BEILEN — Voer de betrekking van hoofd der openbare trio-school hebben zich 32 sollicitanten aangemeld. 1 BEIlen — Door bemiddeling van het makelaarskantoor Kuik alhier werd het pand Brinkstraat 18 (voormalig distributiekantoor) toebehorende aan E. van Dalen verkocht aan de fa. Gebrs. Geertjes alhier opbrengst landbouwgewassen, Door de commissie voor de oogstramingen in deze gemeente zijn de opbrengsten per ha. van de landbouwgewassen over 1949 als volgt geschat: Rogge 2700 kg., roggestroo 5000 kg., haver 3000 kg., havêrstro 4000 kg., kool- en raapzaad 1800 kg., consumptie aardappelen 21000 kg., fabrieksaardappelen 24000 kg., suikerbieten 30000 kg., mangelwortelen en voederbieten 60.000 kg., hooi kunstweiden 3000 kg. en hooi blijvend grasland 25.00 kg. DALEN. — In de gehouden ingelanden vergadering werd tot bestuurslid van het waterschap „Groote Ruimsloot" herkozen de heer Joh. Boesjes te Dalen. — Tot leden van het kiescollege der Ned. Herv. kerk zijn herkozen de heren G. Naber, G. Huizing, H. L. Schoe en R. Kiers, allen te Dalen en Alb. Kuipers te Dalerveen. — Het bestuur van het Ned. Herv. Jongeren Verbond, afd. Dalen, is als volgt samengesteld: H. Ramaker, voorzitter; Hennie T Tdens, secretaresse: Geesje Vleems, Rika Kruimink en Jacob Hegen, leden. alg. ned. metaalbewerkersbond. EMMEN — In Concertzaal Groothuis hield de afd- Emmen van de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond een feestelijke bijeenkomst, waaraan medewerking werd verleend door de zangvereniging „De Stem des Volks alhier, onder leiding van de heer W. T. Beek, de democratisch socialistische jongerenvereniging „Nieuwe Koers", onder leiding van de heer R. Beerda, terwijl als spreker optrad de heer J. H. van Zuuren, districtsbestuurder van de ANMB in Drenthe. ouderavond o.l. school vil — Maandagavond werd in de bovenzaal van Huize Wielens een goed bezochte ouderavond gehouden van de openbare school VII, hoofd de heer K. Eelsing. , Na een welkomstwoord van de voorzitter gaf de her Y. S.. Dijkstra, gemeente-architect van Emmen, aan de hand van een maquette een uiteenzetting over de nieuw te bouwen school. . Het finantiële verslag vermeldde een batig saldo van f 1989.94. In de plaats van de aftredende oudercommissie-leden, de heren H. Lenting, W. Lubbers en A. v. d. Weide, die niet herkiesbaar waren, werden de herenP. Hof, h . W. a. e -Vorsteveld en B. H. Strubbe gekozen, terwijl in de vacature van mevr. pepping—Aalderink, die uit de schoolkring is vertrokken, nog niet werd voorzien.
inzate. .... — Ten overstaan van notaris H. Steenbergen te Emmen en ten verzoeke van het Ned. Beheersinstituut werd* Dinsdag in café Kremer (Deden) te Nieuw-Weerdinge bij inzate publiek verkocht: een huis met erf, schuur en tuin aan het Weerdingerkanaal N.z. 241 te Nieuw-Weerding 6 , groot 15.50 are, waarin thans gevestigd café Kremer (huurder de heer Deden), in eigendom toebehorende aan de heer H. Kremer. Ingezet door H. J. Deden te NieuwWeerdinge op f5000. EXLOO. — De bejaarde mej. L. W. Rosingh alhier kwam bij het klimmen op een stoei zodanig te vallen dat zij een dijbeen brak. Opname in het ziekenhuis te Emmen werd noodzakelijk geacht. GIETEN — Onze plaatsgenoot, de heer J. A- Oosterhof, werd benoemd tot onderwijzer te Texel. — Tot opzichter bij de Veeartsenij - kundige Dienst, ter standplaats Gieten is met ingang van l Decmeber a.s. benoemd de heer A .Heetebrij te Delfzijl. — In een in Hotel de Vries gehouden vergadering werd besloten tot oprichting van een dansclub. In het bestuur werden verkozen de heren: H. O. Franken, J. van Dijk en W. de Vries. — Het personeel van de N-V. Exportslachterij „Udema", alhier, organiseerde in café Tent haar Jaarlijkse personeels c avond. Zang, muziek en toneel, alles verzorgd door eigen krachten, bezorgden directie en personeel een aangename avond. de werkliedenvereniging 7# jaar. HOOGEVEEN — Woensdag 30 November 1949 zal de feestelijke herdenking plaats hebben van het. 70-jarig bestaan van de Werkliedenvereniging „Hoogeveen".
