De te 'sGravenhage gevestigde en rijkelijk gesubsidieerde Fransche Opera belooft voor het komende seizoen eenige belangwekkende noviteiten, zooals «Pelléas et Mélisande» van Claude Debussy, »Le Rêve» van Bruneau, »Attima« van Constant Van de Wall, «Rebecca» van Sièstro, «La Cocarde de Mimi Pinson» van Gauthier, »Les Moulins qui chantent», »Le Mariage de Mlle Beulemans», e a. Reprises worden aangekondigd van Rabaud's Marouf», Charpentier's »Louise«, Puccini's »La Bohème», Benjamin Godard's »La Vivandière», Leroux' »Ghemineau», etc. Het lijkt haast te mooi, om waar' te kunnen zijn! De directeur der Fransche Opera, de heer fiopold Roosen, heeft het vorig seizoen zelfs niet aan de meest bescheiden verwachtingen voldaan en over zijn beleid zijn destijds in den Haagschen Raad harde noten gekraakt. Vermoedelijk zijn nu zijn beloften de eerste stappen op den goeden weg. Het werd tijd, want tegenover de niet-gesubsieerde Nederlandsche Opera van den heer Koopman en de Italiaansche Opera van den heer De Rondt zal het »Théatre R
Bredasche courant
- 26-08-1916
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Bredasche courant
- Datum
- 26-08-1916
- Editie
- Dag
- Uitgever
- W. van Bergen
- Plaats van uitgave
- Breda
- PPN
- 400337452
- Verschijningsperiode
- 1814-1941
- Periode gedigitaliseerd
- nr. 1 (1914) - jrg. 149, nr. 305 (1939)
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Breda
- Nummer
- 200
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Kunst en Wetenschappen. Fransche Opera.
Binnenland. Een Duitsche zwarte lijst.
Een Nederlandsche firma deelt aan het Hhl. mede, dat blijkens bij haar ontvangen bericht eenige Nederlandsche firma's van elke materiaallevering uit Duitschland zijn buitengesloten, terwijl, wie aan deze firma's materiaal levert, dat uit Duitschland afkomstig is, eveneens van allen uitvoer uit Dnitschland wordt uitgesloten. Bovendien is er een lange lijst van firma's, die slechts Duitsch materiaal kunnen verkrijgen, wanneer zij aantoonen, dat dit materiaal alleen gebruikt wordt voor leveranties, voor Nederland of zijn koloniën bestemd. De Distributiewet. Nu de Distributiewet in het Staatsblad is afgekondigd, moet het in het voornemen van minister Posthuma liggen, om binnenkort de vertegenwoordigers van een aafltal gemeentebesturen naar Den Haag te ontbieden, teneinde met hen over hare uitvoering overleg te plegen. Over de grens gekomen. Gistermorgen is bij Lobith een Duitsche deserteur over de grens gekomen. Door over den Rijn te zwemmen, wist hij den Nederlandschen bodem te bereiken. Te Maastricht zijn gistermorgen weer 2 uit Duitsche krijgsgevangenschap ontvluchte Russen aangekomen.
Geknoei met Begeeriugsvarkensvleesek. Ue Telegraaf schrijft: Een tijdje geleden, toen wij melding maakten over het" verbruik van regeer ingsvarkens vleesch te Zevenaar, maakten wij er gewag van, dat een gedeelte daarvan groot «evaar liep om in handen van smokkelaars te vallen, om vervolgens over de grens te verdwijnen. Dat wij toen niet overdreven hebben, wordt thans voldoende bewezen. Te Lobith toch wordt van gemeentewege iemand belast met den verkoop van varkensvleesch. De regeeringsvarkens worden in het gemeentelijk abattoir te Zevenaar geslacht en het vleesch bij slagers te Lobith verkrijgbaar gesteld. Van een paar slagers werden de varkens met een letter gestempeld, om, zoo noodig, steeds de identiteit van het vleesch vast te kunnen stellen. En nu vernemen wij, dat er bij de grens een smokkelaar |is aangehouden, in bet bezit van een hoeveelheid spek, dat met zoo'n letter gestempeld was. Men begrijpt de rest. Voor de slagers is de gunst van dien vleeschverkoop ingetrokken en deze geschiedt thans van gemeentewege. Krijgstucht. Men schrijft uit den Helder aan He t \olk: De opperbevelhebber van land- en zeemacht heeft onderstaand rondschrijven verzonden : • Het is mij gebleken, dat het hoofdbestuur van den Bond van zeemilliciens, in overleg en samen met den Bond van minder marinepersoneel, geschriften aan boord verspreid, waarvan de inhoud afbreuk doet aan de handhaving van een goede krijgstucht, terwijl het meer in het bijzonder eenige malen mijn aandacht heeft getrokken, dat uit het correspondentieblad van genoemden j bond een hoogst onmilitaire geest sprak. Is zulks onder gewone omstandigheden ontoelaatbaar, in nog meerdere mate is dat het geval in de tegenwoordige ernstige tijden, waarin onvoorwaardelijk op iedere medewerking gerekend moet kunnen worden. Door mij wordt in verband met het vorenstaande verboden om schrifturen en periodieken van den Bond van zeemiliciens in bezit te hebben, te lezen en te verspreiden, aan boord van Harer Majesteit's schepen en bij inrichtingen of onderdeelen van de marine aan den wal. Uitingen van het vereenigingsleven zullen onder geenerlei vorm aan boord en bij inrichtingen of onderdeelen van de marine aan den wal mogen worden getoond. Mitsdien wordt u uitgenoodigd, uw toestem;
