(Van onze verslaggever) AMSTERDAM, dcc — Drs. W. J. Claus (55), directeur van r ïeclamekantoor van groot-adverteerder C & A lijkt, zelfs N. na bijna eenentwintig jaar in dat bedrijf met pensioen , ttt> nog dankbaar voor de tijd die hij in de journalistiek Vijf jaar zat hij bij het dagblad Oost-Brabant, hij trouwens ook al met spoed de commerciële kant op }$■ Hij geeft nu toe dat dit „een dualisme in zijn natuur" is. e Journalistieke kant is hem blijven boeien.
een belangrijk budget Fj,**8 C & A voor zijn reclame en dat de heer Claus j 7* beheren, vraagt commer- Jp denken. Hoe groot dat bvd- Precies is, krijgt men van de Claus niet te horen. „Maar *°opt wel in de miljoenen." IjJ zegt aan de journalistiek onder (((jte danken te hebben het snelle het selecteren van de belang'«en dingen en het gieten daarvan n vorm die boeiend en begrijpe-
Iti dit vak ïïioet je steeds je ltidenken i l*i anderen
"is (~ • Plus — met nadruk — interes"°f mensen en actuele dingen. \V}entaliteit in de reclame is toch Jlllk anders. ''—at i -61-77 komt door de verschillende '(o] *'*ing. Wij dienen een commer\ Een journalist trouwens ' "Faar minder direct."
\ ■ ?et "nu ais <*e verdienste van Kclame-vak? •-at • "Uk ,ls toch wel een duidelijke ecoche en sociale functie. Reclame
is een factor in de welvaart. Zonder de reclame zouden tal van stimulansen ontbreken. De concurrentie-stimulans zou bijvoorbeeld veel geringer zijn. Er is nu een duidelijke prikkel om elkaar te overtroeven met betere produkten en een betere presentatie. Er worden wel fouten gemaakt, er wordt wel geld verspild en er wordt wel gelogen, maar daarin is de reclame geen uitzondering, vergeleken met andere beroepen. Goed-gehanteerd daarentegen betekent de reclame wel degelijk een produktie- en prestatieverhogende factor," „De sociale kant is de communicatie, hoe onvolkomen ook. Er is er altijd één aan 't woord, een ander is toehoorder. Toch is dat informatief, soms zelfs educatief." Reclame als zodanig maakt echter een weinig kritische indruk. „Is 't niet zo dat reclame massaal doet wat ieder in een gesprek doet. Je probeert iemand te overtuigen. Daarbij is natuurlijk het gevaar aanwezig dat dat niet kritisch gebeurt. En dat hangt trouwens ook weer van het publiek af. De reclame is kritischer als het publiek kritischer is. De reclame wordt ook geloofwaardiger als het publiek merkt d.at het er goed mee al' is. Bij ons zijn onwaarheden :u& de reclame praktisch uitgesloten,.".,, aldus de rêclamèdirècteur van C" & "A.
Verantivoord
Hoe ver gaat volgens u de verantwoordelijkheid ten opzichte van het publiek, wellicht ook ten opzichte van de maatschappij? „Wanneer reclame de mensen ertoe zou overhalen zichzelf een strop te bezorgen . .. Als wij jongelui aanraden een kostuum te kopen, dan moet dat voor hen een aanvaardbare koop zijn. Het gaat erom — dat geldt trouwens voor elke vorm van communicatie — dat je respect hebt voor degene tegen wie je het hebt. Je moet een positieve instelling hebben ten opzichte van je lezer."
We' worden zo langzamerhand wel volgestouwd .met reclame.
