BE Z IJ R 6 I NGL Voor nabezorging bellen maandag t/m vrijdag 18.00-19.00 uur _ Zaterdag tot 16.00 uur. M
Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
- 18-06-1990
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
- Datum
- 18-06-1990
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Arbeiderspers
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832737143
- Verschijningsperiode
- 1945-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1945-1991
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 13203
- Jaargang
- 46
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
(INGEZONDEN MEDEDELING) ELKE MAANDAG BIJ RTL-V Smullen maar: KÜIKEMBOIJT EN IJSBERGSLA. verse kuikenbouten M no kio4?o verse ijsbergsla {\ wn NEEM MAAR VAN MLT AAN, DAT 'T VERS IS! AANBIEDINGEN ZIJN GELDIG OP DINSDAG EN WOENSDAG VERS VLEES AANBIEDING ALLEEN BIJ UW SUPER SLAGER
Exploitanten leggen Rivoli plat 'Publieke belangstelling valt wegens gebrek aan reclame tegen'
ROTTERDAM — Woedende kermisexploitanten hebben zaterdag met hun woon- en vrachtwagens de toegang tot het Rotterdamse amusementspark Rivoli geblokkeerd. Nadat er voor vandaag een gesprek met burgemeester A. Peper was toegezegd, werd de blokkade opgeheven. Rivoli is na zaterdagmiddag nog wel het hele weekeinde gratis toegankelijk geweest. Met dit gebaar wilden de kermislui laten zien dat als het aan hen ligt Rivoli 1990 alsnog een groot succes kan worden.
De actie was een protest tegen de houding van de gemeente Rotterdam, die volgens woordvoerder B. Kulpe te weinig heeft gedaan om het pretpark te promoten. Volgens de exploitanten valt de publieke belangstelling als gevolg van het gebrek aan reclame erg tegen en moeten de exploitanten het nagenoeg zonder inkomsten doen. „Er zijn dagen bij dat ik niet meer dan ƒ25,- omzet," zegt 'actieleider' Kulpe, die zelf drie kermisattracties exploiteert. „Dat hele Rivoli heeft honderd miljoen gulden gekost. Maar het reclamebudget bedraagt maar tweehonderdduizend gulden. Dat is veel te weinig om behalve Rotterdammers ook andere Nederlanders naar Rivoli te lokken."
Rivoli 1990 is op 14 april van dit jaar van start gegaan en duurt tot 21 oktober. De eerste twee weken bezochten 170.000 mensen het evenement, maar daarna bleven de Rotterdammers en toeristen uit binnen- en buitenland weg.
Volgens woordvoerder Kulpe is dat voor een groot deel te wijten aan de gemeente Rotterdam. Hoewel daarover niets op schrift staat, was volgens Kulpe wel degelijk afgesproken dat Rotterdam zowel nationaal als internationaal promotie zou bedrijven om van Rivoli een publiekstrekker van de eerste orde te maken. Na het gesprek met Peper vandaag, zou morgen de raadscommissie Algemene Bestuurlijke Zaken moeten beslissen of er alsnog meer geld voor Rivolipromotie kan worden vrijgemaakt.
De kermis heeft tot nu toe ruim 250.000 mensen getrokken, wat volgens Kulpe betekent dat er geld bij moet. De exploitanten zijn tot actie over gegaan om nog te redden wat er te redden valt. „Er staat hier een goed produkt. Het wordt alleen slecht verkocht. Met een goede promotie en gerichte reclame kunnen we nog veel publiek trekken. Maar als er nu niets gebeurt, dan komen er ook geen mensen in de vakantie."
De kermisexploitanten hebben zaterdag ook nog even overwogen om de Maastunnel te blokkeren, maar zij vonden dat vooralsnog een 'te harde' actie. Het gesprek zaterdagmiddag tussen kermisexploitanten en de gemeente gaf de eerstgenoemden in elk geval de hoop dat er een oplossing voor het conflict te vinden is. Volgens woordvoerder Kulpe heeft de gemeente geen concrete beloften gedaan, maar wel een opening geboden. Kulpe meent uit het gesprek met de gemeente af te mogen leiden dat die er blijk van heeft gegeven „iets te willen veranderen". Maar of de gemeente inderdaad meer reclame zal maken voor Rivoli 1990 en ook extra geld voor promotie zal vrijmaken, zal pas morgen blijken.