ming te onthouden aan elke handeling, die van den Bond van zeemiliciens uitgaat. Duitsche kinderen. Men heeft zich tot den Minister van Binnenlandsche Zaken gewend met de vraag, of er uit een oogpunt van neutraliteeit bezwaar |koa bestaan tegen het verstrekken van voedsel aan Duitsche kinderen gedurende eenige maanden door particulieren hier te lande. Op deze vraag heeft de Minister ontkennend geantwoord. Nederlander in Dnitschland gevangen gehouden. Wij hebben kort geleden gewag gemaakt, zoo schrijft de A. R. Qt., van het geval van den heer J. M. van Gelder uit Arnhem, die in het Gefangenen Lager te Havelberg, schoon in hoogste-instantie vrijgesproken van de tegen hem ingebrachte aanklacht, niettemin wordt gevangen gehouden. Dezer dagen heeft de familie van dezen onschuldig gevangen gehouden vader van 9 kinderen een briefkaart van hem ontvangen, meldende, dat hij in hechtenis werd gehouden te midden van Russische krijgsgevangenen. De kaart was 7 Augustus geschreven, doch eerst 18 Augustus doorgezonden. Dat voor den heer van Gelder, die volgens medisch advies versterkende middelen gebruiken moet, de voeding geheel onvoldoende is, spreekt vanzelf. 't Is schandelijk!
School en Kerk. Ds. Roscam Abbing †
Te Warnsveld is, 71 jaren oud, overleden ds. P. J. Roscam Abbing, emeritus-predikant, laatstelijk voorganger bij de Ned. llerv. Gemeente te Middelburg. De overledene, die ridder was in de Orde van den Ned. Leeuw, stond op jeugdigen leeftijd ook een korte poos te Ginneken.
Stadsnieuws. Pensioencomité te Breda.
Van de over het vorig kwartaal betaalde pensioenen aan militaire en burgerlijke pensioenen is bij genoemd comité aan gifter. ontvangen ƒ45.90. Van die som is afgedragen ten behoeve van het Kon. Nat. Steuncomité ƒ25.30 of 5 / g en 3 /, aan de PI. Steuncomité's te weten: Breda /ll.12', Teteringen ƒ 4.64en Ginneken ƒ 4.83 5 . Met erkentelijkheid wordt van het ontvangene melding gemaakt, doch tevens aan de gepensionneerden dringend verzocht, bij de eerst volgende pensioenbetaling hunne giften weder eens ruim te doen vloeien, omdat de behoefte aan geld voor de werkloozen nog steeds zeer groot is.
Wisselkaarten voor Belgen. De correspondent van de Nederlandsche Bank alhier verzoekt ons, den tot het wisselen toegelaten Belgen ir.ede te deelen, dat aanstaanden Woensdag, 30 Augustus, de wisselkaarten door hen 'persoonlijk moeten worden aangeboden. Kiosk Groote Markt. Dinsdagavond 8'/ 4 uur, concert door het Stedelijk Muziekkorps. 1. Venraysche Janfare-marsch . L. Th. Feiten. 2. Le Domino Noir. Ouverture. F. Auber. 3. Rêverie H. Vieutemps. 4. Fantaisie surl'opera LaJuive L. Halévy. 5. Les cloches de Comeville. Ouverture R. Plauquette. 6. a. Berceuse de Jocelyn . . B. Godard. b. Clouwnslreiche . . . . R. Vollstedt. 7. Die Meistersinger von Derlin. Potpourri P. Lincke.
Marktbericht. Boter f 0,78 a ƒ 0.85 per pond; Eieren 7 en 8 cent. Voor de Hnisvrouwen. Groenten- en fruitveiling. Bheda, 25 A ü!t. Savoiekool per 10 stuks van 0 06 Salade » » 0.03 Roodekool » » 0.17 Wittekool » » 0.28 Kapperkool » » 0.37 Andijvie * » 0.01 Bloemkool per stnk » 0.01 Perziken » » 0.04 5 Meloenen » » 0.49 Komkommers » » 0.01 5 Appelen per K.G. » 0.07 Peren » » 0.1 S 5 Prinsessehoonen » » 0.13 Tomaten » * 0.20 Pruimen » 1 Augurken » » 0.13 Uien » » °- 10 5 Boontjes * * 0.10 J Snijboonen 8 » 0.10 Tuinboonen » * 0.— Aardappelen » * 0.02' Rabarber per 10 hos » 0.— Selderie > » 0 03 Wortelen » » 0.21 Roode biet ï » 0.16 Dinsdag en Zaterdag frambozenveiling. 1916. 0.70 0.14 1.22 0.60 0.46 0.22 0.18' 0.08 0,50 0.08 4 0.18 4 0.31 0.27' 0.38 0.58 0.75 0.12 6 0.20 0.28 0.— 0.06 0 0.18 0.61 0.39
üitspïen Tan dcu Raad Tan Beroep. (Invaliditeitswet.) '26 Aug. In al de navolgende zaken worden de.beslissingen van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank te Amsterdam bevestigd. 1. Anna Maria Vermeulen weduwe van Willem Beesems te Oosterhout. 2. Pietronella Stam, wonende te Oosterhout. 3. Johannes Michiel de Groot, wonende te Tilburg. 4. Adiiaan Nuijten, wonende te Princenhage" 5. Johannes de Keijzer, wonende te Wouw. 6. Celestina de Clercq, wonende te Roosen; daal.
