/Vsalomön" |V.J Bolnes Tel. 010-13 5910, 01804-33 44
De Volkskrant
- 20-12-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Volkskrant
- Datum
- 20-12-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- NV De Volkskrant
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 412869594
- Verschijningsperiode
- 1920-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 13740
- Jaargang
- 48
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
(ADVERTENTIE) Sefected International Fund N.V. de veilige weg naar bezitsvormingl Prijs per aandeel per 1-10-66: $ IC.— Prijs per aandeel per heden: $ 16.20 RENDEMENT: 62 % Heb) u met uw kapitaal dit rendement bereikt? Ze neen aan raden wij u ten sterkste aan, contact' met ons op te nemen, et _w kapitaal te beschermen tegen geldontwaarding en op deskundige wijze te laten beheren. Bovendien benl u verzekerd tegen risico van overlijden. Vraagt geheel vrijblijvend inlichtingen aan-. Independent Investors Services Nederland N.V. Stadionweg 74, Amsterdam. Tel. 020-79 79 06 en 7362 48. Postbus 7335.
Advertentie
(ADVERTENTIE) De originele Engelse Het summum voor echte pijproker Alleen bij Iste klas winkeliers IMPORTEUR: CORSI IMPORT ROTTERDAM \.l -_._ _L_
Advertentie
(ADVERTENTIE) Jl MOIRA JAARKASSEN f PLOMPETORENBRUS 1 - UTRECHT - TEL. 030-118<* J* Deelnemer Kerstprijsvraag 112.
Laroche-Lechat in handen van Vredestein
Produktie transportbanden naar België
(Van onze correspondent.)
DEN HAAG, 20 dcc. — De Rubberfabriek Vredestein heeft een meerderheidsbelang van tachtig percent verworven (honderd percent van het preferente aandelenkapitaal) in het Belgische bedrijf Laroche-Lechat in Gent. Met de transactie is een bedrag van 1.8 miljoen gulden in contanten gemoeid. Laroche is een belangrijke producent van rubberen transportbanden, die ook door Vredestein worden gemaakt.
Het ligt in de bedoeling de produktie van Vredestein (deze banden maken onderdeel uit. van het fabrikage-programma in Loosduinen) over te hevelen naar Gent. Het wegvallen van deze produktie in Loosduinen lieeft geen ontslag-gevolgen voor de circa 35 man personeel die bij Vredestein in deze afdeling werkt. Het concern kampt vooral in Loosduinen met onderbezetting op het personeelsvlak.
De vrijgekomen produktieruimte zal voor andere doeleinden worden gebruikt. Vredestein is bezig met een herstructurering in Den Haag (Loosduinen). Bij Laroche werken ongeveer 150 man. De Belgische directie krijgt een Vredestein-man naast zich, de heer C. H. Tenwolde.
De Vredesiein-Jabriek in Loosduinen waar ondermeer transportbanden worden gemaakt. In de-e fabriek wordt de produktie gereorganiseerd. Een deel gaat uu naar de Belgische partner.
Grootste
De bundeling betekent, dat Vredestein. Laroche nu het gehele assortiment transportbanden bestrijkt en een leidende positie op de Benelux-markt heeft. Laroche maakt vooral brede banden (meer dan twee meter). Transportbanden worden vooral gebruikt in de agrarische sector, de zand- en grindwinming, overslagbedrijven, intern transport en in de bouwwereld. Vroeger had Vredestein ook een grote klant aan de kolenmijnen. Laroche is een besloten N.V. Van het totale kapitaal bestond 80 percent uit 6 percents cumulatief preferentie winstdelende aandelen en 20 percent uit gewone aandelen. Deze laatste blijven in Belgische handen.
