•anvang der vergadering werd • der centrale afdeeling modern onmiddellijk in de' afde-elingisteren door de Kamer aangene>men wetstot he-t aangaan van een geldn f 300 millioen. ner begaf zich daarna in de - - De- vergadering werd tot 1
Haagsche courant
- 15-02-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 15-02-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NMB C 62
- Nummer
- 17494
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
HET LEENINGSONTWERP IN DE AFDEELINGEN.
MORGENOCHTEND OPENBARE BEHANDELING.
1 uur werd de vergadering hervoorzitter deelde mede. dat • ih zijn voornemen ligt morgenom 11 uur het Leeningont«ferp te be-handelen. met ondi rbre"•an de behandeling van de be- I van Financiën.
BEGROOTING VAN FINANCIEN De belastingdruk op de groote gezinnen.
i de orde was vervolgens de boting van Financien voor 1940. De heer Fleskens fR.K.) bellet, dat de minister niet van '- belasüngontwerp van zijn voorganger heeft overgenomen de restitutie van een zeker bedrag als compensatie vo-ir den druk der indirecte he-f--gozinnen. Een dertutie zou in elk stn g< past Via de draagkrachtbelastingen moet het geheel der heffingen van directe en indirecte belastingen worden bezien. Als de-ze compensatie in de directe heffingen te baretken is, moet zij op andere wijze worden gevonden. Dit heeft minister de Wilde terecht ingezien en daarom ste-ide hij de teruggave voor van een zeker bedrag aan de groote gezinnen. Deze teruggave is niet anders dan de terugbetaling van geld. dat te veel geheven was. Het is geen schenking, welke buiten de belastingwetten zou vallen, gelijk deze minisu-r van Financien me-ent. Men bedenk» ook, dat de landbouwcnsishcffingen op zn minst met indirecte belastingen één lijn moeten worden gesteld. De- heer Fleskens v lortf de aandacht erop, dat de onderwijskosten en druk leggen op de gezinnen, welke in ne-n kinderk geen v compensatie- vinmoet wi . me-rr rekening houdt met de gl en. Het consumptief n mag niet ve-rde-r inkrimpen, ten nadeele van de- md:. n de de groote geis ce-n zaak. die voor het voort[ van het hoogste. In landen om ons heen heeft men dit i ien.
STATEN-GENERAAL TWEEDE KAMER Vergadering van Woensdag 14 Februari. (Slot.) HET LEENINGONTWERP AANGENOMEN Amendement der commissie van rapporteurs betreffende belastingbetaling met schuldbewijzen aangenomen
De algemee-ne beraadslagingen over etsontwerp tot het aangaan van ') millioen geldlcemng worden rt. 1 brengt de minister een e-wijziging aan, waardoor wordt .ld, dat e e coupon en door den minister van Finanlan ti art. 7 verdedigt de heer W a iA.Rj een amendement van de ssie van rappeirteurs. st*M kkendaaraan van ten lid. Lu Aan de- houders van schuldbe-. lid 1 bedoeld (de 4 pCt . ening 19 10, n kraehle Leening vel lv. '1 en de l et 1939 ten genoege van an Finai dat zij deze schuldbewijzen gekregen kracht rijving op de daar I ■.ordt -:- hui aan teren in t. bun uu te reiken vijzen aangeteekend, | .-eld van aiïe bij:schenen en ring van de r ie-n parikoers in iq aangenomen worden ter de aanslagen in de vere da.o op gei peen ten) en de verdedigingsing l. ister de Geer me-ent. dat het „i-makke-lijk za! zijn. uil tede schuldbev . •-.s persoonlijke inschrijving op - ening i ■i verhandeld. : -.e-r dit pi bezwaar rd doen zijn. . ment wordt z.h.s. aa.;:. :* vraagt de heer Rost van ningen i '■ - if het de - ■ de tusschenkonost van een lil te; pCt iI.K.) Z.en. ',i van wijziging ; ..ten i. '.',; 8 p''t. . pCt i- cc I V. '1 Zijn. o-r de Geer antwoordt, . ciat ook m d<- . pCt. ing zal worden c.-i.-ling. De- verlaging is r ..-; plaats van ten h<" kern.it te staan te-n hoi - • wordt z.h.s. goedgekeurd met kening, da; '..5.8.) daar tegen is. □ vraag van den a n Kempen ' ingen mét ei dig karakter, ' •i e-en ming zullen n, zegt de minister. .- ei- instellingen evenruik zal worden gemaakt van ■ :ngsbepaling, waarbij aan, dat zij zich van ing kunen onthouden. otwerp wordt z.h.s. Aa n- In met aanteekening, dat de • n er U gen zijn. Te 3.50 uur wordt de vergadering Vergadering op Donderdag 15 Februari geopend te 11.05 uur. Voorz.tter: mr. W. L. baron de Vos van Steenwijk.