Beslissing. De Kaad van Beroep (Ongevallenverzekering) te Breda, recht doende in naam der Koningin teugevolge van het beroep door Johannes Sebastianus Rademakers, wonende te Roosendaal ingesteld tegen de voormelde beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank \an 16 Mei 1910, bedrijfsnummer Nb, 0081, wijzigt deze beslissing in dier voege, dat /44.4d/j wordt vervangen door Johannes Emmen, wonende te Dongen, als beheerend vennoot van de maatschappij J. A. en II, Einmeu, te Klein-Dongen, ingesteld tegen de beslissing vaQ ' iet Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 17 Mei 1916, bedrijfsnummer Nb, 20492, verklaart dit beroep niet-ontvankelijk. Gornelis Gommers, wonende te Bergen op Zoom, ingesteld tegen de voormelde beslissing van bet Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 20 April 1916, Terr. I. No. 51134 Nb, vervangt deze beslissing door de volgende: Stelt vast, dat aan Gornelis Gommers, wonende te Bergen op Zoom, over 24 Maart 1913 en volgende werkdagen tot 26 April 1916 geene rente toekomt wegens verlies aan geschiktheid tot werken tengevolge vau het hem op 24 Januari 1913 te Bergen op Zoom overkomen ongeval, doch dat hem de hem bij de beslissing van 17 Maart 1913 toegekende rente van een gulden aolit cents per werkdag nog toekomt over 24 Maart 1913 en volgende werkdagen tot Dinsdag 25 April 1916 wegens het op dezen dag nog niet op rechtsgeldige wijze gestaakt zijn van de uitbetaling dier rente. Johannes Andreas van Wissen, wonende te Delft, verblijf houdende te Breda, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 21 Apri! 1916, Terr. I. No. 70703 Nb. Vernietigt deze beslissing voor zooverre zij is eene beslissing aangaande de aanspraken van genoemden J. A. van Wissen op rente volgens zijn verlies aan geschiktheid tot werken in het tijdvak 27 Maart 1916 tot 4 April 1916. Stelt vast, dat aan J. A. van Wissen voornoemd volgens zijn verlies aan geschiktheid tot werken in het tijdvak 4 April 1916—21 April 1916 toekomt eene geregelde uitkeering, rente genaamd, van een en twintig en een halven cent per werkdag, zijnde 14°/, van zijn dagloon. Kent hem deze rente toe, gerekend vau Dinsdag 18 April 1916 af.
Bevolking. In de week vanl8Aug.—25 Aug. hebben zich Gevestigd te Breda: M. Zandée, van Middelburg naar Kraanstraat 5. J. A. Schutte, van Oosterhout naar Nieuwe Haagdijk 69a. J. A. J. van der Linden, van Rotterdam naar Haagdijk 130a. H. H. E G. Westenberg, van Groningen naar Mauritsstraat 28. Th. H. van Lieshout, van Schoten naar Godeyaert Montensstraat la. Vertrokken: W. A. Bosse, van Sophiastraat 15 naar Princenhage. W. G. Hageman, van Boschstraat 88 naar Teteringen. P. van Beek, van Visscherstraat 17 naar Princenhage. P. G. Verschuren, van Nieuwe Prinsenkade 13b naar Eindhoven. P. Buijnsters, van 2e Markstraat 25 naar Princenhage. J. G. Bindels, van Middellaan 94 naar Amsterdam. A. Meijers, van Haagdijk 33a naar Arasterdam. Gevestigd te Ginneken: S. P. Oostma, van Berkel en Rodenrijs naar C No. 291. J. H. Jacobs van Oudenbosch naar Wilhelminastraat No. 1. J. A. Vermast, van Renkum naar Ploegstraat No. ld. A, A. Panis, van Tilburg naar Prinses Jnlianastraat No. 24. A. M. G. Mazel, van Gorinchem naar Baronielaan No. 49. G. van Baal, van Breda naar Wilhelrninastraat No. 21. A. Musters, van Oosterhout naar D No. 34. J. Dierkx, van Oostburg