ONS BI.AI) IS \AN ALLF. STATIONS EN KIOSKEN IN DO O ROOT I: STEDEN VERKRIJüBAAH.
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 17-02-1927
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 17-02-1927
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Arbeiderspers
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 850161290
- Verschijningsperiode
- 1927-1945
- Periode gedigitaliseerd
- 1927-1945
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek NBM Mfm 0033
- Nummer
- 8271
- Jaargang
- 27
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Uit den Gemeenteraad. Amsterdam, 10 Febr. 1027. Garantieleeningen aan woningbouwvereenigingen.
Wethouder DE MIRANDA voortgaande wijst er nog op, dat het betoog door den heer Lisser gehouden eigenlijk een aanval inhoudt op de loonen van de bouwvakarbeiders. B. en W. bebben zich echter altijd op het standpunt gesteld, dat de loonen die bij den Woningbouw betaald worden, een zaak van overleg is tusschen de werkgevers en de werknemers. Spr. kan Gulden rueedeelen dat er zeker bouwkompleven zijn, waarbij aanleg van centrale warmwatervoorziening mogelijk is. Hieraan schenken B. en vV. de noodige aandacht. Na uitvoerige re- en dupliek werd de voordracht in stemming gebracht en aangenomen met 29 tegen 5 stemmen. Tegen stemden de leden Weiss, Komme, Peters. Wierdels en Van Hamersveld.
Hierna ging de Raad over tot het doen van
benoemingen.
Benoemd werden: tot gedelegeerde leden in het bestuur van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs mevr. mr. H. Kleerekopeiv-Van Dam van Isselt, hoofdkommies, chef van het Bureau Kunstzaken ter Gemeentesekretarie, en dr. A. J. Ketelaar, gemeentelijk inspekteur van het Onderwijs; tot geneesheep-direktcur van het Tesselschade-ziekenhuis: G. van der Heijden, gemeente-ar*- bij den Geneeskundigen en_Gezondheidsdienst, leider der Qurantaine-Inrichting Zeeburg.
Garantieleeningen aan woningbouwvereenigingen.
Voordracht van B. en W. tot het garanaeeren van rente en aflossing van een geldleening, aan te gaan door d® Amet«rdamsche woningstichting ~De Dageraad", ten behoeve van den ï,an 31 woningen aan het Hennette Ronnernlein. De heer PETERS (r.-k.) zegt, dat zijn fraktie tegen deze voordracht niet dezelfde bezwaren heeft als tegen de vonge, omdat het hier den afbouw van een komplex betreft De voordracht wordt zonder hoofdelijke stemming aangenomen. Voordracht van B. en W., tot bet garandeeren van rente en aflossing van een geldleening, aan te gaan door de Woningstichting Partimonium, ten behoeve van den bouw van 67 woningen ■aan den Adelaarsweg.
Voordracht van B. cn W., tot het garandeeren vui rente en aflossing van een geldleening, aan te gaan door de K -K. Koöperatievé Woningvereeniging Schaepman, ten behoeve van den bouw van 26 woningen aan den Adelaarsweg. De heer PETERS (r.k.) merkt op. flat bij en zijn fraktie-genooten voor dezo voordrachten gaarne hun stem zullen geven. Het betreft hier volgens wli pderdaad verbetering van de Volkshuisvesting. De woningen die hier worden bedoeld, zullen bovendien geschikt zijn voor groote gezinnen. Wethouder DE MIRANDA zegt. dat het een eisch van goede Volkshuisvesting-politiek ie. ook te zorgen voor woningen die geschikt zijn voor kleine gezinnen. De voordrachten worden z.h.s. aangenomen.
Voordracht van B. on W., tot het garandeeren van rente en aflossing van een geldleening, aan te gaan door de Woningbouwvereniging Eigen Haard, ten behoeve van den bouw van 100 wonineen, aan de Granaatstraat. De heer PETERS (r.k.) vraagt aanteekening, dat hij tegen deze voordracht is, waarna zij z.h.s. wordt aangenomen.