Kortom
DE DUITSE maatschappij Conrad Hinrich Donner en The Charteted Bank Londen hebben in Rotterdani &e European and Overseas Trading Bank opgericht:-Het bedrijf zal zich bezighouden met alle bankzaken. Gestart is rriëï eèn" geplaatst kapitaal van vijf miljoen gulden. IN DE EERSTE tien maanden van dit jaar zijn 2005 faillissementen uitgesproken tegen 2081 in dezelfde periode van 1968. Het aantal voorlopig verleende surséances van betaling liep terug van 164 tot 138. Vijfenzeventig bedrijven kregen definitief uitstel van betaling tegen vorig jaar 79. ♦ DE VEEMARKT in Purme'rend heeft vorig jaar ruim 8,8 percent meer vee verwerkt dan in 1967. De aanvoer steeg van 174,1 tot 189,5 duizend dieren. De weeggelden vermeerderden van 1,2 tot 2,1 duizend gulden. Aan -marktgelden werd 194,1 (151,7) duizend gulden ontvangen. ♦ DE MELKVERKOOPCENTRALE Comego te Zutfen, de coöperatieve melkproduktenfabriek Berkelstroom
te Lochem en de coöperatt;7e, ____.. densfabriek Gelderland-O.S ''IOU te Deventer hebben besloten t rÏHqpT' fusie. De activiteiten van de v _.{.*■** gingen worden samen gebra de Coöperatieve MelkproduhT^T« g drijven Coberco. Twaalf plaaiggijO i coöperatieve zuivelfabrieken nebbëii besloten hun exploitatie 'ver tt dragen aan de nieuwe ve;en;gjng De nieuwe onderneming _aï ;,, 1970 ongeveer 1 miljard kg melk .erwerken. (7 pCt van de Nederla_mse pro_ duktie). De omzet zal rond de 300 miljoen gulden liggen. ♦ DRUKKERIJ De Usel en drukkerij Stempher, beide te Deventer, willen hun boekdrukactiviteiten t concentreren in de vorm van een nog te stichten drukkerij in een nieuw gebouw te Deventr. ♦ AGO (verzekeringen) heeft het bestuurslid W. Boellaard per 31 december eervol ontslag verleend. Per 1 januari is hij benoemd tot commissaris van het concern. De heer A. Roelofsen xtirecteur van de Nillmij treedt 1 januari af wegens het bereiken van de pensioengerechtigde
leeftijd. Hij blijft doorwerken als directeur van de dochtermaatschap. (rij Nillmij-Vakantieverblijven, . MERWED&, kalkzandsteenfabriek te Gorinchem acht het contante bod dat in september op de uitstaande ,iandelen is uitgebracht door een onbekende gegadigde, belangrijk te \,iag. „Inmiddels is bericht ontvangen dat ons voorstel, waarin de motivering omtrent de waardering van o,:ze aandelen uitvoerig is toegelicht, door gegadigde eind januari 1970 in bespreking zal worden genomen," aldus de directie van de Merwede. ♦ lET NOB Wegtransport is niet pessimistisch gestemd over het Nederlands wegvervoer. Het aandeel van de Nederlandse beroepsvervoerders ten opzichte van het gehele internationale, beroepsvervoer van en naar Nederland is van 65,9 percent gestegen tot 72y4 percent, ondanks dat in de eerste negen maanden het grensoverschrijdende .verkeer 10,5 miljoen ton vervoerde hetgeen 51 duizend ton minder is dan in dezelfde periode van 1968.
Nikkel-koorts
SYDNEY, 20 dcc. (AP/CPI) — Wat is het geheim van een nikkelmaatschappij die nog geen ton nikkel heeft gewonnen, maar die de beurswaarde van haar aandelen in luttele maanden heeft zien oplopen van 250 duizend Amerikaanse dollar tot 365 miljoen dollar. Met deze vraag in hun gedachten probeerden vrijdag 400 aandeelhouders van de Australische mijnmaatschappij Poseidon in Adelaide zich in een „00 zitplaatsen tellend zaaltje te persen om daar de meest besproken jaarvergadering van deze eeuw in Australië bij te wonen
niet alleen aandeelhouders probeerden toegang te .krijgen. Honderden mensen uit de otogevirtg én zélfs uit Engeland en Nieuw-Zeeland, waren naar de stad gekomen om uit eerste hand de geruchten bevestigd te krijgen over de enorme nikkelvoorraden die de maatschappij ontdekt zou hebben.