naar Baronielaan No.4. J. van Gooi, van Princenhage naar YVerfstraat No. 2. Vertrokken : J. B. van den Maagdenb'èrg, van D No. 82 naar Teteringen, Teteringsclien dijk. A. N. Toussaint, van Dennenlaan 8 naar Tilburg, Cavalerie kazerne. A. G. de Veer, van Baronielaan No. 54 naar Dordrecht, Singel No. 19. J. A. Ripson, van Calishoek 10 naar Teteringen, Molengracht A 75. W. P. van Rijckevorsel, van Prinses Hendrikstraat 57 naar Maastricht, Groote Gracht No. 97. Gevestigd te Teteringen: A. J. Butijn, Koninginnestraat 56, gekomen van den Haag. L. Mol, Molengracht 13, gekomen van Breda. A. J. Schreurs, Ginnekenweg 15, gekomen van Arnhem. Vertrokken: L. van den Broek, van Roeiraeerstraat lc naar Ginneken, Ulvenhout G 87. Burgerlijke Stand. Breda. 26 Aug. GEBOREN : T, de Vrie», d. — P. C. M. van Slobbe, d. — L. H*as, z. — J. Klija, d. — F. A. »au Aken, z. — C. van den Berg, d. — C. O. vsn Poppel, z. HUïV.-AANG.: W. Schimmel, jm., en A. Th, Aleeuwese, jd. — W. van Rijswijk, jm., en W. P. A. Tak, jd. — J. H. Kijm, jm., en M. A. C. van Gassen, jd. — II. M. C. L. vau der Pol, jm., en A. A. Klees, jd. — J. Bilok, wedn., en C. J. Al, wed. — A. ïlipsen, jm., en A. M. Bol, jd. —• M. van Wanrooij, jm., en H. J. Bogers, jd. — C. J. B. van Boenseboten, jm., en M. C. de Widt, jd. HUWELIJKEN : J. M. Grootswagers, jm., en J. C. van Gurp, jd. — F. C. Potter», jm., en M. W. H. Holland, jd. — J. A. Boereu, jm., en A. J. Breijnaerts, jd. — F. J. H. Renl, jm., en M. A.. Biereus, jd. — P. B. vau Hensen, jm., eu A. J. Nieuwenhnijsen, jd. — C. J. Pnnt.jm., eB . W. (!. Sohurmuu, jd. — J. M. vau Sou, jm., « A. M. C. Saeys, jd. OVERLEDEN : A. van Geel, jm., 5 d„ E. Casimirstraat.
— P. J. Simons, jd., 11 mnd., Tramsingel. — J. Wirken, ecbtgt. van M. van Leent, 48 j., Haagdijk. — J. Rijppaert, eehtge. van H. Mondeo, 43 j,, Beekstraat. — A. J. Cas, jd, 9 j., Marksingel. Prinsenkage. Van 18—25 Ang. GEBOREN : J. J., t. van P, Peters enJ. Bekera. — J. F., z. van H. Boot en A. Kouwenberg. : — F. Chr. M., z. van A. J. Wezenbeek en C. I. A. Heppenstrijdt. — P. C, d. van J. J. Buijnsters en M. E. Verwijmeren. J, M. L. E., z. vanA.J. de Kroon en A. M. Lievens. — J. A., z. van J. A. Maassen en M. A. Peeters. I1UW.-AANG.: E. J. Vinck, 37 j., en F. J. B. Beekers, 33 j. HUWELIJKEN: U. Brands, 27 j-, en A. G. van Tilburg, 22 j. — A. Heijboer, 38 j., en A. Wehrmeijer, 22 j. OVERLEDEN: J. B. M. M. Nnijten, jm., 19 j. — D. van Dongen, wed. van P. de Graaf, 81 j. J. C. Raithel, d., 9 mnd. — M. J. Huijbregts, d., 3 mnd. —■ J. de Grauw, wedn. van A. M. van Bateuburg, G3. Ginneken eu Bavel. Van 18 — 25 Aug. GEBOREN : U., d. van A. Mazel en J. Ohr. Dommt ra. — A. U., z, van J. Rijken en P. Debaets. — A.j C., d, van E. J. Saathof en A. Kruizinga. — C. G., z, van J. van Miert en A. M. Graumans. — E, d. van C. J. Govaerts en J. van Boiel. — J. C., z. van J. J. de Kort en J. J. II. van der Put. — J., z, van P. Eversdijk eu N. J. Boelhouwers. HUW.-AANG.: H. J. van der Ben, 25 j., «n K. J. Brouwers, 20 j. OVERLEDEN: A. F. M. Goris, z„ Ij. — J. F. Embrechts, wedn. van P. Neefs, 66 j. Teteringen. Van 18-25 Aug. GEBOREN: A. J., z.vanF. J. Stulemeijer en M. 11. van der Iloff. I1UW.-AANG.: G. A. M. Smeenk en A. J. A. C. M. Kleijmans. — C. Scherpeuzeel en C. P. ^ qqsougIC HUWELIJKEN: C. C. van Dongen en M. L. Tops. — I. C. P. Mares en C. Baligand.
