ROTTERDAM, 4 Juni. — Het is vanavond voor de brandweer buitengewoon druk geweest. Het eene brandje was nog niet afgeloopen, of voor het andere werd de brandweer wederom gealarmeerd In verschillende deelen der stad probeerde het vuur slachtoffers te maken. Op zichzelf is zoo'n reeks kleine branden al ongewoon, maar dat daar weer een brand bij Piet van Reeuw ijk bij was, maakte de zaak nog belangwekkender.
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 05-06-1929
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 05-06-1929
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Arbeiderspers
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 850161290
- Verschijningsperiode
- 1927-1945
- Periode gedigitaliseerd
- 1927-1945
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek NBM Mfm MMK 0033
- Nummer
- 9679
- Jaargang
- 30
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
TALRIJKE BRANDEN TE ROTTERDAM. De nieuwe van Reeuwijk’s magazijnen thans geteisterd. VEELOMVATTEND WERK VOOR DE BRANDWEER.
Twee branden aan de Groote Markt.
Even over zes werd de brandweer ontboden naar de Uroote Markt. Daar was op'de derde verdieping van pand 12 een partij emballage in brand geraakt van de firma M. Zadoks. Nauwelijks had men dit onder de knie, of in pand 4 aan dezelfde straat werd brand ontdekt bij de firma Van der' Hoop en Co., kommissionairs in effekten. Ook hier was het vuur spoedig bedwongen. Toen men de laatste hand aan het blusschingswerk legde, kwam plotseling het alarmeerende bericht: „Brand bij van Reeuwijk op de Kipstraat." Een oogenblik stond hoofdman Kruis in tweestrijd, of dit bericht wel juist was. Weldra bleek bépj, dat'er wel degelijk .een. feil»» brand woedde ut de sedert enkele weken, in gébruik genomen nieuwe magazijnen van de N. V. Piet van _ Beeuwijk's Meubelhandel, gevestigd aan de Kipstraat 51-53-55. Wetende, dat ook in deze magazijnen weer een enorme voorraad meubelen was opgeslagen, gaf hoofdman Kruis onmiddellijk bevel om een motorspuit te laten uitrukken.
Op den zolder van het drie verdiepingen booge pand 55, in gebruik als werkplaats voor de naaisters, woedde het vuur op schrikbarende wijze. Om half zes hadden de naaisters het atelier verlaten en toen tegen zeven uur een meubelmaker op de derde verdieping van een achter dat pand gelegen gebouw kwam, zag hij den zolder in hchterlaaie._ Pogingen om het vuur met een straal op de eigen brandleiding te blusschen faalden De brandweer was bijzonder vlug ter plaatse en tastte de vuurzee met vier btralen op de waterleiding aan. Een half uur lang werd een geweldige watermassa op en in den brandenden zolder geworpen en tegen halfacht kon de leiding van de brandweer een groot deel van het. materiaal laten inrukken.
Enorme waterschade.
De werkplaats was toen geheel een prooi der vlammen geworden en ook het dak was gedeeltelijk verloren gegaan. Maar erger dan de schade door het vuur aangericht, was die door het water veroorzaakt. Alle toonkamers op de verschillende verdiepingen hadden enorme waterschade gekregen. Bijna geen enkel meubelstuk stond er meer, dat niet droop van het blusschingswater. Terwijl men met dezen brand bezig was, kwam opnieuw bericht binnen, dat in een meubelfabriek op slechts enkele tientallen meters verwijderd brand was ontstaan. Een groote partij krullen op de eerste verdieping van deze fabriek, eigendom van de firma Wordragen, stond in brand en in de onmiddellijke nabijheid daarvan bevond zich een groote voorraad stoelen en kasten. liet gelukte der brandweer door snel ingrijpen hier erger t.e voorkomen. Het schokkende bericht: „Brand bij van Reeuwijk' ging als een vuurtje door de stad en het duurde niet lang, of duizenden nieuwsgierigen waren op weg naar de Kipstraat. De politie had intusschen alle toegangswegen afgezet en het tramverkeer door deze straat laten stoppen Het publiek heeft maar weinig van den brand Kunnen zien, allereerst omdat het vuur op den zolder woedde, maar ook omdat het op grooten afstand wera gehouden. Bij het blusschen werden verschillende personen gewond, doch zij konden ter plaatse verbonden woiden. Na dezp Iran Jen *ukte de brandweer nog enkele malen uit. Maar gelukkig was dit slechts voor kleine branden, die weinig werk opleverden.
Het konkordaat in Pruisen.