Reserves
Mog geen jaar geleden werd de beurskoers van de Poseidon-aaodelen genoteerd in dollarcenten, na de laatste maanden gestaag geklommen te zijn werd vrijdag een koers behaald van 145 dollar per "aandeel van nominaal 1! dollarcent. Deze koersvhieht weid voornamelijk veroorzaakt door geruchten (!) dat de nikkelerfareserves in het concessiegebied van Poseidon tot 25 miljoen ton kunnen belopen, die een waarde vertegen* woordigen aan nikkel van 2 miljard dollar.
Op de jaarvergadering van vrijdag maakte het bestuur bekend dat proefboringen in een klein gebied van West-Australië dat in banden is van Poseidon gewezen hebben óp de aanwezigheid van 4 miljoen ton nikkelerts dat 2.4 percent nikkel bevat. Er werd hieraan toegevoegd dat in hel nog niet geteste gedeelte zeer waarschijnlijk tweemaal zoveel erts mm:: zal zijn. Na deze mededelingen klom de beurskoers van Poseidon nog verder.
Verzekeringsmakelaars bundelen krachten
(Van onze correspondent)
AMERSFOORT, 20 dcc. — Drie assurantie-bemiddelingsbedrijven gaan per 1 januari volledig samen. Het zijn de Rotterdamse bedrijven De Bruijn en Wenmakers en het Ainersfoortse bedrijf Kamerbeek. Zij stichten een nieuwe vennootschap met de naam Wenmakers Kamerbeek, Makelaars in assurantiën.
Daarnaast zal deze nieuwe onderneming volledig eigenaresse worden van het verzekeringsbedrijf Nedasco en Kamerbeek Makelaardij (onroerend goed), beide gevestigd in Amersfoort.
Meer winst IHC en DRU AMFAS tevreden
(Von on.:e verslaggen AMSTERDAM, 20 december UK -Holland in Rotterdam heeft becijferd dat de netto-winst over 1969 hoger zal zijn dau in 1968, toen uit een negentien percent hoger resultaat 12 (10) percent dividend vverdv gegeven. De huidige orderporte- ' feuille garandeert voor het komende jaar een goede bezetting van de bedrijven.
DRU (pannen, kachels) in Ulft heeft tot nog toe dit jaar opnieuw meer omgezet dan in 1968. Het aandeel van de deelnemingen daarin nam aanzienlijk loc. De directie verwacht dat de concei-awinst over 1969 weer eea dividend van 26 percent toelaat over het met 25 percent verhoogde kapitaal. Het afgelopen jaar is ongeveer twee miljoen gulden geïnvesteerd.
GIST-BROCADES (chemie, fanpaiie,] in Delft heeft de stijging van rie to-winst in het eerste halfjaar (23,2 percent) in de tweede helft 1960 kunnen handhaven. Dit ondanks een geringere omzetstijging. Door een grotere efficiency had de kleinere afzet geen invloed op de winst, meldt de directie in een tussentijds bericht. De hoogte van het dividend wordt vastgesteld op grond van de definitieve jaarcijfers. Overwogen wordt de uitkering naar keuze gedeeltelijk in agio-aandelen te doen.
NOORDELIJKE Industrie voor Vezelverwerking te Groningen verwacht dit jaar voor haar oorspronkelijke activiteiten iets betere resultaten dan in het voorgaande boekjaar. Het nieuwe pi'o.iec!. - brandwerende plafondmaterialen — heeft ech ter grotere aanloopverliezen opgeleverd dan voorzien, zodat de eindcijfers lager zullen liggen dan in 1968.
Laura Motoren in Eygelshoven (ZL) heeft een succesvol jaar achter de rug. In het informatieblad „Newsletter" van de maatschappij schrijft de directie dat de produktie fors is gestegen. Sinds twee jaar geledeu met de motorfa-bricage werd begonnen hebben rond een kwart miljoen bromfietsmotoren de fabriek verlaten.
De directie is zeer optimistisch over de nieuwe, „ultra-moderne" M 49--brommermotor gestemd, die dit jaar is geïntroduceerd. Zij meent datdeze een belangrijke troef is og de wereldmarkt. Om deze positie te handhaven is een omvangrijk investeringsprogramma opgesteld, die hel bedrijf in staat moeten stellen met de allermodernste productiemethoden te werken.