Onbewoonbaar verklaringen.
Voordracht van B. en W., tot onbe woonbaarverklaring van zestig kelderwoningen en een en vijftig woningen boven den grond. Mevr. VAN ZELM (k.p.) vraagt wat er wordt gedaan voor de menschen die over zes maanden deze woningen zullen moeten verlaten. Het betreft hier meerendeels ondersteunde gozinnen. Wethouder DE MIRANDA antwoordt, dat binnenkort zal worden begonnen niet den bouw van 1000 woningen die bestemd zijn voor gezinnen die ui' onbewoonbaar verklaarde woningen komen. De gemeentelijke diensten verleenen hulp bij bet vinden van een andere wonir - en zoo noodig wordt ook financieelen steun verleend bij de verhuizingskosten.
Voordracht van B. en W. tot onbewoonbaarverklaring van drie en vijftig kelderwoningen en zeven woningen boven den grond. Goedgekeurd z.'h.s.
De Tyubstabdjinnussue.
Voordracht van B. Eu \V. t-ot verhooging van het krediet toegestaan bjj raadsbesluit van 17 Mei 1083, ï»o. 207, ten behoeve van de Kommissie voor de bestudeering van het vraagstuk van een tuinstad of van tuindorpen. Goedgekeurd.
Steun aan het bijzonder onderwijs.
Zonder diskußsie of stemming"worden_ hierna goedgekeurd de praeadviczcn van D. en W., strekkende om de gevraagde medewerking te verleenen: Op de aanvrage van het R.-K. Par. Kerkbestuur van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen om beschikbaarstelling van gelden voor de aanschaffing van leermiddelen voor zijn school voor uitgebreid lager' onderwijs aan de Keizersgracht 315 Op de aanvrage van'de Vereeniging tot stichting en instandhouding van scholen met den Bijbel te Watergraafsmeer cn Omstreken, om beschikbaarstelling van gelden voor de aanschaffing van leermiddelen, schoolmeubelen on gymnastiekwerktuigen voor haar school voor gewoon lager onderwijs aan den Hoogeweg 61—83. Op de aanvrage van de Vereeniging van den Heiligen Vincentius van Paulo om beschikbaarstelling van golden voor de aanschaffing van schuifgordijnen voor zijn school voor gewoon lager onderwijs aan de Servaes Noutsstraat. •*
Op de aanvrage van het bestuur der Vereeniging tot Weldadigheid van den Allerheiligsten Verlosser, om toekenning van een vergoeding, als bedoeld in art. 84 der Lager-onderwijswet 1920, voor de kosten van verbouwing en verandering der inrichting van zijn schoolgebouw aan de Zaandijkstraat 1 en 3 en Spa-arndammerstraat 15.
Hulp in de huishouding.
Voordracht van B. en W. om aau de R.-K. Hulp in de Huishouding voor het jaar 1928 boven het reeds toegekende bedrag, alsnog eén geldelijke tegemoetkoming in de verzorgingskosten toe te kennen van f 1143.50. Goedgekeurd.
Jaargeld mevr. Mann—Bouwmeester.
Voordracht van B. en W. om te bepalen, dat uit het Suppletiefonds van het Algemeen Pensioenfonds van Nederlanasche Tooneelisten voor 1927 aan mevrouw Theo Mann—Bouwmeester voor het jaar 1927 een toelage groot f3OOO zal worden verleend.
Voordracht van B. en W. om aan de N.V, „Het Nieuwe Nederlandsohe Tooneel, artistiek leider Louis Saalborn, voor het seizoen 1920—1927 een subsidie van ten hoogste f 20.-W0 te verleenen.