Landgoederen en personeele belasting.
De : vei klaart narei -an landg '- . de r Wet op de II 14, in he-; 4 dan ■ rd als het vordt er De he er van Kappard mdat de r vele r ten de-e ie bev , . ■ olleel l in te krimpen, met dat de landgoederei :, worden e-n ~nder de landarbeiders Een tegemoeting in de p last mg is derhalve, ook met het exeg op deze be-
De financiering van de mobilisatielasten
De lu i .S.D.A.P.) en tijd als dezen tri taak op de:n mi- Voor het van die taak is mex-d noo: voor komt den minister de k van het vaderland toe. De heer de Clee-r is een man van zeer greiot en htbaar initiatief. Het zal hem ■ r niet verwonderen, dat over he-t midd . . meening bestaat D< de Zee-uw kan zich voorstellen dat er zijn die d>- mobilisatiekosten niet uit n, maar uit de gewone midde strijden, maar hij w«-op. dat dit e-en zo,, zware last zou leggen op I bedrijfsli dat de v zou worde-n geschaad en de weerkracht aan he. nis mi tok zou he-t verk, i rd zijn, d o geb p he-t naicht te- schuiven. En moet dus een mie: worden gevonden, al heen •; moeilijkheden, ook van ..eke.-n aard.
De juiste middenweg.
De Regeering heeft dezen weg gekozen en zij verdient daarbij allen steun. De- heer de Zeeuw sprak vervolgens over de verhouding tusschen de directe en de indir, itingen. In de ste jaren is er e-en verschuiving ten ongunste van de laatstgenoemde. De minister bi geloond, de bake-ns te willen verzetten, o.a. door de indiening van het ontwerp-Winstbelasting, waarmede het denkbeeld van wijlen Wibaut dus wordt verwezenlijkt, dat vro zoo vaak van Regee-ringszijde is bestreden.
De groote gezinnen.
De- heer F heeft zeer de de-nkbeelden van minister de Wilde betrekking tot de groote gezinnen geprezen, maar heelt de heer Diepenhorst indertijd tegen die uitdeelingen niet waarschuwend den vinger opgi ven. ejmdat ze niet in overeenstemming mei de anti-revolutionaren zouden zijn. Er is in ons belastingstelsel ten behoeve van de groote gezinnen l tot stand gebracht Vorder zijn er de mobilisatie-ge rgoedingen weik - in geen enkel ander land oostaan. Tot op ze-kere hoogte is het te begrijpen, dat de minister de actie van het Bi-liggingsfront verdedigt, maar diens vertrouwen in de bedoeling van dit front, dat de rentevoet niet te hoog wordt kan de heer de Zeeuw niet deelen. Hij was overigens van oordeel, dat ook aan de | D, wéDre op hooge lasten zitten, een de-el van de goudwinst der Nederlandsche Bank ten goede had moeten komen. De invloed van dezen Beleggingsraad is dikwijls te sterk gebleken, ten nadeele van de gemee-itm; deze sterke invloed moet gebrokt worden.