De AMFAS-groep (combinatie van RVS en Zeven. Provinciën) in Rotterdam heeft dit jaar gunstig gewerkt. De produktie aan nieuwe levensverzekeringen groeide ruim 22 percent. De schadeportefeuille nam 27 percent toe. Voor 1969 wordt een „bevredigend" resultaat verwacht, vertelde de directie op de vrijdag gehouden buitengewone aandeelhoudersvergadering, bijeengeroepen om een nieuw bestuurslid (de heer A. Maat) te benoemen.
Het bedrag aan levensverzekeringen heeft de 6.7 miljard gulden overschreden. Aan verzekerden werd tot nog toe 49 miljoen uitgekeerd tegen 44 miljoen in 1968. Bij de schadeverzekeringmaatschappijen zal de premiestand eind 1969 circa 127 miljoen gulden bedragen, tegen 119 miljoen gulden een jaar geleden.
Nu verlangen
iloten, deze kortingen op _kken tot „maximaal 2,-percent". De maatschappijen hebben hun klanten deze week hierover ingelicht. Aangezien voor de meeste collectieve contracten de premies in december vervallen, is de ingangsdatum van de V&rlaging met terugwerkende kracht gesteld op l december !(><>'... Bedrijven, die contracten met premiekorting hebben, kunnen hiervoordus reeds nu premieverlaging verlangen. Zü kunnen de verkregen „ruimte" ook besteden aan verhoging van de verzekerde pensioenbedragen. De levens verzekeringmaatschappijen kunnen voorts aanbiedingen doen, die vooruitlopen op de definitieve premie-herziening voor collectieve contracten, «elke in april 1970 gereed moei komen.
Het voortduren van de hoge rentestand heeft hen er reeds toe gebracht de premies voor individuele levensverzekeringen definitief met hoogstens it» percent te verlagen. Ook voor de collectieve contracten wordt nu aan een definitieve premieherziening gewerkt, maar deze is nog niet gereed. De huidige pi-emieverlaging met 5% moet dus gezien worden als een tussentijdse aanpassing.
Onzekere toekomst voor Algemene Exploratie
(Van onze verslaggever)
AMSTERDAM, 20 dcc. — „Er is nog geen beslissing genomen over de toekomst van de vennootschap. Er zijn twee mogelijkheden: stoppen of doorgaan op een andere manier". Dit heeft mr. W. G. Chavannes van de raad van bestuur der Algemene Exploratie Maatschappij gezegd op de jaarvergadering in Amsterdam. Hij zei verder, dat de Nederlandse aandeelhouders weinig zullen hebben aan een hervatting van de exploraties in Indouesië. dit geval is beslist een flinke belastingaanslag te verwachten. Het zal trouwens toch wel noeilijk worden weer te beginnen, vooral mr Shell heeft meegedeeld rie boringen in Indonesië te zullen hervatten". Een suggestie uit de vergadering om samenwerking te zoeken met Hoogovens zal door de raad van.bestuur worden bestudeerd.
SER wenst elk jaar belastingeorreetie
(Van onze correspondent)
DEN HAAG, 20 dcc. — De Sociaal Economische Raad (SER) is het met de regering eens, dat jaarlijkse bijstelling van de tarieven van loon- en inkomstenbelasting: wegens inflatie wenselijk is. Minister WHteveen (Financien) heeft hierover een voorontwerp van wet gemaakt, dat thans bestudeerd wordt door wetenschappelijke en adviesorganen. De werknemers-afgevaardigden hebben in het SER-advies de uitspraak laten opnemen, dat zij er voorstander van zijn, dat het kabinet jaarlijks aan het parlement meedeelt wat het effect van de bijstelling zal zijn. Aan de hand hiervan kan het parlement dan ieder jaar een beslissing nemen over de bijstelling in het licht van de prioriteiten. Het onafhankelijke kroonlid, prof dr C. Goedhart, wil dat minister Witteveen nog eens nagaat of geen andere norm voor de bijstelling van de tarieven kan worden genomen. De minister denkt aan de gemiddelde prijsstijging over een heel jaar, berekend aan de hand van een nieuw indexcijfer, dat betrekking heeft op de noodzakelijke uitgaven van de hele bevolking. Prof. Goedhart vindt, dat een rustiger bijstelling kan worden verkregen, als wordt uitgegaan van de gemiddelde prijsstijging over vier of vijf jaar.