„Ja, maar aaar tegenover staat. .. wanneer er vijf mensen bij elkaar zijn, dan heb je allemaal andere meningen, allemaal hebben ze wat invloed, maar je gaat toch niet met vijf meningen de deur uit. ledereen is bezig met reclame, in de politiek, op kantoor, men is steeds bezig elkaar te beïnvloeden. Maar dat geeft ook de gelegenheid tot vergelijken en selecteren." „De reclame valt erg op doordat de bedrijven stimuleren in een bepaalde richting. Een voorwaarde is echter dat artikelen en diensten die je aanbiedt goed moeten zijn. Een bedrijf heeft weliswaar het eigen belang op het oog maar zonder dat het automatisch schade toebrengt aan een ander. Je reclame moet waar zijn. Het hoeft niet de volle waarheid te zijn: je overbelicht de kleuren, de prijs, de lijn van je stof, da's logisch."
Correctie
Worden we niet overvoerd? „Zit wat in. Toch is er een ingebouwde, corrigerende factor die in elke goed-functionerende maatschappij is ingebouwd. Dat is ook het eigenbelang van de adverteerder. Die merkt dat bijvoorbeeld een bepaald medium overvoerd wordt met kledingreclame, zodat zijn eigen advertentie niet meer opvalt. Hij zal dan zijn reclame langs andere kanalen voeren." Intussen blijft de reclame maar bezig met het opvoeren van produktie en consumptie. „Niet ongelimiteerd," aldus de heer Claus. „Neem nu de vrije tijd. Dat is een gezond verschijnsel als we tegelijkertijd twee dingen doen: de vrije tijd leren besteden door middel van meer onderwijs en meer culturele vorming, plus zorgen voor de fysieke mogelijkheden, dat er natuur is, dat je ruimte hebt voor je hobby's. Dat is een belangrijke overheidstaak. Een cultureel hoogstaand volk zou op die manier de welvaart beter verwerken. Maar nu is er die discrepantie tussen technische en geesteswetenschappen. De welvaart gaat sneller dan de mens verwerken kan. Het gaat er om hoeveel mensen daaraan kunnen deelnemen. En als op redelijke wijze een groot aantal groepen kan deelnemen . .. dan laat maar komen, die welvaart."
Geoorloofd
Heeft de reclame daarvoor ook verantwoordelijkheid? „Het leven is niet meer leefbaar als je je stelt buiten de verantwoordelijkheid waarvoor je staat. Je eerste aanwijsbare taak is je eigen functie goed vervullen. En in de reclame is dat: een geoorloofde boodschap op een geoorloofde manier uitdragen naar,buiten." Wat is de verdienste van het vak voor u zelf? „Dit vak dwingt jê je in te denken in anderen, de voorkeuren van anderen leren te waarderen:" Hoe? „Als ik reclame zou moeten maken voor bijvoorbeeld droogscheerapparaten en ik vind het heerlijk om me met een mes te scheren, dan zou ik me afvragen waarom iemand het heerlijk vindt zich droog te scheren." Dan zou u zich ook droog gaan scheren? „Nee." „Zie je, 't is altijd via onbelangrijke dingen dat belangrijke dingen beter of slechter gaan." Hoe bedoelt u dat? „Het is helemaal niet belangrijk of je je droogscheert of je baard laat staan. Maar in deze dingen zijn de mensen ontzettend onverdraagzaam."
