Eind* glorieuze tocht (In Garnizoen). Onze laatste „omgeving" tocht, waar zal dat naar toe gaan? Naar de Grotten van Han sur Lesse. Wy hadden er veel van getioord, maar niemand wist precies wat dit zou zijn. Na een moeilijke tocht over La Roche et La Rochefort bereikten wé eindelijk. Han in de beste stemming. Deze stemming verdween al gauw toen ons werd medegedeeld dat de toegangsprijs met tram honderd francs was, dit is in Hollands geld zes gulden. Na enig heen en weer gepraat werd het twintig francs per persoon, dus ongeveer éön gulden en twintig cent. De Maajoor Timmermans heeft dit uit de kas betaald hetgeen door de jongens natuurlijk op zeer hoge prijs werd gesteld. Eindelijk reed de tram af en hebben wt) met eigen ogen de sprookjes-grot gezien. Inderdaad, het was sprookjesachtig en zo mooi dat het absoluut niet na ie vertellen isAardig is nog te vermelden, dat wanneer men de grot uit komt plotseling een kanon w<>rdt afgeschoten. Toen Onze jongens in de boten, zingend, naar het daglicht voeren, weerklonk het schot, maa r niet één schrök en de zang sing ongestoord verder, hetgeen een Fransman de opmerking deed maken: ,,Daar heb je weer die nuchtere Holian ders, ze zingen gewoon door". Per auto zijn we daarna weer naar Bastogne vertrokken, waar des avonds door de Stafmuziek werd geconcerteerd. De volgende ochtend vertrok de colonne naar Maastricht, waar zij om ongeveer vier uur arriveerde en om elf uur doorreed naar Assen. Onze tocht werd helaas afgesloten met het tragische ongeluk met een jeep, dat in ons blad van gisteren werd vermeld De Ardennentocht is geslaagd en onze jongens kunnen op een zeer leerzame en Drachtige oefening terug zien.
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 23-07-1949
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 23-07-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 170
- Jaargang
- 124
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Ons Garnizoen naar de Ardennen Nagande en laatste dag :
„Hij had pech"
Het begon zo onschuldig f een motorrijder reed vanaf Valkenstein langs het zwarte weggetje naar de Steendijk terwijl op hetzelfde moment een auto naderde uit de richting Rolde. De auto moest even afremmen voor de motor en toen de inzittenden van de auto de motor in zeer snel tempo en al rijdende aan een vluchtige inspectie onderwierpen, viel het op dat de motor niet geheel compleet was. Het was een ren-machine en het ding wilde wel rijden maar de verschillende attributen die de wet nu eenmaal vereist, waren beslist niet te zien en daar wilde men wel eens meer van weten. De motorrijder had natuurlijk al lang gezien dat er geuniformden in de wagen zaten, en welaan, zat hij niet op een race-motor? Als een Pagini strekte hij zijn lichaam op de motor, draaide de gaskraan wagenwijd open en verdween fullspeed in de richting Assen. Vanaf dat moment was de jacht natuurlijk in volle gang want de politiemannen roken wild, er» zeiten onmiddellijk een achtervol-, ging in. De Steendijk is momenteel opgebroken, maar dat mocht niet hinderen. De motor nam schitterende bochten tussen de steenhopen door, de auto ging er over heen. Voort ging het, over de overweg, richting Rolderstraat, rechtsaf, de Paul Krugerstraat in. In de bochten liep de motor iets uit, maar op de rechte einden was de auto superieur. Weer een bocht, nu de Nijlandstraat in, eerst liep de motor iets uit, in de straat won de auto weer iets. Rechtsaf naar de Groningerbrug, voor de brug linksaf langs het N.W. Kanaal en daar zat de politie het „wild" weer vlak op de „knalpijp." „Die hebben we" mompelden de politiemannen binnensmonds, want plotseling sloeg er een flinke steekvlam uit de vrywel recht omhoog staande uitlaatpijpen, ten teken, dat er iets ging haperen om het binnenste van het motorblok. Tóch doorrijden en trachten de bocht te nemen naar Molenstraat, maar deze bocht werd de motorrijder even noodlottig als tijdens de T.T. de bocht by Bartels onze nationale kampioen 125 cc. Dick Renooy. Ook de vluchteling schoof er uit en toen was het afgelopen. „Nou, daar zijn we dan" klonk het uit de achtervolgende auto, waarop als reactie van de coureur prompt volgde: „Ik heb pech gehad." De man, zekere J. J. H. te Assen werd meegenomen, de motor werd later opgehaald en toen kwam er nogal wat aan het licht. De racer had slechts een rijbewijs, dus geen wegenbelas tingkaart, geen nummerbewijs en geen rijvergunning. Aan de motor ontbrak een spiegel, terwijl een claxon in geen velden of wegen was te bekennen. Dit was trouwens ook niet nodig, want de open uitlaten produceerden zoveel lawaai dat het publiek wel op zij gins als H. wilde passeren. De politie reikte geen „bonnetje" uit maar een complete „bon" voor al de overtredingen die in no time waren begaan.