Schut-Superieur lonkt naar beurs
(Van onze correspondente
EERBEEK, 20 dcc. — „In de toekomst mag worden verwacht dat de onderneming zal ombuigen naar een open vennootschap, waarvan de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs zullen worden verhandeld". Dit schrijft mr. P. Plantenga, presidentcommissaris van het verpakkingsconcern Schut-Superieur, in het kerstnummer van 't Schutblad.
Ten einde grotere bekendheid te geven aan de onderneming zullen het komende jaar voor het eerst de jaarstukken openbaar worden gemaakt. Mr. Plantenga verwacht op basis van de huidige situatie dat de komende jaren goede resultaten zullen worden behaald.
Beurs vriendelijk
Amro-lening groot succes
(Van onze beursverslaggév.er)
AMSTERDAM, 20 dcc. — Vrijdag stond de inschrijving open op de jongste korte lening van de Ami-o-bank (groot 50 miljoen gulden). Het ziet er naar uit dat deze lening een groot succes wordt. De belangstelling uit binnen- en buitenland was bijzonder groot. Hoe de kaarten precies lig - gèn was gisteren nog niet t* overzien. Zeker is dat het gevraagde bedras van 50 miljoen vele malen Is overtekend. Bij de toewijzing zal een zeer grote reductie moeten worden toegepast. Zoals bekend is de uitgiftekoers 100 en de rente 8?4 percent.
Dat de lening zou slagen was te voorzien. De obligatiekoersen zijn immers de gehele week in opwaartse lijn gegaan, een voor de Amrp-lehing gunstige tendens. De inschrijving van gistermiddag overtrof evenwel alle verwachtingen. Mede hierdoor waren de onlangs uitgegeven korte 8 percents." obligaties van de Middenstandsbank vast. De koers liep een half percent, op tot 100. In het algemeen veranderde de obligatiemarkt niet veel. De staatsfondsen waren nauwelijks prijshoudend. De BNGstukken gingen fractioneel omhoog. De aandelenmarkt kwam bepaald heter voor de dag. De hoofdfondsen herstelden zich goed. AKZO en Vnilever werden beide 2,30 gulden duurder. Unilever klom 2 gulden. Heineken een daalder en Philips 1,30 gulden. De aandelen KLM hadden een wispelturig verloop. De openingsprijs lag 6 gulden boven het slotpeil van donderdag. Midliefst 16 gulden. Winstnemingen knabdenbeurs liep de koerswinst op tot belden hiervan weer 5 gulden af, maar per saldo waren de aandelen altijd.nog 11 gulden duurder, In de binnenlandse aandelenmarkt ging het merendeel van de koersen omhoog. Stad Rotterdam was 55 punten duurder niet te krijgen. Nu het concei'n een aandelenemissie met claimrecht en uitkering van 25 percent in aandelen heeüt beloofd, is de tg bijzonder groot. Delta-Lloyd klom een daalder. Vast waren verder Bols (4 2,50 gulden), Desseaux ( + 4,50 gulden'», Gist-Brocades (+2.50 gulden) en VNU (+ ruim 3 gulden), Naeff, die op een ongunstig tussentijds bericht ooiafgebroken, met laatkoersen voor de dag kwam, was gisteren 10' punten in herstel. Lager waren Nederhorst (— 3 gulden) en DRU (4- 11).
„Nieuwe Brielée" overgenomen door Sijthoff
DEN HAAG, 20 dcc. — Met ingang van 1 januari 1970 gaan het Rotterdamsch Nieuwsblad en de Nieuwe Brielse Courant samenwerken. Daartoe is deze week een overeenkomst gesloten, waarbij de aandelen van de NV Nieuwe Brielse Courant worden overgenomen door de Sijthoff-pers.
