Dezer dagen werd opgericht het comité „Nederland helpt Indië". Het stelf zich ten doel overal in Indië te helpen, allen repatrieerenden uit Indië hulp te verstrekken, alle IndU sche nooden te lenigen voor zoover de regeering dit niet, of niet vol» doende vermag te doen. Een zeer gelukkig initiatief, dat met één greep de vele initiatieven omvat, welke reeds ontstaan waren. Z. K. H. Prins Bemhard heeft dan ook terstond het eere>voorzitterschap aanvaard en zal heden Zaterdag om 7 uur voor de microfoon van Herrij» zend Nederland (301 M.) een rede houden, om de gedachte, dat geheel Nederland Indië helpen wil, te ver» tolken.
Helmondsche courant
- 08-09-1945
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Helmondsche courant
- Datum
- 08-09-1945
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Helmondsche Courant
- Plaats van uitgave
- Helmond
- PPN
- 400337304
- Verschijningsperiode
- 1945-1964
- Periode gedigitaliseerd
- Jrg. 1, nr. 1 (1945) - jrg. 5, nr 275 (1949)
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
- Nummer
- 132
- Jaargang
- 1
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Prins Bemhard eere-voorzitter van het Comité „Nederland helpt Indië."
SPORT Kolping S.D.W.
Morgenmiddag om half drie speelt een combinatie van Kolping 1 en 2 tegen een versterkt Engelsch mil. elftal op het nieuwe Kolpingsterrein. Zuidelijke Eerste klassers tegen splitsing Da vereeniging van Zuidelijke Eerste Klassers heeft op Zaterdag 25 Augustus te Eindhoven een vergadering gehouden, waarin de splitsing van de Zuidelijke Eerste Klasse ter sprake is gekomen. Er werd een motie aangenomen, waarin de aanwezige vereenigingen als haar oor* deel uitspreken, dat de voorgenomen splitsing voor het spelpeil en de publieke belangstelling in het Zuiden des iands funest is, tot groote schade van de Zui= delijke Eerste Klassers in het bijzonder en van het Nederlandsche voetbal in het algemeen. Overwegende, dat de motieven tot de splitsing in 1942 niet ter kennis van belanghebbenden zijn gebracht, als gevolg van uitschakeling van elk overleg, zal een dergelijk overleg op korten ter* mijn alsnog zeer op prijs worden gesteld en besloten is een uiterst beroep te doen op het Bondsbestuur om de voorgenomen splitsing niet door te voeren, daar de Zuidelijke eerste»klassers, naar zij ver» klaren, aan de uitvoering daarvan be* zwaarlijk hun medewerking kunnen verleenen. (Sprtkr.) Sport in 't kort. — De bekende Belgische international Voorhoof is gearresteerd wegens han» del in goederen toebehoorendc aan het Amrikaansche leger. — Middelkamp blijkt nog steeds in topvorm te zijn. Te Eeke (B.) reed hij een wegwedstrijd ovr 110 km. en werd eers'te in 2 uur 55 min. en te Calcken (B.) werd hij eveneens winnaar over 110 km. in 3 uur 6 min.