Jarenlang heeft deze nuttige vereniging een vooraanstaande plaats in deze femeente ingenomen wegens haar werkzaamheid op veelvuldig terrein. Immers volgens haar statuten stelt ze zich ten doel "net lot van de werkman te verbéteren, nuttige kennis aan te kweken en het gezellig verkeer en de broederlijke zin door Onderling samenzijn te bevorderen. Zij tracht dat doel te bereiken door het-houden van lezingen, het instand houden van een onderlinge begrafenisvereniging en in geval van ziekte de leden door. een wekelijkse bijdrage te steunen. De vereniging beschikt over een zeer goede bibliotheek.
Ds. W. faber. Op 7 December a.s. zal het 25 jaar geleden zijn, dat Ds. W. Faber, geboren te Ulrum (Gr.) 4' October 1885 zijn intrede deed in Hóogeveen bi) de Gereformeerde Gemeente. Ofschoon de jubilaris geen officiële herdenking wenst, zal het hem die dag toch niet aan blijken van belangstelling en warme sympathie ontbreken. HOOGERSMILDE — De afd. Hoogersmilde van de Bond v. Plattelandsvrouwen hield in zaal ter Haar een bijeenkomst, waarbij uitgenodigd waren de afdelingen van Midden- en Bovensmilde Mevr. Vrieling-Lammerts opende deze bijeenkomst, waarna de heer de Wit uit GOrredijk het woord verkreeg voor boekbespreking over „Dokter Vlimmen". — In het lokaal van de Ned. Herv. Kerk werd Zaterdag en Maandag een Dazar gehouden. De opbrengst zal besteed worden aan vergroting van het lokaal voor de jeugdverenigingen. De bazar mocht zich belde avonden 'n een groot bezoek verheugen. TWAALFJARIGE JONGEN VERMIST MEPPEL. — Sinds Zondagmiddag wordt de 12-jarige j. van 't Hoge te Meppel vermist. Aangezien de jongen aan toevallen leed, wordt een ongeluk gevreesd. De politie heeft het vaar water in de buurt zorgvuldig laten afdreggen, echter tot nu toe zonder resultaat. MEPPELER JEUGD ACTIE. De in zaal Slot gegeven bonte avond, georganiseerd door het Comité der Meppeler Jeugd Actie, is in velerlei opzichten goed geslaagd, al had, zoals de voorzitter, de heer p. Hommes, zei, men gaarne een volle zaal gezien. Verder wees hij op het doel van het werk en gaf het motto „Meer jongeren Actief" Het bonte programma werd gevuld door de Quickband o.l.v. de heer H. J. Grooters, de Quickdames met rythmische gymnastiek, Quick acrobatiek, samehzang onder leiding van den hee r R. G. J. Assendorp, 'een komische verkeersvoordacht van hoofdagent H. A. Bos, terwijl als hoofdnummer gegeven werd' het stuk ..De koopvrouw van Stavoren", opgevoerd door leden van jeugdverenigingen, aangesloten bij de Ned. Herv. Jeugdraad. De heer I. Randel, jeugdleider van N.H.. Kerk, sloot de avond. NORG — De afdeling Norg v?n de B.O.D. vergaderde, in café Popken. Door de heer A. Bisschop, assistent bij de LandbouwvoorUchtingsdienst werd het Bouwplan 1950 besproken.