De beer WEISS (n.p.) vraagt of B. en W. het niet raadzaam achten zich er van te overtuigen dat de tooneelspelers van dit gezelschap een twaalf maandskontrakt krijgen. Wethouder WIBAUT zet uiteen dat B. en W. het niet achten te liggen op hun weg om aan dit subsidie andere voorwaarden te verbinden, dan aan andere gesubsidieerde tooneelgezelschappen zijn gesteld. In geschillen omtrent de uitbetaling van salarissen kunnen B. en W. zich niet mengen. De raad heeft zich daar steeds buiten ge-, houden en B- en W. volgen uiteraard die gedragslijn tot zoolang de raad daarin wijziging heeft gebracht. Na re- en dupliek werd de voordracht goedgekeurd. De heer BAAS (a.-r.) vraagt en verkrijgt aanteekening, dat hij tegen de 'voordracht is.
Volkstooneelvoorstellingen.
Voordracht van B. en W. tot het beschikbaar stellen van een krediet voor het geven van 4 volkstooneelvoors tellingen. De heer VAN HAMERSVELD (r.-k.) kan zich niet vereenigen met de verdeeling van de beschikbare plaat- Ben, n.l. 1/3 voor het Amsterdamsch Komitee voor Arbeidersontwikkeling en 2/3 voor „Ons Huis". Vroeger was het juist omgekeerd e.n spr. achtte die verdeeling juister, want nu worden de leden der diverse vakvereenigingen achtergesteld bij hen die zich meer tot „Ons Huis" aangetrokken voelen. Spr. dringt er op aan dat de verdeeling zal worden gelijk op. n.l. 60 pCt. der beschikbare plaatsen voor elk.
De heer LISSER (konini.) kan zich met de voorgestelde verdeling evenmin vereenigen. <. POTHUIS betreurt het ten zeerste, dat thars besloten is slechts 1/3 van de beschikbare plaatsen in bet vervolg ter beschikking zal worden gestelii van de georganiseerde arbeiders tn 2/3 voor „Ons Huis". Na een korte redekunstige worsteling met den voorzitter. die tijdens zijn betoog in een partikulier onderhoud met Boekman gewikkeld is, merkt spr. op. dat hierdoor de bedoeling van de goedkoope volksvoorstellingen geheel verloren gaat. Ilij herinnert eraan, dat het Komitee voor Arbeidersontwikkeling is opgericht ten gevolge van dc „revolutie van 191 ft" (rumoer bij alle.burgerlijke fraktios) en dat het uitdruktce'ijW de bedoeling had om den arbeider, die niet over voldoende geld beschikt voor een gewone volksvoorstelling, toch in staat te stellen van goede kunst te genieten. Dit en niets anders heeft ten grondslag gelegen aan do nieuwe ondernemingen op het gebied van de arbeidersontwikkeling. Vandaar dat spr. zich er tegen verzet, dat de georganiseerde arbeiders nu nog slechts 1/3 van de plaatsen tot bun beschikking zullen krijgen. Hij eischt met klem. dat zij ten minste recht rullen hebben op de helft van het aantal beschikbare plaatsen.
Avondzitting.
De heer ABRAHAMS (v.d.) wijst er op, dat door het debat van van middag den schijn kan worden gewekt, alsof de gemeente nie'ts anders doet dan het geven van deze volksvoorstellingen. Er worden in totaal reeds 42 volksvoorstellingen gegeven, tegen zeer matigen prijs, zoodat ~de gezeten georganiseerde arbeiders" daarvan door bemiddeling vau hun vakvereeniging gebruik1 kunnen maken.