De positie van de vijfentwintig personeelsleden van het blad, dat in 1975 zijn honderdjarig bestaan zal vieren, wordt niet gewijzigd. De vervaardiging van de Nieuwe Brielse Courant, die tweemaal per week verschijnt op Voorne-Putten en Rozenbuj'g, zal in het eigen technisch bedrijf in Brielle blijven geschieden.
Pensioenpremie voor bedrijven ook omlaag
(Van onze correspondent)
DEN HAAG, 20 dcc. — Alle levensverzekeringmaatschappüen in Nederland, die „collectieve" verzekeringen afsluiten, hebben hun premietarieven daarvoor verlaagd. Slechts één — kleinere — maatschappij doet niet mee, aldus het Bureau Voorlichting Levensverzekering. De verlaging wordt gegeven door middel van een hogere korting op de premies. Zij beloopt In hei algemeen 3 percent.
Collectieve verzekeringen zijn meestal contracten, waarop bedrijven en instellingen pensioenen voor hun persene*; 1 verzekeren. Wegens de hoge rente-stand (waaruit de maatschappijen extra' beleggingswinsten puren) worden al geruime tijd kortingen op de colectieve premies gegeven: vrijwel algemeen van 20 percent.
Invoer en uitvoer omhoog
(Van onze correspondent)
DEN HAAG, 20 dcc. — De Nederlandse buitenlandse handel is de afgelopen maand 18 percent gegroeid. Zowel de invoer als de uitvoer nam met dit percentage loc, blijkt uit geseyens van het CBS. De invoer werd voor 92 percent gedekt. Dit is evenveel ais In november 1968, maar blijft 4 percent onder het dekkingspercentage van oktober. Het totale invoersaldo over elf maanden bedraagt 3.134 miljoen gulden of 41 miljoen gulden minder dan vorig jaar.
De invoer bereikte een waarde 3,495 miljoen grilden of 539 miljoen meer dan vorig jaar. De uitvoer groeide 487 miljoen tot 3,204 miljoen gulden. Worden sterk fluctuerende goederen-groepen (schepen en vliegtuigen) buiten beschouwing gelaten, dan blijkt dat invoer en uitvoer beide met 24 percent zijn gestegen.
Belangrijke invoerstijgingen werden genoteerd voor machines, staal en ijzer, auto's en kunstmatige plastische stoffen. Anderzijds valt voor deze produkten ook een opmerkelijke stijging van de uitvoer te constateren.
Douwe Egberts koopt Smit en Ten Hove
(Van onze correspondent)
KAMPEN, 20 dcc. — Douwe Egberts (tabak, koffie en thee) heeft een meerderheidsbelang verworven iv de sigarenfabriek Smit en Ten Hove. Deze opneming in het Douwe Egberts - concern zal voor Smit en Ten Hove een verdere expansie in en buiten Nederland mogelijk maken en de werkgelegenheid bevorderen, zo staat in een communiqué. Het bedrijf te" 200 werknemers.
De sigaren-assortimenten van Smit en Ten Hove en de Panter sigarenfabriek, waarin Douwe Egberts in januari een 50 percent deelneming verwierf, vullen elkaar aan. Smit en Ten Hove voert onder meer de merken Balmoral en White. Ash.
Premieverlaging
T)E levensvei-zekeringmaatscM gaan nu ook voor colli zekeringen — voornamelijk verzekeringen die bedrijven V° werknemers afsluiten — de pl* lieven verlagen. Voor individu* zekeringen is al eerder een pf" ging van hoogstens 10 percent' kondigd; een verlaging die in v" lende kringen nog steeds als doende wordt beschouwd.
Hiermee vergeleken kan " worden, dat de prijsverlaging v<* lectieve contracten „maar" o t. bedraagt: de reeds wegens hoi' beslaande korting van doorga' percent wordt opgetrokken tot \ driikkelijk wordt genoemd „ffl** 25 percent. Mag dit op het e0? zicht onvoldoende lijken; coH, premies kunnen niet zonder den \ ei geleken met individueleis in elk geval een verlaging " zichzelf al prijzenswaardig. Bovendien is de huidige * slechts tijdelijk. Zij loopt vodj een definitieve herziening van "j mies voor collectieve fpensi"! tracten, die waarschijnlijk in W reed zal komen. Aangenofflq worden, dat de levensverd maatschappijen zich met hun tussentijdse aanpassing \°" hebben opgesteld. Dan kan # mogelijk een verdere premie*! uit rollen.