Een goed initiatief
T n de wereld en ook in ons kleine -Mand is het aantal denkbeelden over de wijze waarop 'n goede maatschappij moet worden opgebouwd zeer groot. Individueel bestaan daarover groote verschillen van inzicht en wat de maatschappelijke groepceringen betreft, ook deze hebben over het probleem zeer uiteenloopcndc en hier en daar zelfs rechtstreeks tegengestelde opvattingen. De communist b.v. heeft een eigen levensbeschouwing, de katholiek bezit een geheel andere, daarnaast en daartusschen vindt men nog allerlei andere denkrichtingen in een veelheid die den nuchteren toeschouwer stellig soms verbijsteren moet. Het gevaar voor toenemende verwarring wordt in een tijd als de onze, waarin zooveel geestelijke en materiëele nood aan den dag treedt, stellig niet geringer. Raadpleegt men de historie, dan ziet men, dat het aan pogingen om een oplossing te brengen voor het maatschappelijke vraagstuk, genomen b.v. alleen maar na de Fransche revolutie niet ontbroken heeft: de namen liberalisme, marxistisch socialisme, communisme, nationaal-socialisme en fascisme zeggen voldoende wat we bedoelen. Tot dusver echter is nog geen enkele van genoemde groepeeringen in hfcar doel geslaagd, wel hebben enkele systemen voor goed afgedaan! En toch kan men niet zeggen, dat voor de opvattingen in bovenaangehaalde groepen belichaamd niet zeer knappe en zeer toegewijde voorvechters bestaan of hebben bestaan. Succes, in den omvang als deze menschen zich toedachten, is uitgebleven. Het bewijs hiervan levert de wereld van dit oogenblik die in haar angstwekkend mozaiek van tegenstellingen wel allerduidelijkst aantoont, hoe droevig verdeeld men bleef. Uit het feit alleen, dat de rustelooze sociale hervormers ook nu weer na den tweeden wereldoorlog pogen om ieder voor zich de acceptabele synthese in de samenleving te brengén kan men de noodzakelijkheid afleiden, dat er een betere ordening kome. De katholiek heeft in den opbouw ervan een verantwoordelijke taak, welke hij ontleent aan het feit, dat hij tot de gemeenschap der menschen behoort, waarmee samenlevende hij zijn eeuwig einddoel bereiken "moet. De katholiek die zich aan deze eenig belangrijke taak onttrekt, schiet in zijn levensplicht tekort. Dit gegeven, is het betreurenswaardig te moeten constateeren, dat zeer velen zich aan het heil van onze
samenleving blijkbaar niets gelegen laten liggen en verder, dat er een andere groep van katholieken wel „meedoet" maar zonder daarbij acht te slaan op de werkelijke -waarheid. Hoe groot zou het aantal sociale ketterijen wel niet zijn, dat door katholieken dag na dag in de wereld wordt gebracht, dikwijls met een goede trouw, die meelijwekkend is? Daarom vinden we het initiatief van de R. K. Werkliedenvereeniging hier ter stede om in samenwerking met alle standen voor stad en kring van Helmond een sociale week en een feest van den arbeid te organiseeren, zoo uiterst belangrijk. Den ernstigen meebouwer zal hier een sociale cursus van niet te onderschatten waarde worden gegeven, met de wetenschap waarvan hij zijn goed nut kan doen in den komenden tij$, die van den beginselvasten katholiek zeker scherpte van geest en warmte van hart zal blijven vergen. P. K.
„Meisjes, hier ligt een mooie taak voor U"
De minitser van Sociale Zaken, de heer W. Drees, heeft in het praatje „Op de brug", dat hij Vrijdagavond voor de radio heeft gehouden, op zeer ernstigen toon het nijpend tekort aan verpleegsters besproken, dat een groot gevaar voor de volksgezond» heid vormt. De jonge meisjes, zeide hij, stellen zich voor allerlei werk veel minder beschik» baar dan vóór den oorlog. Wel blijken er telkens meisjes te zijn, die uit huis weg kunnen en willen. De marine, die 1500 meisjes wil plaatsen als Marva's, ontving naar den bewindsman werd ver» teld, niet minder dan 70.000 aanmeldin» gen! Er is groote willigheid om als lid van een geüniformeerd corps naar het buitenland te gaan. Kan men niet zoo iets bijzonders krijgen, dan blijft men liever thuis dan aan gewoon werk in eigen land te gaan. Voor een groot deel zal dit straks wel weer overdrijven. Maar voor de verpleging kan daarop niet worden gewacht. Gediplomeerde verpleegsters verdwijen van haar post. Te weinig leerling»verpleegsters melden zich aan. Tengevolge van de bezetting, vervolgde de minister, zijn de t.b.c.» en de zuige» lingensterfte sterk toegenomen. Onder de uit Duitschland teruggekeerden bevinden zich vele lijders a-ati open t.b.c., die thuis een groot besmettingsgevaar opleveren. In de sanatoria komen 6000 nieuwe bedden beschikbaar, die gemak» kelijk en snel in gebruik zouden kun» ren worden genomen als er ver» pleegsters waren! Dat Nederland — riep zijne Excellentie uit — slachtof» fers van dezen oorlog onverpleegd en ongeholpen zou laten, terwijl er ruimte is en de bedden klaar staan, dat mag Biet! In het gemeenteziekenhuis te Arnhem is een zaal met 23 bedden gereed geko» men, terwijl opneming van meer patiën»
