De nasleep van het zangfeest doet mi] beven en verbleken. Wij kunnen bijna even goed van Sinking Europe spreken. CHRONOS. / '
De tijd : dagblad voor Nederland
- 11-07-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 11-07-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40290
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE • • V-. •' ' ' "• ■ ' • I k m V V, >2*^ •\\' ~\ Sportief.... elegant.... _ gedistingeerd.... dc sfeer waarin / Schweppes Jj ichweppes INDIAN TONIC • SODA* GINGER AIE (Sweet and Dry)
WESTERLING PRAAT: „Overleg met Soekarno blamage voor bevolking" „Politici maakten fouten" door FRANS NYPELS
„ELKE OORLOG", zegt Westerling met een zeker pathos, „is iets afschuwelijks. Niemand kan dat beter bepalen dan militairen die een oorlog hebben meegemaakt". Zijn antwoord op de vraag of hij wel eens wroeging of spijt heeft over zijn optreden, „Spijt, zei u? Ik zou spijt hebben gehad als ik niet gedaan had wat ik heb gedaan. Wat zou er gebeurd zijn als deze afschuwelijkheden niet gebeurd waren". Hij doelt op zijn activiteiten op Zuid Celebes. „De konsekwenties waren niet te overzien geweest". Het kernpunt waar voor hem de zaak om draait. Westerling: „De fouten zijn gemaakt door de politici. Grove fouten. Reeds vanaf 1945 waren er conflicten tussen de luitenant-gouverneur generaal Van Mook (de hoogste civiele autoriteit in Indonesië) en generaal Spoor. Het leger verzette zich absoluut niet tegen de Indonesische wens naar zelfstandigheid; het leger'verzette zich echter wèl tegen de wijze waarop die zelfstandigheid bereikt diende te worden. Dat was, simpel gesteld, de bron van alle conflicten. De legerleiding achtte de pas geproclameerde republiek van Djokja geen geschikte gesprekspartner. De legerleiding vond die, tegen alle afspraken in, door de Engelse generaal Christison de facto erkende regering Soekarno niet representatief voor het Indonesische volk. Het leger verzette zich in het bijzonder tegen Soekarno. ALS EEN MAN als Mussert wegens zijn collaboratie met de Duitsers in het verslag van de parlementaire enquête-commissie zijn sommige zaken terug te ninden. Het „toen" weten was moeilijker. Welke waren zijn relaties met generaal Spoor? Of was Westerling toen ook al, net als generaal Spoor, lid van de Nefis, de op Amerikaanse leest geschoeide inlichtingen' dienst? Het blijft in de mist hangen. „Ik haat zo'n beroep", zegt hij als het woord CIA valt. „Ik heb voor mezelf altijd getracht „recht door zee" te zijn. Ik houd niet van komedies en spionnage". Het neemt niet weg, dat hij — en dat is nu juist zo tegenstrijdig — wel een apparaat (Sumatra) opbouwde waarmee hij de Engelse inlichtingendienst trachtte te infiltreren. Op dit orde en rust brengende troepen (Engelsen of Nederlanders, dat is om het even), aan Soekarno overgaf (aan zijn benden), kwam dat verkeerde beeld over dat het nationalisme in Indonesië een massale beweging was. Onder dru t van Engeland (op de eerste plaats) en Amerika zijn onze politici toen gezwicht. Zij verkozen de Marshall-hulp boven een evenwichtige ontwikkeling van Indonesië. Er is later gezegd, dat wij militair niet sterk genoeg waren om bepaalde gebieden te bezetten. Dat staat zelfs in de geschiedenisboekjes. Ze hebben nooit willen toegeven, dat we het politiek afgelegd hebben.
