Nog een foto van de kranslegging in het rosarium te Meppel. Toen de Koninklijke bezoekers het bedrijf van de Koninklijke Pharmaceutische fabriek v.h. Brocades & Stheeman en Pharmacia te Meppel verlieten, werden zij door een schare verpleegsters hartelijk toegejuicht (foto links onder).
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 02-06-1950
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 02-06-1950
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 127
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Nog een foto van de kranslegging in
Genoegelijk samenzijn
Toen deze officiële plechtigheid was afgelopen onderhield H.M. de Koninging zich allereerst op ongedwongen wijze met de heer J. Buning te Assen, vervolgens met mevrouw H. M. Content—Hofstede, de heer J. Roffel, de heer J. H. Lanting, Ir van Veelen en de heer J. G. Lodder, waarbij zij de gelegenheid kreeg te informeren naar allerlei op Drenthe betrekking hebbende onderwerpen, zoals b.v. het werk bij de planologische dienst. Vervolgens begaf zij zich met een „Ik kom er ook maar bij" naar Haar Gemaal. die, na eerst enige tijd te hebben gesproken met mr K. H. Lambers en de heer J. Smallenbroek, met tal van andere Statenleden een zeer geanimeerd gesprek voerde. Er werden verversingen rondgediend die het gezelschap zich uitstekend liet smaken, doch niettegenstaande de genoeglijke sfeer, verlieten H.M. en Z.K.H. precies op het vastgestelde uur weer de zaal om zich te begeven naar de woning van de Commissaris der Koningin aan de Dr. Nassaulaan, waar de avondmaaltijd werd gebruikt. De tafelversiering was hier aangebracht door de heer Bijma terwijl tijdens de maaltijd door de Commissaris der Koningin een boekje in luxe uitvoering werd aangeboden aan de Koninklijke gasten, getiteld „Voorouders van Koningin Juliana als stadhouders van Drenthe", geschreven door Drs E. J. Werkman, rijksarchivaris in Drenthe. Uit dit boekje kan de Koningin zijn gebleken, dat onder de enkele aanzienlijke Drenthen, die zich volmachten noemden en die in Januari van het jaar 1593 aan Graaf Willem Lodewijk van Nassau verzochten het stadhouderschap van het gewest op zich te willen nemen, in een tijd toen Drenthe nog niet geheel van Spanjaarden was bevrijd, zich als eerste onder hen bevond Frederik de Vos van Steenwijk, voorzaat van de tegenwoordige
Commissaris der Koningin. Officiële receptie Na de maaltijd begaf liet gezelschap zich weer naar het Provinciehuis, waar tijdens een officiële receptie tal van Drentse autoriteiten aan H.M. de Koningin en Z.K.H. Prins Bernhard werden voorgesteld. Om precies 11 uur trokken de Koningin
en de Prins zich terug om Zich wederom te begeven naar de woning van de Commissaris der Koningin. Het is een prachtige dag geweest, een dag waarop het Oranjezonnetje gelukkig geen verstek liet gaan zodat deze eerste dag van het Koninklijk bezoek aan Drenthe tot een werkelijk Oranjefeest is geworden.
De Ronde van Nederland 1950 is
De Ronde van Nederland 1950 is Woensdagavond met de étappe Rotterdam—Amsterdam beëindigd. Winnaar van de gehele Ronde werd de Amsterdammer Henk Lakeman van de nationale ploeg. De Belg J. Depoortér werd tweede in het algemeen klassement. Derde werd de Belg Callens van de Belgische A-ploeg. Tijdens de huldiging van de winnaars in het Olympisch Stadion te Amsterdam. V.l.n.r. Henk Lakeman, Depoorter en Gallens.
De geschenken, die door de Asser padvindsters
De geschenken, die door de Asser padvindsters en padvinders aan de Koninklijke gasten werden aangeboden.'
Vogelpest in kippencentrum Barneveld
De Barneveldse pluimveehouderij heeft vandaag de ergste slag gekregen die haar toegebracht kon worden Er werd namelijk in dit kippencentrum bij uitnemendheid een geval van pseudo vogelpest geconstateerd. Het nieuws was ln Barneveld het gesprek van de dag en men ziet met grote zorg de toekomst tegemoet, omdat te Barneveld en in de ganse wijde omgeving het ene bedrijf aan het andere grenst.
