een staaltje van partijdigheid van bedoelden chef. Die meneer heeft dus praatj-ss verkocht. Verder zjjn op een candidateulijst van z.g. „wilden", waarop geplaatst was de heer Dingemans, namen verzameld door Mr. van den Brand, die daljjst der wilden gepresenteerd heeft, tegelijk met die van Gemeentebelang voor den candidaat Van Katwich. Deze laatste lijst bevat acht namen, waarvan er ook vier voorkomen op de lgst deiwilden. Hoe is dat te rijmen met een artikel in de verkiezingscourant Geiiieentebelang No. 2, getiteld:" „Op zgn plaats gezet" . Er staat geen naam onder, waarom het bestuur er voor verantwoordelijk moet w *rlen gestald. De inhoud errvati is, dat een groep van „wilden" _ich geërgerd heeft aau het feit, dit de heer D. niet tegenover den vertegenwoordiger van de 'cli Mg. is gesteld, waarom die „wilden" den lieer Dingemans „op zgn plaats hebben gezet" door hem alsnog te stellen tegenover deo. heer Andraea. De Kiesvereeniging Gemeentebelang komt op die manier danig in de klem. De Kiesvereenigingen en de Besturen daar.an a's vertegenwoordiger, hebban protest aan te teekenen tegen dergelgke verkeerde verkieziogspraktgken. Wat te zeggen, aldus spr, van een president van een Kiesvereeniging, die helpt, door 't verzamelen van handteekeniogen, aan het verkrijgen van een ca ididatenlijst, die ingaat tegen die vai zgn eigen kiesvereeniging! Men kan er niet mje uit met te z°gr.»en: „Mr. Van den Brand heeft dat particulier gedaan", want hij heeft toch ook niet ils particulier namen verzameld op de kandidatenlijst van Gemeentebelang! Dan /.ou hg tegelijk voor de eene lgst in .'.jjn kwaliteit en voor de andere niet in /.ijn kwaliteit hebben g i'.iandeld. Dat had hij in ieder geval moeten trachten duidelijk in 't licht te stelten, wat volgens spr. onmogelijk is. Het Bestuur heeft nu gemeend, deze dingen, die hst onderzoent heeft, niet onder zich te mogen houden, maar aan het licht te moeten brengen. Wil men het kwa ifi:_eren als optredeu van een censor momm, het zg zoo. Het Bestuur van een verkie/_ingsorgaan echter heeft te letten op verkeerde verkiezingspraktjjken vn het is zijn plicht, te trachten die, waar zjj ingeslopen zijn, te bestrijden en te zorgen, dat zjj in de toekomst niet weer worden toegepast, besloot spr. Op de vraag van den voorzitter, wie het voord verlang.', wordt een diep stilzwijgen oe waard. Thans wordt a.n de orde gesteld het punt evenredige vertegenwoordiging. De voorzitter herinnert aan den brief, door Gemeentebelang bij de laatste verkiezingen aan de Algemeene gezonden en aan het besluit om# ;iet daarin te berde gebrachte beginsel van evenredige verteganwoirdiging ter nadere behandeling aaa te houden. Oai de zaak nu verder te brengen heeft het bestuur van de Algemeene op 6 April aan Gemeentebelang een brief geschreven, waarin gevraagd wordt, met een voorslel voor den dag te komen waaruit zou bljjken, hoe het beginsel van E. V. in toepassing zou kunnen worden gebracht en waarin werd medegedeeld, dat het bestuur bereid was, een zoodanig voorstel aan het oordeel der algemeene vergadering te onderwerpen. Op 20 April ontving het bestuur antwoord. Dit behelsde, dat het bestuur van Gemeentebelang bereid was tot de toezending van h t gevraagde voorstel na bespreking airvan iv een algemeens ledenvergadering. Spr. stelt nu voor, het punt evenredige vertegenwoordiging van de agenda af te voeren, en te wachten tot het voorstel van Gemeentebelang afkomt. L)e voorzitter brengt vervolgens in bespreking het voorstel tot op.ichting van een debatingclub. Volgeus spr. hadden verscheidene leden hun verlangen naar zoon club kenbaar gemaakt. Het conc pt-reglemant bevat de volgende punten: Het. doel