Arr.-Rechtbank te Assen 13-jarig kereltje werd tot diefstal aangezet
En hij bestal zijn eigen vader Het gebeurt gelukkig niet alle dagen, dat voor de Asser Arrondissements-Reclitbank een kereltje in een korte broek verschijnt en de 13-jarige Jan Lanting vormde gisteren dan ook maar een ongewone figuur in de rechtszaal. Nu kwam hij daar natuurlijk niet als verdachte, maar net feit, dat en waarom hij er stond, was op zichzelf al erg en droevig genoeg. Aanleiding hiertoe dan vormde wt voornamelijk de man in de verdach tenbank, de 43-jarige arbeider Kart J. B. uit Klazienaveen, die zich er toe verlaagd had om het knaapje aan U zetten zijn eigen vader te bestelen. Het jongetje was er zodoende toe gekomen om enige malen geld weg te nemen uit een trommel, die thuis op een der slaapkamers stond, in totaal
voor een bedrag van ongev. f 500.—. Met dit geld sjouwde het joch naar buurman B., de er wel raad mee wist; er werden een paar gramofoons en een série platen voor gekocht, terwijl het overblijvende voor de huishouding van B werd aangewend. Laatstgenoemde, die reeds tweemaal eerder werd veroordeeld, hoorde een gev.straf van 6 maanden tegen zich eisen. Slechte vriendendienst Het volgend zaakje, waarvoor de rechtbank zich geplaatst zag, was een typisch gevalletje uit de bevrijdingstijd. De landbouwer S. te Gasselte mocht niet van zijn erf af, want hij was NSB-er geweest en had huisarrest. Toch moest hij op de een of andere wijze zien, dat de tien bankbiljetten van f 100.—, waarover hij nog beschikte, ingeleverd werden en dus vroeg hij aan de 63-jarige arbeider Jan N., of deze dat even voor hem wilde opknappen. N. stapte met het geld naar de Boerenleenbank en stortte daar de duizend gulden, echter op zijn eigen naam. Met moeite kreeg S. later dan ook slechts ruim f 300.— terug, terwijl N. van de rest zijn huis liet verbouwen, volgens zijn zeggen in overleg met S., doch deze ontkende dit. De eis was 3 maanden gev.straf voorw. alsmede de verplichting, dat de schuld binnen een jaar vereffend za\ zijn. Met gesloten deuren werden behandeld de zaken tegen Wolter de G. te Assen (eis: 1 jaar met aftrek); Egbert B. te Klazienaveen (eis: 4 maand gev.straf met aftrek en voorwaardelijke ter beschikkingstelling van de Regering}; Jan R te Assen (eis: 6 maand gev.straf voorw.) en Wijbe D., eveneens te Assen (eis: 6 maand gev.straf voorw.). 5 Augustus a.s. zal de Rechtbank in deze zaken uitspraak doen.
PREDIKBEURTEN
ZONDAG 24 JULI. ASSEN. NHK vm 10 uur da van Drimmelen; nm 7 uur ds Hoving. — NH Kapel vm 10 en nm 5.30 uur ds Holzscherer; wijkgebouw vm 10 uur dhr Kwakkel. — Geref. Kerk Noorderkerk vm 10 uur dienst; nm 3 uur ds Zielhuis; Zuiderkerk vm 10 uur as Zielhuis; nm 5 uur ds Brilman. — Doopsgez. Gem. vm 10 uur ds Meerburg Snarenberg. — Vrijgem. Geref. Kerk Oosterwijk vm 8.30 uur ds Meijer; nm 3 uur ds Scholten; Westerwijk vm 10.30 uur ds Meijer; nm 5 uur di Scholten.
AGENDA
ZONDAG 34 JULI. Apollo. Oliver Twist. MAANDAG 35 JULI. Stat.koffiehuis: Bakkers bond. Apollo: Madame Curie. DINSDAG 36 JULI. Bellevue: Kaaskeuring. Apollo: Madame Curie. WOENSDAG 37 JULI. Cadl: Cabaret. De Kroon: Alg. leden verg. A.C.V. Hertenkamp: Volkszang. Apollo: Madame Curie. DONDERDAG 38 JULI. Cadi: Dansen. Rijksarchief: Drents Genootschap. Apollo: Madame Curie. VRIJDAG 39 JULI. Hotel de Jonge: Radiohandelaren. ZATERDAG 30 JULL Bellevue: Ver. poters en telers. Hertenkamp: Dansen.
