ROTTERDAM/DEN HAAG, 22 dec. — Bij de landelijke controleactie van de verkeerspolitie zijn in Rotterdam en Den Haag gisternacht bijna vierhonderd processenverbaal opgemaakt. In Rotterdam, waar bijna 2900 auto's werden gecontroleerd, was het aantal bekeuringen ruim 200, in Den Haag werden onder 740 automobilisten 182 p.v.'s uitgereikt. De grootste groep overtreders kon geen geldig rij- of kentekenbewijs tonen: 200 in Rotterdam en 130 in Den Haag. Alcoholgebruik werd in de Maastad geconstateerd bij honderd rijders, van wie vijf een rijverbod kregen. In Den Haag mochten zes bestuurders niet verder rijden. Gebreken aan de verlichting of gladde banden leverde totaal 66 bekeuringen op. Bij tien vrachtwagenchauffeurs werd in Den Haag een overtreding van het rijtijdenbesluit vastgesteld. ROTTERDAM 19 dec. — Rikkie en Slingertje is de naam' van een nieuw opvangcentrum voor kleuters en peuters in Hoogvliet, dat door vrijwilligers wordt bemand. Daardoor kan de prijs laag blijven: voor twee kwartjes per uur kunnen de kinderen op zaterdagmiddagen worden beziggehouden met spelletjes en speelgoed.
NRC Handelsblad
- 22-12-1973
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- NRC Handelsblad
- Datum
- 22-12-1973
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Rotterdamse Courant
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 400367629
- Verschijningsperiode
- 1970-...
- Periode gedigitaliseerd
- oktober 1970-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 72
- Jaargang
- 4
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Veel Hagenaars bekeurd bij verkeerscontrole
Advertentie
Van Lanschot, Chabot&Co. b .v. Makelaars in assurantiën. Geheel vrijblijvende adviezen. Schilderstraat 36, Postbus 292, Rotterdam, tel. (010)-137220.
Een zondagje met kunst in galerie Egel
Door MARENNE TERLINGEX Het gaat in Rotterdam steeds beter met de mogelijkheden om naar kunst te kijke.n. In korte tijd zijn er verscheidene galeries bijgekomen, zoals die van Flos Mulder en Galerie Sok, die inmiddels al hebben bewezen dat er wel degelijk levenskansen zijn. De nieuwste aanwinst is Galerie Egel aan de Bergselaan op nummer 13 4 a. De deuren van het ruime, verbouwde pand staan gastvrij open en er wordt een duidelijk programma gepresenteerd. Galeriehoudster Ellie Lens wil iedereen de gelegenheid geven het contact met de kunstenaar via zijn werk te herstellen. Daarom zijn er op de — tot dusver autoloze — zondagen bijeenkomsten met kunstenaars die ieder op hun eigen terrein iets over hun werk vertellen en daarover in discussie te gaan. Ellie Lens wil niet alleen een elitair groepje bereiken, dat toch al als vanzelfsprekend met kunst omgaat, maar zij wil iedereen daarbij betrekken. >ot 10 januari is er een expositie van schilderijen van
André de Jong en sieraden van Jan Tempelman, Gerard van de Krul, Charlotte van de Waals en Melanie Oudemans. Komende zondag zullen vanaf half drie jonge kunstenaars oude kerstmuziek ten gehore brengen. Op 30 december begint om half drie een bijeenkomst, waarbij kunstenaar en publiek improviserend bezig kunnen zijn. B. Roest Crollius leest op 13 januari voor uit eigen werk. ook weer vanaf half drie. De lezing wordt gecombineerd met een tentoonstelling van zijn werk en van kleinplastieken die Piet van Heerden heeft gemaakt. In januari staat verder op het programma het bespelen van Russische instrumenten door Hennie Konings, die in zijn eigen woning, het Overschiese Veerhuis, ook geregeld gebeurtenisjes organiseert. Eind januari komt Jules Croiset naar Egel. Hij onderbreekt zijn toernee voor een uitvoering van het solostuk Een zekere Vincent in de galerie. De Egel is iedere dag geopend van 11 tot 17 uur en op verzoek ook op andere tijden.