TRAP VAN EEN PAARD. Toen vanmiddag om ongeveer kwart over één de kinderen van de O-L. school op de Brink aan het spelen waren, kwam ten B. met een paard aan de lange lijn de schoolbrink op. Het paard schrok van de spelende kinderen en begon te steigeren met het noodlottig gevolg, dat de 9-jarige Herman B. onder het Paard terecht kwam. Dr. N. J. Elzinga was spoedig aanwezig en constateerde dat het kind een schop van het paard in de rug had gekregen en achtte overbrenging naar het ziekenhuis te Groningen noodzakelijk. zitplaatsen n. h. kerk vrij ROLDE — Kerkvoogden en notabelen van de Ned. Hervormde Gemeente hebben besloten vanaf 1 Januari 1950 de zitplaatsen in de kerk niet meer te verhuren. Alle plaatsen zullen dan vrij zijn. RUINERWOLD — Door het Kiescollege van de N.H.G. werd tot ouderling herbenoemd de heer J. Tijmes en tot diaken benoemd de heer Jac. Oosterhof, in de plaats van de heer F. v. d. Linde, die niet meer in aanmerking wertste te komen. RUINERWOLD — De feestavond van de Algem. Ned. Landarb. Bond, gehouden in café Roze is uitstekend geslaagd. Een volle zaal en goed spel van Kunst na Arbeid alhier, die opvoerde : „Pietje de duivel". Het propagandistisch woord werd gesproken door de heer Meyer, districtsbestuurder van de N-L.A.B. te Assen. SCHOONEBEEK — Onder voorzitterschap van de heer W. Dorgelo jr. werd in het wijkgebouw alhier een buitengewone
ledenvergadering gehouden van de vereniging „Het Groene Kruis". Het bestuur deelde mede, dat de commissie Moeder en Kind werd opgeheven en het werk, dat tot heden werd verzorgd door deze commissie, voortaan door het Groene Kruis zal worden behartigd. In verband hiermede werd het bestuur met twee leden uitgebreid. Hiervoor werden gekozen Mevr. LambertsEisen en mevr. Klok-Nakken. Bij de rondvraag werd gevraagd 01 het geen aanbeveling verdiende een boetestelsel in te voeren voor het niet bijwonen van de vergaderingen. Het bestuur zou hier 'vel wat voor voelen. OUDERAVOND. SCHOONOORD — De Oj. school hield in café Meijer haar jaarlijkse ouderavond. Door de leerlingen van de hoogste klassen werden enige toneelstukjes opgevoerd die bü de ouders zeer in de smaak vielen. Getracht zal worden St. Nicolaas te bewegen aan alle leerlingen een geschenkje aan te bieden. SNOEKEN. TER-APEL — De heer G. Klein alhier, wist in een paar uur tijd 10 snoeken te vangen, de zwaarste woog 6 pond De heer J. Steenkamp ving 6 stuks. — In een onbewaakt ogenblik geraakte het pl.m. 3-jarig kindje van de fam. R. M., aan de Markeweg alhier, spelenderwijze in het Hoofdkanaal. De heer J. op 't Ende begaf zich te water en wist het kind nog juist op tijd te redden. — Als vierde leerkracht in vaste dienst aan de o.l. school te Barnflair is benoemd Mej G. R. Schreuder van Zuidbroek. — Als lid der commissie tot waring van schoolverzuim is benoemd de heer B. Leering (vacature K. Seip). VALTHERMOND. — Benoemd let bestuurslid van het waterschap Valthe de heer-B. Keijser alhier. BEROEPEN. — Tot predikant bij de N. H. Kerk is beroepen Ds P. de Hoop te Gramsbergen. Raad Havelte In de onder voorzitterschap van de loco-burgemeester, wethouder Tuin, gehouden raadsvergadering was ingekomen een voorstel van het raadslid Borgers om B. en W. uit te nodigen ;
