(Waarnemingen van des morgens 8 uur.) Barometerc? . stand. bO ! uur. Toestand U
Arnhemsche courant
- 26-01-1904
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Arnhemsche courant
- Datum
- 26-01-1904
- Editie
- Dag
- Uitgever
- C.A. Thieme
- Plaats van uitgave
- Arnhem
- PPN
- 400337789
- Verschijningsperiode
- 1814-2001
- Periode gedigitaliseerd
- 1851 - 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 5386
- Jaargang
- 91
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
ARNHEMSCHE COURANT van Dinsdag 26 Januari 1904. TWEEDE (laatste) BLAD. METEOROLOGISCHE WAARNEMINGEN. Dinsdag 26 Januari 1904.
Arnhem, 26 Januari.
Thermometer (8 u. 30 0 12 u. 31 0 F.) Fortin's Barometer, B. Holsboer, (12 u.) 769.2 Rijzing 1.5 mM. Stilstand. Windstreek Z. Windkracht 2. Hoogte van den waterspiegel aan de peilschalen te Amhem bij de brug: 8-51 ÏJ t AP f 1 A m v - ÏÏ U 1 P ' I Val 21 cM. 1.54 M bov. of -j- Amh. Nulp ) Te Keulen 1.66. Val 14 cM. MAAN: V. M. 3 Jan. L. K. 9 Jan. N. M. 17 Jan. E. K. 25 Jan.
KUNSTEN, LETTEREN, WETENSCHAPPEN.
Strijd tegen dwaling is strijd voor waarheid. • 't Is onze plicht de afgodsbeelden omver te werpen, die het verkeer belemmeren op den zoo schoonen heirweg van 't gezond verstand. Dinsdag 26 en Woensdag 27 Januari LogeGebouw, (Benedenzaal) Artibus Sacrum, tentoonstell. van kunstwerken door de leden van deGooische Club „de Tien" van 10—5 u. Dinsdag 26 Jan. Stads-Schouwburg, Vereeniging De Nieuwe Ned. Opeia, Herbergprinses, 8u. Dinsd. 26 Jan. Loge-Gebouw, Rijnstraat, Maats, van Nijverheid, depart. Arnhem, algem. vergadering, lezing over Vervalsching van Levensmiddelen, door dr. A. van Raalte, 8 u. Trio Chaigneau. Zou de voor onze stad ongewone gebeurtenis: drie dames tezamen muziek te hooren maken,
een grooter aantal belangstellenden dan gewoonlijk naar deze kamermuziek uitvoering gelokt hebben ? 't Kan zijn, maar zij die er geweest zijn, zullen er geen oogenblik berouw over hebben gehad, want 't mag volmondig erkend worden, dat deze drie Parijsche dames kunst van den eersten rang gegeven hebben, 't Is wel algemeen erkend, dat kamermuziek de meest eischende vorm van uitvoerende kunst is en dat bij geen ander genre alles zoo nauw luistert, zoo volmaakt sluiten moet, wil er een indruk mee gewekt worden. Die erkenning heeft tengevolge gehad dat in den laatsten tijd naar steeds grooter wordende volmaking op dit gebied gestreefd is, maar dat heeft ook gemaakt, dat aan steeds grooter wordende eischen voldaan moet worden. Nu mag zich het trio Chaigneau op één lijn stellen met het beste wat op dit gebied bestaat. Dat zegt veel, maar niet te veel! Want wanneer men deze drie dames hoort spelen, dan zou men kunnen denken dat één persoon op drie instrumenten tegelijk speelde, zoo volmaakt passen zij aan elkaar aan. Er was in de geheele uitvoering geen oogenblik dat men bemerken kon dat de wil van de eene bovenkwam; wanneer de violiste een motief van de celliste overnam of omgekeerd, dan geschiedde dat met zoo volmaakt dezelfde intentie en zoo geheel denzelfden toon, dat men inderdaad soms niet wist waar het eene instrument ophield en het andere begon. En aan het geluid van de beide strijkinstrumenten paste zich dat van de piano wonderwel aan.