'Student' Stang Gubbels ontdekt snelle ontbijter
ROTTERDAM — De directeur van de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam zag het niet gebeuren, maar eindexamenkandidaat Stang Gubbels kreeg het voor elkaar: hij liet zijn croissant uitvergroten tot formaat billboard en liet hem neer zetten voor de Academie. Begin gesmeerd is de slogan die mensen warm moet maken voor het fictieve internationale ontbijtrestaurant First Food.
Gubbels was vóór de uitvoering van zijn idee bij directeur L. Pennock langs geweest die er weinig brood in zag en geen steun wilde verlenen want 'waarom hij wel en de andere studenten niet'. „Omdat ik met het idee kwam en de anderen niet," zegt Stang Gubbels.
First Food is een idee voor een internationale keten van ontbijtrestaurants. „Zoals Mc Donalds, maar dan met meer kwaliteit, met meer sfeer en niet zo snackerig," zegt Gubbels. „Gericht op de werkende mens die 's morgens weinig tijd heeft om te ontbijten. Geopend van zes tot twaalf 's morgens en met een snelle service voor mensen die daar hun ontbijt eten of het op hun werk laten bezorgen."
Gubbels studeert af in de richting Grafisch Vormgeving, maar heeft voor First Food niet alleen het grafische werk bedacht, maar alles wat met de vormgeving van een vestiging te maken heeft. Hij ontwierp papier om fruit in te verpakken, bekers, dienbladen, kleding voor het personeel, menukaarten, informatiefolders, briefpapier en visitekaartjes. Gubbels ontwierp ook het interieur voor de zaken van First Food met tafels die niet vies kunnen worden: de ontbijters klikken hun dienblad aan een héél smalle houder waar normaal het tafelblad zit en na hun tien-minutenontbïjt klikken ze het blad er weer af. First Food begon met het beeldmerk, een kopje met een gezichtje en koffie dat er van de haast overheen vliegt. De naam was toen al bedacht door Paul Witteman die de copy voor de ontbijtketen schreef. Gubbels: „Ik wilde me niet beperken tot de grafische vormgeving, maar alles wat met een restaurant te maken heeft erbij betrekken. Een interieur hoefde ik niet te maken, maar ik heb het wel gedaan omdat zó duidelijk is wat het precies is en hoe het grafische erbij past." „Bet moet gewoon goed zijn." Dat is het criterium dat Gubbels voor zijn werk heeft. Natuurlijk. Maar wat is gewoon goed. „Wat ik nu gemaakt heb is misschien trendy, maar dat komt omdat het idee trendy is, een internationale ontbijtketen is nieuw en het past bij deze tijd. Daarom is de vormgeving ook van deze tijd. Waar ik niet van hou is als iedereen opeens een letter gaat gebruiken omdat ie trendy is."
Gubbels studeerde aan de avond-academie en werkt overdag voor full creative reclamebureau Nuyten, Apol & Associates in Rotterdam. Hij zegt in de praktijk meer geleerd te hebben dan op school. Nu is het een populaire veronderstelling dat academies vooral broedplaatsen moeten zijn om ideeën vorm te geven waarvoor in de praktijk weinig plaats is, en dat belang van de academie onderkent Gubbels ook wel —
„het is een onderzoeksschool" — maar hij had wat meer kritiek op zijn werk willen hebben. „De docenten vonden altijd alles wel goed. In de praktijk word je op de feiten gewezen. Je moet gewoon maken wat je zelf goed vind, maar daarbij heb je ook met klanten te maken en daar leer je het meest van."
'FOTO NIELS VAN DER HOEVEN Stang Gubbels voor zijn billboard bij de Academie voor Beeldende Kunsten. Zijn eindexamenproject, een internationale keten van ontbijtrestaurants, is tot in detail doordacht.
Discobezoeker dood na ruzie en steekpartij
ROTTERDAM — Een zeventienjarige jongen uit Nieuwerkerk aan den IJssel is gistermorgen in Rotterdam overleden aan de verwondingen die hij enkele uren eerder bij een steekpartij had opgelopen.