le aan de Rijkswaterstaat te verzoeken, de „Paardestal" aan het Jaagpad bü de spoorbrug over de Drentse Hoofdvaart, die vroeger dienst deed voor scheepsjagers, op te ruimen. 2e. ajm de Rijksdienst voor Landbouwherstel te verzoeken, alle ruïnes van de achtergebleven stenen barakken op het voormalige vliegveld alsnog op te ruimen en de gronden te egaliseren, 3e om aan de Rijkswaterstaat te ver zoeken de z,g. „Boerenweg" langs de Rijkswég Meppel-Pijlebrug te doen doortrekken tot aan de Boschkampsbrug. 'De voorzitter deelde mede dat B. en W. geen bezwaar hebben aan deza verzoeken te voldoen en goedgevonden wordt, dat het college dë nodige verzoeken tot de bevoegde instanties zal richten. Aangeboden werd de gemeente-rekening met bedrijfsrekeningen over 1948. Eveneens werd aangeboden de gemeentebegroting met bedrijfsbegrotingen voor 1950. Beide werden in handen gesteld van Commissies. Het voorstel van B. en W. tot de aanleg van een sportterrein te Havelte, werd zonder hoofdelijke stemming aanvüt r d. Besloten werd tot aansluiting der gemeente bij de Stichting voor instructieve schoolreizen. Aan A van Èeks te Uffelte werd een perceel bouwterrein verkocht aan de Fabrieksweg te Uffelte, groot 640 M2, voor f 1.35 per M2. De begroting dienst 1949 werd gewijzigd. Daarbij werd o.a. op de beerotmg rrebracht een bedra» van f 1096.75 wegens aandeel in het garantie f Onds van de Provinciale tentoonstelling „DOEN." Raad Odoorn De heer W. Gal, gemeente-opzichter te Neede, werd benoemd tot bouw kundig-hoofdopzichter. Aan de heer H. Lever werd eervol ontslag verleend als onderwijzer te Valthe. Besloten werd een jaarlijkse bijdrage van f 10 te verlenen aan het hoofdbestuur der Ned. ver. tot bescherming van dieren. Toegetreden werd als lid van de ver. „Koningin Wilhelminafonds" tegen een jaarlijkse contributie van % cent per inwoner. Aan de afd. Zandberg van het comité Volksgezondheid werd over 1949 een subsidie toegezegd voor ieder kind uit de gemeente dat op geneeskundig advies in een kinderljoloniehuis is of wordt geplaatst van f 0.25 per kind per dag gedurende de zomermaanden en f 0.50 gedurende de wintermaanden. Met 11 tegen 4 stemmen werd afwijzend beschikt op bet verzoek van de Ver. van Christelijk Voorber. Hoger, Middelbaar en Kweekschool onderwijs te Emmen om subsidie. Besloten werd op de verzoeken van de ver. tot bevordering van de aanleg van waterleiding te 2e Exloermond en van de commissie van Plaatselijke Belangen te Valthermond, om de aanleg van een drinkwaterleiding in het veenkoloniale deel der gemeente ten spoedigste te bevorderen, alhaesie te betuigen bij de N.V. Drinkwaterleiding Maatschappij Drenthe. In de plaats van de heer J. Roffel, die in verband met zijn benoeming tot wethouder niet langer kan bleven zitting nemen in 'de vorderingscommisste woonruimtewet, werd benoemd de heer E, J. Vos te 2e Exloermond.