BERLIJN, 4 Juni. (Part.) — Mag men de katholieke „Germania ' gelooven, dan heeft Ir. Braun, de Pruisische minister-president, de xaktie-leidera der regeeringspartijen voor a.s. 'rijdag tot een bespreking uitgenoodigd om ten op de hoogte te stellen van den inhoud 'an het konkordaat tusschen Pruisen en bet {ttikuo,
HET HOUTKONFLIKT. Is het te rustig te Zaandam? Onderkruipers aan den openbaren weg.
ZAANDAM, 4 Juni. — Het is den laatsten tijd in Zaandam zeer rustig. Moeilijkheden met de politie komen zoo goed als niet voor en deze toestand schijnt der firma Pont maar'half te bevallen. Zij gaat nu probeeren om onordelijkheden uit te lokken. Daartoe is thans een zevental onderkruipers werkzaam gesteld aan het opslaan van hout aan den Zuiadtjk, vlak naast den openbaren weg. Het gevolg is natuurlijk, dat er stakers samenkomen en dat de' kans groot is, dat de een of andere kwajongen een steen gooit. Dan is er weer een reden om de politie op te laten treden. Is er nu geen reden voor de politie om te pogen onordelijkheden te voorkomen, door de firma Pont met nadruk _er op te wijzen, dat dit hout zeer wel op het eilandje kan worden opgeslagen ?
De Elburgers werken tot negen uur.
Eiken avond kan men hier liet schouwspel zien, dat, als alle arbeiders allang naar huis zijn, de onderkruipende Elburgers, in dienst van de Scheepvaartvereeniging „Noord", nog aan het werk zijn. Tot negen uur 's avonds zyn deze menschen op de schepen bezig. Klaarblijkelijk heeft de direkteur-gene.raal van den Arbeid er voor gezorgd, dat voor deze onderkruipers een overwerkvergunning is verleend.
Aardappelen voor de stakers.
Gisteren heeft Zaandam in het" teeken van den aardappel gestaan De Centrale Bond vad Transportarbeiders heeft van de Utrechtschf koöperatie „Voorwaarts" een haJvcn wagou aardappelen kadeau gekregen. Gisteren zijn nu aan 'alle stakers 10 Kilo aardappelen verstrekt, terwyl de groote gezinnén 20 Kilo kregen. De distributie van deze aardappelen bracht weer eens wat levendigheid in ZaandanL. Alle stakers sjouwden met een vrachtje naar huis t
Bedrogen echtgenoot wreekt zich. Een vrouw door revolverschoten niet levensgevaarlijk gewond. Moordaanslag in de Oude Kennissteeg.
AMSTERDAM, 4 Juni. — Tusschen halfzeven en zeven uur heeft zich in enkele minuten in de Oude Kennissteeg een drama afgespeeld. In dat straatje woont op no 3 een zekere Huisman, die eenige dames in .huis heeft, die daar het beroep uitoefenen, dat in deze buurt geen zeldzaamheid ig. Deze dames zitten heei dikwijls achter het venster. Zoo ook hedenavond. Van den kant van het Oude Kerksplein kwam op bovengenoemd uur een man, C. S m i s genaamd, die gehuwd is met de 22-jarige juffrouw De Roo y, die achter het venster zat. Toen hij bij het huis was, trok hij een revolver. Zijn vrouw, die het zag, sprong op, maar op hetzelfde ooganblik knalde een schot, onmiddel-' lijk gevolgd door een tweede. De vrouw gilde en viel in zwijm. Beide revotverkogéls hadden door het venster heen de vrouw getroffen. De eerste kogel had haar in de zijde, de tweede in den rug geraakt. De heele buurt liep dadelijk uit. Ook was er heel spoedig politie bij de hand. Een agent greep op den Achterburgwal den dader, die zijn revolver in de gracht wierp. Hij werd overgebracht naar het bureau in de Warmoesstraat. De getroffene werd door den Geneeskundigen Dienst naar het Binnengasthuis vervoerd. Daar bleek, na onderzoek, dat de wonden niet levensgevaarlijk zijn, omdat geen edele deelen zijn geraakt. Op het politiebureau verklaarde Smis, dat hij met de vrouw, op wie hij had geschoten, getrouwd was. Voor haar huwelijk'had zij ook al in dergelijke kringen gewoond. Hij was na zijn huwelijk ziek geworden en m het gasthuis verpleegd. Toen hij hersteld was, vernam hij, waar zij was heen gegaan Hi had haar dezer dagen een brief geschreven, waarin hij haar mededeelde, dat hij eerst haar en daarna zich zelf van het leven zou berooven. Hij heeft toen een revolver gekocht en hedenavond gepoogd zijn voornemen ten uitvoer te brengen. Morgen zal naar de revolver worden gedregd.