Het slachtoffer liep rond vier uur zondagochtend met zijn zus en een vriendin na een bezoek aan een discotheek aan de Alexanderlaan. Onderweg kreeg hij ruzie met een groep jongeren. Deze jongeren sloegen hem in elkaar. Nadat ze verdwenen waren, bleek dat het slachtoffer ook nog enkele messteken had opgelopen. De jongen werd met spoed naar het ziekenhuis Dijkzigt vervoerd, maar bij aankomst bleek hij al aan zijn verwondingen te zijn overleden.
Het is volgens woordvoerder G. de Jong van de Rotterdamse politie nog onduidelijk waar de ruzie om ging. Vier leden van de groep jongeren van vijftien tot negentien jaar zijn gearresteerd. „Er komt nog weinig zinnigs uit," aldus De Jong. Zij komen uit Rotterdam. De politie sluit meer arrestaties niet uit.
Hasjlijn opgerold
ROTTERDAM — De rijkspolitie denkt een grote hasjlijn te hebben opgerold. De smokkelaars, afkomstig uit Rotterdam, Hoek van Holland en Naaldwijk, vervoerden de softdrugs via West-Duitsland naar Denemarken en Zwitserland. In Nederland zijn zes mensen aangehouden. In Denemarken en West- Duitsland zijn twee koeriers uit Rotterdam en Maassluis gearresteerd. Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten zijn hoeveelheden hasj en wapens gevonden. De bende werd opgerold in samenwerking met de politie in Naaldwijk en korpsen in Kopenhagen en Bern en de douanerecherche in West-Duitsland.
METROPOLIS
Verschijnt tweemaal per week Bijdrage Wilfried de Jong Hel Vrije Volk/Metropolis Postbus 2999, 3000 CZ Rotterdam telefoon (010) 4004400, fax (010) 4128509 Maandag 18 juni 1990
Ome Toon sjouwt kilo's kranten voor een sigaartje
Eerst het krantenkarretje, vervolgens de wilde havanna en dan pas het tanige, krommende lijf. Zo komt ome Toon Jansen (81), de krantenmagnaat van het Oude Noorden, de bocht om. Hij is even vrij. „O, stijf!" Beneden in zijn pakhuis liggen de oude kranten van de afgelopen week te wachten op een groothandelaar die ze voor twee cent de kilo van ome Toon overneemt. Zelfs thuis in de fauteuil smeult de natuurgedroogde Kamper International Trade ('een echte Kit, ik rook er tien op een dag. En dan 's avonds natuurlijk.') in de mondhoek: „Ik liep een keer met de wagen in de Tochtstraat, komt er een dame naar me toe met een heleboel sigaren. Haar broer was overleden, of ik ze wilde hebben. En de politie ook, die stoppen zelfs en dan is het van: Hé, opa, geen sigaar vandaag?"
Vroeg is voor ome Toon echt vroeg. Om vier uur in de ochtend stapt hij uit zijn bed, tegen half vijf haalt hij het wagentje uit het pakhuis en struint vervolgens tot in het middaguur langs het vuilnis en zijn vaste klanten, in de hoop weer met een volle kar vol oud papier in de Zaagmolenstraat terug te keren. Hij is gewend aan de ochtendrust op straat. „Ik ben nog nooit lastig gevallen, al kom ik wel een hoop schorriemorrie tegen. Drugsklanten, ach, je kent ze allemaal van gezicht. Als ze gedag zeggen, zeg ik ook gedag. Verder niks. Nooit toestanden gehad. Ze zullen wsl denken: bij die ouwe lul is toch niks te halen." Ome Toon heeft in de bijna zeven jaar dat hij oude kranten ophaalt, zijn eigen klantenkring opgebouwd. Officieel moeten oude kranten in een dichtgeknoopte vuilniszak zitten maar voor ome Toon maken de bewoners graag een uitzondering. Van verre ziet hij de kleine plastic zakken en kartonnen dozen al staan. Het is een kwesite van inladen en weer door.
Rijk is ome Toon niet geworden van de krantenhandel. „Vroeger kreeg* je nog een paar dubbeltjes de kilo, nou moet ik blij zijn met twee cent. Voor drie- a vijfduizend kilo in de week. Ach, ik doe het voor mijn sigaartje en mijn biertje. Ik leef van een AOW en een klein pensioen."
