ADVERTENTIE voor hen die kwaliteit en stijl stellen boven de prijs W 2. | \f Sf(SUB U^V . — maar dat laatste toch wel belangrijk vinden, is er nu de BEOViSION 1400-SERIE Wh* 1970. Uitgebracht tijdens de Firato. Met behoud van alle voortreffelijke eigenschappen,unieke technische prestaties en progressieve deense vormgeving thans, dank zij de steeds belangrijker wordende plaats die B&O op de nederlandse markt inneemt, leverbaar tegen aangepaste prijzen! Van f 1040,- af tot " f1275,-.Verkrijgbaar in teak, palissander en eiken uitvoering. Laat een B&O-dealer u adviseren. Of vraag een catalogus en een lijst van B&O-dealers in uw omgeving bij ohs-aan. —MB—ai—■ lil ll■■ ■ ■ 1111 MIMIIg ■ r' r \lp ' •> ! r;r ; ! I: f ' || ; |i Ni l 't §} I 11 B\| r~~ ■ f J 1 i ! J»:»3ihsbbi I $ ' - '#i (Bang & Olufsen Nederland • Postbus 8-'s Graveland.
De tijd : dagblad voor Nederland
- 10-10-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 10-10-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40368
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
f , ... \ % Het begon allemaal met één Ampèremeter. En thans -50 Jaar na Citroën's eerste auto- ■ „ - doet het nieuwe dashboard van alle typen D/DS heel even denken aan een paneel uit Houston Cöntrol. Mag ook wel als een DS met injektiemotor 190 km/u haalt, met gewone handbesturing geen centimeter uit bochten wijkt, zonder de minste inspanning loepzuiver op koers blijft i -en met het grootste gemak de grootste snelheid zonder het kleinste risico tot nul reduceert. Zulke autoprestaties (noem het rijcomfort) vragen om drie overzichtelijke, ronde klokken. Om wat extra controlelampjes. Om een toerenteller. Om afleesbare remafstanden die aan de snelheidsmeter zijn gekoppeld. Maar... wat is een controlelampje méér dan wat glas met een gloeidraadje? En wèt als dat ragdunne draadje breekt? Dan denkt u dat alles aan boord in orde is. Dat zal ook wel, maar Citroën neemt het risico niet. Vandaar de controle op de controle met een enkel knopje. Waarmee de lampjes even gaan branden voor de zekerheid dat alles goed funktioneert in zeker de meest geavanceerde auto die er is. Eén uit de serie D/DS. * D spécial 11.995.- D spécial confort nü 13.290.- 1 D super nü 13.990.— iii
Veluwemeer snel vuiler
ARNHEM, 10 okt. — Ondanks zuiveringsinstallaties te Harderwijk, Elburg en Nijkerk neemt de vervuiling van het water in het Veluwemeer zo ernstig toe dat het niet meer voldoet aan de normen die mede in verband met de massarecreatie aan dat water zijn gesteld. Dit blijkt uit het antwoord van gedeputeerde staten van Gelderland, op vragen van het statenlid mr. S. J. Wijnperle. De zuiveringsinstallaties blijken uiterst gebrekkig te functioneren. De betrokken gemeenten bestuderen thans mogelijkheden ter verbetering.
Tijd voor toerisme TIPS VOOR DE VRIJE DAGEN Fietstocht
Liefhebbers van. een forse fietstocht kunnen zaterdag 11 oktober vanuit DEN HAAG deelnemen aan een toeristische fietstocht van 55 kilometer door het Westland. Die wordt door de ANWB georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Rijwiel Toer Unie en de Haagse fietsclub „De Kampioen". Individueel kan men starten tussen balf tien en twaalf uur 's morgens vanaf het Zwembad in het Haagse Zuiderpark, ingang Melis Stokelaan. Groepen vertrekken om tien uur. De kosten voor deelname bedragen f 2 voor leden van de organiserende verenigingen en f 2,50 voor niet-leden.