Avohdhandel
AMSTERDAM, 20 dcc. -rï de avondhandel gold voor: 108.40-108.50 (108) gulden, » 142.40.142.90 (143) gulden, fi3.30-63.70 (63.30) gulden.
New York klimt door
NEW VORK, 19 dcc. — De New - orkse effectenbeurs heeft vrijdag de opgaande lijn voortgezet Hoewel winstnemingen en de koersstijgingen beperkt hielden, kwam toch een fors aantal noteringen hoger uit de bus. De optimistische stemming was nog een nawerking van de uitlatingen van Arthur Burns over de mogelijke soepeler krediet-politiek van de Federal Reserve Board. Daarnaast waren koopjesjagers ln de markt Van de 1644 genoteerde fondsen waren ér aan het slot 998 hoger en 442 lager in koers. Het Dow Jones industrie-gemiddelde klom ruim 6 punten tot 790 punten. De omzet beliep 15,4 miljoen aandelen. Olie-aandelen lagen verdeeld in de markt, evenals de staal-fondsen. Umited States Steel, die donderdag ruim 2 dollar steeg, moest nu een dollar terug. Van de olie-aandelen was vooral Atlantic Richfield (+4Vi dollar) gevraagd. Standard Oil of California, die de voorgaande dag steeg als reat!; het bericht dat het concern „schonere" benzine op de markt gaat brengen, moest een halve dollar prijsgeven. ' De autofondsen waren over de hele linie hoger en ook Genera! Motors en American Motors lagen goed in de markt. In de staalindustrie tekenen zich nieuwe prijsverhogingen af. De voorzitter van US Steel merkte vrijdag op dat de staalbedrijven volgend jaar 4 tot 5 percent hogere loonkosten te verwerken krijgen, wat volgens hem zeker prijsverhogend zal werken. Een prijsvertioging voor staalprodukten van tegen de 5 percent ligt in de lijn, zo wordt gemeend. Volgens opgave van Hirch & Co. noteerde: Kon. Olie 39-_ (39,_-_i) dollar, Philips IÖVi-% (onv.) dollar, Unilever 301/4-31% (onv.) dollar, KLM 43% (43 _) dollar. Omgerekend in Nederlandse prijzen luiden deze koersen: Kon. Olie ƒ 140,80 -141.70 (141,70-142,60), Philips f 66,60--68.00 (onv.). Unilever ƒ 109,30-12,50 (onv.), KLM ƒ152,50 (152,00).