De geste van den Beleggingsraad.
!)e heer van Lanschot e.K-K.) noemde het laatste- de-vl van lu-t betoog van den heer de Zeeuw over den Beleggingsraad, volkomen onjuist. De taak van dezen Centralen Beleggingsraad — waarvan spre-ker lid is — is de gelden van de Rrjksfondsen zoo goed mogelijk te beleggen en liet Staatscrediet te steunen. Bij de Staatsleeningen t dit college pal achter de- H. ring gestaan. Door du re» rveeiingen van den Beleggingsraad is de- e-einversie-politiek der Regeering volkomen geslaagd. Hij zal pal achter de Regeering blijven staan. De Beleggingsraad heeft ten aanzien van de rente van e-en oom nng van Rotterdam, waarop de heer de Zeeuw blijkbaar doelde, een volkomen juiste beslissing genomen Had die Raad anders beslist, dan zeiu dit voor Rotterdam heel aardig, maar niet goed voor de Rijksfondsen zijn geweest De heer van Lanschot wees er op, dat het tegenwoord.. elsel met wordt uitgevoerd. Dal gaat zoo niet langer. Men zal te kiezen of te doelen hebben: een fondsenstelsel, maar dan ge>eri uitgevoerd, of een ander stelsel, bijvoorbeeld he-t oorlogstelsel.
Oorlogsmolestriefen voor gebouwen.
De heer van Lanschot vroeg vervolgens eenige inlichtingen omtrent het oorlogsmole-strisie-o van de Vereen; voer oorlogsmobilisatie en de- rr üjkheid van de dekking daarvoor. Het risico dat gebouw i .-n waarde in totaal van ld milliard — lo is niet voor alle plaatsen in 't land ■ itrie. He-t is billijk, dal dit r verdeeld wordt e-n i land in 't algemeen wordt gedrag- i ds dit in het buitenland gebeurt Ten■ den minister, cci rrlogsfinanrieringsplan te- ontwi rp-
Bezuiniging op de staatsuitgaven.
De- he -ert Heldring (Lib.) wees op o economisorgi n. waai■■ *>i ••- ■ and -1 p de moeilijke taak ek-r R» Een pc rieiei. .art behoeft me-n n integ. n.i.» I, wij geei van verarming tegemo ■ n voor 't 10l nanri n. mits wij de uitgaven tot het I beperken. Wij moeten vermijden in een noodlottig) spira. . an hoogere preiductiekoste-n en loe>n. n enz. te- ge-raken, waarvan e-en bankbiljetteninflatie het g< volg kan zijn. Er zal veel geverfd worden om de begrooting te zuiveren e-n te>e-li .ve uitgaven, de slagkruisers en de- ri: gen. Men zal op di gen nut dragelijk wordi D< he-e-r Bruineman (R i I u niets rs? De hce-r Heldring (Lib.): Ik heb slechts in ai:; Ken.
KUNST EN LETTEREN ZILVEREN JUBILEUM ROSINE DE COCQ
Oij*.- stadgenuote, oe componiste en .e at- Cocq, vierae :.aar Za-Jarig jubileum .1 .sic .-. erd aoor de Uttechtsche Ome.-: :.cer '. outer Hu eerste compositie, genaamd Marcbe Fuae- Dre, uitgevoerd.