der club is, de leden vrijmoedig te maken in een vergadering, bij hen het spreken te ontwikkelen en hen slagvaardig te maken in het debat. Getracht wordt dit doel te bereiken door het zoo mogeljj. geven van inleidingen, het verdedigen van stellingen en 'het deelnemen aan het debat. De leden moeten lid zjjn der kiesvereeuiging. De meerderheid van het bestuur moet bestaan uit leden van het algemeene bestuur Het doel der ciub mag niet afwjjken yan de statuten. De contributie is vrijwillig; zg zal dienen voor de delging van eenige bureaukosten. Eens per maand heeft een debatavond plaats. De leden hebben met goedkeuring van hetalgeraeene bestuur recht tot introductie. De inleider geeft acht dagen van te voren _.j}D onderwerp aan het bestuur op. Het bestuur heeft het recht, stellingen voor inleiding ongeschikt te verklaren. Er kunnen, lichtte de voorzitter toe, . dingen gebeuren, die tegen het belang der vereeniging ingaan. Het concept-reglement zal, zoo besloten wordt tot de oprichting, ia de eerste vergadering der debatingclub worden behandeld. Priucip.ëel kan echter geen wijziging worden aangebracht. r_r ontspint zich th&n. esn discussie overliet nut van een debatingclub. Eenerzyds wordt gemeend, dat leden die iets te vertelleu hebben, dit wel op een algemeene ledenvergadering kunnen doen en dat een debatingclub een mislukking zal worden, anderzijds wordt betoogd dat een debatingclub een besloten bjjeenkomst is, waar publiek eu pers gean toeging hebben en waar de menschen dus eerder eens iets durven z.ggen d*n in een openbare vergadering en dat daaruit iets goeds voor de vereeniging kan voortkomen.
Ten slotte wordt het voorstel met algemeene stemmen aangenomen.
Van de bestuurstafel wordt voorts medegedeeld, dat het bastu_r doende was, de kiezerslijst te helpen verbeteren en 47 namen van menschen heeft opgegeven die voor kiesgerechtigdheid in aanmerking komen.
De heer Van Tubergen vroeg een toelichting op een advertentie, die dezer dagen in de bladen had gestaan en waarin het adres werd gevraagd van den president van Gemeentebelang. De voorzitter herhaalde de lezing, zooals die destijds op verzoek van den voorzitter der Algemeene in onze courant is gepubliceerd. Sedertdien is er weder geregeld tusschen de beide kiesvereenigingen gecorrespondeerd.
Verder werd medegedeeld, dat het ledenaantal der Algemeene flink vooruit gaat en thans 135 bedraagt.
De voorzitter wakte ten slotte op tot een stevige actie bjj de aanstaande verkiezingen. Wat den heer Andreae betreft, deza is reeds zaker van zgn zetel, daar beide kiesvereenigingen zgn overeengekomen, hem te lalen zitten. Voor de vacature-Feringa kan eenzelfde overeenkomst worden getroffen. Er is geen reden om deze vacature open te laten tot de algemeene verkiezingen. Spr. deelt mede, dat hjj den president van Gemeentebelang er reeds over had gesproken om in deze vacature eenzelfde Ijjn te trekken en dengene, die thans wordt gekozen, bg de periodieke verkiezingen te laten zitten. Spr. verwacht, dat het overleg ean prachtig result.at za! opleveren, precies als in de vacature-Magnée. Op die manier, meent spr., kan de Algemaene als zustervereeniging met Ga-: meentebelang prachtig - samenwerken. Verder komt er nog een vacature van den heer Jansen, die dit jaar niet periodiek zou behoeven sf te treden. Er is dus veal werk aan den windel, waarbg nog komt, dat de Medansche R*ad ken nieuwen voorzitter krijgt, die zich nog in ede zaken moet inwerken.
Tan slotte doet spr. een br>ep op lalelea en bjioe/e v.i. het Verkia_ir_,'if_ 1 Ig. Daarna sluiting.
Dr. Kuenen
wordt per eerstaankomende mailboot, die Donderdag op Vrjjdag hier ter reede arriveert, hierterplaat.se verwacht.