(ADVERTENTIE) " examen-cadeau? n nieuwe v fiets!
De Volkskrant
- 22-05-1968
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Volkskrant
- Datum
- 22-05-1968
- Editie
- Dag
- Uitgever
- NV De Volkskrant
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 412869594
- Verschijningsperiode
- 1920-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 13253
- Jaargang
- 47
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
HENGELSPORT SPECIALITEITEN FIRMA HES VAN ZWEEDEN 3-daagse haaivistochten # rond He.goland BRUNNER-AUSTRIA vliegenhengels Elektrische werphengelcombinatie BAVARIA kunstvliegen L'ESQUIMAU kleding yoor sportvissers Voor inlichtingen, folders en levering: FIRMA HES VAN ZWEEDEN Afd. HENGELSPORT Broerenstraat 17—19 — Arnhem — Tel. 265 96.
Advertentie
ZATERDAG 25 MEI gratis forel-vissen op Veerse Meer Feestelijke dag voor de vele sportvissers onder de Volkskrant-lezers: zaterdag 25 mei met gratis vergunning een hele dag het Veerse Meer op. Vissen op forel. Daar wacht u een sportieve strijd met die even vechtlustige als smakelijke regenboogforel. En nog vóór het seizoen officieel is geopend. Uw vergunning wordt — met toestemming van de Federatie Delta Vissers — in de Volkskrant van vrijdag 24 mei afgedrukt. ledere sportvisser kan met deze speciale vergunning op en aan het meer terecht. U hoeft het papiertje slechts in te vullen en mee te nemen, samen met de gebruikelijke visakte. Zij die alleen een zogenaamd bijdragebewijs bezitten, behoeven ook niet weg te blijven. Zij kunnen met de speciale vergunning her hart ophalen aan het vangen van paling en platvis. Er staat een spannende visdag te wachten. Let op de krant van vrijdag. GA MEE OP FOREL MET de\o_ks____a___ Cl a* L-a / s _•»*& I ■ WÊ P
Advertentie
ABU „Toby" spinner dé forellen-verleider! De meest ideale kombinatie: Hengel: ABU „Diplomat" 751 of 752 Molen: ABU „Cardinal" 444 Lijn: ABUlom 0,22-0,24 mm 4- spinner „Toby" ... kan niet beter! (zoals trouwens de gehele ABU-kollektie onovertrefbaar is). Dóór kenners ___________ lH_t ■ | MÊm^ Vóór kenners a " 9 "»™ SVANGSTAP^* Agent voor Nederland: Van Doorn - Groothandelsgebouw A 3, Rotterdam.
Persoonlijke tragedie
In zijn dankwoord schetste minister Luns eerst de persoon van Gustav Stresemann (1878—1929), die als minister van buitenlandse zaken van de republiek Weimar ondanks alle binnen en buitenlandse tegenwerking in de duistere tijd na de Eerste Wereldoorlog zich inzette voor een nieuw Europa. Stresemann stierf voordat hij zijn idealen door had kunnen zetten. „Dat was een persoonlijke tragedie. De gevolgen ervan voor het lot van Europa lieten niet op zich wachten. Want, en deze veronderstelling lijkt mij niet te gewaagd, ware Gustav Stresemann niet al te vroeg gestorven, ware het mogelijk geweest zijn politiek voort te zetten, dan was Europa, dan was de hele wereld, wellicht het onheil van het nationaalsocialisme bespaard gebleven." Na gewezen te hebben op de successen die de Europese gedachte reeds heeft geboekt maar ook op de huidige tekortkomingen vooral door het beperkte lidmaatschap, opperde minister Luns dat een uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese parlement dringend noodzakelijk is. „Ik wil dat nog eens nadrukkelijk beklemtonen en op het gevaar wijzen dat als wij de economische integratie binnen de EEG als enig doel zien, de oorspronkelijke conceptie tot een jammerlijk einde veroordeeld is en het eindresultaat hoogstens een soort van internationale coöperatie ter verhoging van de eigen levensstandaard zal zijn." Zonder de houding van Frankrijk met name te noemen meende minister Luns dat de bereikte overeenstemming over de te volgen weg „in de zestiger jaren jammer genoeg verloren ging" en de crisis nog lang niet overwonnen is. „Uit de heilloze ontwikkeling die op de dood van Stresemann volgde dient de les getrokken te worden dat wij onwrikbaar en overtuigd naar een democratisch op»gebouwd, politiek verenigd Europa moeten streven dat alleen dan een gezond Europa kan zijn."