Advertentie
Probeert Yaii der Yelden's KOFFIE en Tan der Yelden's THEE. Heerlijk — geurig — Voordeelig» HENRI V. D. VELDEN & Cl Breda, Veemarkt 32. — Ptincenhage, Liesboschstraat. — Oosterhout , Arendstraat.
De „Deutschland".
Omtrent de aankomst van den handelsonderzeeër verneemt het Wolö-bureau nog: De president van den Raad van Beheer van de • Deutsche Ozeanreederei» Alfred Lohmann was de »Deutschland« tegemoet gevaren tot ter hoogte van Helgoland. Daar begroette hij den kapitein, de officieren en manschappen, die allen verklaarden, zich voor een nieuwe reis weder te zullen laten aanmonsteren. Lohmann nam de belangrijke koerierpost in ontvangst. De verwachtingen van de reederij omtrent het laadvermogen van het schip werden feitelijk overtroffen. Het dek vau liet schip had ernstig geleden door het weer en de golven.
Een Engelsch oordeel over den toestand.
De militaire medewerker van de Times schrijft: Als wij de sterkte van de vijandelijke eu onze legers in aanmerking nemen, moeten wij stellig tot de slotsom komen, dat de uitputting van den voorraad manneu, dien de vijand heeft, geen onbereikbaar doel voor ons is en niet zoo onmetelijk ver weg als het eens leek. Maar onze meerderheid te velde is nog voldoende en nog minder vernietigend. De zaak verandert, als wij de reserves aan weerskanten in het oog vatten. Duitschland moest, om het aantal van zijn divisies te handhaven, de_ bataljons in elke divisie van twaalf tot gemiddeld tien verminderen, liet doet dat om zwakheid te verbergen en vertoon te maken, maar aan onzen kant wordt niemand er door misleid. Wij weten, dat het een bewijs is van afnemende kracht. Wij in Engeland alleen hebben nog 3,800,U00 mannen van weerbaren leeftijd, die nog geen deel van onze legers uitmaken. Er zijn er nog meer in onze koloniën en enorme, nog onaangetapte bronnen van toevoer in Indie en Afrika. Italië heeft ruime reserves om haar divisies op sterkte te houden, onverschillig hoe hard er wordt gevochten, terwijl er uit Rusland's enorme bevolking nog vele millioenen kunnen worden gehaald. Mettertijd zullen de moeilijkheden overwonnen worden en vóór de volgende leute als wij onze eigen uitrusting voltooid hebben, kunnen wij zoo noodig aan het werk gaan om met een vaart Rusland te wapenen. Dan is er nog onze meerderheid] ter zee met haar vermorzelende en demoraliseerende uitwerking. Wij kunnen voor 1917 en 1918 legers uitrusten, die ten slotte de wanhopigste inspanning van de vredesverstoorders moeten verpletteren. Aangezien wij het zoo lang of zoo noodig nog langer kunnen volhouden, kunnen wij met niets minder tevreden zijn dan met de volledige inwilliging van onze eischen. Bovendien moet de entente zoo'n geduchte militaire macht, zoo overvloedig met veteranen en oorlogsmateriaal voorzien, zoo fnuiken, dat, mits onze regeering bij het sluiten van den vrede geen grof verzuim begaat, Duitschland in onzen tijd nooit meer oorlog kan voeren. Zoo groot is de kracht van de openbare meening achter dezen oorlog, zoo groot zijn de otters geweest, zoo verwoed zijn wij alleu over de trouweloosheid en de schanddaden vau Duitschland, dat het volk er niets om zou geven om al de leden van het ministerie op een rij op te hangen, indien zij eenige neiging toonden om bij den vrede de vruchten van onze ontzettende inspanning in den oorlog weg te werpen. Het volk is onder den druk der omstandigheden hard als graniet geworden. Op dit graniet heeft de Pruis gebeten, niemand zal hem redden van de gevolgen van zijn daden.
Obstructie in de Hongaarsche Kamer.
Het Woltï-bureau meldt, dat in de llongaarsche Kamer een obstructie-vergadering in den ergsten zin des woords heeft plaats gehad. De gezamenlijke groepen der oppositie hadden 21 interpellaties ingediend, waarvan natuurlijk verscheidene niet in aanmerking zullen komen. Over de oorzaken van de uitgebroken obstruc tie zijn verschillende lezingen. De Pester iloyd verklaart de plotselinge bitse houding der oppositie uit het. mislukken van het plan, om een coalitie-kabinet te vormen. Het blad schrijft: De schending vau het politieke bestand, die onverwachts is gekomen, blijft een raadsel. In den lande zal men er niet veel van begrijpeD, maar dit is nog het ergste niet, veel erger is, dat men bet in het buitenland verkeerd zal uitleggen. Het land zal uit de veranderde houding der oppositie zeker geen voordeel trekken, maar ook de oppositie zal besef komen, dat zij met behoud van het politieke bestand beter af ware geweest.
Een Zwitsersch aviateur in Franschen dienst gesneuveld.