PROVINCIE
BEILEN. — Mej. A. Borrel te Smilde komt als no. 1 voor op de voordracht ter benoeming van een onderwijzeres aan de o.l. school te Hijken. — Het gemeentebestuur heeft plannen in ontwerp gereed voor de aanleg van een weg nabij de trabo-woningen op de Es. Evenals langs de Esweg, zullen ook langs de weg Esweg—Brun stingerstraat fietspaden worden aangelegd, die ln dit geval betegeld zullen worden. Zolang het sportterrein nog niet is aangelegd en de weg dus nog niet kan worden doorgetrokken, wil 't gemeentebestuur volstaan met aanleg van de rijweg zonder fietspaden. De rijweg zal een breedte krijgen van 5.50 m. Langs de zijweg, van de verbindings weg Esweg—Brunstingerstraat worden voorshands nog geen trottoirs aangebracht. SPORTUIT WISSELING URMSTON— EMMEN. EMMEN. — Van Vrijdag 5 Aug. tot en met Donderdag 11 Aug. brengen een groep sportmensen uit Emmen een returnbezoek aan Urmston (Engeland). Als vertegenwoordiger van de gemeente Emmen zal wethouder A. Klein fungeren, terwijl de algemene leiding zal berusten bij de heren W. J. van Heerde, E. Statema en G. de Groot. NAT. ZANGCONCOURS CHR. MANNENKOREN. — De groep chr. mannenkoren in de Bond van Chr. Zang- en Oratoriumver. enigingen in Nederland hield op initiatief van het Chr. Mannenkoor „Valerius" te Emmen een nationaal zangconcours in de concertzaal Groothuis te Emmen. Aan het concours namen 13 mannenkoren met 550 personen deel De jury bestond uit de heren Nic Hoogerwerff te Haarlem; R. Belntema te Leeuwarden en J. Nauta te Sneek. Winnaar van de wissel-lauwerkrans werd evenals bij het vorige concours het mannenkoor „Sursum Corda" uit Enschede (dir. F. Borghuis), welk koor ook het hoogste aantal punten behaalde. Des avonds werd op het terras van het paviljoen in het Noorderdierenpark door de twee koren uit de ereafdeling, n.1. het koor. „Albatros" te Mieuwe Pekela (dir. T. de Boer) en 't ioor „Wezep's Maunenzang" te Weep (dir. L. Kwakkel) een concert erzorgd. EMMEN. — Bij het verrichten van grondwerkzaamheden achter het waterleidingsbedrijf vond men in het zand brokjes grond die aan goudkorrel» deden
denken. Het onderzoek van dr R. D. Crommel in te Wageningen wees echter uit dat men te doen heeft met sterk verweerd biotietschiefer. De biotiet krijgt bij verwering een goudachtig aanzien. HERSTEL WINDKORENMOLEN. GIETEN — Het herstel van de wind-korenmolen van de heer E. Greving te Gieten, mogelijk gemaakt door bijdragen van het Rijk, particulieren, de gemeente Gieten en de eigenaar zelf, werd dezer dagen voltooid. De officiële ingebruikstelling zal geschieden door de heer Commissaris der Koningin dezer provincie op Vrijdag 29 Juli a.s. — Onder het vee van de landbouwer E. V. alhier is de gevreesde mond- en klauwzecr-ziekte uitgebroken. ZUIVELFABRIEK. HOOGEVEEN — Onder voorzitterschap van de heer L. Dekker had in het Victoriahotel alhier de jaarvergadering plaats van de Coöperatieve Stoomzüivelfabriek Hoogeveen. De directeur, de heer F. van Dam, deelde o.a. mede, dat met de leveringen van d3 verschillende boterbedrijven uit de omtrek inbegrepen, in totaal een kleine 24 millioen liter melk in het 53ste boekjaar is verwerkt, waarvan 20.036.666 liter van eigen leden en leveranciers. Er werd voor ruim 4y 2 millioen gulden aan boter, gecondenseerde melk en spray-melkpoeder geproduceerd. De totale jaaromzet was f 6.063.988.64. Aan veehouders werd aan melkgeld een bedrag van vier en een half millioen gulden uitbetaald. Balans en de exploitatierekening werden goedgekeurd. Het aantal leden steeg van 1149 tot 1187, dat der leveranciers daalde van643 tot 609. Aangevoerd werden 20.035.666 kg. melk tegen 15.445.574 kg in het vorig —Mej. M. F. Olde, onderwijzeres jaar, alzo een vooruitgang van 29%. aan de o.l. school aan de Alteveerstraat, is benoemd aan een der scholen in de gemeente Soest. — Aan de Parkschool is tot onderwijzer benoemd de heer J. Bouwmeester te Alphen aan de Rijn. — Aan de Ambachtsschool is benoemd tot leraar (vac. B. Tuin), de heer H. Uffen, Bedrijfsleider te Achterveld. BOERDERIJBRAND RODEN. — Gistermiddag is te Roderwolde, onder de rook van Groningen, de grote, oude boerderij van de Wed. W. Ipema door brand vernield. De spoedig ter plaatse zijnde brandweer uit Roden kon met geen mogelijkheid de boerderij behouden. De brand ontstond doordat kinderen met lucifers speelden. Van de inboedel kon een vrij groot gedeelte worden gered. Een varken en twee biggen kwamen in de vlammen om, terwijl een veulen moest worden afgemaakt. Een en ander was laag verzekerd. De schade wordt begroot op plm. f 50.000.