Griepepidemie onder paarden
(Van onze verslaggever)
AMSTERDAM, 22 mei — Manéges in Amsterdam en omgeving hebben schade ondervonden door „griep" onder pony's en paarden. De influenza nam de vorm aan van een „epidemie". De ziekte is nu over zijn hoogtepunt.
Een woordvoerder van de manege „Gijsbrecht van Aemstel" in Ouderkerk vertelde dat het bedrijf flinke schade had ondervonden. Veertig van de zeventig paarden zijn een tijdje uit de roulatie geweest. Enkele paarden hebben helemaal geen last van de ziekte gehad. Ze werden enige jaren geleden ingeënt „en dat heeft misschien nog nagewerkt". De inenting is tamelijk kostbaar en geeft geen honderd percent zekerheid. In de gunstigste gevallen duurt de ziekte bij paarden twee weken.
Vrouw met mes gestoken
(Van onze correspondent)
ROTTERDAM, 22 mei — De 32-jarige Turkse gastarbeider R. I. is dinsdag gearresteerd, nadat hij 's morgens zijn 20-jarige echtgenote Johanna Groenveld enkele malen met een mes had gestoken. De vrouw is weer thuis. Haar verwondingen bleken achteraf mee te vallen. De Turk leeft al geruime tijd gescheiden van zijn vrouw. Dinsdagmorgen om kwart voor acht verscheen hij aan de woning van haar ouders, waar zij sinds enige tijd woont. Er ontstond een .ruzie en de Turk liep naar de keuken, waar hij een mes greep. Hij stak er zijn vfouw verschillende malen mee en sloeg toen op de vlucht. Zijn schoonmoeder waarschuwde de politie die de Turk later op zijn werk kon aanhouden.
Advertentie
)±
Advertentie
(ADVERTENTIE) @> ______ erf s Corner waar de koffie lekker vers is (elk % uur vers gezet)
Advertentie
(ADVERTENTIE) T een koninklijk skirt! ov „hemdaoiabriek k_.res-_l._sum
Advertentie
~ Ti luxe patel 10senoritas |^|
Beperkte prijsverlaging ZOMERAANBIEDING VAN SPOORWEGEN
rag onbeperkt *eteen voor gulden
. 'van onze correspondent) -ECHT, 22 mei — De NS voeren ü van de zomerdienstrege- K__. ,Va. 26 mcl — een »ePerkte i v^laS»ng in. Die prijsverlaging Ntf_?a,lt in een zomerse voordeel-_t .~ln_ die tot en met 27 september rl_ !ie2e aanbieding omvat de maxif entla-Prijs voor onbeperkt treinho(n Voor twintig gulden, dagkaarten personen, weekendretours .fth cht voor maand. »*», *e - Blijvende prijsverlagingen Wf lalden voor de vastrechtkaart F-h eJaarden en de tóeslag vrij- Nih Voor houders van algemene m ,J*>enten in D-treinen. De kans is K.h ,oten aat de sonieraanbie- blijvend worden na 28 sep*C_ tw'ntig gulden kan de treinh f vanaf 26 mei tot 28 september Wee a& onbeperkt reizen. Hij hoeft er kw maar een gratis NS-identiteits- Ka.v°or te halen bij station of reis- St u- De klant kan dit dag-abonne\' ?-.arop hij zoveel kilometers I -ruIZen1Zen als hIJ wil, met één' twee Jst i' dagen verlengen als hij daar .'*. i eft- HiJ betaalt dan per dag Ss en verlengingsgeld. Een vierden ,abonnement voor onbeperkt L'fl-n • ost dan 35 eul«en- Verdere %r«ï heeft geen zin, want het Nöb taande achtdaagse algemeen h**e a?*e,lt kost maar veertig gulden. _rfl abonnementen die vooral bij de _ -_?oed aanslaan, zijn sinds 1962 Sftu de prijs ervan werd teruggeef !. van 58 tot 40 gulden — steeds _*._. rkocnt- Van zeshonderd abon'e.ft!.*l in 1962 groeide dit aantal I -4°°? in 1967. Stll tt- da_kaarten kan men ook —en KH een relatief lager tarief — s*. voor verscheidene personen. art voor twee personen gaat ?f_v. Sulden kosten en voor iedere L_% u.méér komt er vijf gulden bij. S_tj *.lnderen van vier tot en met UrNer Jaar tellen als één persoon. (% gfn onder de vier jaar reizen, V Von d' Sratis. Voor deze dagkaar*l r verscheidene personen geldt -e beperking, Er geldt geen grens voor de afstand, wèl voor dag en uur. Zon kaart is niet geldig op vrijdag. Van maandag tot en met donderdag geldt deze kaart vanaf negen uur 's morgens. Op zaterdag en zondag geldt de kaart de hele dag. Hiermee wil de NS voorkomen dat de op door-de-weekse dagen toch al zwaar belaste spitsuurtreinen ovei-belast zouden worden.