P. J. Th. Schoots wordt directeur van bibliotheek
Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, dec. — De gemeenteraad van Rotterdam heeft de heer P. J. Th. Schoots (44) tot directeur-bibliothecaris van de gemeentebibliotheek benoemd. Hij volgt drs. E. van Gullik op, die nu de Erasmusverzameling beheert. De heer Schoots heeft als bibliothecaris bij Philips en Gist-Brocades gewerkt. De raad verleende eervol ontslag aan de heer C. Blanksma, directeur van het Bergwegziekenhuis, en aan ir. Th. Brouwer, directeur van de Verkeersdienst Rotterdam, resp. per 1 januari 1974 en (alsnog) per 1 oktober jl. — Het Schipperskerstfeest van woensdag a.s. in alle zalen van de Doelen in Rotterdam zal voor schippersdominee A. van der Most het laatste zijn; 1 mei gaat hij met emeritaat. Oecumenisch avondgebed. Met ingang van 3 januari wordt in de Hoflaankerk in RotterdamKralingen iedere eerste donderdag van de maand een korte oecumenische kerkdienst gehouden, aanvang 19.30 tot 20 uur. De dienst gaat uit van de samenwerkende kerken in Rotterdam.
De dichters Pierre van Vollenhoven en Wim de Vries hebben gisteravond de culturele prijs van
De dichters Pierre van Vollenhoven en Wim de Vries hebben gisteravond de culturele prijs van Zuid-Holland in ontvangst genomen voor hun gezamenlijke dichtbundel Mijn woord, een wapen tot verweer, die vorig jaar verscheen by Van Gennep in Amsterdam. De prijs, een bedrag aan geld, werd in de kleine zaal van De Doelen in Rotterdam overhandigd door mr. M. Vrolijk, commissaris van de koningin in Zuid-Holland.
In Haagse regio geen derde kunstijsbaan
Door een onzer redacteuren LEID SCHEND AM, 22 dec. — Aan de Westvlietweg in Leidschendam zal voorlopig geen kunstijsbaan worden gebouwd. De Duitse firma, 'die de ijshal wilde neerzetten, heeft hiervan afgezien. Een en ander is meegedeeld door burgemeester Kolfschoten van Leidschendam in een vergadering van het recreatieschap Voorburg-Leidschendam. In een gesprek met de vertegenwoordiger van de Duitse firma, de heer Vonk van Sporting Nederland, is naar voren gebracht dat drie kunstijsbanen in de Haagse agglomeratie — Den Haag heeft al de HOKIJ en De Uithof — tot de onmogelijkheden behoort. Daarbij komt dat de Duitse onderneming weinig heil ziet in een kunstijsbaan, als deze ruimte niet ook voor andere recreatieve doeleinden gebruikt zou kunnen worden, zoals voor tenniswedstrijden e.d. Daar tegenover stond echter het verzoek van het tennispark Leeuwenbergh om op hun banen een overdekte tennishal te mogen neerzetten. Indien nu ook nog aan de Westvlietweg een sporthal zou verrijzen dan zou een onmogelijke toestand ontstaan. Daarom zag de heer Vonk namens de Duitse onderneming van de bouwplannen af. De heer Kolfschoten vertelde nog dat de gemeentelijke vergunningen
voor de plannen van het park Leeuwenbergh wel verleend zullen worden. Er zijn echter nog geen plannen ingediend, terwijl door de omwonenden al een actiecomité is opgericht tegen de bouw in verband met de overlast.
Infocentrum week dicht
DEN HAAG, 22 dec. — Het gemeentelijk informatiecentrum aan de Groenmarkt in Den Haag zal van maandag 24 tot en met maandag 1 januari gesloten zijn. Het is op 27 en 28 december uitsluitend geopend voor de uitgifte van aanvraagformulieren voor extra benzinebonnen. De openingstijden zijn dan van 9 tot 17 uur.
Advertentie
A > ec ht ontspannen zitten/ specialisten in zilkomfort a.damme b .v. (v /h Toorenburg & Damme ) Nieuwe Binnenweg 334-340-342-344 t.o. Heemraadsplantsoen Rotterdam, tel. 010- 234136 - 255947 v y Ken reeds 50 jaar bestaand bedrijf dat kan bogen op een bijzonder exclusief karakter en als regel ingesteld is op kwaliteit en goede service. De sortering thans verdeeld over 4 naast elkaar liggende winkels: Nwe Binnenweg 3U4 de boetiek met leuke woonaanvulling artikelen. Op 1140 de grote eiken collectie. Op 342 een grote keus rundlederen zitmeubelen en op 344 de luxe voorraad wortelnoten etc.