Meningen
Wil dat in de reclame zeggen dat er ■meningen worden opgedrongen? „Soms ook wel, ja. Maar de reclame betekent méér: het afstemmen op bepaalde meningen en het benaderen daarvan." „De reclame heeft me ook voortdurend getraind in luisteren. Luisteren naar de commerciële kant en snel de kern er uit halen." „En dat moest ik dan ook overbrengen. Niet alleen via het adverteren, maar de boodschap moet ook verbeeld, verwoord worden. Je moet ontwerpers, fotografen en dergelijke in teamverband aan 't werk zetten, enthousiasmeren, begeleiden. Dat is wel mijn grootste voldoening in dit vak geweest." Wat is uw verdienste voor de reclame? V doet in dit vak ook andere dingen dan alleen reclame maken voor C & A, onder meer bent u bestuurslid van het Genootschap voor Reclame. „Ik houd ook wel eens lezingen, doe ook wel wat aan het reclame-onderwijs. Maar wat het eigenlijke werk betreft mag ik wel zeggen dat C & A een verdomd fatsoenlijke adverteerder is, want het is een verdomd fatsoenlijke zaak. In de reclame spiegelt zich het karakter van het bedrijf af. Ik dacht dat dit toch ook gunstige invloed heeft op de reclamewereld. Kwalitatief en kwantitatief." De ene reclame lokt de andere uit? „Ik hou niet van het woord uitlokken. Er wordt invloed uitgeoefend. Als wij in een straat een nieuw pand openen, dan zie je ook dat in die straat puien worden opgepoetst en gevels opgeknapt. Men wordt geprikkeld om mee te doen." Hoe komt u zo vroeg met pensioen? „Dit is een zeer slopend vak. Hier moet ook een jonge man komen, want er komt weer een heel nieuwe tijd. Het is weliswaar een slopend vak maar ook een vak dat je jong houdt. Je moet voor alle mogelijke dingen interesse houden." Het vak houdt u jong. Het bedrijf houdt zich bezig met mode. U zelf zit echter conventioneel in het pak. „Altijd, Ik ga altijd zeer conventioneel gekleed. Dat heeft een beetje met je hele opleiding te maken. De tijd waarin je op het gym zat, de tijd waarin je studeerde, het bedrijf waarin je zit. Je 'conformeert je met de mensen met wie je omgaat.'' „Maar het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is me omkleden in iets gemakkelijkers, een slobbertrui of een makkelijk colbert of een coltrui. ■Ik-denk dat ik me na 1 januari toch wel wat anders ga kleden."
Drs' W. CLAUS
"DRS W. CLAUS VAN C&A GAAT MET PENSIOEN Iederéén is bezig met reclame". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
"De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
De grenscommissie zal heel wat moeten speuren in kadasters en archieven. Er is een lijst uit 1841 van de betrokken stukken grond, maar helemaal duidelijk is die niet. De douane spreekt zelfs van enkele „statenloze" weggetjes. Alleen in gebieden waar waterlopen zijn, blijkt nog zekerheid over de grenzen te achterhalen. Een officieel decreet kan de oplossing brengen, tenzij Nederland en België zouden overeenkomen de bestaande enclaves Nederlands te maken en 1800 hectare Nederlands gebied bij Castelre aan België toe te wijzen. Dat gebied steekt nu als een wig in Belgische territoir. Vroegere pogingen de Belgische enclaves met bijna tweeduizend inwoners onder Nederlands bewind te brengen, zijn gestuit op bezwaren van de plaatselijke bevolking. De enclaves bij Nederland voegen zou een einde maken aan een situatie die vandaag de dag nog vele duizenden bezoekers trekt. Ondanks de voortschrijdende Benelux zit er goud in het gebied. Wie ginds het woord grenscorrectie laat vallen, vloekt. Op de gemeentehuizen is men intussen wat ongerust over het uitblijven van een diplomatieke beslissing, die het mogelijk maakt dat een opdracht aan een gemengde commissie wordt verstrekt. Talrijke departementen zijn erbij betrokken.
"Oude lijst". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
LONDEN, 19 dcc. (NYT) — Het Britse ministerie van marine heeft gisteren aan alle schepen van de Engelse marine geseind: „Weg met de rum". Daarmee is kort en bondig een einde gemaakt aan een oude Britse zee-traditie, die in 1731 werd ingevoerd: elke Britse marine-man had per dag recht op een half maatje rum, dat in twee rantsoenen werd afgeleverd. Er zullen mensen zijn die deze afschaffing betreuren , erkende admiraal Michael Le Fanu, opperbevelhebber van de oorlogsvloot. „Maar ik verwacht van eenieder dat hij inziet, dat rum drinken ouderwets is en met meer kan nu elke zeeman met al die ingewikkelde instrumenten en apparaten op ieder ogenblik van de dienst een helder hoofd moet hebben." De Britse matroos en zee-officier die nog een pikketanusje willen drinken, mogen dat nog wel doen, maar met mate en op eigen (belastingvrije) kosten. Rum werd als versterkend middel voor de Britse zeeman ingevoerd, toen Jamaicain 1655 door Engeland werd veroverd. Het werd voorgeschreven als verplicht rantsoen in 1731 en was bedoeld om. matroos en officier wat te troosten voor de hardheid en soms zelfs de wreedheid van het leven op een Britse oorlogsbodem. Oorspronkelijk noemde men rum satcharum (suikerdrank) maar dat werd al gauw „duvelverschrikkertje" eh tenslotte „rumbulüon" (trammelant).