GENERAAL MAC ARTHUR
Marshall-hulp
OP DE VRAAG of Nederland dxe Marshall-hulp dan niet broodnodig had voor de opbouw van ons land. zei Westerling: „We hadden toch hulp van de Fransen kunnen krijgen. Die zaten met gelijke problemen in Indo-China. De rooms-rode coalitie in Nederland had alleen maar oog voor eipen problemen. Het nationalisme in Indonesië is door onze regering opgeblazen als <>en monument van aspiraties. Dat u-as beslist niet ivaar. Maar rapporten uit Indië kwamen óf verminkt in Den Haag óf werden, verkeerd geïnterpreteerd, openbaar gemaakt. Ik beschik, over afschriften van code-telegrammen waaruit dat blijkt. Ze liggen in een kluis. Neem dat geval van Tangerang. Een plaats op 20 km van Batavia. Daar werden 14.000 mannen, vrouwen en kinderen afgeslacht door extreme aanhangers van Soekarno. De schuld van dat drama werd in onze schoenen geschoven, omdat wij de bezetting van die plaats 24 uur later van de Britten overnamen dan was gepland. Niet wij. maar de Engelsen schonden de afspraak. Zij gingen 48 uur eerder weg dan was voorzien.
behulpzaam waren, toen wij ons na de eerste, politionele actie moesten terugtrekken, op bestiale wijze werden afgemaakt door de extremisten. Dit gezagsvacuüm, geschapen door onze weifelende politici uit die dagen, heeft de meeste slachtoffers geëist. Slachtoffers aan Indonesische zijde. Ik stel die politici rechtstreeks verantwoordelijk voor die duizenden doden. Het besluit om de politionele acties te staken is achter de groene tafel in Den Haag genomen. Zonder dat de heren zich bewust waren van hun verantwoordelijkheid voor de bevolking in Indonesië." Slot
Vacuüm na Japanse capitulatie oorzaak van veel moeilijkheden
Nederland ter dood wordt gebracht dan kan datzelfde Nederland niet onderhandelen met een collaborateur van groter formaat. Dat-strookt niet met het rechtsgevoel en het strookt niet met de beloften die koninsin Wilhelmina heeft gegeven. Zij heeft in een van haar toespraken beslikt: „Met collaborateurs, wordt niet gepraat'*. Toen
ABOBAP 'S LANDS KRONIEK ONDER REDACTIE VAN GERARD LINNEBANK Wandelen tegen Nieuw Links
IN DE HOOFDSTAD is opgericht de A.8.0.R.A.P., een afkorting die staat voor de Algemene Bond voor de Ontvangst van Bewoners van Andere Planeten. Deze bewoners van Andere Planeten — kortweg RAP geheten — zijn in en buiten Nederland al enekele malen gesignaleerd. In de verklaring die de ABORAP bij zijn oprichting heeft uitgegeven staat te lezen: „Het Establishment probeert allé feiten over de BAP te verzwijgen. Zij doet dit omdat zij de BAP ziet ah een kosmiese bedreiging. Logies: Dc BAP staan op een aanzienlijk hoger beschavingspeil. (Zij kennen de. begrippen Geweld en Geweldloosheid niet eens!)" De ARORAP ziet de komende maanreis als een „kosmiese kolonisatie" en, een „kosmiese anncksatie" die door de BAP vijandig zal worden uitgelegd en protesteert er daarom heftig tegen „Om deze ramp te voorkomen protesteert de ARORAP alle Mensen Van Goede Wil en allen die zich Geestelijk Verzetten tegen deze aggressieve Maanreis te VERENIGEN!" Doe een kosmiese stap, wordt lid van de ARORAP.
Top-tien
OP DE LIJST van de tien best verkochte boeken zijn in juni weinig nieuwe nummers verschenen: 1. „Help! De dokter verzuipt..van Toon Kortooms. 2. „Het koninkrijk der Nederlanden in dc tweede wereldoorlog; deel 1. Voorspel" van prof. dr. L. de Jong. :i. „Dokter, is politieke onthouding afdoende?" van H. Hoving. 4. „Collaboratie en Verzet 1940-1945; deel 1, Het land der blinden" van prof. drs. F. Weinreb. 5. „Universiteit in opstand" van Ton Regtien. 6. „De biologische tijdbom" van G. Rattray Taylor. 7. „Sprong zonder einde" van A. Huguenot van der Linden. 8. „Van h'etzelfde" van Godfried Romans. 9. „Variaties" van Mogens Toft. 10. „Het afschuwelijkste uit Jan Wolkers" van Jan Wolkers.