Hij is niet altijd krantenverzamelaar geweest. Tot aan zijn vijfenzestigste timmerde ome Toon op kinderhoofdjes. „De Oranjeboomstraat, veel straten in het Havenkwartier, het Zwaanshals; daar heb ik als stratenmaker nog stenen gelegd. Ik ben een paar maanden voor mijn pensioen afgekeurd vanwege m'n heup. Die kranten, dat kwam weer later, in 1983. In het begin gaf ik mijn oude kranten aan scholen en voetbalclubs. Nou, je kreeg er nog geen dankie voor, geen koffie, niks. Toen kwam ik op 'het idee ze zelf langs de deuren af te gaan halen." Dat karretje heb ik zelf gemaakt. Eerst reed ik met een fruitkist op wielen, nu is de wagen groter. Vóór zitten twee massieve wielen, achter twee luchtbanden. Ik vind die dingen tussen het vuilnis. Een tijdje terug stond ik in de Jacob Cats kranten te laden,
hoor ik opeens een klap. Schrik me de pest. Leek wel een pistoolschot. Ik kijk naar beneden. Kolere, lekke band. Ik terug naar mijn pakhuis in de Zaagmolenstraat, nieuw wiel erop. Nee, niks plakken, geen tijd voor. Voor eten ook niet, ik eet pas in de middag en vooral veel later op de avond. Ik ben net een konijn, zo'n beest verteert zijn voedsel ook in de nacht."
Een abonnement op een dagblad heeft ome Toon niet. Toch vallen er iedere dag twee verse kranten in zijn bus. Een kwestie van goede afspraken maken. „Ik lees ze pas 's avonds, voor die tijd kan ik geen gaatje vinden. Veel te druk. Het gebeurt wel eens dat de bezorger mij 's ochtend de krant brengt en dat ik 'm gelijk bij het oud papier gooi. En niet ene keer, hoor. En dan denk ,ik de hele dag, god, waar blijft mijn krantje nou?" Na drie huwelijken ('geen hartzeer') leeft ome Toon nu alleen. Hij hoeft niet meer zo nodig iemand om zich heen, laat hem maar, met zijn stapels oude kranten, zijn pilsje in het café op de hoek en een geurige Kit tussen de lippen. Ome Toon redt het wel. Een beetje stijf soms, maar ziek? „Ik ziek, nee, ik wil niet ziek zijn." Een uitzondering op zijn solitaire krantenbestaan: één keer per week komt de werkster. Kan hij zijn huis zelf niet aan kant maken? Ome Toon: „Ja hallo, en wie doet de was dan?"
FOTO ROB MERTENS Ome Toon Jansen met zijn natuurgedroogde Kamper Internationale Trade in de mond: „Bij die ouwe lul is toch niks te halen."
Het Vrije Volk COMMENTAAR Overkill
Er zijn mensen die de inzet van 35.000 politiemensen bij een voetbalwedstrijd met 35.000 toeschouwers belachelijk noemen. Ook is hier en daar al de opmerking gehoord dat het machtsvertoon van de Italiaanse politie bij de wereldkampioenschappen voetbal provocerend is.
De wedervraag die ogenblikkelijk mag klinken luidt: is er een alternatief? Er is maar één antwoord en wel een onomwonden nee. Beruchte landen als Nederland en Engeland hebben in eigen huis het vandalismeprobleem nooit kunnen oplossen. Of moeten we zeggen dat ze het niet op hebben WILLEN lossen? Hoe dan ook hebben we jarenlang alleen maar een beschamende vertoning mogen waarnemen, een ergerniswekkend zwarte Pieten-spel tussen slappe bonden, tegenwerkende clubs, ruwe spelers, dralende politiek, zeverende welzijnswerkers, langzame justitie en inadekwate politie.
Dat er bij de wedstrijd Nederland—Engeland 35.000 agenten waren ingezet is inderdaad een vorm van overkill. Maar overkill is kennelijk het enige middel dat werkt.
Resteert de vraag wie die overkill moet betalen. Moet dat de belastingbetaler zijn? Opnieuw is er maar één antwoord en wel een onomwonden nee. Als de voetbalwereld konsekwent het hoofdstuk Veiligheid als sluitpost aan haar begroting laat bengelen betekent dat nog niet dat dus de staatskassen maar open moeten. Geld kan het probleem niet zijn, dat is er genoeg in de voetballerij. En niet alleen in de zakken van overbetaalde pseudo-vedetten.