Voorkeur voor metro Dijkzigt-Alexanderstad
ROTTERDAM, 22 dec. — B. en IV. van Rotterdam, die in meerderheid als voorlopig standpunt innemen dat de metrolijn Eendrachtsplein-Ommoord-west volgens het bouwschema moet worden voltooid, bevelen een nieuwe studie aan. Daarbij zou de ambtelijke commissie openbaar vervoer (COV) de vraag moeten beantwoorden in hoeverre het aanbeveling zou kunnen verdienen om althans voorlopig de metro niet verder aan te leggen dan tot station NS-Alexander polder. In westelijke richting zou de lijn al tot hetacademisch ziekenhuis Dijkzigt moeten worden doorgetrokken. Zo n wijziging van begin, en eindpunt van de metro voor Rotterdam-oost staat een keus op dit ogenblik tussen plan A (Eendrachtsplein-Ommoord-west en plan C eerste fase Mar coniplein-Kralingseveer (een alternatief, waarvoor twee leden van B & ff voorkeur hebben) niet in de weg.
De aanbeveling van B en W staat in een begeleidende brief bij het juist uitgebrachte rapport Ramingen alternatieve metrotracé's, dat 11 januari door twee raadscommissies zal worden behandeld. Voordien ligt het ter inzage op het stadhuis (kamer 329). De samenstellers kennen een meerderheid, bestaande uit W. L. van Schaick, hoofd secretarieafdeling, ir. Th. Brouwer, directeur Verkeersdienst en drs. C. G. van Leeuwen, directeur RET, en een minderheid, gevormd door ir. G. Plantema, directeur Gemeentewerken, en ir. E. M. Stadsontwikkeling. De meerderheid meent dat de lagere exploitatiekosten, het hogere reizigersaanbod en de vooralsnog niet geringe besparing van ƒ 140 miljoen aan investeringsmiddelen voldoende argumenten zijn om het metrosysteem volgens het vigerende plan A tot uitvoering te brengen. De aanleg van de eerste fase van dat plan' heeft volgens de meerderheid het voordeel dat een metroverbinding met vrijwel alle belangrijke wijken in Rotterdam-oost wordt aangelegd. Sommige daarvan kunnen nog speciaal op de metro worden afgestemd (bijv. Zevenkamp) (in Ommoord - Zevenhuizen) en Centrum-oost (Alexanderpolder/. Ommoord zelf is al op de metro gericht. De zekerheid alleen dat het traject Marconiplein-Kralingseveer (eerste fase plan C) een gemeenschappelijk traject in beide plannen is, mag naar de mening van de meerderheid een investering van bijna ƒ700 miljoen niet, rechtvaardigen. Dit trajectdeel biedt slechts een vervanging
met metro van de huidige tramlijn 8. Plan A (1980) van het centrum tot Ommoord-west zal naar schatting jaarlijks circa 25 miljoen reizigers trekken en aan investeringen ƒ 667 miljoen vergen. Plan A voorziet in 1980 op het traject Marconiplein-Ommoord-west-Zevenkamp-Capelle circa 40 miljoen passagiers bij ƒ 1.165 miljoen aan investeringen. Voor plan C (MarconipleinKralingseveer) worden voor 1980 24 miljoen passagiers verwacht en voor 1985 bij doortrekking naar Capelle 27 miljoen reizigers. Als in plan C ook de lijn om de Noord (SchiebroekH'berg) erbij krijgt zullen er nog 18 miljoen passagiers bijkomen. De minderheid van de rapporteurs meent dat na 1985 alsnog op elk gewenst tijdstip de lijn „om de Noord" kan worden gerealiseerd indien de kwaliteit van de metro ten opzichte van tram bus hoger wordt gewaardeerd. Als reden tot verschuiving van de aanleg voert de minderheid aan de Schiebroek ea Hillegersberg, die betrekkelijk dicht bij het stadscentrum liggen, door kortere halte-afstanden van tram en bus beter worden bediend dan bij een metro. De minderheid vindt het ten slotte onjuist dat de meerderheid het reizigersaantal voor het traject Marconiplein-Kralingen van metro en tramlijn 8 gelijk heeft gesteld. Zij meent dat door de ondergrondse overstap bij het station Beurs (op de zuidlijn) en de toeneming van het aantal bezoekers en poliklinische patiënten van Dijkzigt en de medische faculteit de geschatte aantallen te laag zijn.