"Britse oorlogsmarine bijna op het droge". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
(Van onze verslaggever) AMSTERDAM, 19 dcc. — Op. het gebied van de Amsterdamse bejaardenzorg bestaan nog isteeds ernstige tekorten. Te weinig bejaarden wonen in een geschikte woning; bijna achtduizend zouden op medisch advies moeten verhuizen naar een benedenhuis of naar een woning met lift. Elfduizend bejaarden krijgen te weinig huishoudelijke hulp, elfhonderd krijgen niet eens de meest elementaire hulp zoals bij het in èn" uit bed stappen, baden, wassen, aankleden. Voor veertig percent van de daarvoor in aanmerking komende bejaarden is geen plaats in een verzorgingshuis, voor bijna twintig percent is geen verpleegbed voorhanden, bijna dertig percent wordt verpleegd in niet erkende en grotendeels niet adequate inrichtingen.
Huisvesting in hoven bepleit
Deze sombere conclusies staan te lezen in de „Nota bejaardenzorg 1969". Deze nota van B en W is samengesteld door wethouder mr J. Bootsma. Amsterdam is een sterk vergrijzende stad. Het aantal bejaarden neemt elk jaar met enkele duizenden toe. Op 1 januari van dit jaar woonden er in Amsterdam 114.188 personen van 65 jaar en ouder op een totale bevolking van 845.821. In percentages uitgedrukt: 13,5 percent van de Amsterdammers is 65 jaar of ouder. Voor 1.980 schat men het aantal bejaarden op ruim 127 duizend-
Niet alleen, aldus de nota, moet de bestaande achterstand bij nieuwbouw van tehuizen en inrichtingen worden ingelopen, ook dient het programma gericht te zijn op een steeds toenemend aantal hulpbehoevende bejaarden. Daarnaast moet een meer eniciënte organisatie worden opgezet. Vooral in de vrijwillige hulpsector wordt te veel naast en langs elkaar gewerkt. Tot 1975 wordt het totaal aan investeringen voor de Amsterdamse bejaardenzorg geraamd op 40 tot 45 miljoen gulden. In de nota wordt geconstateerd, dat de bouw zoals die in het verleden ge schiedde van complexen bejaardenwoningen een huisvestingsvorm is die voor vele bejaarden na verloop van tijd niet meer toereikend is. B en W van Amsterdam zijn van mening dat nu moet worden overgegaan tot de bouw van bejaardenhoven.