Het Koninklijk bezoek aan Drenthe
De inlocht in Assen
Aan de grens van Assen. Burgemeester H. J. de Dreu heeft het Koninklijk Paar juist hartelijk welkom geheten. Op de foto wordt Kolonel E. Lindeboom, de Garnizoenscommandant van Assen, begroet.
Voor de radio
In de rij perswagens die de Koninklijke stoet volgde (we hebben een dergelijk aantal nog nimmer eerder meegemaakt) reed ook mee een reportagewagen van de Ned. Radio Unie. Reeds om 8 uur kon de eerste uitzending een aanvang nemen en tijdens het défilé had de omroeper een standplaats ingenomen vlak naast de stoep van het oude Gemeentehuis,, zodat hg zijn luisteraars kon ver'eKen, en hééft verteld, van de feeëriek verlichte Brink, van het macntige défilé, van de enorme mensenmenigte die op de Brink aanwezig was. Tenslotte plaatste hij de microphoon voor het Asser Mannenkoor, zodat ook de ddor het koor gezongen liederen de aether werden ingezonden.
Nare voorjaar geen invloed op landbouwgewassen Algemeen beeld niet ongunstig
Vergeleken met de stand in Mei van het vorige jaar — dat overigens zeer gunstig was — is de stand van vrijwel alle wintergewassen thans lager. In verhouding tot het tienjaarlijks gemiddelde is het beeld echter niet ongunstig. Het betrekkelijk zachte en vochtige weer van de afgelopen wiriter is gunstig geweest voor de ontwikkeling van de gewassen, terwijl het droge najaar van 1949 gunstig was voor de grondbewerking.
Het nieuwe gewas had echter aanvankelijk te lijden van vochtgebrek. De zware stand van de meeste dekvruchten van de vorige oogst was er de oorzaak van, dat gewassen als karwij en klavers zich minder goed ontwikkelden. De grote hoeveelheid neerslag nc Octcber 1949 is op de zwaardere gronden niet bevorderlijk geweest voor de structuur. Op verschillende percelen werd dan ook overlast van water geconstateerd. Een voordeel is, dat de muizenschade, die in het vorige jaar in verschillende streken optrad, door de grote regenval dit jaar wel minder zal zijn. De oppervlakte wintertarwe is hier en daar wat ingekrompen. Over het algemeen staat dit gewas er gezond bij. In bijna het gehele land staat de vroeg gezaaide rogge het best. Hier en daar is dit voorjaar nog muizenschade opgetreden. Voorts wordt schade gemeld van emelten en ritnaalden, terwijl de koude, vooral op percelen met een hoge grondwaterstand, de ontwikkeling van dit gewas heeft geremd. Terwijl de oppervlakte tarwe en rogge verminderde, is de
teelt van wintergerst uitgebreid. De stand is weinig minder gunstig dan in het vorige jaar, derhalve heel wat beter dan het tienjaarlijks gemiddelde. Het koolzaad staat gunstiger dan het tienjaarlijks gemiddelde, doch vergeleken met het vorige jaar is de f:tand veel minder. De schade door larven van aardvlooien is belangrijk geweest. Karwijzaad is op de meeste percelen wat te fijn als gevolg van de droogte in het najaar van 1949 en door de te zware dekvrucht. Blijvend grasland en kunstweiden geven een stand te zien, welke belangrijk beter is dan het tienjaarlijks gemiddelde. De invloed van de muizenschade van virleden jaar doet zich nog gelden. De koude, samen met de grotere hoeveelheid neerslag, werkte soms remmend op de grasgroei, vooral op de lage percelen. Hoewel de rode- en witte klaver en de lucerne minder gunstig staan dan in het vorige jaar, is het standcijfer toch hoger dan het tienjaarlijks gemiddelde.
