Wie de Oude Plantage langs de Nieuwe Maas in Rotterdam van vroeger — zeg van vlak voor de oorlog — kent, zal de nieuwe versie nauwelijks herkennen. In de oorlog zijn de bomen opgestookt. Als enig houvast heeft men nog de watertoren, die ten dele nog in gebruik is. Van die toren uit ziet men wat de onderste foto weergeeft: eerst een stuk terrein van de drinkwaterleiding met een barak gebouwd op de reinwaterkelder (met buffervoorraad) en daarna de terrasvormig aangelegde moderne Oude Plantage met ligweide en banken, die met mooi weer vrijwel allen bezet zijn. Links de Nieuwe Maas, rechts het terrein van de voetbalvereniging Excelsior. 's Avonds valt (van de stad uit gezien) aan het eind van de Maasboulevard het door bollen op palen verlichte park op (foto boven) De telelens haalt ook de hefbrug over de Koningshaven met tussen de torens het gebouw van de medische faculteit en de schoorsteenpijpen van de elektriciteitscentrale aan de Schiehaven naar voren.
NRC Handelsblad
- 07-08-1971
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- NRC Handelsblad
- Datum
- 07-08-1971
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Rotterdamse Courant
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 400367629
- Verschijningsperiode
- 1970-...
- Periode gedigitaliseerd
- oktober 1970-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 260
- Jaargang
- 1
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
ROTTERDAM/RIJNMOND/DELTA Moderne Oude Plantage
Arts, tandarts en apothekers
Van 6 tot 13 augustus zijn in Rotterdam voor de zaterdag-, zondag-, avotnd- en nachtdiensten de volgende apotheken geo-pend: Rechter Maasoever: Apotheek Spanhoff. Goudsesingel 59, tel. 1244&1 (L). Apotheek Lansberg, Pijnackerplein 3. tel. 243465 (L). Apotheek Vuylstetke, Schiedamseweg 5, tel. 233957 (L). Apotheek Van den Berg & Vos. Statenweg llld, tel. 245487 (K). Apotheek Van de Hoek-GeilJ. Oudedijk 40, tel. 122782 (K). Apotheek Schravesande, Engelsestraat 72, tel. 155519 (K). Westerapotheek, Nwe Binnenweg 143. tel. 362798, 3612*122 (K). Apotheek Mars, Teldersweg 161, tel. 183538 (K). Linker Maasoever: Van Son's Tuindorpapotheek, Groene Hilledijk 336, tel. 195879, b.g.g. 19&125 (L). Apotheek Van Waert. De Slinge 457, tel. 175620, b.g.g. 173387 (L) Metro Apotheeik, Mijnsheerenlaan 15b, tel. 271283 CK). (K) is waarneming op vrijdag 17.30 - 24.00 uur, zaterdag 9.00 - 2il .00 uur, zon- en feestdagen 12.00 - $1.00 uur, maandag t/m donderdag 17.30 - 21.00 (L) is waarneming op vrijdag 17.30 - 24.00 uur, zaterdag 0.00 - 24.00 uur, zon- en feestdagen 0.00 - 24.00 uur en verder tot de volgende werkdag 8 00 uur, maandag t/m donderdag 17.30 - 8.00 uur de volgende dag. Schiedam: Apotheekhulp. spoedrecepten informeren via tel. 264918. Vlaardingen: Delta Apotheek, Floris de Vijfdelaan 112, teJ. 348888. Artsenboodschappendienst: voor Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen tel. 206611. Taxi Telefooncentrale Rotterdam: tel. 147700 of 139200. 's Nachts te bellen uitsluitend voor spoedrecepten na uitvallen openbare vervoermiddelen, zo eigen vervoer ontbreekt. Tandartsen Rotterdam: J. J. A. Stoffels, Schalkeroord 26.