ten door gebrek aan personeel niet mo» gelijk is. Zoo ook kunnen in het kin» cicrzickenhuis aldaar operatiepatiënten niet worden opgenomen; dagelijks moet daar de opneming van 4 tot 6 ernstige zieke kinderen worden geweigerd. In totaal kan te Arnhem op korten termijn het aantal beschikbare bedden met 270 worden uitgebreid, mits' men over 60 verpleegsters de beschikking krijgt. Te Amsterdam stonden niet zoo heel lang geleden 1000 bedden in ziekenhui» zen en sanatoria leeg, omdat er geen verpl'egend personeel genoeg was. In een Friesch sanatorium staan wegens gebrek aan verplegend en huishoudelijk personeel 100 bedden leeg, terwijl 150 patiënten in de noordelijke provinciën op opneming wachten. Maar voor het buitenland is er wel bc» langstelling. Toen voor een militair hospitaal voor Nederlanders te Brus» sel Nederlandsche verpleegsters noodig waren, werd verklaard, dat degene, die over de sollicitaties' had te oordeelen, de sollicitanten bij wijze van spreken van de stoep moest duwen...... De bewindsman wees er vervolgens op, dat er ook andere factoren in het spel zijn. De arbeidsvoorwaarden der ver» plegenden waren, na de bezuinigingen in de crisisjaren, vaak niet guns'tig. Terwijl salarissen, waar noodig, spoedig kunnen worden verbeterd, kan de ar» beidstijd in het algemeen slechts wor» den verkort, als meer verpleegsters be» s'chikbaar komen. Nog verklaarde spr., dat in allerlei dringende behoeften geleidelijk aan kan worden voorzien en dat daarbij aan de ziekenhuizen en aan het ziekenhuisper» soneel en ook aan de wijkverpleegsters op verschillende punten voorrang moet worden gegeven. De minister deed een beroep op de ver» pleegsters, die zich uit de ziekenhuizen hebben teruggetrokken, om dat werk daar te hervatten. Hij vertrouwde, dat zij niet aan den kant zullen blijven sta-an, nu de nood zoo hoog is gestegen. Ook aanmelding van nieuwe leerling» verpleegsters is dringend noodig. Tot nu toe moest men 23 jaar zijn om het verpleegstersdiploma te behalen, zoodat men pas op 20»jarigen leeftijd kon be» ginnerr. Dit is nu op 21 en 18 jaar ttp» bracht. In bepaalde gevallen zal. naar dc bewindsman vertrouwde, een uit» zondering kunnen worden toegelaten op den eisch, dat men middelbaar onder» vijs of Mulo moet hebben gevolgd. Meisjes van Nederland — aldus de mi» nister — hier ligt een mooie taak voor IJ! De bewindsman achtte zeker niet onder alle omstandigheden arbeids» dienstplicht onaanvaardbaar, maar wel moet tot het uitersto worden gepro» b-erd, langs den weg van vrijwilligheid het doel te hereiken. Laat de verpleeg» sters en de meisjes, flie leerling»ver» pleegs'ter willen worden, zich melden bij een ziekenhuis of sanatorium of bij het naastbijzijnde gewestelijke arbeids» bureau. De regeering — zoo eindigde minister Drees — doet het mogelijke om te be» vorderen, dat ons volk zich uit de ellen» de opricht. Zij kan echter in dit geval niets zonder de medewerking der jonge vrouwen, wier arbeid voor het herstel der volksgezondheid onmisbaar, is.
De tabakssituatie Omtrent de tabakssituatie wordt in het weekblad van den economischen voorlichtingsdienst „Economische Voorlichting" o.m. medegedeeld dat, van einde Juni tot einde Juli 1945 groote hoeveelheden ruwe tabak te Amsterdam en Rotterdam zijn aangekomen. In totaal werden aangevoerd 1.598,3 3 ton. Bovendien kwamen in de maand Juli nog te Bergen op Zoom twee schepen aan met 60 en 55.5 ton tabak, welke ter beschikking der industrie in het Zuiden zijn gesteld. Te Amsterdam en Rotterdam was op 31 Juli 1945 nog 1.225.4 ton tabak aanwezig, uit welke hoeveelheid dc drie industrieën voor de Septemberverwerking bevoorraad Zullen worden. Zoodra de in Engeland gekochte sigaretten zijn aangekomen en zoo mogelijk gebanderolleerd, zullen zij in de distributie worden gebracht en kan de voorgenomen rantsoeneering van 1 r/J rantsoen per week worden bereikt.