Daarnevens er reeds twee vojksvoorstellingen met een toegangsprijs van 25 cent, waarbij er nu nog twee bijkomen. De ervaring nu is, dat de eerst bedoelde voorstellingen als legel maar matig worden bezocht, en dat de heel goedKoope voorstellingen, waarbij ook ~Ons Huis'' voor de plaatsing der toegangsbewijzen zorgt, niet ten volle bej reikbaar zijn voor de mensehen waarvoor zij bestemd zijn. Daarom is Bpr. het volkomen eens, dat B. en W. thans wijziging willen brengen in de verdeeling der platsen cn J deel der toegangsbewijzen wil geven aan het komiteo uit do vakorganisaties en I deel aan ~Ons Huis." Het is spr. onbegrijpelijk, dat de hecrcn Van Hamersveld, maar vooral Pothuis daartegen met zooveel goweld hebben geopi>oneerd.Kr zijn ook nog andere mensehen in onze stad dan georganiseerde arbeiders en met alle respekt die spr. voor de Vakbeweging heeft, wil hij er toch op wijzen, dat de ware demokratie niet bogint en niet eindigt bij dé georganiseerde vakarbeiders.
De heer DOORNBUSCH ' (wild komm.) bestrijdt het betoog van den vorigeu spr. en dringt aan op uitbreiding van dit soort van Volksvoorstellingen. V- De heer BAAS (a.-r.) betwist den heer Abrahams, dat bij het Amsterdamsche Komitee voor Arbeidersontwikkeling alleen zijn aangesloten ~gezeten georganiseerde arbeiders". Spr. a bezwaar gaat niet zoozeer tegen de voorgestelde verdeeling der plaatsen, maar wel vraagt hij zich af, of deze tijd wel de meest gegc'hikte is om aan deze bemoeiing uitbreiding te geven. Wethouder WIBAUT merkt op, dat het B. en W. moeilijk zou vallen op het gebied van de kunst voor arbeiders te doen wat gedaan is, indien men niet had de zeer groote medewerking van het Amsterdamsche Komitee voor Arbeidersontwikkeling. Spr. hoopt dat die goede samenwerking ook in de toekomst bestendigd zal blijven. Behalve de 14 verplichte volksvoorstellingen, er worden er in totaal 42 gegeven, zijn er nog de vele volksconcerten.
Aanvankelijk lag het in de bedoeling de twee in to stellen volksvoorstellingen gratis toegankeijk te stellen, maar net Amsterdamsche Komitee voor Arbeidersontwikkeling adviseerde een toegangsprijs van 25 te heffen. Nu is gebleken aoor do aanvragen die bij „Ons Huis" komen, dat er een groote groep van arbeiders is die slechter gesitueerd is dan de georganiseerde arbeiders en die van deze voorstellingen druk gebruik maken. Het is deze groep die valt onder het tweederde gedeelte der toegangskaarten bestemd voor van „Ons Huis". .. Ten slotte segt spr. dat men in deze voordracht nu niet moet zion een objekt van strijd en een ingaan tegen het Amsterdamsch Komitee voor Arbeidersontwikkeling, maar een bescheiden poging om ook een andere kategorie van inwoners aan kunstgenot te helpen. De VOORZITTER deelt mede dat door de Kommunistischo fraktie een voorstel is ingediend om voor de goedkoopste volksvoorstellingen tweederde der toegangsbewijzen aan het Amsterdamsch Komitee voor Arbeidersontwikkeling en eenderde aan „Ons Huis" ter beschikking te stellen en voorts gratis toegang to verleencn aan wcrkloozen. Bij de replieken dient de heer VAN HAMERSVELD (r.-k.) mede namens POTHUIS een voorstel in om het iantal beschikbare plaatßen voor de kwartiesvoorstellingen gelijkelijk te verdoelen tusscheu het Amsterdamsch Komitee voor Arbeidersontwikkeling en „Ons Huis". POTHUIS wil om elk misverstand te voorkomen nog eens roet nadruk zeggen, dat hij er volkomen mee inïtenit, dat deze volksvoorstellingen bereikbaar worden gemaakt ook voor dio undere groep der bevolking die rtiet in vakvereenigingen zijn georganiseerd.
Spr. kwam er slechts tegen op, dat in de verdeeling der plaatsen wijziging werd gebracht ten nadeele van het Kom. v. Arb. Ontw.