Diversen
In het Singer Museum in LAREN is tot en met 12 oktober „herfstflora" te zien. een tentoonstelling van kunst en exotische planten en bloemen. In het museum Boymans van Beuningen in ROTTERDAM fot en met 23 november de cultuur-historische tentoonstelling „Erasmus en zijn tijd".
personalia Benoeming
EINDHOVEN —In hot bestuur van de Stichting Eindhovens Hogeschoolfonds zijn enige wijzigingen gekomen. Het is nu als volgt samengesteld: Ir. F. J. Philips, voorzitter, Eindhoven; mr. J A. de Roy van Zuydewijn, vice-voorzitter, 's-Hertogenbosch; dr. H. J. van Doorne, beheerder, Deurne; drs. J. M. C. Teppema, sekretaris-pcnningmecster, 's-Hertogenbosch; drs. W. A. J. Bogers, Heerlen; ir. J. L. Bonebakker, Hengel; mr. dr. F. J. M. A. H. Houben, 's-Gravenhage; A. G. H. Kersten, Valkenswaard; ir. J. P. Koster, Bilthoven; mr. P. G. Mcycr Viol, Maastricht; mr. M. A. W. van Oppen, Oosterhout; ir. L. Schepers, 's-Gravenhage; mr. G. M. J. W. van de Ven, 's-Hertogenbosch. DEN HAAG — Benoemd tot notaris in Den Haag jhr. mr. P. A. VAN BUTTINGHA WICHERS in de plaats van W. GROEN; eervol ontslagen, in Sneek L. R. VAN DER KOOI. in de plaats van P. FEDDEMA, eervol ontslagen; in Oosthuizen F. H. v. PRAAG in de plaats van C. HAREMAKER, eervol ontslagen; in Zierikzce D. KARSTEN. in de plaats van P. HEERING, eervol ontslagen; in Den Haag mr. A. G. BOEKWIJT, kandidaat-notaris, in de plaats van K. H. BOSMAN, eervol ontslagen; in Mnrum (gom. Ferwerderadeel) R. O. DE JONG in de plaats van A. KNOL. eervol ontslagen; in Aalten H. H. OBBINK in de plaats van W. C. KRIJGERS JANSEN, eervol ontslagen. AMSTERDAM — Aan de universiteit van Amsterdam is dr. P. R. BAEHR uit Amsterdam benoemd tot gewoon hoogleraar in de leer der internationale betrekkingen. Het betreft de, omzetting van het door* hem sinds 1966 bezette lectoraat in een ordinariaat. DR. R. \V. .H. P. SCHELLER uit Amsterdam is benoemd tot gewoon hoogleraar in de kunstgeschiedenis, in het bijzonder van de middeleeuwen. Hij volgt prof. dr. J. G. van Regteren Altena op, die met ingang van 1 september j.l. met emeritaat is gegaan. PROF. MR. H. COHEN JEHERAM uit Den Haag is benoemd tot gewoon hoogleraar in het auteurs- en uitgeversrecht en het recht van het indus triële eigendom, nationaal, internationaal en rechtsvergelijkend als opvolger van prof. dr. E. D. Hirsch Ballin, die met ingang van 1 september j.l. met emeritaat is gegaan. De leeropdracht van prof. dr. S WIEGERSMA, in 1964 benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de psychologie van beroep en beroepskeuze en in 1968 tot ordinarius met dezelfde leeropdracht, is gewijzigd in „arbeidspsychologie"
Promotie