Overeenstemming te Parijs. De Duitsche betalingen geregeld.
PARIJS, 4 Juni. (Part.) — In de voltallige vergadering van de _ schadevergoedingskonforentie. die drie. kwartier duurde, is vanmiddag op alle belangrijke punten overeenstemming bereikt.' De redaktiekommissie zal zoo spoedig mogelijk het eindrapport opstellen, dat waarschijnlijk nog deze week gereed komt en dan kan worden onderteekend. Over de markenkwestie is het volgende kompromis tot stand gekomen. De Belgische delegatie beeft van de schuldeischers van Duitschland de verzekering gekregen, dat 1. onmiddellijk onderhandelingen zullen worden geopend tusschen Duitschland en België; 2. dat daarbij geen territoriale kwesties ter sprake zullen worden gebracht en 3. dat alles bij het oudo blijft en het plan- Young niet in werking treedt, zoolang voor België geen bevredigende regeling is gemaakt. De voorzitter 'der konferentie zal vanmiddag deze konklusies der schuldeischers aan de Duitsche delegatie meedeelen en zich er van op de hoogte stellen, of de Duitsche delegatie er mede akkoord gaat. De konferentie. waar vier maanden uiterst moeilijke onderhandelingen werden gevoerd, is derhalve feitelijk afgeloopen. Duitschland weet nu, wat het betalen moet: in totaal 33.017 miilioen goudmark.
Brussel pessimistisch.
BRUSSEL, 4 Juni. (Part.) — Jaspar, die Zaterdag naar Parijs was vertrokken om er niet de Belgische gedelegeerden op de sehadevergoedingskonferentie te onderhandelen over de bekende markenkwestie, is vandaag alhier teruggekeerd. Hij heeft terstond een onderhoud gehad met de ministers van financiën en buitenlandsche zaken. Later werd hier bekend, dat de kwestie was opgelost, echter in voor België niet bevredigenden zin. Het" .feit, dat dr. Schacht, president van de Duitscbe Rijksbank, in een brief aan den Amerikaan Young de verplichting aangaat onmiddellijk onderhandelingen met België te openen aangaande de marken-kwestie, is niet nieuw. Reeds de vorige week wist men, dat de Duitsche regeering tot zulke besprekingen bereid was. België heeft waarborgen gekregen, dat tijdens deze onderhandelingen tusschen Berlijn en Brussel geen territoriale problemen aan de orde zullen worden gesteld, zoodat niet zal worden gepraat over de teruggaaf van Eupen-Malmedy. Tenslotte — en dat is wel het belangrijkste — verklaarde dr. Schacht in zijn brief, dat het plan-Young niet in werking zal treflen. alvorens met België een regeling is tot stand gekomen België krijgt hierdoor dus het recht de toepassing van het plan-Young teverhinderen, tot het van Duitschland voldoening heeft gekregen. Doch hierover is men te Brussel in officieele kringen niet bijster optimistisch gestemd. Te Parijs stond België sterk met de overige schuldeischers om van Duitschland te halen, wat te halen viel. In het vervolg staat het kleine België tegenover Duitschland alleen, terwijl Engeland en Amerika zich voor de markenkwestie niet bijzonder interessperen en er op zullen aandringen, dat het plan-Young zoo spoedig mogelijk in werking treedt. Zal België in zulke omstandigheden meer kunnen _ bereiken dan wat het kreeg te Parijs? Men twijfelt hier dan ook ernstig aan een vlot verloop der Duitseh-Belgische besprekingen. Deze zouden te Brussel worden gevoerd; dit wordt hier tegengesproken.
De kerk te Hoog-Made gedeeltelijk ingestort. Waarschijnlijk valt ook de toren om.
LEIDEN, 4 Juni. — De R.-K. kerk te Hoog Made bij Leiden, die, zooals vanmiddag gomeld, teekenen van verzakking vertoonde, is hedenmiddag gedeeltelijk ingestort. De toren staat nog overeind, doch begint bedenkelijk te hellen. Vermoedelijk zal in den loop van den nacht het geheelo kerkgebouw instorten. De kerk is in 1876 gebouwd.
Het bioskoopkonflikt in het Zuiden. Onze pg. D. van Staveren biedt zijn diensten aan.