Wipperoen en het vergeten geheim
27?—„De geheime werkplaats van Iks is dus daar ergens!", mompelde professor Niks. „Daar waar die flapoormuis geheimzinnig loopt te doen Maar waar zou de ingang zijn? Er is niks te zien!" Op hetzelfde; ogenblik ging de gipsen namaakrotsdeur open en verschenen professor Iks en Wipperoen. „Luister Snipper", sprak professor Iks. „Als ji| en Wipperoen de wacht houden, ga ik naar de haven om de kapitein te waarschuwen, die ons en het duik-ei met z'n schip.." De rest kon professor Niks niet verstaan. Maar 't was genoeg! „Haaa! Nu weet ik eindelijk waar z'n geheime werkplaats is!", ginnegapte hij. „Maar Iks had 't over een duik-ei! Dat zal z'n nieuwste
uitvinding wel zijn! En hij had 't ook over een schip! Grrr, ik MOET en ZAL in z'n geheime werkplaats doordringen! Nu of nooit!" Toen sprong hij op en rende als een hert zo hard naar Keienburg. Inmiddels zaten Wipperoen en Snipper ieder aan een kant van de geh< ime deur te waken. Maar juist toen Wipperoen ook zware oogjes begon te krijgen, hoorde hij uit de verte een zacht motorgeronk. Wat was dat? Hij richtte zich op en tuurde over het strand. En opeens zag hij wat 't was. „Wakker worden Snipper!", riep hij. ,,Er komt een vrachtauto aan!"
Ongebroken in uitlaatgassen
Fier blijft deze zonnebloem het hoofd opsteken en alle uitlaatgassen van de auto's op de Maasboulevard in Rotterdam schijnen haar niet te deren. Misschien hebben de meeste automobilisten de bloem nog nooit gezien, gehaast als ze zijn om naar of van hun werk te gaan. Rechts een deel van de nieuwe scheepvaarthoek.
Swissair verdwijnt van Zestienhoven
ROTTERDAM, 7 aug. — De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair zal — na tien jaar op Rotterdam te hebben gevlogen — met ingang van de winterdienstregeling (november) Zestienhoven niet meer aandoen.
Zestienhoven was opgenomen in een dienst van Zürich naar het Engelse Manchester en officieel heet het dat, na de herinvoering van de wintertijd in Engeland, het niet meer aantrekkelijk is Rotterdam aan te doen. De toestellen zoude-n te laat uit Rotterdam vertrekken. Mag het tijdverschil voor de Zwitserse luchtvaartmaatschappij de directe aanleiding zijn om niet meer op Rotterdam te vliegen, er zijn nog andere oorzaken. Swissair is duidelijk teleurgesteld in de ontwikkeling van de Rotterdamse luchthaven. Ofschoon de Zwitsers ervan overtuigd zijn dat er voldoende potentieel aanwezig is, bleef het vervoer op hun lijn achter bij de verwachtingen. Zij wijten dat aan het ontbreken van meer verbindingen op Zestienhoven. Naar het oordeel van Swissair is in het verleden te weinig propaganda gemaakt voor de luchthaven en er is te laat mee begonnen door de bouw van een stationshal en anderr faciliteiten Zestienhoven wat aantrekkelijker te maken. Ook de financiën spelen een rol. Zestienhoven is voor de maatschappij steeds duurder geworden; het verschil met Schiphol is niet meer van dien aard dat dit voldoende compensatie bood vjor de bezwaren. Enkele maanden geleden al heeft Swissair een vroege dienst van Schiphol op Zürich geopend en de maatschappij gelooft op die manier het aanbod uit de Rotterdamse» contreien te kunnen opvangen.