Links een conducteur van de Nederlandse spoorwegen in het nieuwe uniform met op de borst het eveneens nieuwe embleem van NS, dat ook nog gedeeltelijk op het treinstel te zien is.
Kop van prijzen
Een ander voordeel in deze zomeraanbieding zit in de maximumprijs voor enkele reizen en retoui's. De NS heeft de kop van de prijzen boven de twintig gulden er afgeslagen. Het weekendretour gaat de prijs van een normaal retour plus één gulden kosten. Het voordeel zit in de verlenging van de geldigheid van het retour met één dag. De klant kan op zaterdag heen en op zondag terug voor slechts één gulden meer dan het dag-1-tour. Hier is het voordeel groot. Een weekend Amsterdam-Maastricht kost nu nog twee enkele reizen van 12 gulden twintig, maar vanaf 26 mei nog maar 21 gulden (de maximale retourprijs van twintig gulden plus één gulden voor het weekendretour). Bij nóg grotere afstanden wordt het voordeel groter: bijvoorbeeld Roosendaal-Groningen voor 21 gulden in plaats van 31 gulden voor twee enkele reizen. Met dit weekendretour hoopt de NS een deel van het zware weekendvervoer op vrijdagavond te ontlasten en extra-vervoer te krijgen ojp de langere afstanden. Het voordeel van een weekendretour begint al bij een reis van 29 kilometer. Bij 120 kilometer is dit voordeel al meer dan een rijksdaalder.
Maandabonnementen
Voor de houders vah maandabonnementskaarten hebben de NS ook een voordelige aanbieding. Zij kunnen met deze kaart, die hun vijf dagen in de week het recht geeft een vaste afstand per trein te reizen, voor de halve prijs in het weekend reizen, waarbij de abonnee bovendien „verwend" wordt met een vrije keuze van eerste of tweede klas. Met dit voordeeltje hopen de NS een aantal weekabonnees, voor wie dit voordeeltje niet geldt, tot een maandabonnement te verleiden. Dat zou de NS van behoorlijk wat administratie verlossen. Al deze aanbiedingen blijven geldig tijdens de zomerdienst. De genoemde prijzen zijn voor de tweede klas. Voor de eerste-klasreizigers gelden dezelfde aanbiedingen, maar de prijzen ervan liggen de helft hoger.
De blijvende prijsverlaging, die oók per 26 mei ingaat, geldt de vastrechtkaarten voor oudere treinreizigers. Deze vastrechtkaarten kosten nu nog 25.gulden per persoon van 65 jaar en ouder of 40 gulden voor een echtpaar, waarvan alleen de man 65 jaar of ouder ' hoeft te zijn. Deze vastrechtkaarten gaan vanaf 26 mei 20 en 30 gulden kosten. Deze kaarten geven het recht drie maanden tegen de halve prijs te reizen. Wie nu al zon kaart bezit en deze heeft gekocht voor het nog geldende hogere tarief, profiteert toch al van de prijsverlaging, want de lopende vastrechtkaarten blijven één maai-d langer geldig zonder bijbetaling.
Alle opvarenden van luxe-schip gered
loonde stuurman b Passagiers
*-_i- / ._ _* tii GKN, 22 mei (Reuter, nk 2- een vrijwel perfecte 1\ b-iS. a,e reddingsactie zijn alle t ii_lers en bemanningsleden V%eihroorse luxe-passagiersschip .V »»__ Van de Olsenlijn, dat gis\*< in en op de Noordzee in brand ___ Veil'Kheid gebracht. Koop- N enPen' oorlogsschepen, vliegi' rt*1 Ub ,schepen uit vier landen _. „i voo * vuur breidde zich snel r~ tot achtersteven en binnen een kwartier werden de reddingboten gestreken. Alle passagiers en de meeste bemanningsleden gingen, zonder dat er sprake was van enige paniek, van boord. Een gelukkige omstandigheid was, dat de zee bijzonder rustig was. Twaalf bemanningsleden bleven achter om het vuur _e bestrijden. Zij kregen later hulp van brandweerploegen van andere schepen. Enkele uren na het eerste SOS werd gemeld, dat de brand onder controle was. Twee Deense kotters waren het eerst ter plaatse om de inzittenden van de reddingboten aan boord te nemen. In één van de reddingboten bevond zich de eerste stuurman van de Blendheim, die ernstige brandwonden had opgelopen. Hij stond erop, dat eerst alle passagiers in veiligheid werden gebracht en werd korte tijd later door een helikopter naar de Deense stad Esbjerg gevlogen.