AMSTERDAM — D. B. FABER uit Amstelveen is gepromoveerd tot doctor in de wiskunde en natuui wetenschappen op het proefschrift „Aard en workingswijze van polvpeptiden, die het effect van bradykinine versterken". Promotor was prof. dr. C. van dor Meer, gewoon hoogleraar in de farmacologie, co-promotor prof. dr. J. Kok, emeritus hoogleraar in de galenische farmacie, reccpteerkunde biochemie en toxicologie. UTRECHT —R. H. J. J. GEURTS uit Heerlen is gepromoveerd tot doctor in de diergeneeskunde op het proefschrift „Genetische analyse en structuur van de fokkerij van het Friese paard". Promotor was prof. dr. P. Hoekstra, gewoon hoogleraar in de zootechniek der grote huisdieren. LEIDEN —H. WEIGERT uit Ocgstgeest is gepromoveerd tot doctor in de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen op het proefschrift „Weierstrass's convergence test for series of complex terms". Promotor was prof. C Visser. J. LABAN uit Oegstgeest is gepromoveerd tot doctor in de faculteit dei wiskunde en natuurwetenschappen op het proefschrift „Angiotensine II wynthese en eigenschappen van peptiden met eindstandig thienylalanin". Promotor was prof. dr. E. Havinga. MEVROUW S. M. BEZEMER-SYBRANDY uit Leiden is gepromoveerd tot doctor in de faculteit der wiskunde en natuurwetenschappen op het proefschrift „Onderzoekingen over cytokinines wisselwerking met lemnaminor L". Promotor was prof. dr. H. Veldstra. AMSTERDAM — F. E. POSTHUMUS MEYJES uit Amsterdam is gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde op het proefschrift: De gemiddelde corticale reactie op somatosensibele prikkels; een klinies-neurofysiologiese studie". Promotor was prof. dr. A. Biemond, gewoon hoogleraar in de neurologie. Tel 40 TM Tijd examens fi—l2' a
Onderscheiding
LEIDEN — Dr. E. H. REERINK, president-curator van de rijksuniversiteit te Leiden, is benoemd tot commandeur in de orde van Oranje Nassau. Minister Veringa heeft tijdens een receptie op het stadhuis te Leiden bij het afscheid van de heer Reerink de bijbehorende versierselen uitgereikt. WILLEMSTAD — C. D. KROON. E. O. PETRONIA en R. J. ISA zijn benoemd tot commandeur in de orde van Oranje Nassau. Het zijn Antilliaanse oud-ministers. Tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw zijn benoemd de oud-ministers J. R. L. BEAUJON cn F. J. TROMP.
Afscheid
UTRECHT — Kardinaal Alfrink heeft met ingang van 15 oktober eervol ontslag verleend aan F. X. M. VAN BLARICUM als deken van Terborg. In diens plaats is benoemd B. J. TER BEKKE, thans pastoor te Varsselder.
examens
NIJMEGEN, — Doctoraal ex. notariaat: C. v. Dongen, Uden, J. Joosten, Weert; fioct. psychologie: M. Wlmmers, Oud-Valkenburg; doet. geschiedenis: A. Meyknecht, Nijmegen: doet. sociale aardrijkskunde: M. Nieland, A. Laumen, Nijmegen. Kan
tentoonstellingen in ons land