Advertentie
ALURA HEKWERK
De Speculant terug naar geboorteplaats
Door R. VAN DER HEIJDEN ROTTERDAM. AUG. ? De stopmsleepboot Speculant is terug op haar geboortegrond: de werf van Boele in Bolnes. Op die i" 1854 opgerichte werf is het schip in 1894 als Wacht arr. Rhein VII gebouwd. Het 33 m lange vaartuig heeft op de Rijn gevaren. Sleepbootondernemer Willy Thijssen uit Dordrecht had de boot 37 jaar in zijn bezit. In 1966 toen hij met varen ophield — de boot vraagt nogal wat personeel — heeftThijssen het schip aan een Amerikaan verkocht, die de Speculant, zoals de naam inmiddels was gewoden, mee naar de Verenigde Staten had willen nemen nadat hij er langs de Rijn mee had
gefilmd. Die oversteek ging niet door. Een Dordte n aar kocht de boot maar slaagde er niet gauw in een nieuwe koper te vinden. De Speculant die met haar klipperkop met boegspriet en degelijk stokanker een bezienswaardigheid in de Dordtse Wolwevershaven was, is nu gelukkig van de sloper gered doordat de Bolnesser werf de stoorpsleepboot naar „huis" haalde. Het schip heeft iets va n zijn historische waarde verloren want de ketels worden niet meer met kolen, maar met olie gestookt. De 78-jarige krijgt — naar de stichter van de werf — als nieuwe naam Pieter Boele. Wat de Boele's ermee gaan doen staat nog niet vast. De boot is in elk geval vaarklaar.
De stoomsleepboot Speculant nog in de Wolwevershaven in Dordrecht
Tijdelijk veer naar Katendreeht
Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 7 aug. — Het voorlopig wijkcomité Katendreeht heeft via het raadslid mevrouw Diemer-Lindpboom (PCG) snel succes gehad met zijn vraag om ten behoeve van huismoeders en kinderen, tijdelijk een veerdienst in te stellen. Het raadslid l^ad donderdag van loco-burgemeester De Vos de toezegging gekregen dat B en W spoedig zouden beslissen. Gisteren al ging het college akkoord met de huur van een Spidoboot (ad ƒ 2000 per week), waarmee als proef van maandag af gedurende twee weken elke dag vier afvaarten worden gemaakt naar de Veerhaven en terug. Als het experiment slaagt, zal de boot nog veertien dagen de oversteek maken om Katendrechters in staat te stellen gemakkelijker dan met bus en metro naar het park en de binnenstad te komen. De oude heen-en-weer-boten zijn zes jaar geleden, toen de gemeentelijke veren werden opgeheven, verkocht. Vandaar dat de Spido is ingeschakeld, die om 10.00, 11.00, 14.00 en 15.00 uur van Katendreeht en om 10.30, 12.00, 14.30 en 16.00 uur naar de . Kaap gaat varen.
Advertentie
Winkeliers in actie voor Oude westen
Door een onzer redacteuren ROTTERDAM, 7 aug. — Een aantal zakenlieden uit het Oude westen van Rotterdam hebben een initiatiefgroep gevormd om tot een betere wijk te komen. Als naam is gekozen: Initiatiefgroep zakenbestand en bedrijfsleven Oude westen. Als eerste daad heeft de groep plannen om iemand in dienst te nemen die de wijk schoon houdt. Dat is eigenlijk een taak van de gemeente en de zakenlieden hopen daarom dat zij die activiteit gaat overnemen. Neringdoenden uit het Oude westen worden opgeroepen om 1 september in Odeon een vergadering bij te wonen. Het initiatiefcomité acht de situatie in de wijk op dit ogenblik zo verontrustend dat alleen snel ingrijpen dit stadsdeel weer leefbaar kan maken. De wijkopbouwwerker in het hulp- en adviescentrum Josephstraat (telefoon 36 30 60) is voorlopig bereid gevonden inlichtingen te verstrekken.
Nieuwe directeur bij Dow Chemical
ROTTERDAM, 6 aug. — De heer G. W. Graper is benoemd tot directeur administratieve en sociale zaken van Dow Chemical (Nederland) N.V. in Terneuzen. Hij volgt de algemeen directeur C. A. J. Kuyl op, die met de centrale leiding van de . bedrijfsactiviteiten en met de externe betrekkingen van Dow in Nederland is belast. De heer Graper heeft leiding gevende functies bekleed bij o.a. de OGEM en de Koninklijke emballagefabrieken Van Leer N.V.