Vierpolders geeft toestemming voor olieleiding
ROTTERDAM, dec. — De gemeenteraad van Vierpolders heeft met het oog op de oliecrisis alsnog toestemming gegeven voor de aanleg van een pijpleiding door het eiland Voorne. In juni van dit jaar stemde de raad tegen, maar in verband met de gewijzigde omstandigheden hebben B. en W. van Vierpolders de zaak opnieuw aan de orde gesteld. De pijpleiding is van groot belang voor de nieuwe raffinaderij van de oliemaatschappij Total in Zeeland. De leiding moet de verbinding vormen met de Maasvlakte, omdat de raffinaderij voor grote tankschepen niet bereikbaar is. De gemeente Spijkenisse blijft tot dusver weigeren vergunning te verlenen. De oliemaatschappij heeft daarom tegen dè gemeente een kort geding aangespannen waarvan de behandeling op 27 december wordt voortgezet.
uitgaan in rotterdam
Dc Doelen (13.24.90) Grote zaal: za. 20.15 uur Kerstpromenadeconcert - Rotterdams philharmonisch Orkest De Schouwburg (11.17.66) za zo. 20.15 uur Penthesilea - Toneelraad Rotterdam Piccolo Theater (11.17.66) za. 20.15 uur The Family 4 Hofplein Theater (24.20.44) za. 14 en 20.15. zo. 20.15 uur De Cirkel - Toneelgroep Podium ln den Twijfelaar (14.94.01) za. 20.30 uur: Peggy en Donald l>e I.antaren (1158.11) za. zo. 20.30 uur Experimenteel Bewegingstheater PENTA; zo. 14.SS uur Theater voor kinderen Tirelantijn Groote schouwburg (81.58.44) za. zo. 20.15 uur De grote versierder - John Lanting's Theater van de Lach Voor programmainformatie: tel. 13.13.70. bioscopen Arena (36.08.30) Live and let die 14 j dag- 2 - 7 - 9.30 za. zo. en le en 2e kerstd.: 2 - 4 30 - 7 - 9.30 Nachtvoorst. vr za.: 0.15 Infiltratie in de onderwereld 18 j. Calypso (13.18.55) Op de Hollandse tour Al. dag: 2.30 - 7.30 - 9.45' zo. en beide Kerstd.: 1.45 - 4 - 7.30 - 9.45 Nachtvoorst, vr. za.: 0.15 Dirty Harry 18 j. Centraal (13 .82 .10) Vrouwen, die er de tijd voor nemen 18 j. dag: 2 - 7 - 9.15 za. zo. en beide Kerstd.: 2 - 4.30 - 7 - 9.30 Nachtvoorst, vr. za.: 12 Strawdogs 18 j. cineac AD (13.80.82) 101 Dalmatiërs Al. dag: (ook 2e Kerstd.) 9.30 - 11.30 - 1 30 - 3.30 - 5.30 - 7.30 - 9.30 ZO. vanaf 1.30 le Kerstd. vanaf 11.30 Kindermat. zo.: 11 Asterix en Cleopatra Nachtvoorst. za.: 12 The French connection 18 j. Cineac NRC (12.11.39) pippi zet de boel op stelten Al dag: 9.30 - 11.30 - 1.30 - 3.30. Elke avond 5.30 - 7.30 - 9.30 Naakt over de schutting 14 j. Cinerama (11.53.00) Lost horizon Al. dag: 1 45 - 7.45 Colosseum (19.03.52) The bridge on the River Kwai 14 j. do. vr.: 2 - 8 zo : 4.30 - 8 za. ma. di. wo.: 8 De zwarte wreker. Al. za. zo. ma. di. wo.: 2 Nachtvoorst, za.: 12 Een miljoen jaar geleden 18 j. Corso (12.11.10) Jesus Christ Superstar Al. dae.: 2 - 7 - 9 30 za. zo. ma. di. wo. 2 - 4~30 - 7 - 9.30 Nachtvoorst, za.: 0.15 Het Wespennest 18 j. Grand (76.20.32) Spartacus 14 ,j. dag: 2-8 Nachtvoorst. za.: 0.15 Le voyou 18 j. Kriterion (12.86.15) Cesar en Rosalie 14 j. dag: 2.15 - 7.30 - 9.45 zo. en beide Kerstd : 2 - 4.15 - 7.30 - 9.45 Lumière (11.77.55 en 11.77.58) De avonturen Rabbi Jacob Al. do. vr. 2 - 7 - 9.30 za. zo. ma. beide kerstd. en do.: 2 - 4 30 - 7 - 9.30 Lijnbaan Theater (12.06.40) Heavy traffic 18 j dag: 2.30 - 7.30 - 9.45 Metro (84.43.99 MASH 14 j. dag: 2 - 7 - 9.30 Studio '62 (76.20.32) The getaway 18 j. dag: 2.15 - 7 - 9.30 zo. en beide Kerstd.: 2 15 - 7 - 9.30 Tlialia (11.15.55) Live and let die 14 j. dag: 2 - 7 - 9.30 za. zo. en beide Kerstd.: 2 - 4.30 7 - 9.30 't Venster (36.49.98) Kid blue 14 J. dag: 7.30 - 9.45 Nacht voorst elke nacht: A Passion 1» J.
Ruilverkaveling Voorne-Putten aangenomen
BRIELLE, 22 dec. — De ruilverkaveling op Voorne en Putten kan doorgaan. Gisteravond is daarover gestemd. Doordat de niet-stemmers als voorstemmers werden beschouwd was de uitslag van de stemming: 2.218 voor, 815 tegen. Er zijn 1.312 stemmen uitgebracht, waarvan voor 497 en tegen 815. (ANP)
Bekroonde foto's van schepen
Door eeiü onzer redacteuren In Prins ROTTERDAM, dec. het maritiem museum » Hendrik in Rotterdam woraen tot en met 13 januari veertig bekroonde foto's tentoongesteld, die zijn ingestuurd voor de jeugdfotowedstrijd Schepen op de plaat. Aan di'e wedstrijd konden jongeren van elf tot en met achttien jaar meedoen. Er zijn 700 foto's ingezonden. De eerste prijs een cruise in de Middellandse zee, werd door de 17-jarige R. C. M. van den Bogaart uit Helmond gewonnen.
Advertentie
Vertel het Haar met een gouden of zilveren ^teraad... 'nct'ii 'fi armband, 'n hanger. 'n ketting. 'n clioker öf 'n broche ... keus genoeg-bij: Qrunott Juweliers sinds IS99 Binnenweg' 45 •Telefoon 111-66.15 Rotterdam
HTM-dienst in kerstweek
DEN HAAG, dec. — De HTM zal op beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag rijden als op een normale zondag. Dit gebeurt, omdat er op die dagen geen zondagsrijverbod voor auto's geldt. Op de maandagen 24 en 31 december zullen de diensten worden uitgevoerd als op zaterdagen, zulks omdat dan vele kantoren en bedrijven gesloten zullen zijn en er dus ook geen spitsvervoer zal zijn zoals op normale werkdagen.
"Geld van oma". De 21-jarige
"Geld van oma". De 21-jarige lasser F. A. uit Vlaardingen is met een maand voorwaardelijk en ƒ 300 boete gestraft. Hij had ƒ 20.000 opgemaakt die de bank bij vergissing had overgemaakt en waarvan hij dacht dat het van zijn oma in Suriname kwam. (ANP) Kerstcircus. De avondvoorstelling van het circus in Ahoy' van morgenavond zal vervroegd worden tot zes uur.
Jeugdhuis Voorburg wordt niet heropend
Door een onzer redacteuren VOORBURG, 22 dec. — De gemeenteraad van Voorburg heeft het voorstel van B en W om het jongerencentrum Oosteinde 16 op proef weer voor een half jaar open te stellen, met 15 tegen 13 stemmen verworpen. Tegen stemden de VVD-fractie, alsmede leden van de PC-, KVP- en D'66-fracties.