Rotine de Cocq :ujd .cht. Zij vee. Coii.j. en n. meer ken. Nog onlangs ■ VARA een .rkestwerk van haar uit. U o.a. de bekende artisten Uarguerite l perus en Birgel Engel door haar gecomleren zongen. De jubilaresse kreeg baar n.uziek-onderrlcht aar. het Kon. Conservatorium tl /er lede en werd in 19U8 tot cpiano-klasse van den heer Oberstadt toegelaten, terwijl /ij compositie-onderricht ■ t van Henn VieAta. In 191 zij het conservatorium n.et een bijzon ei cic onderscheiding als sol. | en de- Nicoiai-onderscheiding. een prij.- voor comtie. Vermelding verdient nog. dat mej de , te Parijs twee prijzen heeft bel. voor violoncel-compositie en vi 7.ij mocht voor haar liederen dankbetuigingen ontvangen van H M. de K den Koning van B< hertogin na l.uxembt;- : men Sylva haar een portret met opdracht vereerde Bekend zijn de pianorecitals, welke •e de Cocq — die uit een kunstenaarsie stamt: haar vader was kunst der. haar moeder zangeres — voor verende radio-omroepen heeft gegi . verschillende zijden mocht Rde Cocq schriftelijke, telegrafische en monde-.inge gelukwenschen in ontvnemen, die velen vergezeld deden gaan van bloemen, Het ligt in de bedoeling de heugelijk) beurtenis te vieren met een huldlgingsavond. alwaar door vooraanstaande kunstenaars door haar gecomponeerde wernen zul.en worden uitgevoerd.
LYS GAUTY.
Woen.-dag 21 en Vrijdag 23 Februari zal in Diligentia voor de A'.'.-.arce Francaise optreden Lys Qaut Fransche vedette, in een nieuw repertoire.
VEREENIGING VOOR KAMERMUZIEK Mozart-concert IN DEN KON. SCHOUWBURG.
Het tooneel van den Koninklijken . . ,ii he-t Korts Voorhout was ,1 al.- concertpodium ingericht, waar . ei rtigta usici tezai .ent. een vleugel van niet teen cic klaviersoliste van den avond de beschikbare ruimte /.oei ongc ■ : vulden. Gevolg van de- ontstal niging vooi Kun;., rmu■ jjk voor de concerten. den aanbiedt, de zaal beschikking heeft buite-: ert met een Mo/artprogramma had georganiseerd, waarvoor nu eu werd «ek ■ had kunnen uit- Kieine schouwburg is. i-tisch op/.icht als wat zijn ~-ur betreft, voor zulk een experiment bij uil i-.ikt. Het programma bestond wat het zuiver betreft uit de ouve-r--ruu-pieldirekto ', een gelegenheids4 . van 178 ti dateerend. Sa -burger meester nis „Koinomit Musik ■:. als inleiding en Duit.-che dansen In samen king met de pianiste Li li K r a u s werden voorts eine pianoconcerten — was dit van het goede teveel.' — uit verschillende scl cien van den ::icht t.w. het t, K V, Ï71, d gr t. K \ het meest g. l den meester, dat in c kl. t. K.V. «M e-n ander Stond onder leiding van B e- - : bereiding van . niet zijn ad teld orkest, naar de uitsteiten te oordeeien. blijkbaar had. Te loven vielen - het beschaafde, bm* i afgeilume, dat hier door de heein.-trumentalisten werd .kkeld. de klaarheid en doorzie el, de juiste klankverhoudingen tusMchen de biaz. - trume-nten. de fijne dcli - .. .- ontbreekt bij uit-.. ■ in sterk rtingeerd aristocratische -vaarvan zoowel de nentale interp. het ni-.jk gaven. Het was e-en fijnzinnig spielfreudig. echt Me.-art.-ch niusiceeren. waaraan de ht.erder .-bc Freue-n. Wat Lili Kraus, inzonderheid als verueteekent. van vroeger door haar gegeven .< nu weer heeft zij in alle concerter het .an haar voorname, stijlzuivere. op MozartS, In de verlijnde cultuur tijd wortelende, kunst, die ijk charmante vormschoonvee! ongekende diepere gees-ie omvat, vol■duetieve gaven tot «gin tot het einde sterk ge- De climax van ch en artistiek kunnen gaf n het aan het sint van den avond eelde Concert in c kl. t.. een der ■ composities van dezen vorm uit de- gel.- i-ratuur. ir de twee eerste concerten werd geb; nik gemaakt van Mozarts eigen cadentste van die van M a r i u s I hu i i die- ce-n zeer goeden, stijlvolindruk maakten leidde met op deskundig!., -idc zelfbewustheid. Een diri■ twijfeld wel meer van zich ren. •en de ditmaal niet op volle sterkte opgekomen leden der vereeniging • k den dirigent met zijn i -;end gevormd orkestje en de eminente soliste met stormachtig applaus gehul■ Liii Kraus had zoowel voor als na . bloemen in ontvangst te nemen.