AMSTERDAM Rijksmuseum: Rembrandt 1669—19G9. 30 nov. Stedelijk Museum: De best verzorgde .10 boeken. 19 okt. Nieuwe Vleugel: Stuwing en De Brug, 12 okt. Overzicht Nederlandse visuele communicatie '6fl. 27 okt. Alexander Calder. retrospectief overzicht van Calder's sculpturen, mobiles en stabiles, 16 nov. Prentenkabinet: Bernard Ltiginbühl: tekeningen van de Zwitserse beeldhouwer, 16 nov. Tropenmuseum: ~India Nu", 30 okt. Bernard Houthakker, Rokin 98: Jaarlijkse expositie van oude tekeningen. 18 okt. (ialerle Mokum, Amptel 186: Surrealist Leherb, schilderijen, beeldhouwwerk, 11 okt. (ialerle Macdalrna Sothmann. N. Z .Voorburgwal 281: Jerven, 10 okt. Fernhout, schilderijen. 25 okt. Artl et Ainicltlae, Rokln 112: Anton Buytendijk. schilderijen: Theo Ros. grafiek: Steven Kwint, schilderijen, 14 okt. (lalerle Van llulsen. Keizersgracht 435: Tentoonstelling van de Friese kunstenaars Gerrlt Benner, Barend Blankert, Sles Bleeker en Sylvia Steiger, 16 okt. M. L. de Boer, Kelzeisgracht 542: Dlck F.lffers, lakreliëfs, 11 okt. («alerte Krikhaar, Spulstraat 330: Frans de Boer Lichtveld en Maria, Space Ruimtekunst, 19 okt. llolstaverne, Rozengracht 106: Vijftig jaar KLM vormen van presentatie. 27 okt. Galerie d'Eendt n.v., Spulstraat 272-270: Aad Veldhoen, 29 okt. Louis de Lat, Nieuwe Leliestraat 25: Theo van Meurs. ijzeren plastieken, 31 okt. Galerie SergeJ, Herengracht 167: Paul Krocse, schilderijen: Maus Slangen, schilderijen en tekeningen: Fred André, aquarellen en tekeningen: Chris Neleman, pentekeningen. 1 nov. Galerie de Tor, Ciaar Peterstraat 95: Charles Donker. Jaap Hillenius. Toon Jansen. William Kuik, Gerard van Rooy, Peter Vos, Dolf Zwerver, 27 okt. Café Eljlders, Korte Letdsedwarsstraat 47: Rinus Duin, tekeningen, 3 nov. Auberge I.es quatre canetons. Prinsengracht 1111: Schetsen van eerste mensen op de maan, potloodtekeningen, nieuwe vorm van jute-collages. Dolf Keetelaar, 30 nov. (ialerle de Sfinx, Oude Zijd* Voorburgwal 241: Guldo Seborga, schilderijen; Batavus, collages, 26 okt. ROTTERDAM Gemeente Archief: „350 jaar Remonstrantse Broederschap en Remonstrantse Gemeente in Rotterdam", 12 okt. Gemeente-Bibliotheek: Overzichtstentoonstelling van Erasmus' werk. 1969. Kunstcentrum 't Venster: Hans Hollenbach, plastieken, 18 okt. Rotterdamse Kunstkring: Molesun, schilderijen, 12 okt. Jan van den Broek, schilderijen, tot 12 okt. Boymans van Beuningen: Erasmus en zijn tijd, 23 nov. DEN HAAG (iaierie „Het Kunstcentrum". Molenstraat 16: Jan van Heel (gouaches), 11 okt. Gemeentemuseum. Stadhouderslaan 41: Jan Altink (schilderijen, aquarellen, tekeningen. etsen en litho's), 16 nov. Tent. van de Jacob Marisjeugdprijzen, 26 okt. Nederlands I'ostmuseuin, Zeestraat 82: Rembrandts „oeuvre in miniatuur", 15 nov. Pulchrl Studio, Lange Voothout 15: Schilderij-etsen, tekeningen van liarry op de Laak, 16 okt. AMERSFOORT Het Kapelhuls, Krankeledenstraat 11: Hil Andringa, tekens ln lood en kunsthars. Lies Cosijn, ceramische plastieken: Eva Schamhardt, wandkleden, 26 okt. M 3, Zuldslngel: Kunst uit Limburg. Museum Flehite. Westslngel: Johan van Oldenbarneveld. 18 okt. Zonnehof: Roger Raveel.