Bond signaleert tekort controleurs in de haven 'Hele circus van werkonderbrekingen en stakingen wordt opgetuigd als er niet snel verbetering komt'
ROTTERDAM — In de Rotterdamse haven werken veel te weinig controleurs. Op dit moment 'zijn ongeveer duizend mensen in de weer om de kwaliteit van de ladingen vast te stellen, dat zijn er tussen de honderd en twee honderd te weinig. De Vervoersbond FNV heeft de Rotterdamse havenbedrijven vandaag schriftelijk gewezen op het grote personeelstekort. De controleurs houden oog op de hoeveelheid lading die geleverd moet worden en of de geleverde kwaliteit overeenkomt met de gevraagde kwaliteit. In de Rotterdamse, haven, die eerder een kwaliteitshaven wil zijn 'dan een kwantiteitshaven, moet juist de kwaliteit van de overslag steeds op waarde worden beoordeeld, stelt de Vervoeishond., „. 3 Marges noemt de controlesector 'ziek'. De gevraagde kwaliteit kan niet worden geleverd en de goede bedrijven worden meegesleurd door een 'ordinaire prijzenslag'. Volgens Marges weet iedereen in de haven dat, maar durft nauwelijks iemand dat hardop te zeggen.
Volgens de bond staan veel controleurs uren achter elkaar op hun benen, soms wordt niet eens gecontroleerd of maar vlug-vlug, of wordt controlewerk uitgevoerd door bedrijven die dat niet mogen doen. Ook in de arbeidspool SHB zijn er veel te weinig van deze deskundigen, op sommige dagen kan dat oplopen tot 177 man.
De Vervoersbond FNV stelt dat het tekort ook moedwillig in stand wordt gehouden. Zo voorzien bedrijven zich, aldus de brief, van een alibi 'om goedkopere andere bedrijven in te huren, danwei werknemers uit te buiten door ze extreem lang te laten werken. De bond waarschuwt dat het 'hele circus van werkonderbrekingen en stakingen' wordt opgetuigd als er niet snel verandering komt in de situatie.
Stads TV nu alweer op zoek naar nieuw 'gezicht'
ROTTERDAM — Stads TV Rotterdam is op zoek naar een nieuwe presentatrice voor het nieuws. Angelique Haringsma, die enige tijd geleden de met ruzie vertrokken Rianne Biesters verving, wordt de vaste invalster van de Rotterdamse omroep. Haringsma kreeg veel kritiek van kijkers op haar presentatie.
Volgens eindredacteur Laurens Borst is er echter geen sprake van een verband tussen de kritiek op Angelique en de advertentie voor een opvolgster, die afgelopen zaterdag verscheen. „We hebben sowieso twee mensen nodig, zodat de één de ander kan vervangen," zegt Borst. „Bovendien vindt Angelique haar studie medicijnen belangrijker. Daarom hebben we afgesproken dat zij invalster wordt. Dat Angelique niet zou voldoen, heeft niets te maken met het feit dat wij op zoek zijn naar een nieuwe presentatrice. Ze ontwikkelt zich juist goed."
Tijdens een kort geding dat de naar RTL-Véronique overgestapte Biesters had aangespannen tegen haar voormalige werkgever, voerde Stads TV aan dat de onervarenheid van Angelique Haringsma de omroep schade berokkent. Die schade wil Stads TV verhalen op haar voorgangster. Stads TV-hoofdredacteur Henk Tiesma gaf vorige maand toe dat over het optreden van Harinsgma dagelijks brieven en telefoontjes binnenkwamen.
Nieuwbouw voor zwakzinnigen
DEN HAAG — De provincie Zuid-Holland heeft een positief ad-, vies uitgebracht aan staatssecretaris Simons (WVC) over de realisering van een groot aantal nieuwbouwprojecten voor zwakzinnigenzorg in de provincie. Gedeputeerde Aalbers dringt er bij de staatssecretaris op aan in te stemmen met deze projecten om de schrijnend lange wachtlijsten in de zwakzinnigenzorg terug te dringen.
De provincie wil in beginsel nieuwe inrichtingen realiseren in Rotterdam, Spijkenisse, Oud-Beijerland, Hellevoetsluis, Nieuwe Waterweg Noord, Nieuwerkerk aan den IJssel, Schoonhoven, Stolwijk, Den Haag, Nootdorp en de subregio Gorinchem.