ADVERTENTIE 099 Kantoor.. I |jy| eff iciencyJ 02940-15190 Weteringschans 136-140 Middenweg 97
Het Parool
- 11-02-1980
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 11-02-1980
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 10857
- Jaargang
- 40
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE ® Mercedes-Benz bedrijfswagens tot 11 ton g.v.w. Albatros Polderweg 98 - 100, Amsterdam O. tel. 020-944155
Advertentie
ZES MAAL MEXICO '80 ' Op 6 verschillende manieren kunt u volgend jaar kennis maken met een van dè b|é meest fascinerende vakantiebestemmingen op deze wereld: Mexico. + 4 excursies # OITFt vluchten x 00/jO + binnenlandse /oocn / lORo"! Vraag ons speciale Prijs va. ƒ 4411,- Prijs v.a. ƒ £949,' vluchten Prijs v.a. 7 UÉÖ9,- 7 1009," per persoon programma Boeking/Informatie: f PAftCfc)!, REIZEN} Wibautstraat 131, Amsterdam
ECONOMIE Hofnar 150 en in gevaar
Hofnar in tM rd nullen de komende *«>naal 150 arbeidsplaatsen. Dat is nodig in "'t de stagnerende siga-I,'PU heeft Fred Beeren"e Unie BLHP meegefu Iht werken nu 350 men- Ijfcrimpingsplan is opge- werkgroep van stafi Ssen met een deskundi- L''*»af. De vermindering L ,*al arbeidsplaatsen zal |f 'Uk verloop krijgen. Er h borden gestreefd ge- kf. ts|agen te vermijden. a*»isatie moet sa men- Hh töe opoouw van een Vah ek °P het industriei n Valkenswaard. Het »„ jagende week worden j «>»et de ondernemingsvakbonden.
wil geding loonpauze
FNV over>K h ort Seding aan te span&L?' staat over het verbod J iet Albeda (Sociale Za- Jtr CAO-resultaten van hb* uit te voeren. Het h\i oeda komt voort uit v«*e waar de regering in W *'* Jaar *oe nesl°ot *hn Woordvoerder van de E j£d FNV Cees Schelling '''om twee*al argumenten 5U ' geding aan te voeren. l« *ou het besluit tot de *Mp S op 11 Januari offici«t S| 2Un toen het op die l« r,I*atsblad gepubliceerd overeenkomst was 'i afjr<*er bereikt. Bovenst Us Schelling, Albeda «H * Heen antwoord kun'ttva e vraag welk juritij *st hij had om de voel s "» de zuivelwerkgei*t ?«e FNZ aan de loon- D$ *' laten doen. de FNZ in het kort
geding meedoet is volgens Schel' ling niet uitgesloten. Vooralsnog heeft hij de indruk dat de werkgevers „binnenskamers een beetje zitten te applaudisseren dat het allemaal zo gelopen is".
Loonmisstanden bij middenstand
— In het kleinwinkelbedrijf is nauwelijks sprake van een sociaal beleid. De dienstenbonden FNV hebben dit verklaard in een reactie op een onderzoek van de Arbeidsinspectie, dat heeft uitgewezen dat veel werknemers in kleine! detailbedrijven geen of onvol-, doende compensatie krijgen voor het werken op koopavonden en dat er op die uren ook jongeren werken die dat volgens het werktijdenbesluit niet mogen. De bonden zullen contact opnemen met minister Albeda (Sociale Zaken) en de Kamercommissie voor Sociale Zaken om na te gaan of er een scherpere controle kan worden uitgeoefend op de naleving van de arbeidsvoorwaarden. Ze overwegen ook, elke overtreding die ze constateren aan té geven bij de arbeidsinspectie of de loontechnische dienst. De Arbeidsinspectie heeft vastgesteld, dat 50.000 werknemers in het kleinwinkelbedrijf niet of onvoldoende worden gecompenseerd voor koopavonden en zaterdagmiddagen.
85 mogelijk 400.000 erklozen in België bedrijfs nieuws
? Qat et er rekenm8 mee ! \ve ,er in 1985 ongeveer % j:k,ozen zijn, wellicht ! &eu- miljoen. De groei ' iwj, Sche overheidsf man I ?*ftg ttit ..catastrofaal" en] h sch«V.an **e kwaliteit van i%aJTank drciet dan ook 3 e*' te worden. Dat V*U h ïonda6 vrijgegeven ~ "'t Belgische planbu!h 'V riVan economische za- •' zei dat de vak" Hf Se eisen zullen moeten k veel meer de 'eggen op structu- zaken dan op so-
FOTO: UPI ciale, aldus de socialistische bewindsman in een televisieuitzending. Het Belgische planbureau verwacht dat de trage economische' groei zich in de jaren tot 1985 nog zal voortzetten. Maar tegelijkertijd voorspelt het een jaarlijkse inflatie van zes tot zeven procent. Het negatieve saldo van de lopende verrichtingen van de Belgische staat raamt het planbureau in 1985 op 20,4 miljard gulden. De totale uitgaven van de staat, die in 1978 nog 50 procent van het Bruto Nationaal Produkt bedroegen, zullen in 1985 oplopen tot 59 procent. Volgens minister Claes „leeft België boven zijn stand". Er is nu slechts één prioriteit en dat is het behoud van de werkgelegenheid, aldus Claes. De grondvesten van onze maatschappij dreigen in gevaar te komen als er over vijf of tien jaar geen vooruitzichten meer zijn op het gebied van werkgelegenheid, zei hij.