Daarom hoopt spr. dat B. en W. zijn voor-stel zullen overnemen. De heer LISSER (Koinm.) verdedigt nader bet voorstel der Komm.fraktie.
De heer OPHORST en mej. KATZ (c.h.) verklareu tegen Terwijl de heer DOORNBUSCII .repliceert doet zich ##een incident voor. I Een zeer armoedig gekleed persoon staat plotseling van de publieke tribune op, opent do beide deurtjes die do afscheiding vormen van de publieke-, de perstribune- en de Raadzaal en loopt de Raadzaal binnen. Terwijl hij zich halverwege in de Raadzaal bevindt op weg naar de tafel van het kollege van B. en W., roept hij: „meneer de burgemeester, ik wil de wethouder van Armenzorg even meedeelen, dat mijn kinderen honger lijden! Ik ben vandaag bij het Burgerlijk Armbestuur geweest Op dat oogenblik wordt de demonstrant door twee toegeschoten boden het verder doordringen in de Raadzaal belet. Terwijl de man, die zichtbaar in overspannen toestand verkeerde, tot buiten de afscheiding wordt teruggedrongen roept hy nog: ..Denk er om wethouder Vos, li heb honger! We lijden gebrek met ons gezin ! Jullie zitten hier maar te zwammen !" De aldus zijn ellende demónstreerende werklooze wordt door rechercheurs die zich op de publieke tribune bevinden weggeleid, waarmede het incident, dat slechts enkele oogen blikken konsternatie veroorzaakte voorbij was. Nadat de heer Doornbusch zijn repliek heeft beëindigd, wordt tot stemming overgegaan. Het voorstel l.isser c.f. wordt verworpen met .13 tegen 4 stemmen ; het voorstel van Hamersveld—Pothuis wordt verworpen met 19 tegen 16 stemmen, waarna de voordracht wordt aangenomen, niet Dl tegen 4 stemmen. Een overschrijding. Voordracht van li. 011 W., tot verhooging van het bouwkrediet. bij raadsbesluit van D Oktober 1023, No. 60S, aan de afdeeling Amsterdam der Roomsch-Kafcholieke Internationale Vereeniging tot bescherming van meisjes 'verleend, voor den bouw van ccn Tehuis voor R.-K. meisjes. De heer LISSER (komm.) verklaart, zich tegen deze voordracht. BOEKMAN vraagt of B. cn W. den Raad van deze overschrijding niet eerder jn kennis hadden kunnen stellen. Wie is voor deze overschrijding aansprakelijk ? Wethouder DE MIRANDA zegt, dat deze overschrijding, die f 75.000 betreft, andere overschrijdingen r.iet te voorzien is geweest. Ware dat wel het geval, dan hadden zij den Raad direkt een grooter krediet gevraagd. Het bestuur van deze R.-K. inrichting kon B. en W. niet eerder rnededeelen hoe groot de overschrijding zou zijn, wel heeft l\et bestuur een paar maal medegedeeld, dat h#t bouwkrediet overschreden zou worden. Spr. heeft er toen op aangedrongen hem *00 epoedig mogelijk op de hoogte te brengen. Wat de aansprakelijkheid betreft, bij een bouwwerk is men op ramingen nangewezen en eerst als de voltooiing van zulk een gebouw nadert is te zien of het krediet al of niet toereikend zul zijn. Spr. zegt, dat B. en W. nadat de joede trouw van liet bestuur der Vereeniging was gebleken, de verantwoordelijkheid ook van deze overschrijding aanvaarden. Met nadruk zegt spr., dat bet niet mogelijk is te besturen, met absolute uitsluiting van de mogelijkheid dat ten raming later blijkt tegen te vallen. De voordracht wordt hierna z.h.s. aangenomen. De Raad ging hierna over in komitec ïcneraal.
Binnenland. Herrie bij de Anti-Revolutionairen. Van der Molen exit.