Reddingsmacht
Binnen enkele uren was er een grote internationale reddingsmacht bij de in zware rookwolken gehulde Blendheim. Denemarken stuurde militaire helikopters en Engeland twee fregatten, een mijnenveger en drie Shackleton-patrouille-vliegtuigen. J-a--ter verschenen de Noorse Breamar, een zusterschip van de Blendheim, het vroegere i Britse troepen-transportschip Nevasa mét 1000 schoolkinderen aan boord en Deense en Nederlandse sleepboten. De opgepikte schipbreukelingen werden naar verschillende punten gebracht. Helikopters vlogen vijftien passagiers naar het ziekenhuis van Esbjerg voor medisch onderzoek, enkelen werden afgezet op een Noors booreiland, maar de meesten werden aan boord genomen van de Breamar.
STRESEMANN-MEDAILLE UITGEREIKT Mr Luns gehuldigd
(Van onze correspondent)
MAINZ, 22 mei — „In het grote geheel gezien geloof ik dat de huidige organieke opbouw van de Europese gemeenschap enkele ernstige tekortkomingen heeft waarbij mij het beperkte ledenaantal het 'belangrijkste lijkt. De toetreding van Engeland en andere staten' zoals Denemarken en Noorwegen zal er wezenlijk toe bijdragen om dat wat tot nu toe in kleiner kader bereikt werd tot een waarachtig grote Europese gemeenschap te laten uitgroeien." Aldus minister J. I_. A. H Luns dinsdagmiddag in Mainz in zijn dankwoord voor de toekenning van de gouden Stresemannmedaille.
Deze medaille — voor het eerst door het Westduitse Stresemann-genootschap uitgereikt — wil politici en andere prominenten eren die zich volgens de ideeën van de vroegere Duitse staatsman Stresemann bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het internationale recht en de Europese gedachte. President Redhammer overhandigde de gouden penning aan de Nederlandse minister. |Hy kreeg deze voor de door hem consequent gevoerde buitenlandse politiek, vooral waar die aansluiting vindt bij Stresemanns gedachte over een vreedzaam samenleven der Europese volkeren. Ook loofde president Redhammer de vasthoudendheid waarmee minister Luns nu al jaren de Europese gedachte verdedigt. President Redhammer wilde de unanieme toekenning óók zien als een eerbetoon en een schuldbetuiging aan Nederland.
Minister Luns bekijkt de gouden Stresemann-medaille die hij uit handen van voorzitter M. Redhammer (links) van het Stresemann-genootschap heeft ontvangen. De medaille werd voor het eerst uitgereikt.
VROUW HOORT TWEE JAAR EISEN Slagen met tafelpoot doodden echtgenoot
Officier laat doodslag vallen
(Van onze correspondent)
ROTTERDAM, 22 mei — Met vertwijfelde gebaren probeert de Amsterdamse prostituee Sonja Z. (26) dinsdagmorgen in Rotterdam de rechtbank te overtuigen, dat het nooit haar bedoeling is geweest om haar man dood te slaan. Zü kan èr echter evenmin een verklaring voor geven, waarom het dan toch is gebeurd. „Ik hield van die man", zegt ze tegen president mr A. R. Jolles over de Noorse zeeman Ragnar Olsen (22), met wie ze nog maar kort getrouwd was. De officier van justitie, mr J. D. de Jong, houdt het tenslotte op zware mishandeling met de dood als gevolg. Doodslag gaat hem duidelijk te ver. Hij eist tegen de vrouw een gevangenisstraf van twee jaiar met aftrek van het
voorarrest.