Verzekeraars willen dochter-Schokbeton
—Centraal Beheer in Apeldoorn voert onderhandelingen met Schokbeton in Zwijndrecht over de overneming door Combinatie Samenwerkende Rekencentra CSR (onderdeel van Centraal Beheer) van Schokbeton-dochter Compton in Amstelveen. De bonden en de SER-Fusiecommissie zijn ingelicht, aldus Centraal Beheer. CSR heeft 210 medewerkers en een omzet van ongeveer ƒ2l miljoen. Compton heeft 22 medewerkers en een geschatte omzet over 1979 van ƒ 2,4 miljoen. Schokbeton is een halve-dochter van Ogem. Het bedrijf zit in financiële problemen.
Philips is nijdig over „stroom van onwaarheden"
— Ir. ML Kuilman, lid van de raad van bestuur van Philips, levert in het laatste nummer van de Philips Koerier felle kritiek op de Nederlandse nieuwsmedia naar aanleiding van de berichtgeving over de reorganisatieplannen van het concern. „Radio en televisie lieten van zich horen op een wijze die kant noch wal raakte," aldus Kuilman. Verder is er volgens hem „een stroom van onwaarheden geschreven."
Volgens Kuilman gaan de plannen om het behoud van drie vestigingen, „weliswaar met een mogelijk verlies van 1500 arbeidsplaatsen, maar met een behoud van vele andere." Kuilman zegt er de pest over in te hebben als er dan geschreven wordt dat er bij Philips 1500 ontslagen vallen. „Dat is regelrechte misleiding", vindt hij. Het veel gehoorde verwijt dat Philips werk naar het buitenland overbrengt omdat de kosten daar lager zijn noemt Kuilman „raar." Philips denkt uiteraard aan zijn eigen belang, „maar ook aan het belang van de eigen mensen." Kuilman vraagt zich daarbij af of het wel verstandig is „met modder te gooien naar de ondernemingen, als wij het in Nederland van ondernemen moeten hebben." Er zijn in Nederland volgens hem genoeg voorbeelden van bedrijven die kapot zijn gegaan aan het niet nemen van maatregelen. „Dat moeten wij koste wat kost vermijden", aldus Kuilman.
CFO tegen hogere ziekenfondspremie deeltijdwerkers
— De bij het CNV aangesloten Christelijke Federatie van Overheidspersoneel (CFO), een overkoepeling van Arka en NCBO, is tegen het voorstel van staatssecretaris Veder-Smit (volksgezondheid) om de ziekenfondspremie voor 300.000 part-timers op minstens 120 gulden per maand te brengen. De CFO is bang, dat deze maatregel de dienstverlening in de gezondheidszorg aantast. Die zou met name bij de gezinsverzorging, waar rond 70.000 part-timers werken, een directe ramp kunnen veroorzaken. Er zullen inderdaad veel arbeidsplaatsen vrijkomen door de vermoedelijke uittocht van parttimers in de gezinsverzorging, vreest de organisatie. Maar er zullen weinig mensen te vinden zijn, die bereid zijn voor ƒ 1,28 netto per uur in deze sector te werken, terwijl het minimum-uurloon ƒ 10,56 is.
De CFO kan het voorstel niet rijmen met het stimuleren van deeltijdarbeid door de regering. Overigens verwacht de CFO, dat de ziekenfondsen de voorgenomen maatregel onuitvoerbaar zullen noemen.
Elservier-NDU
_ Elsevier-NDU gaat op de Eurokapitaalmarkt een in dollars luidende converteerbare obligatielening plaatsen. De lening krijgt een looptijd van 15 jaar (aflossing in de laatste 5 jaar) en wordt 20 miljoen dollar groot. De inschrijving sluit op 20 februari, waarna rentepercentage en conversieprijs worden vastgesteld. Onder de huidige omstandigheden zou de rente 8,75 procent en de conversieprijs ƒ 250 a ƒ 260 bedragen.