„ARTI ET INDUSTRIAE” „'T CENTER”
Leden van de Ned Vereeniging Arti et e tonnen in de kunstzaal „'t Center werk. Wij ontmoeten hier: Henk Baaren. met Winter in Vlaanderen; eer hoekje in 't Regijnenhof te Brugge met aardig zoneffect tegen e muur: een verdienstelijk stilen een met zorg geschilderd jongenskopje. vr. v. d. Berg Ros met klein grafisch werk. Paul van Eden met een groot werk: Balineesche danseres, knap schildering, goed van kleur en beweging; twee stillevens van ingetogen coloriet: een forsch en raak geschilderd portret en Indisch n:. Wi m Ja ar S vel d met goed beeldwerk: ce-n zeer opmerkelijke, scherp gekarakteriseerde portretkeip van den heer var-, T: een zelfportret van persoonlijke visie: een levendige Kerstgroep, een primitieve voeirsteiling van Johannes den per W Kalshoven met twee eerlijke stillevens en twee zeker niet onverdienstelijke portretten, wo. een zelfportret. Me. N Middelbeek met vier sierlijk en breed gestileerde, doorwerkte ■nineen uit haar Parsifal-serie Je, h. M. Ra mm er s met twee met zorg geeteekende portretten van geesten en een te donker en te vaag geschilderd vrouwenportret. Herman van Rem m en met ontwo-p-teekeningen voor het St. Willebrormonument te Utrecht een vrij mat St Willebrordusbeeld in gips, een grieden bronzen monnikskop en een knap gemd liggend naakt in gips. Mej. J. Wevers met een stemmig grijs sneeuwlandschap: Indische vruchten en van trissche kleur: en een kiikie op den molen te T.unteren H .1 v d. Stal: drie dulnlandschappen. te-ekeningen van gevoelige factuur en fi.ine stemming.
KONINKLIJKE KUNSTZAAL KLEYKAMP.
Zaterdagmiddag 17 Februari v«*ordt in de Koninklijke Kunstzaal Kleykamp een onstelling geopend van werken van Lucas Bauer Guido van Deth zal een korte inleiding houden Na de opening wordt een Vlaamsch poppenspel vertoond.
„GOTTES GENERAL” BIJ DE „VEREENIGDE HAAGSCHE SPELERS”.
De directie van de ..Vereenigde Haagsche Spelers". Pierre Balledux. heeft het ■ ring-rerht verkregen van ..Gottes drama in zeven tafercelen door Franz Theodor Csokor. .
JAAP EMNER.
Jaap Emner. violist, zal aan den vleugel begeleid door Geza Frid met medewerking van Sam Tromp, viool, in Pulchri Studio den 2fier. Februari, werken spelen Vitali. Brahms. Schubert, Debussy en Bar tok.