De Zwitsersche aviateur Théophile Ingold is in Franschen militairen dienst gesneuveld. Rij een verkenning boven de Dnitsche linies werd hij door een granaatsplinter aan het hoofd getroffen, zoo meldt de Echo de Paris. Hij had nog de kracht naar de Fransche linies terug te keeren, doch verloor onmiddellijk daarna het bewustzijn. De gewonde werd naar een ambulance overgebracht, waar hij 24 uur lateioverleed. Ingold verwierf onlangs de legerorde en was voorgesteld voor de militaire medaille.
De stemming in Zweden.
Volgens uit Stockholm binnengekomen berichten hebben de jongste Engelsche uitvoerbeperkingen met betrekking tot Zweden eeu diepen indruk gemaakt. De pers beschouwt de genomen maatregelen onafhankelijk van de toestanden, waaruit zij onvermijdelijk voortgesproten zijn, doch in handelskringen is men van oordeel, dat de Britsche uitvoerbepalingen ten langenleste zijn uitgelokt door de eenzijdige wijze, waarop de economische belangen van Zweden door de Regeering gediend zijn. Het Kabinet, aan het bestuur gekomen onder den drang van het agrarische element van de bevolking, in strijd met de wenschen van de meerderheid der Kamer, en door het persoonlijke ingrijpen van den Koning, heeft vanaf het oogenblik van zijn optreden een militaristisch
anti-Russisch program vooropgesteld, en ook na het uitbreken van den oorlog heeft de Regeering evenmin haar afkomst verloochend als den landbouwerstand, waaraan zij haar macht ontleent, verontachtzaamd. De anti-Russische neiging van het kabinet vond bij de Russophobe bevolking steeds krachtigen weerklank, doch de hiervan onafscheidelijke bevoorrechting van de agrariërs, zeer ten voordeele van Duitschland en evenzeer ten nadeele van de Entente-mogendheden, verwekte groot misnoegen in die kringen, welke bij goede vriendschappelijke handelsbetrekkingen met Engeland belang hadden. Van deze zijde is de Regeering meermalen een verwijt gemaakt van haar partijdige houding, en vooral sinds het najaar van 1915, toen het kabinet, onder Duitsche pressie, bescherming verleende aan handelsvaartuigen met contrabande geladen eu bestemd voor Duitsche havens, terwijl zij nimmer eeuigen maatregel nam tegen de tallooze aanslagen, door Duitsche onderzeeërs gepleegd op vaartuigen, welke het verkeer met Engeland onderhielden, is de oppositie krachtiger geworden. Het is in Zweden niet onbekend dat men hierover in Engeland ook eenige gevoeligheid getoond heeft, en verder schrijft men het aan deze gedragslijn van de Regeering toe, dat de z g. plannen tot samenwerking tusschen de Scandinavische Rijken nimmer eenig werkelijk resultaat hebben kunnen opleveren. Het Russische gevaar, door de Duitsche pers ijverig ten gelieve van Zweden uitgebuit, heeft voor dit land ietu van zijne beteekenis geboet, terwijl aan den andereu kant het vertrouwen in de overwinning der Centralen sinds Verdun en de Somme zóó zeer verminderd is, dat men Duitschland in veel geringer inate beschouwt als de mogendheid, welke is aangewezen om Zweden tegen annexatie-plannen van Rusland te beschermen. Ook heeft de houding, door Rusland in dezen oorlog aangenomen, in Zweden een niet ongunstigen indruk verwekt, terwijl da mogendheid, aan welker bescherming men zich wilde toevertrouwen, door verschillende handelingen, waarvan de eerste bestond in de schending van het Belgische neutraliteitsverdrag, liet vertrouwen der Zweden eenigszins geschokt heeft. Nu het land in (moeilijkheden dreigt te geraken tengevolge van de anti Russische beginselen, waaraan het kabinet zijn ontstaan dankte, wordt er een steeds krachtiger wordend verlangen naar toenadering tot de Entente merkbaar in dien zin, dat de Zweedsche Regeering door een te eenzijdige opvatting van haar positie tegenover de oorlogvoerenden geen verdere aanleiding geeft tot vreemdeling tusschen Zweden en de Entente.
De nieuwe groote kanonnen der geallieerden.