Het jongerencentrum is op 16 juni van dit jaar op last van B. en W. gesloten, nadat omwonenden herhaaldelijk hadden geklaagd over lawaai van bromfietsen en laffe molestatie door jongeren die het centrum bezochten. Het centrum was ingericht door de Stichting Voorburgs Ontmoetings Centrum voor Jongeren (V.O.C.J.). Het stichtingsbestuur heeft voor de inrichting een door de gemeente gegarandeerde lening va s ƒ 65.000 afgesloten. Vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties, die de heropening hebben bepleit, lieten de Voorburgse raad hun ongenoegen duidelijk blijken door in de hal van het raadhuis te blijven zitten, nadat het voorstel was verworpen. Tijdens de discussies gooiden zij bloemen op de tafels van de raadsleden en ontrolden zij een spandoek met de woorden: "Raak niet gefrustreerd, laat O 16 ongedeerd".
De Protestants-christelijke fractie bleek verdeeld te zijn. De meerderheid had geen bezwaar tegen heropening, omdat de proefperiode ook onderbroken kan worden. Van VVD-zijde werd aangedrongen op het zoeken naar alternatieven, want zonder medewerking van de omwonenden, die dat overigens niet van plan zijn, zou men nog verder van huis zijn. Wethouder Spaan zei over de alternatieven, dat de boerderij van Essesteijn niet in aanmerking komt, omdat die binnenkort ook in de bebouwing komt te liggen. Overleg met het recreatieschap Voorburg-Leidschendam lijkt hem zinloos, omdat men in Leidschendam zelf moeilijkheden heeft gehad met zijn jongerencentrum. B en W wilden een begeleidingscommissie instellen om leiding te geven aan "nieuwe levensvormen". De raad besliste tenslotte anders.
Wegwijzer voor gehandicapten
Door een onzer redacteuren DEN HAAG, dec. — De wegwijzers, die Haagse informatie geven op velerlei gebied zijn vermeerderd met een gidsje van de Raad Welzijnsbevordering lichamelijk en zintuiglijk gehandicapten. Het 20 bladzijden tellende boekje geeft uiteenlopende informatie over onderwijs, gezondheidszorg, arbeidsmogelijkheden, vervoersmogelijkheden, wonen, vrije tijd en recreatie, vakantiekampen. bustochten, boottochten, sociëteiten en ontmoetingscentra, sportbeoefening, voorlichting over de sociale raadsman, organisaties van en voor gehandicapten, organen voor advies en samenwerking. Behalve algemene welzijnsinlichtingén komen ook de specifieke problemen van gehandicapten, bijv. van rolstoelgebruikers. aan de orde. Er bestaat namelijk een gids voor Den Haag, getiteld: „Kan ik er in?", waarin uitsluitend objecten zijn opgenomen die redelijk tot goed toegankelijk zijn voor gehandicapten. Die objecten zijn minder groot in aantal dan menigeen wellicht zal denken; ook bij vele pronkende nieuwbouwprojecten — het algemeen belang dienende — is in het geheel niet gedacht aan de toegankelijkheid voor de gehandicapte medeburgers. Dit boekje is in november 1972 uitgebracht door de Lions Club in Den Haag ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. De verspreiding wordt verzorgd door de Raad Welzijnsbevordering Lichamelijk en Zintuiglijk Gehandicapten in Den Haag, .Prinsestraat 57. tel. 61.42.81. Eventueel kan de rolstoelgebruiker het boekje gratis aanvragen. Tenslotte bevat de Wegwijzer voor gehandicapten informatie over financiële hulpverlening, maatschappelijke hulpverlening en wijkverpleging, alsmede gezinsverzorging. Ook dit boekje is bij de Raad Welzijnsbevordering verkrijgbaar. — Wurging berecht. De 35-jarige S. van den A. uit Hoek van Holland is tot twee jaar en terbeschikkingstelling veroordeeld. Hi'j heeft zijn negenjarig zoontje gewurgd en brand in zijn woning gesticht. (ANP)
Andere aanvangstijd geeft bijzondere scholen problemen
Door een onzer redacteuren DEN HAAG, 22 dec. — Het Haags bijzonder 0 nd nog niet uit de problemen met betrekking tot ci e van de schoollessen na 7 januari a.s. wanneer de k!"' distributie een feit zal zijn. Zoals de zaken er nu v neigt men er echter toe de aanvangstijden niet te . 0r? ' Alleen het bestuur van het Maerlant Lyceum heeft het openbaar voortgezet onderwijs te volgen en vangstijd met een kwartier te vervroegen tot k Wa acht.