—. ROLDE — De Rijkspolitie alhier heeft in verzekerde bewaring gesteld een zekere R. te Rolde, verdacht van onzedelijke handelingen met minderjarige kinderen. ROLDE. — Tot bestuursleden van de Voetbalvereniging alhier zijn herkozen de heren P. Brands Rzn. en J. Smeenge alhier. In de plaats van de heer R. Kwant werd gekozen de heer T. Takens Gzn. De vereniging staal er financieel gunstig voor. Het voetbalttrrein zal nog enkele verbeteringen ondergaan. — Onder een veestapel te Schoonlo is het gevreesde mond- en klauwzeer geconstateerd. T.B.C.-VRIJE MARKT — De alhier in deze maand te houden veemarkt zal t.b.c.-vrij zijn. Er mag namelijk alleen reactie-vrij vee worden aangevoerd. • SLEEN — De heer J. v.d. Wal, voorganger der Ned. Herv. Evangelisatie alhier, heeft bedankt voor de benoeming als zodanig te Oostzaan. TAARLO. — In Den Haag slaagde voor het examen costumière mej. J. Briggaman alhier.
LANDBOUWHUISHOUDSCHOOL WESTERBORK — Vrijdagmiddag vond in de gymnastiekzaal bij de Landbouwhuishoudschooi de diploma uitreiking plaats, aan de meisjes, die deze school verlaten. Voor de driedaagse cursus slaagden: R. Reinders, WVeen; M. Bottema Orvelte; J. Dolfing Zuid veld; A. Leungen Garminge; R. Vrijs Bruntinge; F. Meye ring Zwiggelte; J. Wolters Elp; J. Wiering Mantinge; J. de Weerd Orvelte; M. Weits W'veen; K. Ninggen Zwiggelte; T. Vrijs Bruntinge; D. Schuring Garminge; F. Rozema Zwiggelte, waarvan beide eerstgenoemde met eervolle vermelding. Voor de ééndaagse cursus G. Nijmeyer Zwiggelte; H. Schote Garminge; J. Boer Garminge; A. Beuving Elp; J. de Weerd Orvelte: D. Stoker W'bork; Z. Seubring W'bork; D. Timmer Elp; W. Meyers Elp; H. Oosterhof Bruntinge; Z. Kiers Zwiggelte; R. Dolflng Elp. Na afloop werd een handbalwedstrijd gespeeld. ZWEELOO. — De muziekvereniging „Oranje" gaf een concert te Meppen. De belangstelling had groter kunnen zijn. — Met de woningbouw gaat het in onze gemeente de goede kant op. De 6 gemeentewoningen aan de Kloosterweg zijn nu ook gereed. Drie hiervan zijn tijdelijk zodanig gesplitst, dat 2 gezinnen gehuisvest kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk dat 9 gezinnen in die huizen worden ondergebracht.
DWARS
DWARS
DOOR
ASSEN
Moet je dat nu eens gaan zien", riep een Asser zakenman ons deze week toe en de verontwaardiging lag duimendik op zijn gezicht, terwijl hij ons meetroonde naar een trottoir in de Marktstraat. „Hebben ze me daar een stukje reclame gemaakt voor een wijnhandel,
notabene bij een textielhandelaar voor de deur." Met dit stukje reclame doelde hij op een z.g.n. glastegel, die tussen de normale tegels is gelegd en waarmede een plaatselijke middenstander — overigens volkomen zijn goed recht — tracht, de aandacht op zjjn zaak te vestigen. Dit is hem mogelijk gemaakt, doordat ons gemeentebestuur een overeenkomst heeft gesloten met een reclamebureau, waardoor dit laatste in staat is, op bepaalde plaatsen in de binnenstad „tegels" af te „huren". Onze gemeente krijgt hiervoor een zekere vergoeding, terwijl het betreffende reclamebureau natuurlijk zijn uiterste best doet, om de „tegels" weer te „plaatsen" bij de plaatselijke middenstanders, die hier door propaganda voor hun zaak kunnen maken. Helaas echter is er voor de zakenman, die een dergelijk apparaat van een ander, mogelijk zelfs van een concurrent, zoals ons één dezer dagen op 'n ander plaatsje in de Marktstraat gebleken
is, voor de deur krijgt, niet veel aardigs aan. En wij kunnen dan ook best de verontwaardiging van deze mensen begrijpen. Wat wij echter niet begrijpen, is, dat ons gemeentebestuur zijn medewerking verleent aan een dergelijke reclamecampagne, die hem en het betreffende bureau misschien wel een zoet winstje oplevert, doch die tenslotte toch de middenstanders tegen elkaar in het harnas moet jagen. En daaraan heeft, dunkt ons, niemand behoefte. Wat een acitiviteit en ondernemingsgeest straalde er af vai de circulaire, afkomstig van een buurtvereniging, en hoewel wij al meerdere