Komst Seaport naar Europoort onzeker
Het stukgoed-stuwadoorsbedrijf Seaport Terminals (Furness) heeft de beslissing over een nieuwe vestiging in Europoort uitgesteld. Volgens directeur J. D. Mol heeft dat uitstel te maken met de gevolgen van de havenstaking van vorig jaar en met de onzekere toekomst van de stukgoedsector in Rotterdam. Volgens Mol is het nodig dat eerst de rust in de Rotterdamse haven terugkeert, wil er van uitwerken van de plannen sprake zijn. Het bedrijf was aanvankelijk bereid om mee te werken aan het gezond maken van de oude havengebieden in Rotterdam door zijn twee vestigingen aan de Maashaven en de Waalhaven op te geven en in plaats daarvan een nieuwe vestiging te stichten in de Europoort. Mol wees er verder op dat de stukgoedsector, die sinds de komst van de container geen groei meer kent, vooral het slachtoffer van de staking is geworden. Sinds de acties in de haven hebben sommige reders ladingpakketten naar andere havens overgebracht omdat zij meer arbeidsonrust in Rotterdam verwachten.
Amsterdams Logboek van EVERT WERKMAN Terug naar de lengte?
rpUSSEN 1914 en 1921 werd er voor de Amsterdamse tram een serie van 180 bijwagens gebouwd van eenzelfde type. Donkerblauw geschilderd aan de buitenkant, de drie zijpanelen gevernist, grote wagennummers (701-880). En een eenvoudig interieur: twee in de lengterichting geplaatste banken, zodat je steeds vis-a-vis met je medepassagiers zat. De rijtuigen hadden opvallend goede rij-eigenschappen voor een twee-asser. Ik lees dit in het eerste nummer van het blad Tram, een uitgave van de vereniging Rijdend Electrisch Tram Museum, afgekort RETM en die vereniging is in feite weer de zelfstandig geworden werkgroep Amsterdam van de Tramwegstichting. Doel: behoud en restauratie van historische electrische trams èn het weer laten rijden van die oudjes. Misschien wordt het u allemaal duidelijker wanneer ik u verwijs naar de museumlijn naar het Amsterdamse Bos, het werkterrein van de nieuwe club. Geen vereniging zonder eigen blad, ook al is het nog zo bescheiden. Vandaar deze uitgave. Wie lid is krijgt het gratis toegestuurd en dat geldt ok voor donateurs. Dat kost u dan een tientje (minimaal!), over te schrijven op gemeentegiro R 3777 of postgiro 3933987, beide ten name van de vereniging te Amsterdam. Het redactieadres is: Rob Giphart, Zuid-Hollandstraat 10, Amsterdam. De bijzonderheden over de serie bijwagens van lang geleden lees ik in een artikel van Ab Donselaar, die de serienummer s uit zijn pen laat vloeien als waren het de winnende lottonummers. Die wagens met die houten banken in de lengterichting herinner ik mij heel goed. Trouwens, toen er in 1929 nieuw materieel werd afgeleverd bleven diezelfde banken, maar in de jaren dertig werden ze omgebouwd: er kwamen dwarsbanken. T\E buitenkant kreeg ook een wat vrolijker kleurtje: lichtblauw en bovendien werd de ventilatie verbeterd, maar met het karwei kwam men niet gereed omdat inmiddels de oorlog uitbrak. In 1944 werden tientallen wagens van de Amsterdamse tram naar Duitsland overgebracht. Sommige zijn teruggekomen, zwaar beschadigd vaak, andere zijn in de strijd gebleven. Van de oude serie zijn er nu nog elf bewaard en opgeknapt. Sommige leden van de nieuwe vereniging zijn er voor om die oude wagens nu maar om te bouwen tot open bijwagen, maar anderen beschouwen dat als een wandaad, gelijk staand met sloop. Maar als het een beetje lukt zal er op de museumlijn naar het Amsterdamse Bos wel een open wagen gaan rijden. Er is er één teruggevonden, dienst doende als tuinhuisje en die wordt nu opgeknapt. De belangrijkste reden om geen materieel af te stoten is echter dat de electrische museumtram wellicht binnen afzienbare tijd buslijn 70 van het GVB zal vervangen. Gebeurt dat dan krijgt deze lijn een geheel ander karakter en moet er met een vaste dienstregeling worden gereden. Niet alleen de behouden gebleven oude Amsterdamse tramwagens zullen dan dienst moeten doen maar ook de rijtuigen van elders, die nu al op de museumlijn rijden, zoals motorwagen 274 van de HTM, die in zeer slechte conditie twee jaar geleden hier arriveerde, maar nu helemaal hersteld is.