KORTE BERICHTEN.
— Acht mijnenvegers zullen begin Octo» ber uit Den Helder naar Indië vertrek» ken om daar mijnen te gaan vegen. — De regeering heeft besloten den bij» zonderen staat van beleg te verlengen „omdat de situatie in ons land nog nxt geheel normaal is en vele burgerlijke overhcidru'ganen de assistentie van het Mil. Gezag nog niet kunnen missen." — De Canadeesche legatie in Den Haag zal tot ambassade verheven worden. — Bij de monetaire overeenkomst tus» schen Nederland en Engeland is het pond sterling gewaardeerd op ƒ 10.69 voor Nederland en West»Indië en op ƒ 7.60 voirr Ned. Oost»Indië. — Op het hoofdkwartier der Canadee» sche strijdkrachten in Nederland komen per dag ongeveer 50 aanvragen voor huwelijken van Canadeezen met Neder» landsche meisjes binnen. Bovendien zijn nog vele Canadeezen zonder toestem» ming van het leger getrouwd. — In Paderborn is tegen 48 Polen dc doodstraf geëischt. Zij werden ervan beschuldigd 7 Duitschers te hebben ge» dood en het dorp Furstenau in brand te hebben gestoken. — De aankomst van den uit Japansche krijgsgevangenschap bevrijden gouver» neur»generaal van Ned. Indië in het vaderland, die Vrijda* op het vliegveld Eindhoven werd verwacht, is opnieuw uitgesteld. De verwachting bestaat thans dat de laatste etappe (vanaf Marseille) op dc huisvluchf van den landvoogd heden Zaterdag zal worden afgelegd. — Te Heerlen is de timmerfabriek van J. H. Laeven, met de voorraden hout en werkstukken voor 't herstel van .Suste» ren, totaal afgebrand. ■
Herdenking der gevallenen ter gelegenheid van de bevrijdingsfeesten te Helmond,
Herdenking der gevallenen ter gelegenheid van de bevrijdingsfeesten te Helmond, waarbij burgemeester Moons een krans legde.
STADSNIEUWS Voor arme kerken en een zesde parochiekerk te Helmond
Morgen wordt onder de H.H. Missen in alle parochiekerken der stad en in de Paterskerk de jaarlijksche open» schaahcollectc gehouden voor de arme kerken. Krachtens bepaling van den bisschop van 's Hcrtogenbosch mag de opbrengst geheel dn al bestemd worden voor de steunbehoevende kerken in onze stad en ter versterking van het fonds voor de stichting van. een zesde parochiekerk in Helmond. Van Hel» mond's Katholieken worden milde bij» dragen voor dit bijzonder opvoedende doel verwacht. Wit-Gele Kruis Dinsdag 11 Scpt. begint een nieuwe moedercursus in het wijkgebouw van het Wit»Gele Kruis', Smalle Haven 4. De cursus, welke toegankelijk is voor alle a.s. moeders, bestaat uit 9 lessen en wordt gegeven door Zr. van Groe» nendaal. Deelname is gratis.
„Het was oké...."
..Het was oké", roept groot en ^lein aan 't einde van het feest, t n inderdaad is het festijn ' i groot succes geweest! 1'e stad, versierd als nooit voorheen ' 'iit bloemen, groen en licht, bood deze dagen iedereen 'n schitterend gezicht. Wie, lezer, had zooiets gedacht (bij materiaal-gebrek 1 .) wie dit tevoren had verwacht dien waande men wel gek Als een der schoonste van het land stond onze stad hekend. dat is niet enkel interessant maar óók: 'n compliment!! De scheppers, elk in eigen wijk, „verhemelden" hun straat, ze waren noest en vindingrijk, men zag het resultaat! Hun onze hulde voor het werk, gewrocht bij dag en nacht, hun vlijt was groot, hun wil was sterk, hun eendracht maakte macht! * , .Toeziende" \ankeraars, och heer, die vindt men overal! hoe luidt toch ook dat spreekwoord weer van stuurlui aan den wal? SURVON.