De inleiding tot wat uiteindelijk een drama zou worden — zo blijkt uit het verhaal van raadsman mr F, L, J. van Wersch -— begon op vrijdag 26 januari. Ragnar Olsen bracht die morgen ]een ring" niét briljanten, die'hij van Sonja had gekregen, naar een Amsterdamse lommerd óm aan geld te komen voor het lessen van zijn eeuwige dorst. Sonja wist haar man tenslotte te bewegen de ring weer terug te halen. Zij moest i hem echter beloven nog dezelfde avond met hem naar Rotterdam te zullen gaan om in de Noorse cafés daar de opgelopen achterstand in te halen. Dat laatste gebeurde. Rond middernacht werd het echtpaar — stevig onder invloed, maar zeker, niet echt dronken, afgaand op de alcohol-promillages in hun bloed — café Norge uitgezet en ging naar hotel Scala aan' de Schiedamsesingel, waar Ragnar tevoren al een kamer had besproken. Wat er daarna precies zo rond één uur in de nacht in de hotelkamer gebeurde, is slechts te reconstrueren uit Sonja's verklaringen en een summiere getuigenis van de hotelhouder, die'de ruzie heeft gehoord. Volgens Sonja was er nog „niks aan de hand", toen zij met Ragnar het laatste café verliet, maar op de hotelkamer was het ineens mis. Zij kan zich er niet al te veel meer van herinneren, maar weet toch nog: „Hij vloog als een idioot op me af. Hij sloeg me met mijn hoofd tegen de muur". Onder de voorwerpen waarmee geslagen is, moet ook een klein driehoekig tafeltje zijn geweest, waarvan een van de poten tenslotte de schedel van Ragnar doorboorde. Sonja zelf weet voor de rechtbank niet meer, dat ze met het tafeltje op Ragnars hoofd heeft geneukt, maar ze doet ook geen moeite om de rechtbank eventueel van het tegendeel te overtuigen. De officier van justitie beschikt over bewijzen, waaruit onomstotelijk blijkt, dat ze het tafeltje in haar handen heeft gehad. Wanneer Ragnar stervend in elkaar zakt, denkt Sonja — zo vertelt ze later — dat haar man „stommetje" speelde, omdat hij dat wel meer deed als hij een borreltje op had. Ze riep naar hem, maar hij gaf geen antwoord. Ze nam hem dat kwalijk en gooide om hem overeind te krijgen nog een bord kapot. Maar Ragnar bleef liggen.
Tijdens de behandeling van haar zaak duiken voortdurend de tragische ervaringen op van een vrouw, die eigenlijk vanaf haar jeugd van het ene tehuis naar het andere is gegaan. Toen ze nog maar heel jong was, werden haar ouders uit de ouderlijke macht ontzegd en kwam ze in het eerste tehuis terecht. Het werd een omzwerving langs tehuizen en pleeggezinnen die zon veertien jaar duurde.
In 1961 trouwde ze met een Deen en kreeg spoedig een kind. Anderhalf jaar later werd de scheiding uitgesproken. Er volgde een relatie met een Nederlander, die haar in het milieu van de prostitutie bracht. Zij kreeg nog een kind, dat spoedig werd ondergebracht bij kennissen. Ze begon daarna aan een relatie met een Turk. Tenslotte kwam ze in contact met Ragnar Olsen, die als zeeman in Amsterdam was blijven hangen en haar trouwde. „Het slachtoffer wilde niet werken", zegt mr De Jong over Ragnar Olsen, en hij liet zich uit de opbrengsten van de prostitutie onderhouden. Interpol Oslo heeft de Nederlandse justitie inmiddels laten weter dat Ragnar Olsen aan de drank verslaafd en onder meer gemakkelijk provoceerbaar en agressief was. Gedurende zijn verblijf in Nederland werd hij twee keer over de grens gezet, maar kwam steeds weer terug. In de Rotterdamse rechtszaal geldt zeker niet het „over de doden niets dan goeds", want Ragnar wordt afgeschilderd als een ordinaire souteneur, die vooral in dronkenschap voor niets terugdeinsde. Tegen Sonja zou hij wel eens gezegd hebben: „Je weet niet met wat voor man je getrouwd bent." Dit moet betrekking hebben gehad op een latere ontboezeming, waarbij hij zijn vrouw vertelde in Zuid-Amerika eens samen met een ander een zeeman te hebben doodgeslagen. Mr De Jong stapt ook van het primair ten laste gelegde — de doodslag — af: „Ik zou niet kunnen opteren voor doodslag, omdat in het algemeen een slag met een tafelpoot niet de dood tot gevolg heeft." Hij acht echter wel degelijk de opzet aanwezig, wanneer het om zware mishandeling gaat — die uiteindelijk de dood tot gevolg had. Sonja's raadsman vecht knap op allerlei manieren en met vele uitspraken van de hoge raad in de hand de volgens de officier bewezen opzet aan. Hij gaat er van uit dat deze opzet — tijdelijke ontoerekenbaarheid; een explosie van gecumuleerde wanhoop, angst en noodweer voert hij als enkele tegenargumenten aan — op geen enkele manier bewezen is: „Mijn cliënte vreesde voor haar leven."
De rechtbank zal over veertien dagen uitspraak doen.