Alle drie dames zijn ieder op haar instrument degelijke kunstenaressen. De violoncelliste beschikt over een warmen, molligen toon, een geacheveerde voordracht en afgeronde techniek, eigenschappen die de violiste haar niet behoeft te benijden. Want al zou men soms haar toon in de hoogte wat ronder wenschen, in de laagte en het midden is zij warm en sonoor, terwijl groote muzikaliteit uit haar geheele spel spreekt. Wanneer we de pianiste als de eerste van de drie beschouwen, dan is dat niet omdat zij meer op den voorgrond trad en daardoor meer de aandacht op zich vestigde (daarvoor was het te veel een ensemble) maar omdat haar individueele eigenschappen meer sprekend zijn. Want zij is ontegenzeggelijk een pianiste van buitengewone gaven, die aan een zeer poetischen aanslag, waarbij kracht niet ontbreekt, een zeer rijke nuanceering paart, terwijl haar parelende techniek, die haar in staat stelde alle moeilijkheden schitterend te overwinnen, bewondering afdwong. Wanneer uit deze leerlinge van Harold Bauer nog eens eene pianiste van grooten naam groeit, zal 't ons niet verwonderen — zij heeft er, dunkt ons, alle eigenschappen voor. Het programma dat de drie dames uitvoerden, gaf wel bewijzen van veelzijdigheid: Brahms, Boëllmann en Beethoven. Nieuw daarvan was het middelste, met blijkbare liefde gespeeld. Het werk verdient die warme belangstelling die er aan gegeven werd, want al zal Boëllmann moeilijk onder de groote componisten gerekend kunnen worden (daarvoor heeft hij ook te weinig kunnen scheppen), een interessant, knap geschreven werk is dit trio heel zeker. Het is betrekkelijk eenvoudig van bouw, de lijnen zijn duidelijk te volgen en het spreekt oogenblikkelijk aan. De motieven waaruil het is opgebouwd mogen dan niet alle even belangrijk zijn, banaal zijn ze nergens; vaak spreekt uit de bewerking groote expressieve kracht, terwijl de aanwending van de verschillende instrumenten smaakvol is. Zin voor een warme melodische strooming toont de componist in het andante, waar de melodie door de cello aangeheven, ontwikkeld wordt tot een schoonen samenzang van de strijkinstrumenten. Een gelukkige tegenstelling daarmee vormt het tweede thema, hartstochtelijker van karakter. Geestig is het scherzo in zijn opgewektheid met als tegenstelling het middengedeelte, terwijl het finale van energische kracht en van gaven om een mooi cantliene te schrijven, getuigt. Geestig zijn in het finale de herinneringen aan de beide vorige deelen aangebracht,
tot grooten climax voert het slot. Een dankbaar, verdienstelijk werk, dat meer gespeeld moest worden ! Vooral hierin kwamen de uitnemende eigenschappen van de excecutanten uit, waarmee niet gezegd is dat Brahms en Beethoven geen genot gaven. Want 't trof wel dat beiden door deze, toch in Fransche school opgevoede kunstenaressen, zoo in stijl vertolkt werden. Dat gaf reeds dadelijk den indruk dat men hier tegenover eerste rang kunstenaressen stond, een indruk, die den geheelen avond bijbleef, niet 't minst door de technische eigenschappen van de uitvoerenden en bovenal door de zeer lofwaardige eigenschap dat alle effectbejag, alle uiterlijkheid gemist werd. Moge het trio Chaigneau hier spoedig terugkeeren en dan de algemeene belangstelling ondervinden die het volkomen verdient! Kr.