De bijzondere correspondent vau de Daily ühronicle, G. H. Perrin, schrijft aan zijn blad: »lk heb juist bezoeken gebracht aan èen aantal spoorwegverdeelingscentra en de eerste der vele verrassingen, die mij daar wachtten, was, dat de bevelvoerende officier een burger is, die daar met de leiding van het vervoer belast is, omdat hij groote ervaring van zulk soort werk heeft, liet depót beslaat ongeveer een vierkanten Engelschen mijl, en is tusschen de tarwevelden op eeu open hoogvlakte gelegen en ofschoon er een hulp hospitaal en een klein kerkhof te vinden zijn, is het eigenlijk in hoofdzaak een spoorwegknooppunt, waar de gewone lijnen en die met smalspoor, zoowel als de autowegen bijeenkomen. In de werkplaatsen en op de zijlinies zijn ongeveer 600 man, onder wie enkele Duitsche krijgsgevangenen, werkzaam tusschen de hooge stapels hout, ijzeren balken en goederen vau allerlei aard, ook ontploffingsmiddelen, groote en kleine projectielen, luchttorpedo's, ontstekingsapparaten, kruit en geweerpatronen. Deze tentoonstelling vau de uieuwste slachtingsmiddelen levert een niet bepaald aangenamen aanblik. Maar de kommandant en de artillerie-officier zijn zeer humane menschen en iu eeu der gangen vond ik een typisch Fransch opschrift: »Door met hart en initiatief te werken, kunnen wij onze kameraden, die in de gevcchtslinie staan, de middelen verschaffen om te overwinnen.* Niet ver vandaar mochten wij van nabij verschillende batterijen zware artillerie, waaronder de nieuwe 40 c.M. en de niet minder geweldige 38 c.M. marine- of kustkanonnen van nabij zien. Het is niet geweuscht, de eerstgenoemde nauwkeurig te beschrijven, maar naar ons verzekerd werd zijn zij niet slechts even goed maar zelfs beter dan de grootere Duitsche 42 c.M. mortieren, die bij Luik, Namen, Antwerpen en Maubeuge beroemd zijn geworden. Dit geweldige wapen — de nieuwe 40 c.M der geallieerden — kan iedere twee minuien eeu projectiel van bijna een ton gewicht en gevuld met eene groote hoeveelheid ontploffingsmiddelen wegslingeren. Het weegt ongeveer 110 ton, het platform waarop bet staat, inbegrepen en wordt vervoerd op een buitengewoon sterken spoorwegwagon, waaraan drie wagens voor de munitie eu ander materiaal gekoppeld worden. Door de concurrentie van den vijand gedwongen tot de constructie van reusachtige kanonnen, zijn degeallieerdeneringeslaagd.de producten van Krupp en Skoda in sommige onderdeelen van hun merkwaardig mechanisme nog te verbeteren.«
Brieven van Duitsche krijgsgevangenen.
Heuler zendt mededeelingen uit brieven, gevonden bij Duitsche gevaDgenen, die, naar het Engelsche agentschap zegt, een zeer be langwekkeud licht op de uitwerking van het Engelsche offensief, met betrekking tot het moreel van het Duitsche leger werpen. Een officier van het 133ste regiment der infanterie zon hebben geschreven : «Wij moesten vannacht oppassen, niet door de Engelsche vliegers te worden opgemerkt. Daar wij geen schuilplaats hadden, groeven we een gat in de wand van trechters, dat wij bekleedden. Wij kregen rheuuiatische pijnen en hadden niets te drinken of te eten. Het onophoudelijk gerommel der kanonnen maakte ons geheel dol. Velen zijn gebroken». Een soldaat vau een regiment der 1 8e divisie zou schrijven: »De zaken gaan hier heel slecht. Het offensief, dat sedert weken duurt, is nog niet geëindigd en kost aan tal van mannen het leven. Wij telden 180 man, toen wij hier kwamen in de loopgraven, maar wij hadden
zooveel dooden en gewonden, dat we nog maar met ons dertigen ongekwetst waren, toen wij ze verlieten». Een officier van het 162ste regiment der infanterie moet hebben geschreven, dat het bombardement der Engelschen in vier dagen een verlies bracht van 88 man van zijn compagnie. In beslag genomen brieven zouden voorts aantoonen, dat de vijfde compagnie van het 584ste regiment werd teruggebracht op een 50-tal manschappen.
Nieuwe Zeppelin-aanval op Engeland.
Zes vijandelijke luchtschepen vielen gisternacht op verschillende tijdstippen tusschen middernacht en drie uur 's morgens de Oosten Zuidoostkust van Engeland aan. Een der stuurballons trok in Westelijke richting vrij ver het binnenland in. De overige bleven tamelijk dicht bij de kust. Het aantal uitgeworpen bommen is nog onbekend. Naar gemeld wordt, werden er verscheidene naar schepen op zee geworpen. De bij dezen raid aangerichte materieele schade is gering. In een plaats werden het spoorwegstation en verscheidene huizen beschadigd en twee paarden gedood. Eldeis werden twee huizen vernield. Tot op dit oogenblik worden 9 personen als gewond opgegeven, waarvan eenigen doodelijk. Het afweergeschut te land en ter zee kwam in actie. Eenige luchtschepen stegen ter achtervolging van den vijaud op. Een vliegmachine slaagde er in, een der aanvallende stuurballons van dichtbij te beschieten, maar de Zeppelin ontkwam in de wolkeu aan zijn vervolgers. Een nader communiqué meldt: Een luchtschip wierp 30 bommen op de Oostelijke graafschappen zonder verliezen toe te brengen of schade aan te richten. Een andere aanvaller trachtte een zeehaven aan te vallen, maar er werd hevig op hem gevuurd. Hij werd in Oostelijke richting verdreven na 19 bommen in zee te hebben geworpen zonder zijn doel te bereiken. Een ander luchtschip, dat de Zuid-Oostelijke kust bazocht, kwam ook onder hevig vuur en wierp zijn bommen in zee zonder schade aan personen of eigendom toe te brengen. Een- ander luchtschip slaagde er in, de buitenwijken van Londen te bereiken en wierp brandbommen en gewone bommen. Er werden drie mannen, drie vrouwen en twee kinderen gedood, drie mannen en vier vrouwen ernstig gekwetst en vier mannen, zeven vrouwen en drie kinderen licht gewond. Bovendien werden één soldaat ernstig en veertien licht gewond door glasscherven. Voor zoover men heeft kunnen vaststellen, zijn er 4-0 bommen geworpen. De meeste vielen op kleine gebouwen of op open veld, maar een electrisch krachtstation werd licht en een machinebedrijf iets meer door vuur beschadigd. Op verscheidene punten braken kleine branden uit, die alle onmiddellijk gebluscbt werden. Op dit luchtschip werd onmiddellijk het vuur geopend en het veranderde dadelijk van koers. Mogelijk werd het eerste door een tweede gevolgd, maar dit kan op bet oogenblik niet worden nagegaan. Enkele van onze vliegers stegen op en slaagden er in van dichtbij op de luchtschepen te vuren. In totaal zijn er honderd bommen gegooid.