VOLKSCONCERT RESIDENTIEORKEST Soliste Alannah Delias
Het zesde voUucotlcert van het Residentie-Orl der leiding van Frits Schuurman, stond wat zijn programma in het gedeelte voor de pauze betreft, I luitsche romantiek Bet we-rd geopend met de h rialen uitrde ouverture- vim Webers, voor zoover ons bekend, hier te lande sinds he-t bestaan der in de- tocht n te Rot•ii gevestigde Duitsche opera nimmer •he opera „Obe,.n n met ' humanns r met orkest in a moll - ■ ing waarvan de medewerk •■.-.-- verkregen ■,„■: de pianiste Alannah Delias. Scl. . concert Is een van de stan- Iwerken der klavierUteratuur, dat •ïjn rijken muzikalen inhoud en zijn vorm -.} nog steeds repertoire houdt He-t stelt aan de techniek van den en, al >■- ' hap Bij d komt he-t in d plaats aan op Pembaur in lijn li ke .die Poesi. Klavii ''■ "-1' Uit moe. ■ kt. waarbij het ■ element slechts ..Mittel z.um /. WOCK " IS. De «U dl «e beschik), e% orderde nog niet ' ek cri hl ■ - pen onl ertol-p dat pc tbaarheid. I« recht beeft. Wij ontvingen den indruk van een zekere onwat het i ' '- als het psyi I muz:-: '- betreft. Nod tdriftig s . :jke aud:' die bijna hikbare | Ook de huid- . <'P hel :a-t Het orkest, dat in de leiding van het c- p zijn best h na de pauze bij de uitvoering var. ttes suite en • ral dit la hoe men o er de e waarden van de/e muziek • T-erken b -.olie uitermate nerveus spannen, rhytnmisch en coloristisch zorgde weergave tot de gebracht, el geestdriftig hebben gereageerd.
MUZIEKAVOND IN HET GEMEENTEMUSEUM Rie de Geus en Anny de Ridder
De i • .. , oen) aur van J. a. ■ - : dadeojk op, mt-nao bet o. • van een vloeiend U jzon- Ie verzorgdheid der dynamiek. Tegenen icbakeeringen In dit opzicht ritten hee. fraai en Rien Boidie-ii ware;, de eomut dooi een zinvol • . Wus een .eiiu.Kii.. ir men ge- Dai. de za:.. ■ de ot-us, Qie over een tijr.e, vrij tlinpraan beschikt, we.Ke de kenteeïen draagt van a< ijüv- scnooL in Ai. Campra en Handel kwant bet bekoorlijke umore - UL. Is ar;. siacm cc - tot g. we.Ke van ongewone charme pianiste speelde in t-iiio.. van tot Hayan. Uuit hier iscne auiae.ij-u.e-.d ei. eenvoud Ot, waan. teit naaiUKiie.ijK. g< bad, wai wüUting, terwijl het gebeel zien ite;.-nierKic ave.r een. muzikale int< I. ii.cc gevoe.igr.eia harmonisch samen»--i de pauze zong Kit de Geus eerst een p bcnuue,-' waarvan cic twee - e uns aoor mi -'■■ en beeft Na au : oera Sec" «ai „Lrnteiied" aoor een e verrukkingen o.ijheid eveneens te \an ac piai. aan "O* „Va..- ■ • ren I *h een juist begrip v. or k..,nK;Qiuiiiii • mpoelden be :. smaak :ijnd-senteten, gezich . nstreerde. F- Ie vertolwelke ge beteekenis van de o - gemaakt. besluit de za beginnen twee oud-Nederland .ar. het eerste, . I -■ pianobegin in zijn religieuzi ing al het luchtig-speelsche „Mey.ied". De bewerkingen waren wier, de zangeres dan nog „Drie Romantische Miniaturen' ; Het zijn comp .velke doordrongen zijn van e .;erde muoring zijn wij vooral gil boeid door de teedere exta.-e van „Zephir en Chloris" er. den zachten glans var. „Aan c- De dictie in e \ • eer en f der Liederen, wat '• O* ac ha::d lag. aangezien de componist zat en qu i ■ .m aanwijzingen wel gegeven zal hebben. k In dë anden dingen toonde Hai.s Schouwman zich. gelijk steeri een soepel accompagnateur en fijn musicus. Het publiek hee" den uit- Erenden herhas - leerlng n blijken Ook bloeme in aange-
EXTRA VOORSTELLING VAN „SCHIJN EN WERKELIJKHEID”.