"Berichten uit de Provincie". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
"Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
DOOR 61 PATR1C1A WENTWORTH „Zag u hem?" „O, ja, heel goed. Hij leunde uit het venster en vroeg: „Wie is daar?" en iemand beneden antwoordde: „Kom hier.... ik wil je spreken". „Ja gaat u voort". „Mr. Carroll vroeg: „Ben jij dat, Oakley?" en de man beneden zei: „t Zou beter zijn je mond te houden. Kom liever beneden en laat ons praten". „Wat zei mr. Carroll toen?" „Hij lachte, 't Ging alles heel kalm, ziet u. Ik heb een heel goed gehoor en kon daardoor verstaan wat gezegd werd, maar niet meer. Hij lachte en zei toen: „Ik zal beneden komen en je door een van de vensters geliikvloers binnenlaten". Toen sloot hij het venster en trok de gordijnen er voor". „En wat deed u toen?" „Ik sloot ook mijn venster, ging terug in de kamer en stak het licht weer aan. Ik vond, dat de zaak mij niet aanging en wilde voor hen niet
weten, dat ik geluisterd had". „Hoorde u daarna nog iets?" „Neen " „Niets dat een slag of een val kon zijn geweest?" „Ik liep heen en weer ziet u. Ik schonk water en waste mij. Als je je wast, hoor je niets " Toch was er iets aarzelends in haar toon. „Maar Carroll had gezegd: „Ben jij dat, Oakley?" U is u daar zeker van?" Mrs. Tote keek enigzins angstig, maar zei toch heel beslist: „Ja, daar ben ik zeker van. Hij zei de naam heel luid". „En u hoorde dus niets, in 't geheel niets meer, nadat u het venster had gesloten?' Mfs. Tote keek bekommerd. „Ik weet het niet.... 't is niet mooi, iets te zeggen zonder er zeker van te zijn". „Dus u hoorde toch iets?" Weer bewogen haar vingers zich zenuwachtig. „Horen is eigenlijk het woord niet. Ik dacht, dat er iets was — alsof iemand wat riep". „Wat dacht u, toen u het hoorde?" „Ik dacht, dat mr. Carroll iets tot mr. Oakley riep. Alleen maar de naam — precies zoals hij 't eerder had gedaan — maar luider. Het moet luider zyn geweest, anders zou ik niet gedacht hebben, dat ik 't
hoorde Maar het water liep en ik kan er niet op zweren". Lamb liet haar nu gaan. Toen de deur zich weer gesloten had, wierp hij zich achterover in zijn stoel. „Nu, dat legt definitif de strop om Oakley's hals". Miss Silver kuchte bescheiden en merkte op, dat nirs. Tote in de man buiten 't huis niet beslist Oakley had herkend. Moedig doorstond Maudie de schok van Lamb's boze blik, toen hij uitriep: „Ze hoorde, dat Carroll hem als Oakley aansprak daarop wil zij een eed doen". „Dat is niet precies hetzelfde. Mr. Carroll kan zich vergist hebben. In feite bevestigt het laatste punt, dat u zo handig van mrs. Tote wist los te krijgen, het verhaal van mr. Oakley. Hij verklaart zijn aanwezigheid op de bewuste plek door te zeggen, dat hü dacht geroepen te worden en zich haastte in de richting vanwaar het geluid afkomstig scheen". De hoofdinspecteur lachte kort en minachtend. „En moest hij dat dan niet zeggen? Carroll had zijn naam geroepen .... iemand anders kon die ook gehoord hebben. Hij moet er een verhaaltje over bedenken, dus gebruikt hy het feit, om er zijn aanwezigheid op zijde van het huis mee te verklaren".