's-GRAVENHAGE, 4 Juni. — Naar wij ver nemen, heeft pg D. van Staveren, voorzitter» van de Centrale Kommissie voor de Filmkeuring, aan de Vereeniging van Noord-Brabantso.he en Limburgsche Gemeenten voor gemeentelijke filmkeuring, zoowel ajs aan den Ned. Bioskoopbond, zijn bemiddeling in hei heerschende konflikt aangeboden.
MacDonald naar den koning. Vandaag krijgt hij opdracht tot vorming van zijn kabinet Een program van arbeid en vrede.
LONDEN, 4 Juni. (Part.) — In korte woorden is het belangrijkste nieuws vandaag: Baldwin is afgetreden en MacDonald komt aan het bewind. De leider der Arbeiderspartij is voor morgenmiddag bij den koning ontboden en zal dan belast worden met de vorming der nieuwe repeering. Indien de koning niet riek was, zou MacDonald reeds vandaag de opdracht tot kabinetsformatie hebben gekregen. Intusschen houden de bladen zich bezig roet de samenstelling van de nieuwe regeering. Alle berichten hierover zijn voorbarig. Andermaal voerde MacDonald vandaag besprekingen met zijn voornaamste medewerkers: Clynes, Thomas, Henderson en Snowden. Morgen zal hij, zooals reeds gemeld, overleg plegen met het bestuur der f>artij en het bestuur van de Arbeidersfraktie uit het Lagerhuis. Tijdens deze besprekingen wordt de laatste hand gelegd aan de samenstelling van het kabinet en het program. Eind dezer week zal de lijst der nieuwe ministers worden bekend gemaakt. Laten wij van onzen kant ons niet aan voorspellingen wagen. Dit staat evenwel vast: Mao- Donald's regeering zal er een zijn van vrede en arbeid, twee problemen, die hem het dichtst aan het hart liggen. Tot oplossing dezer twee brandende vraagstukken zullen alle krachten worden geconcentreerd. Een bekende persoonlijkheid zal in de nieuwe regeering worden benoemd tot minister van werkverschaffing. Zijn taak in het bijzonder zal zijn werkgelegenheid te vinden, plannen te beramen en te koördineeren (sktnen te voegen), met andere woorden : aanpakken het vraagstuk van de werkloosheid. In zake den vrede zullen terstond onder het oog worden gezien de betrekkingen met Amerika en den' Volkenbond. MacDonald zaJ pogen met Rusland tot voor beide landen zoo goed mogelijke verhoudingen te komen, teneinde Rusland meer dan tot nu toe te betrekken in de Europeesche volkengemeenschap en tegelijk nieuwe afzetgebieden te vinden voor bepaalde Engelsche industrieën. Er is nog een andere kwestie, die de nieuwe Arbeidersregeering hoopt te regelen De verschillende ministeries leven te los van elkander, zoodat in vele gevallen twee of drie departementen op eikaars terrein werken, waarvan vertraging of zelfs stilstand in het werk het gevola: is. MacDonald wil hierin zoo_ spoedig mogelijk verandering brengen. De ministeries worden «ekoördineerd ; persoonlijk hoopt Mac- Donald hierop het oog te houden. Na de vorming van ziin kabinet vertrekt Mac- Donald voor een paar dagen naar Lossiemouth, zijn geboorteplaats, om wat rust te nemen Er gaan dat MacDonald zijn intrek zal nemen in Hampstead. ziin Londensche woning, in plaats van in het officieele 10 Downingstreet. Vandaag kwamen de liberale leiders in geheime zitting, onder voorzitterschap van Lloyd George, biieen. Over de besprekingen is geen enkele mededeeling verstrekt. Naar verluidt, is heden alleen gesproken over het verkiezingsfonds en het Vieheer er van. Voor den 23sten dezer komen de liberale konstukken nogmaals bijeen ter bespreking van den politieken toestand.
Het belangrijkste nieuws.
Een moordaanslag in de Oude Kennissteeg te Amsterdam. Een aantal branden te Rotterdam. De kerk te Hoog-Made is thans gedeeltelijk ingestort. Holland verliest den voetbalwedstrijd van Schotland met o—2. Vandaag krijgt MacDonald opdracht tot kabinetsformatie ; een speciaal ministerie voor werkverschaffing in overweging. Principieele overeenstemming ter Parijscbrschadevergoedingskonferentie. De kommissies der Internationale Arbeidskonferentio aan het werk; een succes voor Ktipers. Drie bekende Russen in China gearresteerd. Een Zweedsche Oceaan-vlucht. Kou en regen in Duitschland ; vorst en sneeuw ia Amerika.