malen de loftrompet voor het werk dezer verenigingen gestoken hebben, kunnen wij het toch niet laten en is het ook zeer zeker niet overbodig, om dit nog eens te doen. Witterstraat-Broeklaan -Gasfabriekstraat-Westerpark, het is een tamelijk uitgebreide buurt en de vereniging, die deze straten in prachtige, eendrachtige samenwerking hebben gesticht, zal dan ook wel één van de grootste en machtigste onder haar plaatselijke soortgenoten zijn. Doch dit is niet vanzelf zo gegroeid; het is het werk van mannen, die over de nodige durf en energie
beschikken en het zijn deze zelfde mannen, die thans met een prachtige serie plannen en voorstellen uit de bus komen. Stichting van een speeltuin en kleuterschool zijn er enige van en hoewel men wat betreft het eerste, voorlopig van uitvoering moet afzien, omdat de leden zelf niet bijster veel belangstelling tonen, is het toch nog lang niet definitief van de kaart. Wellicht nog actueler voor deze buurt is echter punt 2, n.1. dat van de kleuterschool, dat bij ev. verwezenlijking het eerste al voor een deel overbodig zou maken. Vanzelfsprekend zien tal van ouders er grote bezwaren in, om hun „kleinen" naar de bestaande scholen in de „stad" te sturen en dus zou een dergelijke inrichting wat dichter bij huis ongetwijfeld van harte welkom zijn. Daarom menen wij, dat de buurtvereniging bij dit streven de steun van haar leden ten volle verdient, opdat zij eventueel succes kan boeken, zoals
zij dat ook kon doen ten opzichte van een brievenbus, die nu, dank zij haar bemoeiingen, op de hoek Witterstraat-Broek laan geplaatst is. Dergelijke sucessen heeft men nu eenmaal nodig en vormen een prachtige stimulans, om in dezelfde richting verder te werken.
LAATSTE NIEUWS Eén gewonde van de botsing te Zandvoort overleden
In de Mariastichting te Haarlem is vanmorgen mevr. J. van Seeters—Donker uit Rotterdam, die gisteren zwaar gewond werd bij de botsing tussen een autobus en de Haarlemse tram in Zandvoort, aan haar verwondingen overleden.
MARKTBERICHTEN VEEMARKT HOOGEVEEN.
Aanvoer: 440 runderen, 96 varkens, 118 schapen en geiten. Prijzen: 5 stieren centrale; 42 neur. koeien f625— f800; 31 neur. vaarzen f525—f675; 343 guste koeien f360—f550; 12 pinken f 210—f 350; 7 kalveren f 110— f215; 96 biggen f40—f50; 75 Fr. schapen f40—f75; 39 lammeren f 15— f 45; 4 geiten f 20—f 40. VEEMARKT LEEUWARDEN Leeuwarden 22-7. Aanvoer: 107 stieren, 45 vette koeien, 479 melkkoeien van f 395—865, 26 pinken van I 175—415, 52 graskalveren, 226 ntichtere kalveren, 535 schapen van f 40—85, 385 lammeren van f 18—33, 134 varkens, 328 biggen en lopers, biggen van f 35—55, lopers van f 55—75. 42 bokken, 126 paarden van f 140—650, totale aanvoer 2485. VEILING HOOGEZAND—SAPPEMEEB. Not. 22 Juli. Kaskomkommers 1 f 12 —f29; id. 2 f8—f21; id. 3 f6—f10; platglaskomkommers f6—fll; bloemkool IA f39—f71; id. 1 f14—f 36; id. 2 f 16—f23; meloenen f26—f78; perziken f6—f23; andijvie f5—-f8; augurken f 12—f61; druiven f116— f139; frambozen f128; kruisbessen f24—f27; peulen f38—f43; postelein f 14; rabarber fll—f12; rode kool f6 —f9; rode bessen f32—f50; sav. kool geel f 12—f 15; stamslabonen z. dr, f70—f93; tomaten A f46—f64; id. B f 43—f 50; id. C f 42—f 61; id. CC f 36; tuinbonen f13; waspeen f9—f 14.90; witte kool f 7.70—f 10; kropsla f 2.60— f4.10; prei f24—f27; peterselie f6.20 —f 6.40, alles per 100 stuks, kg, krop of bos. VEILING HOOGEZAND—SAPPEMEER. Not. 21 Juli. Platglaskomkommers 1 f6—f28.30; bloemkool IA f42; id. 1 f30—f 32; id. 2 f 14; andijvie f5—f6; stamslabonen z. dr. f70; tomaten A f47—f50; id. B f44—f65; id. C f42— f77; id. CC f22; waspeen f7; witte kool f 9.30— f 9.50, alles per 100 stuks <**g,
SCHREUDER
Resïant en-Opruiming SCHREUDER VANAF HEDENMIDDAG geheel nieuwe aanbiedingen . p.a. Y ^or^Ujnprocïyerfi" BALLYresta.nten en moeilijke damesvoeten enige SALAMANDER paren met ingebouwde steun (de gemakkelijkste schoen ter wereld). Voorts koopjes in diverse soorten SPORTSCHOENEN voor voetbal, hockey Fa. L SCHREÜDER SCHOENENHUIS „BALLY" iAdv.)