BIOSCOOP ALCAZAR. „Jan Burgerman gegroet"
In het najaar van 1939 verzekerde ons een kennis, die kort voordien van een verblijf van enkele jaren uit Engeland was teruggekeerd, dat Albion den oorlog zou verliezen; hij grondde deze uitspraak op het Engelsche moreel, hetwelk hij laag aansloeg. Nog geen twee jaar later bekende hij ruiterlijk zich vergist te hebben. Waarmee we alleen maar tè duidelijker willen zeggen, dat de hoogste lof, welken het Engelsche volk zich in den jongsten wereldoorlog verworven heeft, de wijze geldt, waarop het de verschrikkelijke teistering van _ de toen weergaloos oppermachtige Duitsche luchtmacht heeft ondergaan en doorstaan en de rampvolle tegenslagen in den kamp tegen den vijand moreel heeft verwerkt. Het is waar, het Duitsche volk heeft in dezen krijg der krijgen zware offers geplengd op het altaar van Mars, doch dat geschiedde onder een nimmer aflatenden druk van bovenaf. In Engeland daarentegen groeide de offerbereidheid spontaan uit het volk zelf, de verzetskracht der natie tegen de dreigende vernietiging nam toe naarmate de bommenregen heviger werd en de verwoestingen in steden en dorpen meer tragische vormen van troosteloosheid* kregen; zelfs in het gemoed van den meest gezapigen burger, die over den schouder van zijn buurman de krant las om enkele centen uit te sparen voor zijn ouden dag, had dit wonder van herleefde geestkracht plaats. De film „Salute John Citizen" — welke onder den ongelukkig vertaalden titel „Jan Burgerman gegroet" deze week in Alcazar loopt — brengt de voltrekking van dit wonder op suggestieve en pakkende wijze in beeld. Zij beschrijft hoe een Londensch burgergezin — eigenlijk de doorsnee Engelschman — den oorlog in ging en zich aanpaste aan de eischen, welke de sombere dagen van oorlogsleed stelden. Zij doet dat zeer overtuigend, waarbij doorgaans een uitstekend gebruik is gemaakt van de filmische middelen. Hoe pregnant bijv. is de huwelijksinzegening in de verwoeste kerk, waar de stofwolken van het bombardement nog dwarrelen en 3e puinruimers zwoegen. Het leven gaat #oor, zoo is de nuchtere conclusie van dan burger, als hem een jobstijding betreffende zijn zoon bereikt. Én hij gaat weer aan tijn werk, dat voortgezet moet worden, zooals het telkens en telkens weer opnieuw ter hand is genomen in dat lange, lange jaar van de zwaarste beproevingen. W.
Droog weer.
Weersverwachting medegedeeld door het K.N.M.Inst. te Dc Bilt, geldig tot Zaterdagavond: Licht of half bewolkt, droog weer, iets warmer, zwakke wind. Algemeene vooruitzichten: het laat zich aanzien, dat het rustige drooge weer nog eenige dagen zal aanhouden
Uit de provincie AARLE-RIXTEL.