■fJWARSBANKEN in plaats van banken in de lengte — dat was in de jaren dertig een revolutionaire verandering. (Maar is daarmee eigenlijk ook niet de misère begonnen, waar we nu mee zitten? Op zon dwarsbankje zit je verscholen, daar kun je je viltstift of je zakmes ongehinderd en ongezien laten stoeien. In die oude trams zou dat nooit hebben gekund, ook als je de conducteur van toen wegdenkt, want de adspirant vandaal zat mooi te kijk. Misschien verdient het overweging de inrichting van het interieur van tram- en metrorijtuigen toch nog eens nader te bekijken. Het comfort mag dan iets minder worden, het vandalisme zou er wellicht door kunnen worden teruggedrongen als we weer die banken in de lengte hadden.
9 Een pasgecastr. jonge kaler met zwarte rug en witte onderkant is weggelopen. Hij hoort thuis in de Ruysdaelstr. 99, tel. 727538. V Wegens vertrek naar bejaardenhuis wordt met spoed een goed tehuis gezocht voor lieve gecastr. kater en gester. poes die niet zonder elkaar kunnen. Adressen worden gecontr. Tel. 238073. ♦ Gev. in een boot in de Lauriergr. t/o nr 3: een gesneden kater met witte neus, witte buik en witte poten; staart en dek zijn zwart; zn pootje was gewond. Wie? tel. 151702 (tam.' Bresser).
De museumlijn naar het Bos met oude trams uit Amsterdam, Den Haag en Wenen.
U Schrijft: WIJ DRUKKEN
Veiliger trams TW'AAR aanleiding van mijn ingezonden stuk van 7 januari jl. over de gevaarlijke handgrepen op de draagconstructie van de nieuwe trams heeft het GVB contact met mij opgenomen. In de remise aan de Lekstraat heeft ir Van den Berg van de technische dienst de principes van de bouwtoleranties voor de draaiconstructie toegelicht in zon nieuwe tram, die speciaal was binnengehouden. Er waren al testritten uitgevoerd en inderdaad was gebleken, dat de speelruimte naast de handgreep bij bepaalde draaiingen wel erg nauw werd. Gevaar voor het afknellen van vingers dus. Inmiddels is de bestaande constructie verbeterd en de Duitse fabrikant is ingelicht. Tijdens het gesprek benadrukte de heer Van Straalen van de afdeling Vervoer dat het GVB het erg nauw neemt met de op- en aanmerkingen van de passagiers. Dat is uit dit geval wel gebleken. Amsterdam RUUD WEIJERMARS
notities
ft/lISSCHIEN herin- i~i nert u zich, dat ik destijds melding heb gemaakt van minister Tuijnmans optreden voor de VPROrcamera in de hal van het De la Martheater na afloop van de televisieopname van Wim Kans Oudejaarsavondprogramma. Zijn vrouw zei op een gegeven moment: „Kom mee, de tram komt er aan!" Wat nu, dacht ik, een minister, die naar Amsterdam komt met de trein en de tram en niét per dure regeringslimousine? Wat aardig! Nou, zo aardig was het niet. De aap komt wat laat uit de mouw, maar zo is het gegaan: het ministeriële echtpaar was per auto mét chauffeur gekomen en die auto stond, zo lang dat gesprek duurde, in de Marnixstraat dubbel geparkeerd op de tramrails. Vandaar mevrouw Tuijnmans bezorgdheid voor het Amsterdamse openbaar vervoer. En ik nog denken, dat die twee in een ordinaire tram zouden stappen! 't Idéé alleen!
★ ★ ★'" AM over na te denken: in 1977 besteedde de Stads- reiniging 308 manuren aan het verwijderen van leuzen en affiches. Aldus het jaarverslag van deze dienst over 1977. Er werden 4880 autowrakken van de straat verwijderd en 1641 fietswrakken. En het veegvuil (zo heet dat) van de openbare weg bereikte de gigantische hoop van 168.294 kubieke meter. ★ ★ ★ llf IE helt ons weer van die gruwelijke, alom aan" wezige en hinderlijke terugfluiter af? Je kunt geen krant opslaan, geen weekblad lezen, geen radiospreker horen of er wordt wel iemand teruggefloten: een minister, een ambtenaar, een burgemeester, een politiecommissaris. Eens, lang geleden, heeft iemand bedacht dat het best aardig zou zijn die sportterm ook op andere terreinen toe te passen. Toen was het nog leuk ook. Als iedereen iedereen terug gaat fluiten is de aardigheid er af. ★ ★ ★ TN deze krant van 6 februari trad de Rijn buiten * haar oevers. Vader Rijn is moeder geworden! Zegt het voort. ~w " DRIEF uit Korea bij de post. Mrs. Jean Hee Kim, lerares Engels aan de Seodaemun High School in Seoul, zoekt correspondentieadressen voor haar leerlingen in Nederland.. Wie? Adres: P.B. Box 207, Seodaemun, Seoul, Korea.