UK MEEST bejubelde gaston van iedere Nijmeegse vierdaagse, de immer als een hecht blok marcherende Israëlische militairen, bereiden zich op het moment niet alleen sportief voor op dit jaarlijkse wandclfcest. Zij willen ook politiek stevig in de schoenen staan. Het in Nijmegen verschijnende dagblad DE GELDERLANDER schrijft dit over het Israëlisch Contingent: „De soldaten zijn zich terdege bewust. dat zij Israëls standpunt inzake het Israëlisch-Arabisch conflict zo goed mogelijk moeten uitdragen. Juist omdat de hele groep het gevoel heeft, dat Nieuw-Links in Nederland een krachtige stroming is waar in privé-gesprekken iets tegenover gesteld moet worden. Een soldaat uitte zelfs de vrees dat Nieuw-Links groeperingen tegen de Israëliërs tijdens de Vierdaagse zullen demonstreren. Om zo goed mogelijk tegen de Nederlandse problematiek opgewassen te zijn is de groep redelijk ingelicht <>vei di' maal.sciiii; pclijke en kerkeFijke verhoudingen 11 Nederland. Maar ook al vrezen ze moeilijkheden van de zijde van Nieuw-Links, ze zien er allemaal naar uit om Israël zo waardij; mogelijk in Nijmegen le vertegenwoordigen en om in persoon aan de Nederlands-Israëlische vriendschapsbanden gestalte te geven."
„HARD, MAAR IK BLEEF MENS" Westerling voelt zich „gedekt"
KAPITEIN Raymond Westerling is er zeker van dat generaal Spoor als hij nog geleefd had, de verantwoordelijkheid voor zijn (Westerlingx) daden niet van zich had afgeschoven. Het is zijn antwoord als hem gevraagd wordt wie de militaire verantwoording droeg, speciaal met betrekking tot zijn activiteiten in Zuid-Celebes. Waarom heeft hij tijdens de uitzending van VARA's Achter het Nieuws steeds vermeden een rechtstreeks antwoord te geven op de vraag wie naar zijn mening politiek en militair verantwoordelijk waren voor 'zijn daden? Westerling: „Ik moet de eerste zijn die zo'n vraag zou moeten toejuichen. Aan de andere kant vind ik, dat het antwoord dan nog niet de smet. die op onze militairen geworpen is, wegneemt." Hij voegt hier aan toe. er blijk van gevend opnieuw voor de realiteit te vluchten: „Als de verantwoordelijkheid komt te liggen op militairen die zich niet meer kunnen verdedigen (Spoor en diens ondercommandant Buurman Van Vreeden zijn dood) vind ik het billijk dat iemand (dat is hij) uit respect voor hun nagedachtenis het voor hen opneemt." Over de promillage-theorie van de psycholoog dr. J. E. Hueting waarmee deze aantoont dat er een systeem tot doden werd ontwikkeld, zegt Westerling: „Het Nederlandse leger was niet verpolitiekt. Als militairen waren wij doordrongen van het feit. dat Indonesië zelfstandig zou worden. Er was geen sprake van opzet om een volk uit te roeien of om nationalistische leiders te doden. ledere soldaat wist dat hij niet naar Indonesië was gekomen om de oude koloniale macht te herstellen. Onze aanwezigheid diende een tegenovergesteld doel. Handhaving van orde en rust om brede onderhandelingen mogelijk te maken. We wisten: we waren hier tijdelijk. Er was dus geen noodzaak voor een systeem." OVER UITSPATTINGEN in zijn KST, Korps Speciale Troepen, die hem verweten werden en worden: „Ik eiste de strengste discipline. De reden waarom ik alleen met vrijwilligers wilde werken. Inheemsen, oud KNlLmensen, die zich bij mij meldden, werd bevolen, zodra ze in mijn Korps kwamen, oude gewoonten te vergeten. Mijn ondercommandanten kregen van mij een persoonlijke opleiding. Ik wist precies wat ik aan ze had. Toen een van mijn lijfwachten (dardancllen, noemt hij ze) zich aan een inlandse vrouw vergreep en hij haar en haar vier kinderen doodde -uit angst voor straf, stond ik er op. dat hij werd neergeschoten. Het werd mij door de auditeur militaii verboden, maar ik zette het door. Als het niet was gebeurd had ik mijn vertrouwen bij de bevolking verspeeld. Ik heb in di' geval contact opgenomen met mijn hoogste commandant." Hij besloot: „Ik ben hard feweest, maar ik bleef mens."