G. W. Graper
Capelle huldigt Lies Franken
Door een onzer redacteuren Capelle aan den IJssel is er — blijkens een bericht van zijn bureau voorlichting — trots op Lies Franken, die als actrice van Nieuw Rotterdams Toneel met de Theo d'Or1971 is onderscheiden, tot zijn inwoonsters te kunnen rekenen. Begin juni werd haar door de Vereniging van schouwburg- en concertdirecties deze onderscheiding toegekend. B en W van Capelle bieden haar volgende week vrijdag om half negen een ontvangst aan in het stadhuis. Uit de toneelwereld zijn tal van mensen uitgenodigd. Ook de Capellenaren die hun plaatsgenoota willen gelukwensen zijn welkom. — Anti-boomkapactie. De werkgroep milieubeheer wil actie nemen tegen het kappen van 800 bomen langs de weg Arnhem-Nijmegen, nu minister Drees het voorlopig kapverbod heeft opgeheven. Bij de voorgenomen wegwerken zijn de bomen toch niet te redden, gelooft de minister. — Autodiefstallen. Van de 68 auto's die vorige maand in Rotterdam zijn gestolen, heeft de politie er zestien nog niet kunnen opsporen.
Baardcultuur van vijftig eeuwen
Door F. den HOUTER VLISSINGEN, 6 aug. — Tussen de vuurstenen scheermessen die archeologen in Egypte hebben teruggevonden en het electrische droogscheerapparaat van onze dagen ligt een baardcultuur van zo'n vijftig eeuwen. De behandeling die de alleroudste barbiers, uitgerust met messen van steen — en later van brons — hun clientèle deden ondergaan moet uiterst pijnlijk zijn geweest want met zo'n schraper van 2700 voor Christus was het onmogelijk alle baardharen te verwijderen. Geen nood: haartjes die overbleven werden met een tangetje uitgetrokken! Van welk scheergerei de mensheid zich door de eeuwen heen zoal bediend heeft kan men gewaar worden op een tentoonstelling die nu is te vinden in het Vlissingse kapperbedrijfsmuseum. Men kan er leren dat de oude Grieken gesteld waren op baarden en hoe eerst onder het strenge regime van Alexander de Grote de dagelijkse scheerbeurt verplicht werd; niet alleen voor zijn soldaten doch voor al zijn onderdanen. In Rusland is het Peter de Grote geweest die zijn onderdanen op gelijke wijze wilde dwingen; alleen boeren mochten hun baard laten staan. Het verzet was algemeen en de tsaar zwichtte. Men mocht een baard hebben doch tegen betaling van een niet geringe haardbelasting. Voorspoed en welvaart waren steeds beslissend voor de ontwikkeling van het kappersambacht in de verschillende landen. In de glorietijd van het oude Rome nam — met de drang naar een verzorgd uiterlijk — het aantal pruikenmakers en barbiers toe. Griekse slavinnen die konden kappen werden even gretig gekocht als het blonde haar van hun Germaanse zusters. In het simpele agrarische West-Europa doken eerst toen de Middeleeuwen wat opleving hadden gebracht kappers op wier taak een meervoudige was. De vroeg-middeleeuwse barbier exploiteerde bijvoorbeeld ook een badtiuis en zijn meer intelligente vakgenoot werd tevens chirurgijn oftewel: dokter-voor-het gewonevolk. Een Almanak voor chirurgijns (1572) herinnert aan één hunner voornaamste nevenactiviteiten; die van het aderlaten. Men geloofde dat het gezond was zich geregeld wat bloed te laten aftappen, maar dat moest dan wel gebeuren bij een bepaalde sterrenstand. Natuurlijk was die te berekenen, maar geen enkele chirurgijn had voldoende astronomische kennis om dat zelf te kunnen doen. Vandaar, dat de gildisbroeders ieder jaar opnieuw verlangend uitzagen naar „de almanak". Dat er niets nieuws onder de zon is bewijst de „Predicatie van 't lang hayr"; een preek van ds. Borslius tegen het dragen van