"Nog veel te weinig hulp BEJAARDENZORG VOL TEKORTEN". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
Dat is een concentratie van zelfstandige bejaardenwoningen met een ingebouwd verzorgingscentrum uitgerust met een klein personeelsapparaat, dat in eerste instantie bestemd is de bejaarden naar behoefte te verzorgen en faciliteiten te verlenen. De woningen zijn met een alarminstallatie dag en nacht met het verzorgingscentrum verbonden en voorzien van een automatische 24-uurs controlemelding. Daarnaast dient er ook een groot aantal wijkposten te komen, waar de bejaardenhulp centraal wordt gecoördineerd. Aan het hoofd staat een wijkpostleider, die ook stimulerend en ondersteunend werkzaam is bij het ontwikkelen van wijk-initiatieven. Enkele andere belangrijke zaken uit de nota zijn: # het tot stand brengen en continueren van verpleegtehuizen voor chronisch zieke of demente bejaarden; den; £ de bouw van een aantal verzorgingstehuizen; £ de inrichting van observatie-afdelingen voor geriatrische patiënten in algemene ziekenhuizen; # het uitbouwen van een centrale registratie en indicatie van' alle verzorging en verpleging behoevende bejaarden. Het nieuwbouw programma tot 1975 ziet er als volgt uit: de afbouw van het Flevohuis, het verbouwen van het complex Roetersstraat tot verpleegtehuis, de bouw van drie bejaardenhoven, de bouw van een zusterhuis voor leerling ziekenverzorgsters, het bouwen en inrichten van een geriatrische observatiekliniek in het ziekenhuis Slotervaart, het verbouwen van het St Elisabeth's Gesticht tot een verpleeghuis en de inrichting van 23 wijkposten en vijf dienstencentra. Zie ook Ten Geleide
"Concentratie". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
(Van onze verslaggever)
AMSTERDAM, 19 dcc. — Vele bejaarden, aldus de Amsterdamse „Nota bejaardenzorg 1969", laten zich uit angst om te zijner tijd van verzorging verstoken te zijn, voortijdig inschrijven bü dikwijls meerdere verzorgingstehuizen. Daardoor ontstaan overtrokken wachtlijsten met tienduizenden gegadigden. Ze zouden „angstlijsten" genoemd kunnen worden. Een van de grootste gevaren, die een soepel lopende bejaardenverzorging in Amsterdam bedreigen, is het steeds groter wordende personeelstekort. De kruisverenigingen kunnen het werk niet meer aan, in enkele verzorgingstehuizen blijven bedden leeg omdat er geen helpsters genoeg zijn. Ook het tekort aan part-time bejaardenhelpsters is urgent: in het hele land bestaat er behoefte aan negentigduizend van deze helpsters, in 1968 bedroeg het werkelijke aantal veertienduizend. B en W van Amsterdam- hopen, dat meer huisvrouwen zich voor dit werk zullen gaan ininteressen. Dat velen daarvan afzien is de sterke belastingdruk omdat de inkomens van man en vrouw worden samengeteld en het feit, dat vele huisvrouwen een afkeer hebben van huishoudelijk werk, dat als weinig boeiend wordt ervaren zodat — als men al bereid is buitenshuis te gaan werken — men liever juist iets anders zoekt dan werk in de huishouding. Als mogelijke oplossing zien B en W belastingfaciliteiten, betere honorering, inschakelen van de BB (voormalige dienst Sociale verzorging), betere begeleiding en voorbereiding van vrijwilligers.
"„Angstlijsten” voor tehuis". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
i ADVERTENTIE f Lieve Dames, s] sta ons toe uw tere huid tegen vijand winter in bescherming te nemen. %f : i N&? f Droge handen? Onze ROZEN- nachtcrème die uw GIYCA helpt. De crème met stimuleert en rimpels helpt echte rozenolie. f 1.70. bestrijden. Speciaal voor de droge gevoelige huid! f 1.80 ■ Huwe. rode of gesprongen ° « .. handen verzacht u met GLYCA. Al onze heilzame crèmes zijn Alléén Glyca helpt, f 1.55 verkrijgbaar in tubes en/ot Gebruik deze crèmes altijd na potten. J^'S^X Voor uw gezichtshuid hebben ^ II II l VERENIGDE FABRIEKEN N.V. J& I
"Advertentie". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