Naar de Haagsehe korrespondent van „Het Haarlemsch Dagblad1' verneemt, 'heeft de 'heer Van der Molen, burgemeester van Itenkuui, bedankt als lid van de a.r. partij. reden is, dat de heer v. d. Molen op de a.r. lijst voor de Prov. Staten van Gelderland zoo'n lage plaats had gekregen, dat hij voor de verkiezing als lid der Staten niet in aanmerking zou komen Hij was een tijdlang 2e voorzitter van het Nederlandsen Werkliedenverbond Patrimonium en rat van 1908 af voor do a.r. jpartii in de Tweede Kamer voor distrikt Sliedrecht. Bij de laatste verkiezingen heeft hij geen nieuwe kandïdatuur aanvaard.
Uit de Partij. Propaganda. Ter navolging.
De aktie voor ledenwinst en "Volk"- abonneee is in Jutpfoaas uitnemend geslaagd. Onze kleine partijafdeeling is er iri jreslaagd het ledental in den korten tijd van 27 tot 50 op te voeren en 15 abonnees op het „Volk", n op den ..Notekraker" en 3 op de „Proletarische Vrouw" te winnen
Ook in het. oude dorpsgedeelte, waar nooit vaste voet kon worden verkregen, is nu een kórrespondentschnp met zeven- leden, eindelijk is daar bres geschoten.
Zondagmorgen werd een schitterend geslaagde ledenvergadering gehouden, waar p.g. Arnoldussen uit Utrecht een inleiding hield over Ontwapening. De nktie zal nog verder met volle kracht worden doorgezet.
Weerbericht.
Kon Xederl. Afetr. Instituut te De Bilt: Woensdagavond 8 uur, matige zuidwestelijke tot noordwestelijken wind, ticvclig tot zwaar bewolkt of betrokken, iu het zuiden weinig of geen regen, in het noorden mogelijk lichte regen, zelfde temperatuur.
Ingezonden. Het dubbeltje huurverhooging.
Do hoor Petersen, J. M. Ketnper6tr. Xo. 104 2e étage, A'darn, meent alarm tc moeten blazen over een huurverhooging van 10 centen per week voor zijn woning welke ihij van mij in huur heeft en neemt het schij üba & r voor meerderen op, althans volgens zijn ingezonden stukje. Ook doet hij 't in dat stukje voorkomen als zou die opslag niet rechtens zij n ! Waarom wij die verhooging vragen behoef ik hier niet nader tc omschrijven. Alléén willen wij den heer Feteiteu opmerken, dat zijn woning op 1 Jan. 101ö verhuurd was voor f 3.35 por week, rechtens zou ik dus mogen gaan tot f b.OüYi per week. Do woning van den heer Petersen zal met de 10 c e n t opslag aan huur per weck f 4.60 gaan doen. De heer Petersen vergeet zulks echter in zijn stukje. Waarom'! Onder de bewoners, waarvoor de heer Petersen het opnoemt, zijn er zeLte welke ik nog f 1.50 per week zou kunnen vcrfioogen, maar acht dit thans nog niet noodig. Als de heer Petersei* door raiddel van de courant iets in de wereld wil brengen, moet hij dat e e r-lij k doen met juiste gegevens. Inmiddels, hoogachtend I). O. STKRK.
Scheepstijdingen.