RAYMOND WESTERLING
De derde juf....
DE EX-ONDER WIJZER H. Hoving heeft weer een nieuw „Juf-boekje op de — kennelijk niet te verzadigen — markt geschopt. Het heet „Juf, die slak z'n pet staat scheef" en het Nederlandse Kind heeft er het materiaal weer vooi aangedragen. Er staan dit keer wat minder uitspraken in. waarvan men vermoedt dat zij door volwassenen in elkaar geknutseld zijn. Gezegden over geloofszaken komen in dit bundeltje niet voor. Die worden nog een keer apart uitgegeven. Hier volgen wat citaten uit „Juf, die slak": „Mammie, pappie krijgt meer pap la. ik" „Ja, maar pappie is nok veel groter." ..Ja, maar pappie krijgt ook meer ap." Bert komt thuis met zijn eerste rapport. „Is het mooi?" vraagt vader. „Nou", zegt het jongetje, „het is rood". //art wijst o/i de goudvis en vraagt: Juf, hoe noem je die propellers aan 'ji hips'."' Toon ziet een concert op de tv, herkent violisten en roept: „Pap, allemaal mannen met schuifgui. taren". Jan rijdt voor het eerst door Zwitseraid en ziet een smalle hoge waterval. Mama, mama, die sloot staat recht "t'reind!" Hans ziet een dame lopen, kennelijk in blijde verwachting! „Mama", vraagt hij, „is dat allemaal één mevrouw?" Op de kleuterschool heeft Antieke eet vriendje, een vies-uitziend jochie in een sing-sing truitje. „Hoe kun je nu in hemelsnaam met die Frans gaan'.'" vraagt opa. „Nou", zegt zij, „hij is de enige die het geluid van een raceauto kan nadoen." „Wat versta je onder het geboortecijfer?" vraagt een kwekeling aan zijn klas. Zegt Piet: „Het aantal geboorten per vierkante meter meneer". Als Elly een paard hoort hinneken. peinst re: ..Dat betekent misschien wel goedendag!".
Een zwart weekje
EEN AANTAL jongerenorganisaties in Amsterdam — waaronder weer de bekende namen als Socialistische Jeugd, de sociëteiten Paradiso en Fantasio. de ASVA opvallen — begint vandaag een „rouwvveek". Zij zijn ontevreden over de manier wai.rop hun problemen de laatse maanden zijn behandeld. De weigering van B en W. om in een leegstaande school een tijdelijk slaapcentium te vestigen voor minvermogende jongeren die in Amsterdam hun vakantie doorbrengen, was de druppel die de emmer van hun leed deed overlopen. Als alles volgens de plannen verlopen is. werd de „rouvvweek" vanmorgen ingezet met het aanbieden van eep slaapmuts aan burgemeeste Samkaiden. Het gevoerde jeugdbeleid zal de komende weck met affiches onder de aandacht van de mensen worden gebracht, rouwkorpsen zullen gepaste muziek spelen voor enkele gerenommeerde Amsterdamse hotels, en treurende groepen jongere.) gaan wenend door de straten trekken. Enkele jongerensociëteiten blijven 's nachts open en hangen de zwarte vlag uit.