(ADVERTENTIE) zet ii misfinr zich f e Mek ? graag zelfs, want met cadeais's als CERTÏNA of BEIRETTE camera's stoot ie er geknipt opl beirette f 4-9 Uw H______f . r-9_TICA fotohande/aarnaardeO/wo-cata/ogus |M| CGrtir.3 f __-_". In fraaie jeugdverpakking met 6 rolfilms KmW£avÊaaam*Laja9*Êmmammmajm[]ffaama*amaam^
"Advertentie". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
(ADVERTENTIES) Kleurrijke mensen inviteren Martini Bianco Daar waar het gezellig ffigülig X en feestelijk toegaat, staat S m Martinißiancoaltijdvóóraan. j ft Door iedereen gewaar- I -"" 3 deerdomz'nesprit,z'nmilde K m kruidigheid. Daarom valtbij bij kleur- |p~ '•^___gf==^^ rijke mensen zo in de smaak- gewoon (nou ja, gewóón...) ffjpj. _^^_«M „on the rocks", ijskoud. ;::_^^p Of in 'n geraffineerde j|f|i;'l____t__t_3___mix met gin of wodka. __j Of koeltjes in 'n simpel ƒ -Sfi **J ataf^^^^^^^
"Advertentie". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
(Van onze correspondent) DEN HAAG, 19 dcc. — Dit jaar zal de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden voor het eerst zelf vakantiereizen organiseren. De inschrijving voor deze reizen staat open voor iedereen, dus ook voor niet-leden. De naar schatting 300.000 slechthorenden, die Nederland telt, hebben volgens ds P. A. Stapert, hoofdbestuurslid van de vereniging, vooral behoefte aan visuele voorlichting. „Daarom organiseren we nu reizen speciaal voor slechthorenden. De extravoorzieningen bestaan uit een grote hoeveelheid informatie vooraf, goede geluidsapparatuur en een extra gevarieerd programma. De bezoektijd aan ieder object zal bovendien langer dan normaal zijn. Drie reizen naar warme landen staan in het vooruitzicht: naar Oost- Spanje, Joegoslavië en Tunesië. Speciaal naar warme landen, omdat bij slecht weer de alternatieven in de uitstapjes vaak terechtkomen op cafés en cabaretvoorstellingen, die beide voor de slechthorende een hel betekenen", aldus ds Stapert. Op het ogenblik speelt voor de Raad van State de zaak of het mogelijk is, dat voor de kosten van deze reizen (500 tot 600 gulden) ook bijstand kan worden verleend. Via een enquête wordt nu onderzocht, of er bij de slechthorenden ook een grote behoefte bestaat aan dag-
"Slechthorenden krijgen „eigen” vakantiereizen". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009
tudie vergt e»W jaren ,
(Van onze correspondent) % -NASSAU, 19 dcc. — \ Br-sselse en Haagse ministe- M(j w»rdt een opdracht voorbe•W die verstrekt wordt aan een ?'t fl ands-Belgische commissie. \ a°el is de grenslijn tussen paal l'4Vpn 15> ter no°trte van het en- St »?e~ied van Baarle-Nassau en s_.ie'siscne Hertog, officieel vast Volgens ingewijde lande j/s en douane-beambten — die ji%5oDlemen rond de ware rtjksrWf n b^na daBel-ks ervaren — **l( ,* een dergelijke studie en'» t J»ren in beslag te nemen. Het \ Ju dit gebied om een grenslijn zesendertig kilometer lengte. Ns oud-burgemeester F. de lid van de gemengde in het J*i. _*u___e enclave-dorp, kan niet Je een officiële rijksgrens tussen V,Pa«-n 214 en 215 gesproken (Kaï!1' Van de internationale af- in 1841 om de grens met w bij officieel decreet vast te „"•Oh,' is n°S steeds niets terecht "'t In 1843 is enkel bepaald, ft status quo rond de grenzen »tt/* de gemeenten Nassau en i,g. gehandhaafd zou blijven. \ Juiste grenslijn was daarmee kCpaaldt fitiv tientallen stukjes Belgisch k\J;lr liggen hier als eilandjes rVg" Neerlands gebied. Oud- feester De Grauw is ervan dat voor een aantal per- Jw grond alleen een verstandig k% tJolnis tussen beide partijen en decreet tussen de regeringen van België en Nederland kan leiden. Een dergelijk decreet wordt niet alleen van belang geacht in verband met smokkelaffaires, maar ook de aanleg van wegen en de bouw van woningen in nieuwe uitbreidingsplannen zijn gediend met juridische zekerheid rond de grenslijnen.
"Grenslijn met België moet vastgesteld". "De Volkskrant". 's-Hertogenbosch, 1969/12/19 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 20-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010848329:mpeg21:p009