lang haar door mannen zoals dal ten tijde kwam De Ruyter i n mode kwam. Een vitrine met scheerbekkens herinnert er aan dat deze s | eeuwen geleden werden gebruikt bij het inzepen* maar dat de scheerkwast amper honderd jaar oud is. (Voordien werd i n eer bekken met water een stukjezeea gekiutst. Het ontstane schuim werd opgeschept en er werd met de hand ingezeept). Scheerbekkens te over van a|. lerhand materiaal (tin, koper, p or . selein, aardewerk) al dan niet met inscriptie („Betaald/Mijn vriend / Het is verdiend") Wat men met afknipt haar zoa! kan doen bewijzen de vele haar. werkschilderijen die er in de loop der jaren werden gemaakt. Dan een stukje pruikenmakerstechniek: de uitvinding van hel „frisure forcé". Het haarstukje werd gewikkeld op ronde staafjes, enkele uren gekookt in water, daarna gerold in deeg en gebakken in een oven. De kapper verwijderde later het gebakken deeg en rolde het haar af dal een duurzame krul had gekregen. Deze eeuwenoude methode zou later leiden tot de uitvinding van de permanent. In de 18de eeuw overstroomden Franse barbiers geheel Europa maar toen was de friseertang in hun handen een winstgevender object dan het scheermes geworden. In diezelfde eeuw begon de Parijzenaar Jean-Jacques Perrel hun positie te ondergraven. Hij had een huidziekte opgeiopen bij een kapper en broedde op een plan om zich zelf te verlossen zowel van baard als kapper. Hel resultaat was het eerste veiligheidsmes (1762) dat evenwel geen succes bleek; het was Ie duur. Een tweede stormloop op de positie van de kapper kwam van de Londenaar William S. Henson die in 1847 octrooi verwierf op een scheermes dat echter als nadeel had dat het telkens moest worden geslepen. Zo bleef het wachten op dè Amerikaan King C. Gillette die er in 1895 in slaagde een vlijmscherp mesje te vervaardigen dat zo goedkoop was dat het niet de moeite loonde het te laten slijpen. Nadat hij de juiste staalsoort had gevonden en was overgegaan op massaproduktie (1901) veroverde zijn mesje de wereld. Esn belangrijk onderdeel van ds tentoonstelling in Vlissingen (Paul Krugerstraat 70) — waar men terecht kan tot 15 augustus — wordt gevormd door een inzending van het Braun-museum i" Frankfort met o.m. voorbeelden van scheermachines, uitgedacht in de achttiende eeuw, met behulp waarvan men tientallen mannen tegelijk van hun baard kof verlossen. Een curieuze tentoonstelling met grappig materiaal dat door de slechte behuizing jammer gJ noeg niet volledig tot zijn ree komt.
Bioscopen
zat. nac!>' ; nacb' : CINEAC AD (13.80.82) 12.00 uur Horror, 18 j. COLOSSEUM (19.03.52) zat. 12.00' uur Gunman Clegtf. 18 J* ... §ji GRAND (23.33.63) zat. nacn . uur De kelder 'der 1000 gruw 'prinses (23.07.54) vrij. e 'J'u nacht: 12.0» uur Sumuru, ae »• 18 i. .. zal •t venster (36.43.98) vlij- c " ■ nachl: 12.00 uur Het l> ef J e mannen, 18 j. Kindermatinees: PRINSES (23.07.54) zat. zon 2.00 uur Laurel en Hardy smeesters. al. . 2 REX (23.60.71) za. zo. en Mijn vriend Trigger, al. .defl ,u danARENA