Morgenavond bij de Nieuwe Nederl. Opeia de 25ste voorstelling van de „Herbergprinses" onder leiding van den componist. — De Nederlandsehe Tooneelvereeniging heeft een nieuw stuk van Heijermans : „Bloeimaand" in studie genomen. — Te Rotterdam bij het feestconcert van Rotte's Mannenkoor Beethoven's negende. 14 Juli is de uitvoering. — Door het Rott. Tooneelgezelschap is gisteravond te Dordrecht de première gegeven van een nieuw stuk vau Henri Dekking: „Het gouden Kuiken." Het is een blijspel in drie bedrijven handelende over de moeilijkheden met een erfenis uit een Indische weeskamer. Het stuk had een groot succes. Na ieder bedrijf moest eenige malen gehaald en ten slotte werd den schrijver eene warme ovatie gebracht. — Te Parijs is overleden Eduard Calabresi, oud-directeur van de Monnaie te Brussel. Hij heeft zich naam gemaakt met het opvoeren van werken, die ongeacht den naam van den componist, niet voor het voetlicht kwamen. Zoo zijn onder zijn leiding Hérodiade , Reijer's Sigurd en Salambo voor het eerst tot opvoering gekomen. Ook heeft hij veel bekende en beroemde zangeressen als Melba, Rosa Caron, Landouzy e. a. ontdekt. — Weingartner die voor eenige jaren alleen ontslag aan de Hofopera te Berlijn kon krijgen, wanneer hij de verzekering gaf geen opera's meer te zullen dirigeeren, mag nu dezen zomer in het Prinz Regenten-Theater twee opvoeringen van Tristan und Isolde leiden. — Een Maatschappij is gesticht om de prachtige schepen van Keizer Tiberius, die op den bodem van het meer Nemi bij Rome liggen, op te halen. Deze Maatschappij vraagt als belooning van den Italiaanschen Staat het recht, wat zij ophaalt vijftig jaar lang in een afzonderlijk museum ten toon te stellen. Na dien tijd zal het museum aan den Staat komen. — Verschenen is bij de firma H. D. Tjeenlc Willink & Zn. te Haarlem de Arbeidswet 1904 of het ontwerp van wet zooals dit bij Koninklijke Boodschap van 6 Januari 1904 bij de Staten-Generaal is ingediend, gevolgd door d£ Memorie van Toelichting. — Verschenen is het verslag over 1902 van de Uitgevers-Maatschappij „Nederland" te 's Gravenhage en te Pretoria.
Graaf Kracht von Karlsburg. 3) Naar het Duitsch.
Eerst toen zij beiden hem op hun eerewoord verzekerden, dat zij ieder meer dan drie mark in den zak hadden, berustte hij er in. „Maar dan ben jelui vanavond op de Kunstenaarsver - eeniging ra elk geval mijn gast." Dat spraken ze gaarne met hem af, en nu eerst kon hij welgemoed zijn koffie drinken en zijn cigaretten rooken. — Des avonds zaten de vijf in een hoek van het zoogenaamde „Tehuis" der kunstenaars en dronken, wel voor tien, een goed glaasje bier. Juist traden nieuwe gasten binnen: professor Baumgarten met een vreemde. „Ziet u, dokter", zei de professor tegen hem, „daar in den hoek zit de bedoelde, mijn vroegere leerling, over wien ik u als medewerker heb gedacht. Die daar, met die blonde snor, die daar juist drinkt." i m&u „En u meent, dat hij ?" „Tot tevredenheid werkt? Voortreffelijk, zeg ik u. Alles alleen doen kan ik niet, nu ik juist zoo overladen ben." „Het past eigenlijk uitstekend", merkte de vreemdeling op, „hij als illustrator van een werk over den bevrijdingsoorlog, waarin zijn grootvader zich zoo roemvol heeft gedragen. „Wel," lachte de professor, „dat is een nieuwe reclame voor u. Overigens, u kunt dit thema gerust aanroeren, hij schaamt zich den ouden heer in het minst niet. Willen we bij de jongelui gaan zitten?" „Zeker, zeker, ik maak zoo'n feestje dolgraag mee. Maar hoor eens professor, wees zoo goed en stel me niet als uitgever voor." „Neen, neen, ik weet wel dat anders uit alle richtingen zich met scherp geladen pistolen op
u richten in den vorm van illustratie-offerten. U kunt gerust zijn, we krijgen zijn adres toch zonder dat." Aan de tafel in den hoek werd bereidwillig voor beiden plaats gemaakt. Men ging wat dichter bij elkaar zitten — het werd er nog gemoedelijker door. De graaf echter liet hen eerst beloven, zijn gast te willen zijn. „Gaarne," zei de professor, „indien u mij veroorlooft van tien uur af als gastheer te mogen optreden. De heeren waren grootendeels mijn leerlingen en zij kunnen dat dus gerust aannemen." „Lang zal hij leven!" hieven de vier aan en de graaf stemde er lachend mede in. De uitgever had naast den graaf plaats genomen en onderhield zich met hem over de kunst. De graaf, die er niet van hield van zijn hart een moordkuil te maken, lachte en praatte, vertelde