De film dezer dagen „Oliver Twist"
St. — Boeken hebben altijd een geliefdkoosd object gevormd voor de filmproducers en meer dan eens hebben zij voor hun scenario een beroep op de literatuur gedaan en zullen zij dat ongetwijfeld ook in de toekomst blijven doen. Toch blijft het altijd min of meer een waagstuk, vooral als daarvoor een meesterwerk als Charles Dickens' „Oliver Twist" genomen wordt, een realistisch verhaal over de Londense onderwereld uit het midden der 19e eeuw. Niet alleen echter dit realistische is typisch Dickens, doch ook de haarfijne wijze, waarop hij de karakters der hoofdfiguren uit dit verhaal ontleedt en de sfeer, die hij weet te scheppen. Dit alles dan heeft hij kunnen bereiken, in de eerste plaats natuurlijk dank zij zijn geniaal talent, maar waarbij wij toch niet vergeten mogen, dat hij dit talent kon uitleven in een paar honderd bladzijden als het moest. De filmproducer echter ziet zich gebonden aan een bepaalde tijdslimiet, die hij misschien wel met enige minuten, doch zeker niet met meer kan overschrijden. En in die voorgeschreven „ruimte" moet hij dan maar zien, een verfilming te brengen, die vanzelfsprekend niet zo nauwkeurig en subtiel kan zijn, maar die toch in ieder geval verantwoord moet zijn, En het is de grote verdienste van David Lean en Renold Neame, dat zij aan deze eis ruimschoots hebben kunnen voldoen, in de eerste plaats wel, omdat Lean niet het zwaartepunt legt op de eigenlijke „story", doch op de uitbeelding van de sfeer, die er omheen geweven is en van de karakters, die er hun rol in spelen. Hiertoe nu bood „Oliver Twist" hem een ideaal arbeidsterrein, dat hij dank zij de medewerking van begaafde karakterspelers als Robert Newton, Alec Guinness, KayWalsh en niet te vergeten de jeugdige nieuwe ster John Howard Davies, prachtig Wist uit te buiten. In één adem met deze namen dient dan ook nog genoemd te worden die van John Brayn, die met zijn décors op een waarlijk sublieme wijze de beklemmende, trieste sfeer, welke bij „Oliver Twist" behoort, wist te bereiken. ■Resumerend kunnen wij dan ook niet anders zeggen, dan dat de Engelse filmindustrie, en dan wel speciaal de Arthur Rank Organisation, haar naam met dit product eer aandoet. Het programma in Apollo biedt daarnaast deze week nog een extra attractie, in de vorm van opnamen van de Asser T.T., die in het journaal zijn verwerkt.
ASSEN STAATSEXAMEN MUZIEK L. O.
ctaatsexamen Muziek L. O. slaagde f pen Haag mej. M. Lunshof te Asen opgeleid aan de Asser Muziekschool. mulo _ examens Gisteren slaagden te Assen voor het diploma Mulo A : a Salomons, Westerbork; A. Kiers, Thee; J- Velvis, Stadskanaal (x); T. «r Meems, Stadskanaal; G. J. Trip, ww -Buinen; M. ter Veen, Nw.-Bulnen ry)- G. te Velde, Gass.nijveensemond L)| G. A. Mulder, Westerbork (x); L. Heling, Westerbork (x); L. Warmelts, Westerbork; H. Mellema, Westerbork; r Meertens, Gieten; Z. Moek, Eext (x); G. J - Pepping, Gieten; J. M. Eleve ld', Smilde; T. Nuis, Smilde (x); J. jj icoster, Veenhuizen I; D. Nauta, Assen; A. Zandstra, Assen (x); J. v. d. Spoel, Norg; M. Tienkamp, Eext (x); A. Westerhuis, Gieten (x). Afgewezen werden 6 candidaten. (x) zijn meisjes. examen ziekenfondswezen Voor het diploma Ziekenfondswezen A slaagden gisteren in Assen: S. Lutjes, Roden; J. Nieuwenhof, Hoogeveen; E. Olthof, Annen; A. Popken, Assen; L. Scholte ter Horst, Emmer-Compascuum; J. Schadenberg, Nw.-Weerdinge; W. Schuiling, Bonnerveen. 3 cand. afgewezen. 