AMSTELVEEN Aemstcllr: Rond 40 jaar terug. Jan en Charley Toorop, Peter Alma en Joseph Cantré, 20 okt. ARNIIEM Gemeentemuseum. Rijnzaal, Utrechtseweg 87: Nederlandse fotografie, de eerste honderd jaar, 12 okt BERGEN Kunstenaarscentrum, Plein 7: H. A. McKn.v, collages, 16 okt. DORDRECHT Dordrecht* Museum, Museumstraat 42: Drie Vissers, schilderijen van Aric, Martin en Karei Visser. 2 nov. EINDHOVEN Van Abbé Museum: Vladimir Tatlin, reconstructies en documentatie, 1.% okt. Cityplan Eindhoven, 9 nov. Piero Manzoni, 9 nov. NV Ons Interieur, Wlllemstraat 27: Gerard Princée, tekeningen en gouaches. Jan Mensinga. tekeningen en grafiek, 23 okt. I)e Krabhedans, Wal 2a: Rroer Dobbelsteen, schilderijen, tekeningen, 12 okt. ENKHUIZEN Zuiderzeemuseum: Jaarlijkse tentoonstelling gewijd aan Volendam. ENSCHEDE Twentsch-Gelders Textielmuseum: Antieke Perzische tapijten. 28 okt. Rijksmuseum Twente: Kunstenaars uit eigen tijd, 19 okt. Til Twente: Plastieken en reliëfs van Kvert Shobos en Jan Bactsen, 1 nov. Kunstzaal Markt 17: Schilderijen en tekeningen, van Jan Roeland, 30 okt. GOUDA Stedelijk Museum „Het Catharina-Gastliuis": Kees Verwey. schilderijen plus aquarellen, 28 nov. GRONINGEN Groninger Museum: Pieter Kolstein, grafiek: Nieuwe aanwinsten; Alired Eikelenbooni, fly-in city dynamopolis, 9 nov. HAARLEM Galerie Zijlstraat 31: N. Hagelen, wandkleden: D. Jorritsma, Keramische plastiek: E. van Maanen, Pochoirdrukken; J. Kerkhof, grafiek tekeningen, 25 okt. I)e Hallen. Grote Markt: Moderne Italiaanse kunst uit Nederlands bezit, voorl. HEERLEN Stadhuis: Kunstenaars In eigen tijd. 20 okt. Galerie Olleke, l'utgraaf, Passage 13: Grafiek en plastiek, 12 okt. HELMOND 't MelJhuls, Parkweg 15: Joep Coppens,i houten en bronzen beelden: Els Coppens- Van de Rijt, wandkleedjes en schilderijen, 12 okt. DEN BOSCH Noordbrabants Museum: Fototentoonstelling van werken van Pieter Brueghel, 26 okt. Kunsthandel Borzo, Verwerstraat 21: Medische instrumenten en andere archeologische gralvondsten die verband houden met de geneeskunde. 25 okt. HILVERSUM De Vaart, Vaartweg 163: Maurice Schelck, olieverven, 10 nov. HULST Galerie „Tloekhandcl Van Geijt", Steenstraat 20: Joop Dam, It okt. IJ MUIDEN stichting Felisun, Heidestraat 43: Uitwisselmgsexpositie., Utrecht Velsen, 13 okt. 1 LEEUWARDEN Galerie Van llulsen, Nieuwestad 99: Friesland ziet Amsterdam. 17 okt. I'RINSETüN: Kunst uit Utrecht, 25 okt. LEIDEN Galerie Van der Vllst, Hotermarkt 3: Frank Lettcrte. bronsplastieken. Thijs Buit. aquarellen. 23 okt. MAASTRICHT Dominicanerkerk: Retrospectieve tentoonstelling v. Marie Schoor.brood. OISTERWIJK Gemeentehuis: Renee Botiws, Karl Carvalho, Maria Karthaus, Attie Leerschool- Kriele. grafiek, keramiek, schilderijen en tekeningen, 19 okt. ROOSENDAAL 1 Int Heyderadey, Kerkstraat 1: Werk van tekendocenten, St. Gertrudis en St. Norbertus, 13 okt. SCHEVENINGEN Galerie „Cojean", Stevlnstraat 103: Mieke Hansen, keramiek; Marjan van Berkel en Joop Rooljens, schilderijen en aquarellen, 17 okt.
Tlffany's Gallery, Gevers Deynootwej 131: Surrealistische manifestatie, 25 okt. TILBURG Brabantse kunststichting. Spoorlaan 426: Kees Verkade, bronsplastieken; Willem Snitker, gouaches, 2 nov. Tiend Schuui, Iteitse lloevenstraat 129: Wereld Kartoenale, H okt. UTRECHT Centraal Museum. Agnletenstraat 1, Maliebaan 42: Nederlandse beeldhouwkunst, 16 nov. VENHAV Hoschveid College: Noordlimburgse kunstenaars, 12 okt. WEESP Raadhuiszolder: Paul Werner, schilderijen. gouaches, tekeningen: Job Goldenbelt, beelden kinetische objecten, 19 okt. ZANDVOORT Galerie Eijlders, Haltestraat 77: Antoon Rooskens. Jaap Mooy, voorl.