van zijn studie en sprak van zijn plannen. Zonder het te willen en zonder het te vermoeden, nam hij den uitgever voor zich in, zoodat deze zich in stilte gelukkig achtte, zulk een medewerker gevonden te hebben. Indien het werk van den graaf zoo goed was als zijne inzichten over de kunst, moest hij iets voortreffelijks kunnen voortbrengen. En professor Baumgarten, die tamelijk moeilijk tevreden te stellen was, had het verzekerd. De professor had juist een grap verteld, toen hij Giirtner vroeg: „Houdt uw vriend, de graaf, nog steeds zoo zijn meeningen vol en kan hij nog zoo goed debatteeren?" „Nu," zei Giirtner lachend, „ik verzeker u professor, y dat als iemand zijn heiligen aan durft raken, hij wild wordt. Men zou dan naast hem iemand kunnen doodslaan, zonder dat hij er iets van gewaar werd." „Kunt u hem niet eens aan den gang maken?" „Niets gemakkelijker dan dat. Daar hebt u bijvoorbeeld Tiepolo, dien hij zóó vereert, dat hij laatst nog extra naar Würzburg is gegaan,
om de fresco's in het slot te gaan zien." En met verheffing van stem: „Ja, u hebt volkomen gelijk, professor, aan Tiepolo is werkelijk niets aan." De graaf spitste de ooren en keek scherp naar hun kant. „Dat weet ik zoo niet", verklaarde de professor met ternauwernood onderdrukt lachen. Maar daar voer de graaf uit: „Neem me niet kwalijk, professor, daaromtrent ben ik een andere meening toegedaan." En nu ging hij op het werk-zelf over, en zong een loflied op Tiepolo. De professor en Gartner — ofschoon innerlijk volkomen met hem eens — weerspraken hem. De graaf werd hoe langer hoe warmer, tot de professor, bij het laatste glas, met hem aanstiet en vriendelijk zei: „Nu laten we het er bij, waarde graaf. Het vervolg komt later. Maar waar woont u eigenlijk ?" „Giselastraat no. 6." Onder het rumoer van het weggaan zei Bracke: „Ik meende dat de graaf acht dagen geleden naar de Hohenzollernstraat was verhuisd om dichter bij het atelier te zijn." „Ja." „Maar hij zei toch tegen den professor dat hij Giselastraat no. 6 woonde." Bracke schudde het hoofd. Opeens begon hij te lachen en zei: „Hij schijnt onder het levendig onderhoud geheel vergeten te zijn, dat hij verhuisd is. Dat geeft nog een grap. Laten we met de anderen afspreken hem gezamenlijk naar zijn vroegere woning te vergezellen en dan maken we onder weg zoo'n drukte, dat hij totaal niet meer aan de Hohenzollernstraat denkt. Nog niet adieu, waarde graaf' — en zich tot de vertrekkenden wendende — „ons allen zal een kleine wandeling in den maneschijn goed doen na dat lange zitten. Wij zullen u naar uw woning begeleiden!" „Aangenaam. Maar deze fresco's te Würzberg professor.... „Hm", bromde de graaf voor zich heen, „dat
een man als Baumgarten Tiepolo niet weet te waardeeren!" Hij stak den sleutel in het slot der huisdeur, dat wil zeggen : hij wilde — want merkwaardiger wijze wou hij er niet in, hij was absoluut te groot. „Hm," mopperde hij, „ik ben toch niet verkeerd? Het is toch nummer 6? Zonder twijfel, Giselastraat 6. Hm, probeeren we 't dan nog maar eens. ... — Neen, 't gaat niet. Het is toch geen verkeerde sleutel? Neen, maar — hoe zou ik ook aan een verkeerden gekomen zijn ? .... Hm. of ben ik beschonken ?" Hij dacht na en kwam tot de ontdekking dat hij niet dronken was. „Hm. wat is dat dan toch met dat slot ?" Ja, dat was een merkwaardig zaakje, en er bleef den graaf niets anders over dan door handgeklap zijn hospita te wekken. Hij klapte een kwartier lang — zijn handen brandden — hij floot alle signalen die hij kende, maakte er nieuwe bij — maar in huis bleef alles stil. Doch op de straat werd het daarentegen levendig. Tegelijk kwamen er twee politie-agenten aan. „Wat maakt je daar voor spectakel, snauwden zij den graaf toe. „O permitteer", verdedigde hij zich, „dat is geen spectakel. Ik heb een verkeerden sleutel en kan niet in huis komen ?" „Woon je dan hier?" luidde het mistrouwig. „Wel natuurlijk, anders zou ik er toch niet in willen ?" „Hoe heet je ?" „Graaf Kracht von Karlsburg." „O-o-o-oh, mijnheer de graaf!" De agenten werden plotseling hoffelijk, morrelden met den sleutel bij het slot, klapten in den handen, floten — maar in huis verroerde zich niets. Eindelijk kwam de graaf op het idéé met zijn wandelstok op de ramen der eerste verdieping te kloppen. Nauwelijks had hij dit voor de derde maal herhaald of een harige bol sprak: „Wat is dat voor een manier van doen ? Waar is er brand ?" (Wordt verzclgd.)