1 her-examen. Diploma-uitreiking Huishoudschool „Rozenburg" Aan de Huishoud-, Landbouwhuishoud- en Industrieschool voor „Assen en Omstreken" werden gisteren de vol. gende einddiploma's uitgereikt; Primaire Opleiding: H. J. Baas, Assen; R. Bloemsma, Assen; B. Dik, Asseen; M. Knecht, Assen; J. P. Krins, Assen; C. Nicolai, Assen; R. Nijmeijer, Assen; T. van Wijk, Assen; A. Arnoldi, Assen; H. Boonstra, Assen; R. Bos, Assen; G. Darmeveil, Assen; H. Eggens, Witten; L. H. Essing, Grollo; H. Hekker, Assen; T. M. E. Heller, Assen; K. Hofstra, Assen; W. Jilderda, Assen; j. M. I. Koops, Assen; M. Meijer, Assen; C. J. M. Pellinkhof, Assen; M. A. Polak, Assen; W. Savenije, Assen; A. G. Scheper, Assen; F. Venekamp, Assen; J. Wekema, Assen. 3 afgewezen. 3-j arige Landbouwhuishoudcursus: F. Boelens, Norg; K. Engberts, Norg; A. S. de Haan, Smilde; H. Hakkert, Gieten; J. Hilbolling, Bonnen; A. de Jong, Appelscha; J. Koeling, Smilde ; J. Kruythof, Veenhuizen; K. Mesken, Appelscha; L. Meursing, Gieten; E. G. Oosterhoff, Norg; S. Scholtens, Norg; M. Smeenge, Nrjlande; H. Tuinbeek, Hijkersmilde; R. Vrijs, Deurze; H. Berghuis, Lievinge; J. Boer, Tinaarlo; H. Boezen, Tinaarlo; G. H. Boneschansker, Hooghalen; A. ten Brink, Vries; J. G. Everts, Tinaarlo; T. M. Folkerts, Buinerveen; J. W. Greving, Anlo; G. Hagting, Tinaarlo; T. Hlngstman, Zeijen; H.- W. Houwing, Anlo; L. Jobing, Amen; H. Naber, Schoonlo; G. Nienhuis, Tinaarlo; M. Oeben, Ballo; H. v. Rein, Gasteren; J. Smeenge, Loon. Opleiding „Hulp in de Huishouding"; G. Barkhof, Ide; W. A. Blaakmeer, Assen; .H. L. Boüwers, Zuidlaren; J. Braams, Gieten; A. Eggens, Rolde; J. v. d-JHam, Assen; T. R. Kapma, Assen ;jJ»-Lanting, Westerbork; A. Moek, Bonfien* G. Pol, Oranjekanaal; J. Schttiling, Zuidlaarderveen; M. Schuring, Beilen; W. J. Smid, Assen; A. N. Teelken, Gieten; A. J. A. Tjepkema, Assen; M. A. Trommel, Assen; G. Volkers, Buinen; A. Weites, Gasteren. 1 afgewezen. 2-jarige Landbouwhuishoudcursus : T. Bosma, Hijkersmilde; H. Dries, Assen; J. Eggens, Gasselte; J. Feijen, Smilde; H. Luis, Gasselternijveen; D. Meiders, Gieten; T. Nicolai, Smilde; A. Oost, Appelscha; J. Oostipgh, Borger; G. H. Roosjen, Borger; T. v. d. Schans, Roderwolde; A. Slatius, Gieten; R. Stegink, Borger; G. Wolbers, Westerbork; G. Ziengs, Gieten; 1 afgewezen. R.L.W.S. ASSEN Na gehouden toelatingsexamen werden de volgende candidaten toegelaten tot de Ie klasse van de R.L.W.S. te Assen r R. van de Berg, Rolde; J. Beuving, Hoogersmilde; A. Boelens, Taarlo; J. Boerma, Zwiggelte; J. W. Bos, Drouwen; H. Datema, Hijken; W. Dolfing, Hol the; E. Eggens, Gasselte; T. Feunekes, Smilde; J. Haveman, Rolde; G. W. Hidskes, Assen; G. Hoving, Eext; G. J. Hoving, Exloërveen; W. Koning. Wijster; W. Koning, Zwiggelte; G. Lammefs, Amen; L. Lammers, Donderen; J. Maat, Smalbroek; J. Meijering, Zeijerveld; G. Nijborg, Ubbena; A. Noord, Wapse; H. Rozenveld, Eext; B. Schuiling, Drouwenermond; W. Sijbring, Anderen; H. Smeenge, Anderen; J. Uildriks, Anderen; W. Wolthuis, Hooghalen; H. J. Wichers, Gasselternijveen;,J. H. Wijnja, Beilen. 4 candidaten werden afgewezen. het theoretisch gedeelte Cottp. „Ons Belang' opgericht G.A. Uitgaande van het Centraal Bureau te Rotterdam werd onder voorzitterschap vap de heer J. Homan te Assen, bestuurslid van het Centraal Bureau, in één der zalen van Bellevue een vergadering gehouden om te komen tot de oprichting van een Coöperatieve Aanen Verkoopvereniging, zulks in de plaats van de in liquidatie zijnde Coöp. Landbouwersbond en Handelsvereniging „Ons Belang" W.A. te Assen. In deze vergadering waren o.m. aanwezig de heren Mr. B. J. Onderwater, chef van de afdeling Organisatie va n het Centraal Beheer, D. D. Houwink, vertegenwoordiger van C.B. in Drenthe eri G. J