ROTTERDAMBCHE LLOYD. IN.SULINDE, 16 Fcbr. v. Batavia n. Roü. HOLLAND AMERIK A-LIJN. RIJNDAM, 16 Fcbr. v. Triëst to Malta. BURGERDIJK, 15 Febr. v. R'dam tc New York. MIJ. OCEAAN. STENTOR, 14 Febr. v. Penang n. Batavia. dARPEDON, 15 Fcbr. v. Singapore li. Rott. ROTTERDAM Z.-AMERI KA-LIJN. WAALDIJK, thuisreis, 12 Febr. te Santos. ALUDRA, 15 Febr. v. B. Aires n. R'daro. ALWAKI, thuisreis, 15 Fcbr. v. Las Palrrms HOLLAND BRITSCH-INDIE-LIJN. IJSELKERK. uitreis, 15 Fcbr. v. Rangoor.. i BOVENKERK, 16 Febr. v. R'dam t« Hamb. HOLCANO AFS'KA.LIJN SPRINGFONTEIN, uitreis, 15 Februari te Zaniibar. JAGERSFONTEIN, 16 Febr. v. 0.-Afrika te R'dam. MIJ. NEDERLAND. REMBRANDT, thuisreis, 17 Febr. te Colombo verwacht. P. C. HOOFT, thuisreis, 18 Fcbr. v.m. te Genua verwacht. KON. NED. STOOMB.-MIJ. JfERE. arriv. 181 Febr. te Barcelona. ' *>n> ORPIIEUS. arriv. IS Febr. te Passages. ~ VAN RENSSELAER. \V.-Indië n. A-'danït pass. 16 Febr. Flores. MARIE LEONHARDT, 15 Febr. v. Smyrna n. Konstantir.oprl. HANSARP. artiv. 16 Febr. te Rrcmert. COMMEWIJNE, uitreis, 17 Febr. tc Madeira verwacht. KON. HOLLANDSCHE LLOYD GAA.STERLAND, thuisreis, pass. 15 Febr. Ijs Palmas. STOOM VAARTBERICHTEN. CALLISTO, Jacksouville n. Londen, lag 15 Febr. bij Lungeness geankerd. COLYTTO, R'dam n. B. Aires, pass. 15 Fcbr. Fernando Norenha. NOORD, Almeria n. R'dam, pass. 15 Febr. Finisterre.' BASSENHEIM. 15 Febr. v. Vita te Savannah VREDBNBURG. Meiilia r.. -. pass. 15 Febmavi Sagrc*.
Berichten. Faillissementen.
Opgegeven door Van Her Gvnnf Sc. Co. (Afdeeling Handelsinformaties.) Amsterdam. J. W. Kootli, bouw ondernemer, Sportstraat 1, le Ëtago. R.-k. Mr. J. G. fle Vries; kur. mej. Mr. E. A. Wageinaker, Damrak 30—Cl. — F. J. van Muyden, All>ort Cojp-itm.it \n. 153. H.-k. sis voren: kur. Mr. Ph. J. Jurgens, Rokin 92—06. — D. 1,. 11. Dijkmeyer, Van Oatadestra.it. Xo. 372. R.-k. en kur. als voren. — 11. S. Dentz. Ruysdaelsiroat 7. 2e Etage. R.-k. als voren; kur. Mr. (!. I'. Ilaase, Damrak 37—38. — J. W. Hmit, bloemist, Tuindorp Oott /.asn. Pteenhnksuaat 7 huis, zaak drijvende Steenhnkstraat 2 huis. R. k. als voren; kur. Mr. IC. Th. A. Hermans, Ileerengraeht 390. — J. Constant, Amsteletra.it 47. le Etage. R.-k. en kur. nis voren. — C,. J. Wennekendonk, handelsagent in mai.ufaktnren, Jaeohszstraa! 17 hoven. R.-k en kur. nH voren.
AGENDA. LEZINGEN.
Qebouw ~Handwerkers Vriendenkring", Nieuwe Achtergracht. Don derdapavond 5.30 uur lezing dooiden heer 11. O. Verkruysen over ..Ile jeugd en de kunst".
MEDEDEELINGEN.
S. D. A. P. Afd. 6. Hedenavond 8 u. bijeenkomst van do groep in he* zaaltje „Bennink", Celsiuisstraat. Instituut voor Arbelderiontwikkeling. (Groep 4.) Hedenavond 8 uur kursu? Kuiper in de Qovert Flinckstr. 155. Hedenavond 8.15 uur spreekt H. v Laar in het gebouw „Excelsior" Utrechtschedwarsstraat 131, over „Erfelijkheid en eenige eenvoudige sociale problemen."