theaterkroniek
THEATERKIIONIEK DE FAMILIE TrtT Een paniekerige kapitein, met verlof van het front, jaagt de familie van een brandweerman de stuipen op het lijf. Absurde klucht inet bijbedoelingen: angst maakt kruiperig. Ned. Komedie. Amsterdam 10 oktober. Haarlem 11 oktober. DE STORM Prospero maakt met behulp van de luchtgeest Arlël een storm, die zijn vroegere vijanden onder zijn macht brengt, op het eiland, dat hij van de aardwurm Kalibaan heeft afgepakt. Ned. Comedie. Amsterdam 11 oktober. TANGO In oen chaotisch bohémiengezin — de alles-durvers van een generatie terug — zoekt de jonge zoon naar herstel van de orde. Heel onderhoudend op het toneel gebracht. Ned. Comedie. Amsterdam 12 oktober. Nijmegen 13 oktober. BIOGRAFIE Een man krilgt de kans de belangrijke punten uit zijn leven opnieuw te doen. Interessante en speelse voorstelling. Ned Comedie. Haarlem 12 oktober. LA MANDRAGOLA Machiavelli schreef een klassieke klucht over de manier, waarop een minnaar een kuise jonge vrouw wint. I,cuke moderne voorstelling. Groot Limburgs Toneel. Sittard 10 oktober. Heerlen 18 oktober. Hoensbruek 25 oktober. EEN DAG UIT DE DOOD VAN VERDOMDE LOEWIETJE De menselijke spanningen in een huwelijk met een dochtertje, dat niet meer is dan een plant. Met ontroerende humor Centrum. Amsterdam 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 oktober. GEMENGD DUBBKL Acht korte eenakters over verschillende «oorten liefde tussen man en vrouw, meestal licht van toon. Centrum. Tilburg 11 oktober. I.eeuwarden 13 oktober. Breda 15 oktober. Gorinchem 16 oktober. TUIN DER LUSTEN Fantastisch spel van Arrabal. waarin beelden gevonden zijn voor onderbewuste ervaringen, fascinerend voor wie er gevoelig voer is. Studio. Amsterdam 10, 11, 14, 15, J«, 17, 18, 20, 21, 22, 24, 25 oktober. Utrecht 13 oktober. Nijmegen 23 oktober. Itotterdain 30 oktober. Maastricht 31 oktober. 4 X ANDERS Myra Ward en Paul Steenbergen ln een Frans blijspel, waarin zij vier keer «en andere man-vrouw-verhouding spelen. Den Haag 10, 12, 16 oktober. Utrerht 20 oktober. Nijmegen 21 oktober. Den Bosch 22 oktober. I.eiden 27 oktober. l.elden 28 oktober. EEN VLO IN HET OOR Een onbedaarlijke klucht, adembenemend gespeeld door o.a. Myra Ward, Eric van Ingen. Kees Coolen, Do van Stek en Guido de Moor. Den Haag 11, 17 oktober. Rotterdam 21 oktober. JONGENS ONDER ELKAAR Een humoristisch spel met schrijnend» ondertoon over homofiele jongens op een verjaarspartijtje. Goede voorstelling. Haagse Comedie. Den Haag 12, 18, 19, 26 oktober. Maastricht 13 oktober. Sittard 11 oktober. Heerlen 15 oktober. Utrerht 27 oktober. DE VROUWEN VAN SHANGHAI Veertien Chinese vrouwen vertellen van hun ellende vroeger en hun kleine, maar echte geluk nu. Simpel, wat overtrokken. Haagse Comedie. Rotterdam 16 oktober. Den Haag 19, 23 oktober. Velsen 27 oktober. Arnhem 28 oktober. OOM WANJA Tsjechow, feller gespeeld dan SJarof gewoon was, en daardoor dichterbij nu. Globe. Eindhoven 10 oktober. Leiden 13, 14 oktober. DEN HOSCH 16 oktober. 1)E GIJZELAAR Een verrukkelijke voorstelling van een bewust chaotisch stuk. Globe, . Amsterdam 10, 11, 12 oktober. ' Venray 13 oktober. Tlel 14 oktober. Amersfoort 16 oktober.