Mariasprocessie. — A.s. Zondag zal hier een groote huldedag gehouden worden, ter eere van Onze Lieve Vrouw, Zetel der Wijsheid, waarvan het genadebeel3 in de Kapel staat om haar hulde en dank te brengen voor de zichtbare wijze waarop zij Aarle»Rixtel en haar inwo» ners in bes'cherming heeft genomen, tij» dens den oorlog . Om half drie zal het beeldje, voor het eerst sinds onheugelijke tijden gedragen door vier bruiden in processie naar de R. K. Kerk gebracht worden, waar om drie uur een plechtig Lof gecelebreerd zal worden. Degenen, die deze processie willen vol» gen, worden verzocht, zich aan te slui» ten achter het genadebeeld. Door Rector Liicker uit Helmond zal een predicatie gehouden worden en de bewoners van het geheel dorp worden verzocht, Zondag te vlaggen. BEEK EN DONK. Bevrijdingsfeesten. — Beek en Dopk gaat op 29 en 30 September a.s. de be» vrijding herdenken o.a. met groote kinderfeesten. Het pas opgericht OranjesComité is al druk in de weer. Ter voorziening van de kas wordt a.s. Zondag, als het kermis is, een gecostu» meerde vöetbahmatch gespeeld waarbij de gildebroeders' uit beide parochies alsook ,,de lustige blazertjes" van O. en U. medewerking verleenen. Geslaagd. — Bij de op 5 en 6 Sept. te 's Hertogenbosch gehouden examens v. d. Algem. Ned. Zuivelbond (F.N.Z.) slaagden van 't personeel der Coöp. Stoomzuivelfabriek „De Eendracht" te Beek en Donk o.a. de heeren Jan Roy» ackers voor Assis'tent»Directcur, Frans v. Empel -voor Controleur»Zuivelfabriek en Louis Franken Voor Centrifugist. NEERKANT. — H. Vormsel Donderdag j.1. werd door Z. H. Exc. Mgr. Mutsaerts het H. Vorm» sel toegediend 3an.de kinderen dezer parochie. Het was de eerste keer, dat deze " plechtigheid hier plaats vond. — Kermis. De kermis behoort weer tot het verleden. Nog nooit hebben we zoo'n slappe vertooning gezien. Kermisverma» kelijkheden ontbraken geheel en zoo kon het gebeuren dat alles optrok naar het naburige Meijel, dat gelijktijdig de kermis vierde en waar naast de gewone vermakelijkheden ook gedanst mocht worden. Voor de ouders is het een heele last met hun kinderen steeds naar Meijel te moeten trekken om hun zoo» doende toch eenige ontspanning te kun» nen b&zorgen. Geen wonder dat er steeds meer stemmen opgaan om de kermis alhier te verplaatsen naar een anderen datum en dan te trachten ter plaatse eenige vermakelijkheden te krijgen. GRIENDTSVEEN. — Koninginnedag is in ons gehavende dorpje op gezellige wijze gevierd. In den voormiddag werden de kinderen getractcerd en waren er allerhande spe» len en wedstrijden voor de schooljeugd, waaraan aardige prijzen verbonden wa» ren. 's Namidags werd er een cabaret» voorstelling gegeven in de zaal. Het dansorkest Wagemans en de humorist Bouwmans, die liedjes zong met guitaar begeleiding van den heer Hermans, oogstten daverenden bijval. 1 De avond werd verder met muziek en dans op prettige wijze doorgebracht. De opvoe» ringen van het gecostumeerde spel Joco I door de Griendtsveensche Spelertjes' zijn eveneens een buitengewoon succes ge» worden.
ASTEN. — Sociale Cursus. — Donderdagavond had in een zaaltje bij de Zusters -van den H. Antonius de eenigszins feestelijke opening plaats van den Socialen Cursus, die gegeven wordt aan de meisjes van den R. K. Textielarbeidersbond. Mevr. C. Vorstermans-Lindeman, de leidster, heette bizonder welkom burgemeester van Golstein Brouwers en het bestuur van den bond afd. Asten. Spr. zette de bedoeling van den cursus uiteen: de meisjes ontwikkeling te geven op breed gebied, voor het huishouden, in godsdienst, zang, reidans enz. Door een koortje onder leiding van Mej. B. de Vent werden enkele liederen gezongen, terwijl de bekende voordrachtskunstenaar Gerard Heystee het grootste gedeelte van het programma voor zijn rekening nam.