Zyn gefronste blik, die op miss Silver rustte, werd eensklaps getroffen door een wonderlijke uitdrukkng in haar ogen. Met het hoofd een beetje schuin, de ogen wijdgeopend, depd zij aan een vogeL denken. Hij had haar bij vroegere gelegenheden al meer zo zien kijken, en wist, dat het iets betekende. Inderdaad, de vogel had het oog op de veelbelovende worm gericht! „Als ik nu mijn vraag aan mr. Pearson zou mogen doen, hoofdinspecteur. ..." „Zal het de zaak ophouden?" „Ik geloof het niet". Lamb draaide zich in z'n stoel om. „Bel maar, Frank". Pearson kwam binnen, één en al opwinding. Zijn zenuwen hadden een geduchte schok gekregen, maar het feit, dat alleen dank zij zyn ijver de politie op tijd was gekomen om de moordenaar ter plaatse te arresteren, had hem veel goed gedaan. Hij was er zich al van bewust, dat de omstandigheden van dit geval hem uiterst belangrijke herinneringen zouden opleveren. Maar deze troost kon niet volkomen beletten, dat hij smachtte naar een toekomst, waarin het begaan van twee moorden achtereen naar het rijk der sprookjes zou worden verwezen. Want, zoals hij het later jegens zijn vrouw uitdrukte: ,,'t Is allemaal
goed en wel, als het c.chter de rug is, maar heel slecht voor de zenuwen, zolang je er midden in zit en niet weet, wie het volgende slachtoffer zal zijn". En daar moorden gewoonlijk niet worden gepleegd in 't bijzijn van twee politie-autoriteiten, van wie één nog wel een hoofdinspecteur, vond Pearson de bibliotheek een zeer veilige plek, waar hij. graag de hele nacht zou zijrv gebleven. Uit dat gezichtspunt bezien brachten de woorden van miss Silver hem een teleurstelling. „Ik wilde u maar één vraag stellen, mr. Pearson". Hij verviel weer in zijn butlerrol: „Ja, mevrouw?" „Hebt u ook hout op het vuur gegooid toen u, na gesloten te hebben, door de hall kwam?" Frank Abbott schrikte op en luisterde met spanning naar het antwoord. „O, neen, mevrouw.... dat zou ik nooit hebben gedaan". „Dat dacht ik wel, hebt u ook naar het vuur gekeken?" „Dat behoort om zo te zeggen, tot mijn werk als butler. Ik zou nir' graag naar boven gaan en beneden éen groot vuur achterlaten of iets dat er uit kon vallen". „En brandde het vuur lang?" „Er lagen drie of vier helemaal
verkoolde blokken in." „En sedertdien heeft u er geen hout meer bij gedaan?" „O, neen, mevrouw". „Iemand anders ook niet?" „Niemand anders had er gelegenheid toe.... tenminste nadat er alarm was gemaakt". Miss Silver sloeg een hoogst ernstige blik op de hoofdinspecteur en zei: „Toen ik na de moord naar beneden kwam, ontdekte ik, dat er een zwaar, knoestig blok achter in he* vuur lag. Dit blok was er niet, toen wij even voor tienen allen naar boven gingen. Toen u over de nu gepleegde moord en het wapen, dat daarbij gebruikt kon zijn, begon te spreken, kwam het vuur, zoals i k het eerst en later had gezien, weer in mijn gedachten. In het begin leek het slechts alsof er iets niet klopte, maar terwijl u sprak met sergeant Abbott kwam ik tot de conclusie, dai dit extra stuk hout wel eens het vermiste wapen kon zijn. Ik h0 °? maar, dat de smeulende as niet hee genoeg was om mogelijke aanwijzingen te vernietigen". Vor ze had uitgesproken, waS Frank Abbott al bij de deur. < Wordt vervolgd)
"Bewogen WEEK-END". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
"Stern". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
dooi I Ü VAN KXTEK
24. Pim, Pam en Pom kunnen niet meer ! Stapels en stapels borden hebben ze afgewassen, tot ze niet meer op hun benen kunnen staan. De kok is heel tevreden over hen en zegt, ctat hij hen niet meer nodig heeft. Wankelend willen de drie broertjes naar hun legerstede gaan om wat uti the rusten. Maar helaas, dat is nog niet v0 °r hen weggelegd. Daar staat de dienstdoende korporaal al weer en kijkt hen grijnslachend
aan. „Een beetje vermoeid, jongelui ? Ja, dat valt niet mee, hè ? Jullie dachten hier een herenleventje te kunnen gaan leiden, maar gelukkig ben ik er ook nog. Geluierd wordt hier niet. Ga maar mee ik heb nog één aardig karweitje voor jullie en dém zijn jullie klaar. Voor vandaag tenminste ! En gemeen lachend, beduidt hij de drie broertjes, dat zij hem volgen moeten.