Machtig defilé
Het défilé, dat ter gelegenheid van het bezoek van H. M. de Koningin en Z. K. H. BÊins Bernhard aan Assen, werd gehouden is geworden tot een machtige demonstratie van aanhankelijkheid en trouw aan ons Koninklijk Huis. Staande op de stoep van het oude Gemeentehuis namen de Koninklijke Gasten dit défilé af, vriendelijk wuivend naar de lange rij jonge mensen, die over de werkelijk feeëriek verlichte Brink marcheerden, voorafgegaan door een colonne motorrijders van de Motorclub Assen en Omstreken. Treffend was het moment toen de leden van het Asser Mannenkoor zich rond de stoep schaarden en drie coupletten van het aloude Wilhelmus zongen, alsmede het bekende „Zij leven lang'-. De di recteur van het koor, de heer M. J. F. Seerdens, werd bij H. M. de Koningin en Z. K. H. Prins Bernhard ontboden, waarna Zij zich enige tijd met de koordirigent onderhielden.
Prov. Staten werden voorgesteld
Vervolgens werden de aanwezigen door de Commissars der Koningin aan de Hoge Gasten voorgesteld, nl. H. Dekker, J. Smallenbroek, mr Tj. Wieringa, E. L. J. van Apeldoorn, B. Arends, J. Bork, Th. Brouwer, W. Buiter, J. Buning, Mevr. H. M. Content—Hofstede, H. Dekker Wzn., J. Engelsman, J. ter Haar Jzn., A. Hadderingh, D. G. Heering, J. B. Hemel, J. Homan, J. Kinds, J. H. Lanting, J. G. Lodder, H. Meijeringh, J. Oosterhuis, J. Oosting, J. Prummel, J. Roffel, J. H. Scheepers, H. Sikkens H. Wielens, Ir. W. I. C. van Veelen, R. ter Stege G.Wzn., A. H. Tissingh, Ir J. O. Elema, Ir J. A. M. den Boer, Mr H. A. Hoendervanger, Mr E. G. O. Onnen, H. M. Franssen, Mr R. de Vries, Mr K. H. Lambers. De heer J. L. W. Blokhuis vertoefde buitenlands, mevr. C. W. Willinge Prins—Visser was niet aanwezig, terwijl de communistische Statenleden verstek lieten gaan.
H. M. de Koningin en Z. K. H. Prins Bernhard Inspecteren de erewacht voor het Provinciehuis, welke stond onder commando van luitenant-kolonel H. Onderstal, plaatsvervangend Garnizoenscommandant te Assen.
Truman vraagt 1.222 millioen voor wapenhulp aan Alleen voor de landen van het pact reeds voor 1 milliard dollar
• President Truman heeft het Congres verzocht 1.222.500.000 dollar beschikbaar te stellen voor het tweede jaar van het program voor wapenhulp. Vertraging bij de verstrekking van dit bedrag ,,zou onze pogingen om het soort vrede te scheppen dat de vrije wereld zoekt, een fatale slag kunnen toebrengen", aldus de president. In het tweede jaar van het plan zal aan meer dan een dozijn landen militaire hulp worden verleend.
Voor de landen van het Noordatlantisch Pact zal een milliard dollar worden uitgetrokken voor wapens, een opleidingsprogram en voor de grondstoffen en machinerieën die nodig zijn om de militaire productie in West-Europa op te voeren. De president zei, dat 75 millioen dollar nodig zijn om de hulp aan de niet-communistische groepen in China voort te zetten. De leden van het Noordatlantisch verdrag die wapens zullen krijgen, zijn Engeland, Frankrijk, Italië, België, Nederland, Luxemburg, Denemarken, Noorwegen en Portugal. Laatstgenoemde land komt voor de eerste keer op de lijst voor. Truman vroeg ook een „beperkte volmacht" om in geval van nood „een klein bedrag" te gebruiken voor een bepaald gebied. Hij zei: „aangezien de Sowjets blijven zoeken naar zwakke plekken in de verdediging van de vrije wereld, kunnen er noodgevallen ontstaan die een onmiddellijk optreden door de VS. noodzakelijk maken". Hij drong er bij het congres op aan de huidige wetten zodanig te wijzigen
dat het mogelijk wordt „onder behoorlijke garanties" Amerikaanse wapens te verkopen aan landen, die
niet met name in de wetten worden genoemd. Hij verzocht- het congres toe te staan, dat deze landen de Amerikaanse wapens in termijnen afbetalen en niet, zoals thans geeist wordt, vooruit.