Voor de pauze droeg hij ernstige stukken voor, waarbij hij uitstekend gedisponeerd bleek en zijn gehoor geheel opging in het gebodene. Na de pauze was zijn succes met de humoristische stukjes niet geringer. De aanwezigen uitten den wensch hem nog een» U mogen terugzien. Hierna sprak dc burgemeester een opwekkend woord, waarna de Deken de meisjes aanspoorde te toonen, dat zij hetgeen de ouderen de jeugd willen bieden, ook weten te waardeeren. Tot slot zongen allen spontaan het Wilhelmus. SOMEREN. Kapelaan Donders. — De Weleerw. Heer W. A. Donkers, kapelaan in de St. Lambertus-parochie te Som eren-Dorp is benoemd tot kapelaan te St. Michielsgestel. Wij zien Z.Eerw., die we in dc ruim 9 jaren van zijn verblijf alhier, waarvan de laatste tijdens het onderduikersleven van Pastoor v. d. Heuvel en kapelaan van Luijck voor hem de moeilijkste waren, hebben Ieeren kennen als een ijverig zielzorger en een goed mensch, niet gaarne zoo onverwachts vertrekken. Wij geven hem onze beste wenschen mee in zijn nieuwe parochie. Tot diens opvolger is benoemd de Weleerw. heer J. Th. Coolen uit Mierlo, priester van het seminarie. — Herdenking bevrijding, — Naar we van het Comité voor Nationale Feesten te Someren vernemen, zal 21 September e.k. als dag van de bevrijding voor deze gemeente niet feestelijk worden herdacht. Al bracht deze dag voor de meesten herademing en vreugde, voor anderen was het een dag van droefheid, die zij liever in stilte willen herdenken, terwijl toch ook 5 Mei als dag der bevrijding voor Nederland tot nationale feestdag officieel is vastgesteld. — Geslaagd. — Op het te Roermond gehouden examen voor hoofdakte slaagde onze dorpsgenoot de heer J. Vervlossen, onderwijzer aan de R. K. Jongensschool alhier. — Concert. — Harmonie Juliana uit Someren-Eind zal morgen om 6 uur te SomerenDorp en groot concert verzorgen, aangeboden aan Fanfare Somerens Lust.
Op de groote trom
Tn het koesterend laat-zomersche zonnetje *-vormt een uurtje .zitten in het stadspark een uitzonderlijke weldaad, verkwikkend niet alleen voor ie body, ctoch nog meer voor je geest. Je laat je ergens neerzakken op een bank en je (junt er donder op zeggen a la mmute gezelschip te krijgen van het een of andere praatvadertje. Het ligt in de lijn der rede. dat het gesprek aanvangt met het uiten van tevredenheidsbetuigingen over het weer en je haast je die spontaan te beamen. Van het weer naar het, op z'n gunstigst, wekelijksche 6-daagsche tabaklooze tijdperk il n'-y a qu'un pas. En dan zit je op staanden voet — hoe besfóat het — midden in de zee van narigheden en troosteloosheden van dezen trubbelvollen tijd. Het is me gisteren nog overkomen. M'n mede-bankbezetter leidde me na de gebruikelijke ouverture van ons gesprek naar het vriendelijke Mierlo. dat zulk een voortreffelijke reputatie bezit met betreding tot zijn overvloed aan kersen, waarvan de heerlijkheid de laatste jaren eenvoudigweg onbetaalbaar was, — weshalve ik er nuchter van ben gebleven. i .Dat is me daar in Mierlo ten mooi zaakje", zoo sprak hij. „Wat bedoel je?", vroeg ik. „Hou, heb je dat dan niet in de krant gelezen1 Daar hebben ze drie keer zoovee I politie als voor den oorlog, maar het is er nog nooit zoo onveilig geweest als op d'n oogenblik." „Ja", beaamde ik, „die Mierlonaren schijnen een• raar volkje te zijn", en ik dacht weer aan de kersen, die dit jaar m'n neus zijn voorbij gegaan. „Het is hun eigen schuld", zoo ging mijn gezelschap verder. „Ze moeten de politie aan den dijk zetten. Dat is de eenige oplossing. Ge hebt dat tijdens den oorlog het best gunnen zien. Toen kon je geen voet verzetten of je liep tegen een controleur aan. Maar is er wel ooit zooveel gesmokkeld als juist in den oorlog?" Hij zweeg even en peinsde diep. „Weet je nog van die staking", vervolgde hij dan, „toen de Moffeji onze jongens als krijgsgevangenen wilden oproepen? T^ou, toen staa\ten ook de controleurs. En de smokkelarij was op slag gedaan. Ge kondt de melk zoomaar bij de boeren gaan halen en ge fietste met je rog naar den mulder alsof het de gewoonste zaak y an de wereld was. T&emand deed je wat. 't Was gedaan met den smokkelIk zeg maar zoo: hoe meer politie, hoe meer ondeugd in de wereld. Tvjou gij!" TAMBOER-MAJOOR.