"Pim Pam Pom". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
B. en W. leggen de raad over een verslag van het onderwijsfonds over het boekjaar 1 Mei 1948 t.e.m 30 April 1949. Hi ./uit blijkt ' ,_f over dit jaar aan leerlingen die een onderwijsinrichting bezoeken, anders dan lager onderwijs f 7897.50 is betaald als bijdrage in de reiskosten. De raad verklaart zich accoord met het voorstel om de jaarwedden var de wethouders op f650 per jaar te stellen. De raad verklaart dat de oprichting van een landbouwhuishoudcu'rsus voor meisjes te Nw.-Schoonebeek voor het cursusjaar 1949—1950 nodig wordt geacht. De kosten van deze cursus, te geven door Opbouw Drenthe, worden geraamd op f 2545.14. De gemeente draagt hiervan f 763.54, de rest het rijk. Aan de orde komt weer de verlening van een vergunning aan de N.A. M, voor de aanleg van een weg te Nw.-Schoonebeek (oostelijk van de Dordseweg). In een vorige vergac.ering verleende de raad vergunning voor een weg West-Oost, doch dit besluit werd niet goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. B. en W. stellen nu de raad voor vergunning te verlenen voor de weg Zuid-Noord De raad besluit z.h.st. overeenkomstig het voorstel van B. en W. In een vorige vergadering werd besproken aan enkele wegen de naam van het oliebedrijf te verbinden. De verbindingsweg tussen Middendorp en Beekweg wordt Albstraat genoemd. De raad verklaart geen bezwaar te t'. ""pn de namen Valendisweg, voor de weg langs de watersloot, Portlandweg, voor de weg langs het Schoonebeekerdiep, en Liaslaan, voor de weg langs schilder Veenstra. Deze r.amen duiden geologische tijdperken aan, terwijl Valendis tevens de laam is van de aardlaag, die in Schoonebeek oliehoudend is. Besloten wordt de Kerkenweg te verbeteren in D.U.W. Deze verbetering omvat het verlagen van de bermen, het graven van een bermsloot en het ophogen van het zandkip. De kosten worden geraamd op ruim f 10.000. De DUW kende een subsidie toe van 90% in de arbeidslonen. B. en W. stellen voor van gemeentewege een subsidie van f 2000 toe te kennen voor de bouw van kleuterscholen. De aanleiding hiertoe was 'n verzoek' van de neutrale kleuterschool commissie te Oud-Schoonebeek. Deze commissie moet overgaan tot de houw van een kleuterschool omdat het derde schoolokaal binnenkort weer zal moeten worden gebruikt voor het lager onderwijs. Dé kosten worden geraamd op f 17000. Rekönt men f 3000 subsidie van Opbouw Drenthe, f 2000 uit andere fondsen en f 3000 uit de kring van ouders en meelevenden, dan valt nog te dekken f 10.000. Het wegwerken van een dergelijke schuld, zou op de jaarlijkse exploitatie een te grote last leggen. Uiteindelijk zal het kleuteronderwijs hiervan de kwade gevolgen ondervinden, aldus B. en W. De raad besluit voor de reeds gebouwde bijzondere kleuterschool en de nog te bouwen neutrale school een subsidie van f 2000 beschikbaar te stellen en in principe een dergelijke subsidie beschikbaar te stellen voor toekomstige soortgelijke aanvragen.
de omgeving van Gees uit, een nederzetting die toendertijd nog slechts moet hebben bestaan uit een vijfal gezinnen. Toen zij zich daarheen begaven vergezeld van de nodige helpers, die het kasteel zouden moeten bouwen v/aren de Gezers daar niet erg op gesteld. Zij duchtten van een kaste 1 met oppermachtige heren grote gevaren en besloten zich tegen het naderende onheil met alle macht te weer te stellen. Ze zagen zich echter geplaatst tegenover een grote overmacht van beter uitgeruste lieden dan zij zelf en deden daarom een beroep op de „buren" van Beilen Gewapend met alles wat maar als wapen dienst zou kunnen doen, togen ze op de vreemde indringers af en slaagden er in ze te vei jagen. Het kwaad was daarmee echter nog niet geheel bezworen, het verplaatste zich slechts, want toen de „roofridders" er niet in slaagden m de contreien van Gees vaste voet te krijgen, probeerden ze het elders, aan het Drostendiep. Deze poging gelukte en zo ontstond daar Oostelijk van Oosterhesselen het huis „De Klencke". Of de heren van „De Klencke" zich ooit tegenover de bevolking hebben misdragen vertelt de geschiedenis niet. Wel is het zeker dat ze later grote invloed in Oosterhesselen hebben gehad. Ze bezaten o.a. lange tijd het collatierecht, het recht dus om
"Raad Schoonebeek". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
En verzoek van de sportclub „Sleen" om een subsidie te verlenen aan de afdeling gymnastiek werd ingewilligd. Besloten werd een rekening-courantovereenkomst aan te gaan met de N.V. Bank voor Nederlandse Gemeenten en de Coöperatieve Boerenleenbank ter plaatse. Besloten werd tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling gesloten met de gemeente Assen, tot het toelaten van leerlingen op lagere scholen. De raad besloot verder tot toetreding als aandeelhoudster van de N.V. waterterleiding-maatschappij Drenthe te Assen. Besloten werd een aanvullend crediet te verlenen tot een bedrag van f26.000 ter beplanting van het nieuwe kerkhof en sportterrein te Schoonoord, alsmede voor enige andere voorzieningen. Verder werd goedgekeurd de aankoop van een woning van de heer Been voor f 17.500, bestemd als woning voor de gemeentelijke geneesheer. Te Veenoord zullen zandwegen door de gemeente worden overgenomen en in D.U.W.-werk worden verbeterd.