STOOMSCHEPEN.
De „Bogor", van Java naar Rotterdam, vertrok 24 dezer van Padang. De „Kediri", van Rotterdam naar Java, vertrok 24 dezer van Suez. De „Salak", van Rotterdam naar Java, arriveerde 25 dezer te Southampton. De „Ardjoeno", van Java naar Rotterdam, arriveerde 23 dezer te Marseille en zette de reis voort.
De „Prins Hendrik", van Amsterdam naar Batavia, passeerde 24 dezer Perim. De „Timor", van Batavia naar Amsterdam, passeerde 24 dezer Kaap Carvoeiro. De „Camphuys", van Amsterdam naar Batavia, vertrok 24 dezer van Shields. De „Koning Willem III", van Amsterdam, arriveerde 24 dezer te Batavia. De „Goentoer", van Java naar Rotterdam, vertrok 25 dezer van Perim. De „Anchises", van Amsterdam en Liverpool naar Java, passeerde 24 dezer Port-Said.
FINANCIEEL NIEUWS. Mededeelingen van JULIUS OPPENHEIM & Co.
Koersen van Amsterdam. Middenkoers Amsterdam Integralen .... 3 pet. Nederland . 5 pet. Mexico, binn. 3 pet. Portugal 3e serie Koninkl. Petrol.. . Atchison .... Denver Erie Kansas City . . . Kansas City Pref. . Missouri .... Norfolk Ontario South. Railw. . . South. Pacific . . Union Pacific . . Conv. Union Bonds Steel common . . Car and Foundry . Grand Trunk Ord.. Rock Island Ord. . New Orleans Ord. . 23 Jan. 80 93 Vt 39 8 /i6 49 I Vs 69 17 /S2 22 S1 /s» 287/g 20 U /l6 37 27 /sa 18V2 6l 221 /4 22 6 /l6 51V* 80% 9Ó7 8 I2 7 /]6 20 5 /g mVs 26 io'/sü 25 Jan. SoVie 93 s7 /S8 39VSS 59 9 /16 49° ls /i6 69 5 /i6 22 36 /S2 28 9 /l6 20 5 / 8 37 9 /i6 1 8 V3 61 22»/l« 22 17 /S* 5°*U 8O 21 /32 9^8 I2 3 / s I4 21 / S Ü 2 5 7 /l6 IO X /8 Openingfkoers. 26 Jan. 80 Vs 94 387a 485 685/ s 2272 28 Vs 207i S 36% 18 23 227S 5 ol U 807* 96 h 7 / 8 207 4 2474 97s Koersen van Londen. Slotkosrs. Londen 2Vs pet. Consols . Atchison .... Baltimore & Ohio . Canadian Pacific . Chesapeake . . . Denver Erie Missouri .... Ontario Norfolk Reading .... South. Railw. . . South. Pacific. . . Union Pacific. . . Steel common . . Rand Mines . . . Eastrand .... Goldfields .... Rio Tinto .... Volgende accountConsols account 3 23 52 6 /s 847a I2 3 / 8 97s 674 49V4 dagen 26—28 Jan, Febr. 1904. Vroegkoers. 26 Jan. 87 1 7 ,6 7oV s W/s I22y 8 227 4 2874 i87s 24 62 24 227l6 5174 83 II 3 / 4 97a 6 »/» 6V4 497a '04. Vragen en aanbiedingen van Provinciale, Gemeente-, Waterschapsobligaties en incourante fondsen Tan JUMUS OPPENHEIM & Co. te Arnhem. No. GEVRAAGD. 1481. Aand. Goudsche Waterleid.-Mij 1485. 5 aand. Noord-Willemskanaal Offerte % 10