Het Nederlandsen I "■• dag 19 Februari a s in der. Konink Schouwburg een extra-v elling geven van „Schijn en werkelijkheid", spel er bedrijven door Paui Vincent CarroL Regie: A'ibert van Dalsurn.
HARALD KREUTZBERG.
Tengevolge van het enorme succes, zal Harald Kreutzbci . -'Hing in het Gebouw voor K. en W gev- Donderdag 22 Februari met nieuwe dansen, alsmede enkele van het eerste programma en herhaling van den cyclus ..De eeuwige kringloop**.
KUNSTZAAL ESHER SURREY.
Bi; E-her Surrey Art Ga'lery wordt van 17 Februari tot 8 Maart een tent. 01 elling gehouden var. werken van Le Fauconnier.
SONATENAVOND HASKIL-RöNTGEN In Diligentia
Een leeraar van het Koninklijk Conservatorium voor Muziek, de uitmuntende violist Joachim Rontgcn. en de in ons land reeds vrij bekende pianiste Clara HasKil. hebben gisteren in een gc-ed bezette Diugentia-zaal een sonaten-avond gegeven. Het programma was daarbij gewijd aan composities van J. S. Bach. W A. Mozart, P Hindemith. L. van Bee-thoven en Fr Schubert Met een keuze van v-jt meesterwerken van zeer verschillenden stijl hadden de beide kunstenaars een niet geringe muzikale taak op zich genomen. Ei: daarbij stelden, aangezien ook composities voor solo-instrument vermeld stonden, d. roor viool en piano wei de zwaarste eischen. Deze mui vorm schenkt namelijk tengevolge van de mllende stemnunge-n der instrumenten, eerder den indruk van innerlijke wrijving, dan eer: beeld van ideale, harmonische twee-eenheid. Doch n.otief-he,. bouw en gi hrrjfwijze Hier ~ de uitvoerende kui:. ■ geen vertolkers e.f herscheppers te zijn. maar in den hoogsten zin des vvoords irtistieke ' n in" jn op elkanders temperament en :.soluut ve-:.. chte. H-'t was d. wat betrof ■ beschaving, van ( kil en :;ini ReinU : van • verfijnde, voorname kunst heeft gepel in o.- K-aur Sonate van J S. Bach, ce doorzichtigheid en levendige ti: Mozart's A-dur Sonate (K.V. 526), het was een openbaring. Pracht.g klonk het rhythmiscbe strakke van de pianiste in laatstgenoemde • de klank van den vleugel dij Bach ne.g een: -eren, werd het daarna ce-n ideaal mu.-iceercn. Kernachtig, welluidend do->r edelen was de voordracht van Joachim Rontgen. mderlijk vertolkten de beide kunstenaars elk een sol ehim Rontgen bracht voor de pauze i i no. 1 voor - Hm:-: gehoore. De eft in dit werk wel alle mogelijkhede-n van het t benut, maar verlangt daarmede technisch meesterschap van den uitvoerder. Joachim Rontgen had dus met deze sonate de volle gelegenheid de kwaliteiten van zijn subtiel, verzorgd spel te en. tra Haski] vertolkte op een eemgszins igde, doch intelligente wijze na de pauze de piano-se.nate in Es gr t. op. 31 no. ii van L. van Beethover ft ons vertolking Beschonken. er de meeningen uiteen zullen loopen, doch die oekoring heeft gehad als uiting van ti Met het Duo in A gr. t. eip. lfc>2 van Fr. Schubert, werd het concert besloten De aanwezigen huldigden de beide kunstenaars met langdurig applaus en bloemen.