"Raad Sleen". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
"AZON". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
De stichters van het huis „De Klencke" waren niet erg welkom in deze streke n althans een overlevering maakt melding van een mislukte poging om het huig nabij Gees te bouwen. Men kan daar in die omgeving ongeveer tussen Zwinderen en Gees, aan de Gezerstroom, nog de plaats aanwijzen waar tot vóór dertien jaar nog een heuvel werd gevonden die de herinnering aan deze gebeurtenis warm hield Helaas is deze historische hoogte slachtoffer geworden van de ijver om enkele hectaren landbouwgrond te winnen! Hoe prijzenswaardig die ijver over het algemeen ook is, er zijn genoeg voorbeelden aan te wijzen dat het beter ware geweest zich in deze wat meer matigheid op te leggen. De Klinkenberg zou als zo'n voorbeeld niet zo'n'heel' slecht figuur slaan.
De Klinkenberg is dus niet meer, maar het volksverhaal leeft voort, ofschoon het al een achttal eeuwen geleden ontstaan moet zijn. In d;e tijd trachtte Drenthe het bisschoppelijke juk van zich af te werpen Bij Ane was het, in wat wel eens de Drentse Guldensporenslag wordt genoemd, tot een "bloedig treffen gekomen tussen de bisschop met de hern omringende adel en het te hoop gelopen Drentse volk. De haat tegen het gezag van Utrecht laaide hoog op en de Drenthen waren onverzoenlijk. Het geslacht Clenckp echter was de bisschop trouw gebleven en verdedigde diens rechten in Drenthe met inzet van alles. Trouw moet beloond worden en de veronderstelling ie wel eens uitgesproken dat de bisschop die aanhankelijkheid van de Ciencke beloonde door middel van grondgebied in de omgeving van Oosierhesselen. Het was helemaal niet vreemd dat de heren Ciencke deze rechten wilden consolideren door de vestiging van een sterkte in dat gebied Zij kozen daarvoor in eerste aanleg
"Volkssprookje rond de Klinkenberg Gezers duldden geen kasteel in hun omgeving". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
een predikantsplaats te begeven, in de kerk van Oosterhesselen, doch men doet beter dit eerder als een soort blijk van verdienste te beschouwen dan als een aanmatiging van hun kant om invloed uit te oefenen op de gang van zaken in het kerkelijk leven aldaar. De Klinkenhoogte, waarop de Gezers, versterkt door de Beiiers, slag leverden tegen de schare van de heer van de Ciencke, waartoe blijkbaar veel geestelijken hebben behoord, omdat men er telkens van spreekt dat De Klencke door monniken werd gebouwd, zou ook nog een geheim hebben bevat, dat echter in '36, '37 toen het heuveltje werd geegaliseerd niet uit de doeken is gedaan. Midden in de berg zou zich eens een kist moeten hebben bevinden die de wonderlijke eigenschap bezat des middags om twaalf uur twaalf maal open ~ en dicht te gaan, zodat men de dreunende slagen ervan wijd en zijn kon horen..,.
"Van dit, van dat . . . over 't Drenthe van toen". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002
BURGERLIJKE STAND WESTERBORK. Opgave over het tijdvak van 21 t.m. 27 Nov. 1945. — Geboren : Pieter, zv J. Stadman en H. Blokzijl; Homme, zv H. v. d. Vecht en J. Kuper. Ondertrouwd • G. Prins, 30 j. en M. - Koster, 23 j. te Oosterhesselen. Gehuwd : F. ter Steege en G. Everts. Overleden: geene.
"BURGERLIJKE STAND". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1949/12/01 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000148314:mpeg21:p002