V.k, 19,12 v.k. 19 12 ' v.l_ 19/12 V' Abacus ?3% 24'/, j DowCh. 69% 69% NatGvps 22% 22% UnAiicr. &» ACFInd, 46% 47 D.eyf.f. 13.98 — Nat.Stee) 42 42,, Un.CorP ÏJJi AdmCo 13% 14% Dupont 106 107 NYC4 47 47'/. Un Fruit *',:, Au-Red '163,4 16% Eastman 78.i 78% Noranda 26% 36 Un.Gas l\f AlcanLt 25', 25% E.PasoG 17% 17% Norf.W 764 75% Un.lnc.F 'stD AlexFnd 10.25 10.25 Bnterpr. — — NAmAv 24 > 24 UCIF «<* AllegPS 20 21 Fed.P.E 14% 15», N.A.PhI. 52% 53 UnSc.F" 6. AUChem 24% 24% F.Fund 12.23* — NrthFac 37% 37% USInF JR AJumCo 68% 68% Firtel.F 18.05; — Ccc.Pètr 25% 25% USSteel j. ABC Cy 56 65% FT Fund 26.841 _ OlMath 20=4 21% Val.Line ioi, Am.Can 38% 40". FrstNCF 63% 65% Oppenh — — WestßC siu Am.CrR .21 21% FluorCr 25% 24% Pas Gas 31% 32e W.Unio £» pr 55%| 55' = $ Füi'dMot 40% 41»-. PaeLight 24% 24% W.house 2j. Am.Cya 25% 25% Frueh T. 40% 40% Penn.Ctr 28. 28% Woolw. Tflfi Am E.P. 28% 28% Cen.Cig. 19 ■ 19% 51% 52% Omzet '' J AmEiika 28% 27% Gen.Elec 75% 77% Phelps 450-, « .r-vt0 Am.Hüm «5% 65% G.Foods 81 79% Philad.F 15.56* - NAG ,S* f"'* sl]> * ' Gen Mot 68% 69 . Phil.Mor 34% 34% Am.Pho P 9. SS »?_* *.«. GMt F- W* ph"Petr 24 24% Belllnt. J» in,= .3 * .i,4 Gem.T-el. 29% 29% Proct.G. 106% 109 BellTel. V . n. ~ ?_ * ___* GettyOU 47% 48 Publ.Ser' 26% 26% Can.Lriv. „.« £m..T. *_ •'* f!,. G,le«e 50 60% RadioC 35% 35% Centr.Rr g >b 38Va 36% ciimbel 41% «Va Rep.St. 34% 34 ConsMin •> itl'f «? Coody. 28% 28% ReynTob 42% 42% Conv.B j , -, 38. 34% Graee 265.8 R.Dutch ;»■/, 39% G Cable 'j,- A.iaco.nd 28% 28% GrNorth 41 41% Sa.Felnd 23% 23% QimnM- 0 ATk!XJ ,f* S,. Greyhnd 16% 16% Searsß 67% 67 HütonH fj. )St 26% 2,% GulfOil 28% 28% SEFuncl 4.091 — Hunter ,5»» . Asi.land 24 24% HeiierV. 19% 19% ShellOil 43114 42% imp Oü «* [~ 75% 7»% ... „ . SouthCy 24% 26 Ind Ace «J» -' *2'" 6,S -silcoc' _I M SouthP: 32% 32% iapF S*„ *''• ,0 Int BM 360% I__.' Southß. 43% 44% Ltatei» V B. ;.<..«-' 34 34% Int'fift' e» * . Sperryß37% 37% Mnli F i»1» ■ 26% 26% Staf™ _*_ __V_ Stßrand 50% 50 N&g »_? JS* ' F _68 "* »«___ 42% S% |f°»?a' fi* 51V* P^Hl^ 'f 8.66 — ,_!„__ .K 3 ,k„ StOillnd 44% 45'/. Polaroid 47»» .i:isi:s-i;s:3 :-*s_j 8% BVa c_itt .00 ,i Studeb. 38y, 31 ..„s l»<0 ■ 82% 64% ."* »■« Sunr.OU 43 44 BE -*s %», F. 7.58 7.63 I°J-M«t- U'548 - Tandy 59% 58% Asbestos 2/ • e 59% 59% Ina"vil ?*■• Teehn.F • 7.84 - Hanaf. %* ~i> 23% 23% KansC.S 35 35% T w% fj" , Chadb.ö 13 13% KansPL 19% 19% Texlns. ,» »* gns^FWJ. ChanGl 6.70 t - - Kennee. 43 43% Toledo 27{ 2-7 f «ugky i«^ ChanSF 3.05 t - KLM 43% 43% Trans°m %% %£ J. ChaseM 52% 52% KraftCo 39 38% Uni,ever £3' ™£ MafldG J,, CbaseSF 11.8 T HM Kroger 28% »_ Un Carb »* J»* J£«K«- j^ Chem.F — Lanvm 40'/. 39% Un EI C 17 17V« N Re->G* ih\ Ches.Oh 49% 49% Leasco 257/. 26% unpaé 371,4 3av shellCa" 4.1' Cteysler 33% , 34% Lehman 21% 21% üniroyal 18% 19% St B Ir"" il* | CitiesS. 40% 41% Litton ■ 38% 38 UnAcc F 770 — Shell V I