LICHT IN DE DUISTERNIS ? De regeeringsvoorlichtingsdienst gestart „OOG EN OOR" DER REGEERING
Hoe talrijk zijn de klachten geweest over onvoldoende of geheel en al ontbrekende voorlichting met betrekking tot vrijwel alle groote problemen, die zich in een tijd als de onze in ons volksleven voordoen? Ze waren legio, overstelpend, ontelbaar. Tot 28 Augustus j.1. b.v. behandelde Militair Gezag per dag 2000 vragen om inlichtingen over allerlei onderwerpen. Waarmee we maar zeggen willen, dat de eisch om officieele voorlichting alge' meen is. ' ' De regeering-Schermerhorn is ook op dit punt actief geweest en heeft in weerwil van allerlei technische en materieele moeilijk' heden een regeeringsvoorlichtingsdienst in het leven geroepen die in den korten tijd van zijn bestaan al in enkele gevallen bewezen heeft er te mogen zijn. In een Donderdag te Eindhoven gehouden persconferentie heeft de regeeringspersdienst zich aan de zuidelijke journalisten voorgesteld in de personen van de heeren Dr. H. Brugmans en Lambooy, chef van de afdeeling perszaken van den R.V.D., zooals de dienst afgekort wordt aangehaald. Antwoord gevend op de vraag, waartoe de R.V.D.?, ging Dr! Brugmans uitvoerig in op de verhouding volk en overheid, waarvan hij zeide, dat deze zoo innig mogelijk diende te zijn. Teneinde de afstand tusschen dé regeering en het volksleven zoo klein mogelijk te helpen maken is de R.V.D. in het leven geroepen, die door breede voorlichting trachten zal het onderlinge vertrouwen tusschen volk en regeering zoo groot mogelijk te maken. De R.V.D. wil daarbij niet de 'stemming van het volk ten opzichte van overheidsmaatregelen beïnvloeden, maar wel de kaarten open leggen die voor bepaalde regeeringsmaatregelen en -besluiten zijn gebruikt. Daardoor wordt bevorderd, dat er een zoo groot mogelijk begrip ontstaat tusschen overheid en volk. Maar niet alleen zullen de gestes van de regeering worden toegelicht, ook zal de R.V.D. voorlichtend moeten optreden ten opzichte van de groote problemen van den dag. De R.V.D. zal zich bewegen op het terrein van de pers, de radio, de film, het tentoonstellingswezen etc. Men gaat daarbij uit van het beginsel, dat de uitvoering van plannen aan particuliere instellingen dient te worden gelaten. De R.V.D. stimuleert, neemt initiatieven, maar voert niet dan in uiterste nood-aak zelf uit. Aan het hoofd van den R.V.D. staat mede een rcgeeiingscommissaris: Dr.- Brugmans zelf, die als speciale vertrouwensman van de
rcgecung geacht wordt die voorlichting over het doen en laten van deze regeering te kunnen geven, die krachtens zijn vertrouwenspositie ten opzichte van de regeering, met wier beleid hij het eens is, uit de beste bronnen komt. Hij kan bovendien „openhartiger" zijn dan de ambtenaar. Deze regeeringscommissaris treedt met de regeering af. Zijn figuur is een geheel nieuwe in Nederland's historie. Dr. Brugmans waarschuwde nadrukkelijk tegen de veronderstelling, dat zijn positie vergeleken zou kunnen worden met die van een propaganda-minister die de organen der vrije meeningsuiting in één bepaalde richting zou kunnen stuwen. De R.V.D. zal over het geheele land een dienst in het leven roepen die tot taak heeft eenerzijds het publiek rechtstreeksche inlichtingen te geven en anderzijds verlangens en wenschen van het volk, zooals die gewestelijk of plaatselijk kenbaar worden, aan de regeering door te geven. Dr. Brugmans noemde dezen dienst heel expressief: „oog en oor" der regeering. Distributiebureaux van den R.V.D. komen, voor wat het Zuiden betreft, te Eindhoven en te Breda. Ziehier in enkele trekken de plannen van den R.V.D., die een voortreffelijk instituut zal kunnen zijn en öp velerlei terrein het gewenschte licht in de duisternis zal kunnen brengen. Het zij zoo!