De heer Barten van de St. Willibrordus Vereniging vertelt, dat aanvankelijk bij het bijzonder onderwijs in Den Haag de geneigdheid bestond aan de suggestie van de minister van onderwijs te voldoen en de aanvangstijd van de lessen te verschuiven naar een tijdstip buiten de ochtendspits, na 9 uur. ten ae oentenaspus, na » uur. Naarmate men echter dieper op de zaak ging, bleken de problemen steeds groter te worden. Bovendien kwam men te weten dat, op een enkele uitzondering na, slechts heel weinig leerlingen van het openbaar vervoer gebruik maken. Hoogstens 16 tot 20 op 600 leerlingen. De uitzonderingen betreffen scholen aan de rand van de stad, waar leerlingen van buiten inderdaad in groteren getale per bus of tram komen. De meeste kinderen komen per fiets of bromfiets, vervoermiddelen die tot nu toe door sommige ouders levensgevaarlijk worden gevonden. Bij verminderd spitsuurverkeer kan dat gevaar kleiner worden. Een ander facet, aldus de heer
Barten, is dat de schol meestal tegen de grote' ' stroom in hcww«« stroom in bewegen, 20c . opzicht ook gee n v t wordt verkregen van h et ' uurvervoer. Wat echter hoofden en bij veel , rect °res 2 doorslag zal geven c~ ' wi jifld eefi ju andering in de aanvanJ "K,k lesuren te brengen i, °' 1:; ' dat men bij een?' 1 in de knel komt'? ^ igen i. f eit : - ving in de knel komt paalde vakuren. Gy mna ^»9 sen bijvoorbeeld word». veel middelbare scholen» tfM in InWalpn van lorr^. in lokalen van lagere omgekeerd en liij het der wijs verandert er niet Nog een punt is dat v «i ges bij rk scholen voor v , zet onderwijs nu al om beginnen. Over verkorting van d e ren in Den Haag tot beeld drie kwartier, Rotterdam zal gebeuren" de heer Barten nog nif . hoord. „Het is nog geen 7 ■ ri", zegt hij. „We hopen ét streeks 3 januari wel zijn." «y iil eel de p meel ijrdl eren, Hi, «der
Advertentie
Engelse clubfauteuil - leerkleur naar keuze, eventueel bijpassende lage fauteuil met bank (2-3 en 4 zits). Nieuwe Binnenweg 190 en 195 Rotterdam -Telefoon 010-769122 Komplete interieurverzorging
In spitsuur openbaar vervoer geen korting voor bejaarden
DEN HAAG, 22 dec. — Op verzoek van de HTM hebben B en W van Den Haag besloten de geldigheidsduur van het paspoort 65+ voor wat betreft het openbaar vervoer te bekorten. Van 7 januari a.s. af, de dag waarop de benzinerantsoenering een feit wordt, zullen de houders van een dergelijk paspoort gedurende vijf uur per dag niet voor half geld op tram of bus kunnen reizen. Thans is dat nog gedurende drie uur in de ochtend- en avondspitsen het geval. De tijd dat de 65+-kaart na 7 januari niet geldig zal zijn valt in de ochtenduren tussen 6.30 en 9 uur en in de avondspits tussen 16 en 18.30 uur. De maatregel is genomen om in de ochtend- en avondspitsen op trams en bussen zoveel mogelijk plaats vrij te houden voor mensen die naar hun werk, resp. naar huis gaan. De bejaarden wordt uiteraard niet belet met het openbaar vervoer te reizen. Zij moeten dan wel het volle tarief betalen.
Advertentie
(/chuil interieurarchitektu ur voor het adviseren er richten van uw privézakenprojekten westersingel 8 rotterdam, tel. 36 44 55
uitgaan
in den haag
Kon. Schouwburg, Tel. 20.15. Haagse Comedie, De zo; Chaillot; zo 20.15, idem; « Tartull zo 14 00. het Scapmf Hot, Tel. 857800. za 20.30, opener: zo 14.00 Piccolo e: poppelos; zo 20.30, De bllkope: Congresgebouw, tel. 548000 i Slippers: za 20.15. Jasperinac 4:01e ego trip; zo 20.15, Slip! '.'0.15, Jasperina