PRESIDENT MAAKT KENNIS MET DE PERS
De nieuwe Franse president Pompidou heeft op zijn eerste persconferentie als staatshoofd kennisgemaakt met het internationale journalistengilde.
BUITENLANDS BELEID IETS SOEPELER Pompidou blijft bij wapenembargo tegen Israël
Van een correspondent PARIJS, 11 juli — Frankrijk handhaaft voorlopig het wapenembargo tegen Israël. Dit verklaarde president Pompidou tijdens zijn eerste persconferentie als staatshoofd van de Franse republiek. Hij ziet als enige oplossing van de „chronische crisis in het Midden-Oosten" besprekingen van de Grote Vier — in tegenstelling tot het standpunt van Israël, dat voor rechtstreekse vredesbesprekingen met zijn vijanden is. . < De president besprak tijdens de persconferentie een groot aantal onderwerpen. In zijn opmerkingen over de buitenlandse politiek stonden de EEG en het Midden-Oosten fcentraal. Volgens waarnemers zijn er geen belangrijke wijzigingen in de Franse politiek te constateren. Pompidou schijnt zoals gewoonlijk een soepel beleid te willen zond.fr»zichzelf of zijn regering op bepaalde punten vast te leggen. Hij legde de nadruk op de vriendschappelijke band tussen Frankrijk ■ en de Verenigde Staten, maar hij voegde er aan toe: „Ik denk dat dit bondgenootschap-zich ,Imoet ontwikkelen buiten het kader van organisaties zoals de NAVO". De huidige Amerikaanse politiek in Vietnam is volgens Pompidou een teken dat de zienswijzen van Washington en Parijs dichter bij elkaar komen te liggen. Pompidou heeft geen principiële bezwaren lepen een Byls EEG-lidmaatschap, maar, 20 voepde hij er aan toe: „ik wil geen besprekingen beginnen zonder van te voren op de hoogte te zijn van de moeilijkheden, de perspectieven en de gemeenschappelijke hou- I ding van de Zes." De president ontlokte gelach met een sarcastische verwijzing naar de Britse aarzelingen in het verleden onj tol de EEG toe te treden. Over de economie, die het grootste struikelblok van zijn kabinet kan zijn, zei de president dat de inflatoire tendenzen in Frankrijk zowel een positieve als een negatieve kant hebben. De nucleaire sector moet voorrang in het militair budget hebben, aldus Pompidou. De oppositie heeft de eigen Franse kernmacht vaak aangevallen als veel te kostbaar. Wat betreft de speciale trekkingsrechten om internationale reserves te vergroten, zei Pompidou dat de Zes een gemeenschappelijk standpunt in moeten nemen. Frankrijk zal bij de vaststelling van zijn eigen standpunt rekening houden met de belangen van d* landen, waar de munteenheid gekoppeld is aan de frank. De eerste persconferentie van d« nieuwe Franse president was,aanmerkelijk minder formeel dan de halfjaarlijkse persbijeenkomsten van generaal de Gaulle.
Indonesië wil gastarbeiders sturen
DEN HAAG, 11' juli — De leiding van het NVV, het NKV en het CNV hebben gunstig gereageerd op een Indonesisch voorstel Indonesische gastarbeiders in Nederland werkgelegenheid te verschaffen. Dit heeft de leider van een bezoekende vakbondsdelegatic, Darius Marpaung, donderdag meegedeeld. De heer Marpaung is dinsdag in ons land aangekomen aan het hoofd van een delegatie die volgens hem alle twaalf miljoen-georganiseerde werkers, aangesloten bi,i de elf vakverbonden, vertegenwoordigt.