HET RUYS-ENSEMBLE
„De dokter privé", door Sacha Guitry. Cor Ruys en de zijnen hebben voor een genoeglijken avond in den Koninklijken Schouwburg gezeirgd met dit onderhoudende .;. vaak gee tige blijpel van Sacha Guitry. Een blijspel, waarin, tusschen veel grapjes door, een zekere levenswijsheid op aangename wijze wordt geserveerd en waarin de gevoelige noot niet ontbreekt. Een stuk dus, bereid volvan ouds beproefd recept en dan ve door een geroutineerd en vaardig toereelman en -schrijver al Guitry' Het succes is natuurlijk verzekerd. - tenminste als de spijs ook goed wordt opgediend. In dit opzicht verdient het Ruvs-Ensemble een compliment Ruys zet de vertooning tn den juiste:: blij spel-toon, als regisseur en als vertolker van de hoofdrol, licht en luchtig. en wakende tegen ontaarding in klucht of clownerie. In een rol als die van dr Marcelin kan hij wederom toonen, we>k een voortreffelijk acteur hij is. die kn-ip de te lim van zijn uitbeelding weet vast te houden, terwijl hij trekjes, vermakelijke en gevoelige, een end relief geeft. Het is een ingewikkelde geschiedenis, van dr. Marcelm het middelpunt is! Er zou niets zijn gebeurd, als de dokter niet znn colbertje had achtergelaten bij den kleermaker, die het thuis liet brengen, waaruit familie er goten concludeerden, dat hij verongelukt was, welke- veronderstelling veranderde in het aan heid gren/ende vermoeden van zelfmoord, nadat men in het colbertje ren gezegeld stuk had gevonden, dat blijkens het opschrift den laatsten wil van den dokter bevatte In verband met deze tra■ e omstandigheden achtte men zich gerechtigd het testament te openen .... en wat men toen te lezen kreeg, bracht de poppen aan het dansen' Kr bleek niet meer en niet minder dan dat de brave dokter een maitresse en een buiten-eehte'-.ike dochter had. dat zijn vrouw liaison had met den zoon van den vriend des huizes en dat de vrouw van dezen vriend-en-col!ega jaren gr\cdcr> in me verhouding he- in tot dr. elin, zondat de zoon tenslotte de eer ■ader wreekt — zij het dan ook ler dat hij dit we,-' Men ziet- om ld moreele verhoudingen gaat het in dit stuk niet. maar dat neemt niet weg, dat daarin bij monde van dr Marcelin hartige en ook wel behartigenswaardige rdjes worden gezegd over liefde, huk. echtscheiding en wat dies meer zij. l..r Ruys, die de vertooning ..draagt". ■t behoorlijk geassisteerd door Tilly Pèrin-Bnuwmeester als de amoureuze doktersvrouw. Anton Ruys als der eerbedrogen vriend-collega. I.oirse K iman als diens echtgenoote. Ben Aerden als hun liefdesavontuurlijken zoon, Ans van Merlevoort als een lief see-retaresie. die een nog liever dochter blijkt, te zijn. Mies Peters als een weinig aartrek'se juffrouw. Door hun aller . ■de medewerking werd ook ai waren niet allen even geknint voor hun rol als Cor Ruys — een goed geheel verkregen. Afzonderliik noemen wij Pierre Myln, die met beheerscht komisch I knap de dankbare rol v: n een ietwat excentrieken huisknecht vervulde en door zijn amusant spel heel wat lach succes boekte. Een vrnolijke avond en een sucre- voor emble, dat hartelijk applaus kreeg.
FILM EN BIOSCOOP HAAGSCHE AMATEUR FILMCLUB.
Op de gisteravond in het clublokaal, restaurant Monopeile, Veenestraat. gehouden leden vergadering van de Haagsche Amateur Filmclub werd tot voorzitter gekozen de heer H. L Prei'.er. Den aftredend»» r, den heer J. H A. Mol, die langen tijd deel van het bestuur beeft uitgemaakt, doch wegens drukke bezigheden zijn functie moest neerleggen, werd e-en fraai herinneringsgeschenk aangeboden Op den daarna volgenden clubavond werden eerige 'cernike films van Suriname uit de verzameling van het Instituut voor Onderwijsfilms vertoond.