(36.08.30) dag: zat. en zond: 2 4.30 7 9.30 uur Jerry Lewis Festival, do. en vr: Jerry Lewis al& babysitter; za. en zo: Wie pasl op de winkel: ma. en di: Het pronkstuk van de familie; woe: De zondebok, alle fjlms al. CALYPSO (13.18.55) dag: 2 7.30 9.45 uur zond: 2 4.15 7.30 9.45 uur. Een „haar" in m'n soep. 14 j. CENTRAAL (13.82.10) dag: 2 7 9.15 uur zat. en zond: 2 4.30 7 9.30 uur Het porno-motel, 18 j. CINEAC AD (13.80.82) dag: 9.30 11.30 1.30 3.30 5.30 7.30 9.30 uur zo: vanaf 1.30 uur De lefschopper, Norman Wisdom, al. zond: 11.0G uur De nieuwe avonturen van Dik Trom. al. CINEAC NRC (12.11.39) dag (ook zond.): 9.3 011.30 1.30 3.30 uur Tom en Jerry tekenfilmfestival, al. Elke avond (ook zond.): 5.30 7.30 9.30 uur Easy Rider, 18 j. CINERAMA (11.53.00) dag: 1.45 7.45 uur Die knotsgekke kerels in. hun vliegende kratten, al. COLOSSEXJM (19.03.52) dag: 8 uur zat: 7 !).30 uur zond: 4.30 7 9.30 uur Rio Lobo, 14 j. Elke middag 2 uur: Bullwhip de geweldenaar. CORSO (12.11.10) dag: 2 8 uur The sound of music, al. GRAND (23.33.63) dag: 2 8 uur Irma la iDouce. 14 j. KRITERION (12.86.15) dag: dag: 2.30 7.30 9.45 uur zond: 2 4.15 7.30 9.45 uur Diary of a mad housewife, 18 j. LU MIERE (11.77.55) dag:2 7 9.30 uur zat. en zond: 2 4.30 7 9.3o uur Geluk bij een ongeluk, al. LIJNBAAN THEATER (12.06.40) dag: 2.30 7.30 9.45 uur zond: 2 4.15 7.30 9.45 uur Juf geeft sexuele (bij)lessen, 18 j. METRO (17.45.00) dag: 2 en 8 uur De Avonturiers. 18 j. HARMONIE (27.12.04) do. t/m zond: 2 7 9.15 Het bloed van Dracula. 18 j. Alleen ma: Tussen sex en zonde, 18 j. PRINSES (23.07.54) dond. t/m woensd: 2 8 uur zat. en zond: 8 uur De kanonnen van Navarone, 14 j. STUDIO '62 (23.33.63) dag: 2.15 7 9.30 uur zond: 1.45 4.15 7 9.30 uur Love story, 14 j. THALIA (11.15.55) dag: 2 7 9.30 uur zat. en zond: 2 4.30 7 9.30 uur Women in love. 18 j. 't VENSTER (36.49.98) dag 2.30 7.15 9.45 uur zond: 2 4.15 7.15 9.45 uur Midnight Cowboy. 18 .i. REX (23.60.71) dag: 2 7 9.30 uur, Kelly's heroes, 14 \j. LUXOR, <13.83.26) dag: 2.30 7.3
Theaters
ROTTERDAMSE SCH 1 C J l l )uf ^ (11.17.65) bed. en zond.: 20.15 u ^ Tokyo Kid Brothers met of the 8 dogs" (een rock-ï^ 5 wTJ* CAFE CHANTANT 't ^ dag.'va nl9.00 - 1.00 l,ur * n d'ent* rt en maand.) Ansje van «ra» ontvangt.
Economiedocenten bezoeken NEH
Door een onzer redacteuren ^ ROTTERDAM, 7 aug. de deze vakantietij d W _ 1S . ten in burgemeesterlijke ambt^ Rotterdam nogal eenS , v ,„ptho 11 ' ger. Gistermiddag had r jijKe der Van der Ploeg dit ^ teken van waardigheid 01 hij in het stadhuis pr° , en j» docenten en belangstel'^ het economisch onderw j • p derd uit elf landen on c0 „. wonen in Amsterdam rationa' gres van de Societe inte ^et Rotterdam het nieuw e jget 1 ' van de Ttojgriancfse ec0 ^ en hahogeschool voordat z e venrondvaart maakten. . De rector magnificus, V H. W. Lambers, heeft ae° v3 r. ingelicht over de ^ ac 5 nn0 rni scl1 hoger en middelbaar ec onderwijs in Rotterdam- . ve rHet gezelschap kwam aflaat op het stadhuis aa • ^ oe jal de dames waren daarr kr , r lijk naar de burgerzaal iofi t gen, geboeid als zij ™ c hikk e de demonstraties bloem» in de hal.