Telefoonaanleggers onder vuur.
De Daily Mail geeft de volgende beschrijving vau het werk der mannen, die de telefoonverbindingen langs de gevechtslinie in stand houden. »De zon is juist ondergegaan achter de brokkelige silhouet van een massa door granaten in puin geschoten metselwerk, dat eens een bloeiende fabriek was. In het halfduister steken de Duitsche loopgraven eerst sterk af, om dan geleidelijk in de duisternis te vervagen, die ze langzaam maar zeker omhult. Als om de somberheid der omgeving te verlichten laten de Duitschers lichtfakkels op, in zoo groot aantal dat zij blijkbaar door een hevigen aanval van schrikachtigheid bevangen zijn. In de Engelsche loopgraven hebben de Tommies pas gehoord, dat zij in den vroegen ochtend • over de borstwering» zullen gaan. Het nieuws heeft opwekkend gewerkt want nu is eindelijk de tijd voor een goed gevecht met de Duitschers aangebroken. De Engelsche kanonnen, die volgens gewoonte, waren gaan zwijgen toen de zon onderging, hervatten plotseling het vuur op de Duitsche linies, dat zij den geheelen dag hadden voortgezet. Bijna onmiddellijk na deze uitdaging begonnen de Duitsche kanonnen ons hun antwoord toe te brommen. Dan »komt er leven in de brouwerij» inde Engelsche loopgraven. De mannen zoeken zoo goed mogelijk dekking. De eenige bomvrije schuilplaats in de geheele loopgraaf wordt door de telefonisten gebruikt. Binnen in die met een kaars verlichte, kelderachtige ruimte vermaken de drie operateurs zich met een vriendschappelijk spelletje »nap«. Dat helpt den tijd verdrijven, die slechts heel langzaam voorbijgaat voor hen, die in afwachting van een «voltreffer» van een granaat, die misschien nooit zal aankomen, zitten. Telkens als een der spelers «gegeven» heeft, neemt een ander de hoorn aan het oor en roept den operateur aan het andere einde op, om zich te overtuigen, dat de lijn intact is. Telkens en telkens weer vallen dikke klodders klei, die door in de buurt ontploffende granaten omhoog geslingerd zijn, met doffe slagen op het met zandzakken bedekte dak neer. De handen waarin de spelers hunne kaarten vasthouden, schudden mee met den grond waarop zij gehurkt zitten, als een 23 c.M. granaat bijna noodlottig dichtbij ontploft. «Die zit dichtbij !» merkt er een op. • Dan zal de volgende verder af zitten», verzekert een ander optimistisch. Het kansspel gaat zoowel binnen en buiten de gedekte schuilplaats onafgebroken voort; tot er een tijd komt waarop de telefoon weigert en er geen antwoord meer komt. • Draad kapot», roept de operateur met het hoortoestel in de ^hand. Zonder een woord te zeggen nemen de heide anderen hunne geweren en gereedschappen en gaan naar buiten in het verblindend licht der lichtfakkels. Als zij over de rugwering klim;
men en voortsukkelen, steeds den draad volgend, vallen veel gevaarlijke granaten met eentonige regelmatigheid links en recht van hen neer. Het is meer dan nutteloos daarop te letten. Maar het geluk dient hen en ten slotte komen zij ongedeerd uit de gevaarlijke zóne in betrekkelijke veiligheid. Tenslotte bereikten zij een granaattrechter, die de oorzaak hunner ongewenschte wandeling is. Spoedig zijn de gebroken einden van den draad met elkander verbonden. Dan keeren zij op hunne schreden naar de gedekte schuilplaats en de gevaarzóne. Gelukkig was dit de eenige breuk, die dien nacht voorkwam.»