1507. f5000 volgest. aand. Spoorw.Mij „De Veiuwe" lijn Ede— Barneveld—Nijkerk Offerte 1517. 2 aand. Nieuwe Arnh. Courant Offerte AANGEBODEN. 4846. f2000 aand. Stoomtr.Zutphen— Emmerik Bod 4934. f 1000 aand. Ned.-Am. Hyp.bank 140 „ 4994. baf 500 aand. Ulrummer Stroopapierfabriek 25 „ 5002. f500 aand; Amst. Stoomb.-Mij Bod 5004. 1900c aand. Stoomscheepsslooperij „Frank Rijsdijk". ... 80 „ 5018. f 5000 5 pet. Intern. Koolzuur Cylinder-Mij 100 „ 5026. f 5000 aand. Groninger Rijwielenfabriek „A. Fongers" ... 60 „ 5038. f 4000 aand. Mij Zorgvliet . 75 , 5042. f5000 (10 pet. gest.) aand. Ned. Mij van Verzekering 's-Hage . 73 „ 5044. f 1000 (10 pet. gest.) aand. Z.Holl. Mij van Levensverz. en bij Ziekte Bod 5054. f 100 4 pet. Holl. Credietbank 97% , 5056. f 8000 4 pet. obl. Stoomtr. Old.Pekela § • 987* » 5060. 1 2500 aand. Cultuur-Mij Gledagam Pantjoer 110 „ 50*7" f2000 3Y2 pet. gem. Sittard § 98 „ 5074. 5 a f 500aand. Stoomtr. OldambtPekela 70 „ 5076. 7 a f500 4 pet. gem. Lonneker ioo 5 / 8 „ 5082. f 5000 3i/j pet. gem. Winschoten 9ÓY 4 „ 5090. f 5000 aand. Ned. Mij. van Verzekering (10 pet. gestort) . . 73 „ 5092. f 12,000 4 pet. gem. Helder (niet converteerb. vóór 1915) § . . 101 „ 5094. f 1000 4 pet. gem. Apeldoorn § 101Y2 » 5096. f 100 3Y s pet. Algem. Hypoth. 5098. Bank § 92 „ 100 aand. Coöp. Ver. tot Aankoop van Landbouwproduct. . Bod 5100. f15,000 4 pet. gem. Bergen-opZoom § roi 1 /* 5102. f25,000 3'/ s pet. gem. 's-Gravenhage § 97% „ 5104. f20,000 3V2 pet. gem. 's -Hertogenbosch § 97% „ 5106. f3000 4 pet. aand. Hermandad (waarop gestort 20 pet.)... 85 „ 5108. t 20,000 3 1 /, pet. Zuid-Holland (per 1 Febr. a. s.) § . . . . 97 s / 4 , 5110. f 1000 volgef. aand. Ned. Cacaofabriek Helmond Bod 5112. 5 aand. a f 1000 (waarop gestort 10 pet.) ie Levensverz. Maatij zonder geneeskundig onderzoek te Amsterdam Bod § coupons ook betaalbaar te Amsterdam. Vragen en aanbiedingen worden kosteloos geplaatst. Bij uitvoering: provisie 1/8 pet. (f 0.50 per stuk als minimam). Alle opgaven te adresseeren aan de heeren JULIUS OPPEIH£IM & Co., Nieuwe Plein no. 9 te Arnhem. Telefoonnummer 1060. De noteering wordt maandelijks gepubliceerd. Alle Provinciale-, Gemeente- en WaterschapsObligaties worden door ons tegen de hoogste koersen gekocht. Omtrent de stemming der Beurs te Amsterdam op gisteren, zegt het „Hdbl.": Van locale fondsen waren lager: Langkat Cultuur 3%, Senembah 3, Koninklijke Paketvaart 1, Ferlak 3 4 , Kwandang Soemalata 2, Oliebronnen in Hannover 2 pet. Hooger: Moeara Enim 2, Panolan f 20, Mullers Scheepvaart 3, Elzasser Petroleum 2, Java dito 1, Cert. Amst. Deli 5Vs, Cert. Arendsburg 13,' Deli Cultuur 1 1 8 , N. Asahan 1 pet. Prol. 2 1 / 2 pet.