Hafihan; directeur van de Cöoperatie „Landbouwbelang" te Nieuw-Amsterdam. Door de Voorzitter, de heer J. HOman werd de omzetting van de Coöp. „Ons Belang" nader toegelicht. Hij wees er °P dat Centraal Beheer de mening is t0e gedaan dat in Assen en omgeving behoefte bestaat aan een vereniging die zich specialiseert in de afzet -van veevoeder in het rayon van de Coöp. Zuivelfabriek te Assen en die voorts sorgt voor de voorziening v a n kunstmest, zaaizaad, pootgoed, gras- en klaverzaden, landbouwwerktuigen, het dro gen va n granen, het stomen van aardli pelen en voorts voor de afzet van de ür 2? u ? ten van de boer. tor Houwink gaf vervolgens een - elichting op de werkwijze van de vernig'.nq die zou worden opgericht terwijl ■' voo, 'ts uitvoerige mededelingen deed Tw, de aans PrakelUkheid van de leden, triii °^ e bracht Wl namens het Cen*** Bureau n *a r voren, «lat dH lichaam
zich de eerste jaren garant verklaart voor eventuele exploitatie-tekorten. Besloten werd vervolgens over te gaan tot de oprichting van een Coöp. Aan- en Verkoopvereniging voOr de Landbouw, onder de naam van „Ons Belang" te Assen. Staande de vergadering traden 44 leden toe, die dus als oprichters zullen fungeren. Tot leden va n het bestuur werden gekozen de heren L. A. Swart te Zeijerveld. A. Hilberts te Kloosterveeir, J. Smeenge te Loon, g . Lunshof te Taarlo en W. L.' van der Spoel te Zeyerveld. Tot leden van de Raad van Toezicht werden benoemd de heren H. A. van Riel te Zeyerveld, A. Haddringh te Assen en R. Nijmeyer te Anreep. Medegedeeld werd nog dat het niet in de bedoeling van het Centraal Bureau ligt de exploitatie zelf ln handen te nemen; deze is nJ. gelegd in handen van de nieuw opgerichte vereniging. Uitdrukkelijk werd nog vastgesteld dat „Ons Belang" niet in concurrentie zal treden met bestaande ïandbouwverenigingen. Oefenmars IVe militair gewest Op 10, 11 en 12 Augustus zal in het Vierde Militaire Gewest een grote oefenmars worden gehouden, waaraan onder meer zal worden deelgenomen door een bataljon infanterie, deels te Steenwük en te Assen gelegerd, een afdeling veldartillerie uit Ede, door luchtdoelartillerie uit Alkmaar, verbindingstroepen uit Utrecht, door een detachement Koninklijke Marechaussee uit Groningen en het Stafmuziek corps uit Assen en gedurende een deel van de mars ook door enige compagnieën wielrijders uit het Infanterie Depot te Westerbork. De troepensterkte bedraagt ongeveer 1700 man, het aantal motorvoertuigen zal plm.. 200 bedragen. De troepen zullen op 9 Augustus te Gorredyk, Beesterzwaag en Drachten gelegerd worden. Va n hieruit zal de mars een aanvang nemen. De volgende dag zal voo r de verschillende onderdelen van de colonne de middagrust worden gehouden te Winsum, Ondêrdendam en Beaum. Te Groningen wordt voor het stadhuis gedefileerd. Er wordt overnacht resp. te Wildervank, Veendam en Muntendam. Op 11 Augustus zal te Hoogeveen een défilé en middagrust worden gehouden, de veld- en luchtdoelartillerie wordt des avonds te Meppei ondergebracht, de Infanterie te Steenwijk. Op 12 Augustus is de middagrust te Heerde en Epe. Te Zwolle zal voor de spoedig daarna naar Indonesië vertrekkende onderdelen een afscheidsparade worden gehouden, waaraan ook de andere onderdelen deelnemen. Het doel van deze mars is, behalve de oefening van de staven en de troep, de Koninklijke Landmacht in die plaatsen. die weinig, van het leger merken, dichter bij de bevolking te brengen en zodoende de band tussen leger en volk te versterken. Tijdens de mars zullen de monstraties worden gegeven, waarbij ook de legerluchtmacht in actie zal komen.