De balans op Maart van de Société Générale de Belgique (den door Duitschland geautoriseerde circulatiebank) toont aan, dat de Dnitschers zoo zoetjes aan het geld ontvangen van het ongelukkige land dat zij geruineerd hebben zegt de Echo de Paris. Hieronder volgt een omschrijving van hun taktiek. De Duitschers hebben in de verschillende Belgische provincies voor 160 millioen francs aan bons doen uitgeven. Deze bons zijn de Société Générale de Belgique aangeboden en deze heeft voor een gelijk bedrag aan bankbiljetten uitgegeven. Deze biljetten worden eveneens den Belgen in betaling gegeven, zoodat Duitschland reeds een voorschot is gegeven met als tegenwaarde papier betaalbaar door België. De balans van de Société Générale de Belgique bevat weliswaar een metaaldekking (men spreekt natuurlijk .niet van goud). Maar deze dekking die hoofdzakelijk uit Duitsch geld bestaat, correspondeert volkomen op de deposito's door de Duitschers gemaakt. Om het juister uit te drukken : er zijn 52 1 / 2 millioen incasso en 54millioen deposito. Meer dan 2 millioen zijn reeds afgetrokken van het incasso als «voorschotten op buitenlandsche deposito's». Hieruit volgt dus dat de tegenwaarde van de zoogenaamde bankbiljetten uit gegeven onder controle van het Duitsche Rijk, slechts de som bedraagt van de afpersingen gedaan aan de arme Belgische provincies.
FRANKRIJK. E«» luit'! van e«ti vnder. De »Télégramme de Kantest publiceert een brief van generaal d'Amade, den bevelhebber van het expeditiekorps, aan een vriend, waarin hij het sneuvelen van zijn zoon meedeelt. Generaal d'Amade schrijft o a.: »Ik heb mijn jongsten zoon verloren, Gerard, een jong onderluitenantje van 18 jaar. Hij is roemvol voor Frankrijk gevallen, bij een nachtelijke verkenningstocht in de Argonnen op 25 Januari. Hij werd doodelijk getroffen in de vijandelijke stelling, welke hij, hoewel hij nog pas vier of vijf dagen was ingedeeld moest verkennen. Twee Duitsche generaals, die getuigen waren geweest van zijn stoutmoedigheid en onverschrokkenheid, hebben mij spontaan hun bewondering uitgedrukt en in ij de plaats aangeduid waar ons kind begraven ligt. Ik behoef u niet te zeggen hoe groot onze smart is. Wij konden God en Frankrijk niets schooners, niets reiner3, niets nobelers bieden dan dit kind. Wij zijn trots op hem — maar, na den oorlog zullen wij hem tot onzen dood beweenen."
ENGELAND. E«;«s p |js alge«ciaii. De bladen schrijven dat Mr. Wren, de winuer van de Doncastir Stakes Rennen te Sydney groot ^ 2000 aan het Belgische fonds heeft afgestaan. Een nieuwe ond«:z«eör. Secretaris Daniels teekende heden het contract met de Electric Boat Cy, tot bestelling van een nieuwen onderzeeër. Dit schip, hetwelk het grootste in zijn soort zal zijn dat bestaat, is 200 voet lang, 18 voet breed en heeft 1000 ton waterverplaatsing. Het wordt bewogen door olie dieselmotoren en heeft een snelheid van 25 knoopen aan de oppervlakte en 10 tot 12 knoopen onder water. Deze enorme onderzeeër krijgt den naam van Schley ter eere van den grooten zeeheld van dien naam. Nadere bijzonderheden om'rent bewapening enz. blijven strikt geheim, doch het is bekend dat de boot twee hoedanigheden heeft die haar onderscheiden van andere onderzeeërs : 1. haar snelheid is veel grooter en 2e. heeft zij meer lanceerbuizen, welke dan ook ingericht zullen worden voor grootere projectielen. Wij wijzen er nogmaals nadrukkelijk op, dat geen Duitsche onderzeeër in staat is 25 a 30 knoopen per uur te loopen, en dat hun grootste snelheid aan de oppervlakte 17 a 18 knoopen is. Wat de Engelsche schepen betreft, hiervan is de maximum-snelheid slechts 13 a 14 knoopen.
l)i> Itriioche klcnrgioflei - iidngtrie, Zooals men weet, is Duitschland het land van de fabricatie der kunstmatige organische kleurstoffen. In Engeland begint men zich er ook op toe te leggea. Ook de Britsche regeering is ervan overtuigd, dat Engeland in de toekomst z'n eigen kleurstoffen zal moeten ver. vaardigen, en ze doet al het mogelijke, om de industrieelen, die zich op dat gebied bewegen aan te moedigen en te steunen. In Engeland hebben de kleurstoffen een nieuw gebruik gevonden, n.1. voor desinfectte. Bnllantgroen schijnt b'v, op tal van bacillen een vernietigende werking uit te oefenen. Brilliantgroen zou een uitstekend middel zijn, om typhusbacillen uit de faces af te zonderen
en de Engelsche ontdekker moet nu nog enkel naar een Britsch industrieel zoeken, die in staat is, de kleurstof te fabriceeren. SPANJE. Waar niet «rei' den oorl.sg gebroken woidt. Er is in Europa een plaatsje, waar niet over den oorlog gesproken wordt. Heeft Ilin denburg op de Russen de overwinning behaald, hebben de Engelschen een Duitschen kruiser tot zinken gebracht, of zijn boven Parijs bommen geworpen, men zwijgt ervan. En niet, omdat men zich er niet voor interesseert. Men interesseert er zich zelfs te veel voor. En vandaar, dat het Verboden werd, over den oorlog te spreken. Waar dit verbod beslaat ? — Aan het hof van Koning Alfons. Op verzoek van de Spaansche Koningin liet hij in zijn paleizen bordjes hangen met het opschrift «Men wordt verzocht niet over den oorlog te spreken». Op deze manier wordt ook de neutraliteit van Spanje niet in gevaar gebracht.
ITALIË. Gevaarlijk reizen. Het volgende kan er wellicht toe bijdragen hen, die er in deze tijden nog aan denken plezierreizen in het buitenland te doen, tot nadenken te brengen. De heeren Biljardt, hoofdambtenaar ter Algeraeene Secretaris, en Gonggrijp, ambtenaar der Javasche Bank, beiden met verlof uit Indië waagden het, ondanks ervaringen van anderen gewapend met papieren die aan alle voorschriften voldeden het buitenland in te trekken. Aanvankelijk hadden zij voldoening van hun besluit; want in Duitschland, Zwitserland en zelfs een deel van Italië, liep alles naar wensch. Doch toen zij Venetië wilden verlaten, was het uit met het genoegen. In den Campanello aldaar waren twee Italiaansche officieren hen toevallig tegengekomen en die hadden uitgemaakt dat zij Duitsche spionnen waren. Aan het station werden beide heeren door carabinieri gegrepen en achter slot en grendel gezet. Bij het eerste onderzoek bleek reeds dat de heeren niet waren, waarvoor men ze hield, waarvan het gevolg was dat de heer B. onmiddellijk in vrijheid werd gesteld : doch in de valies van den heer G. vond men een zakmesje dat eenige centimeters langer was dan men in Italië bij zich mag dragen. De heer G. werd nu strafrechtelijk vervolgd en bleef in arrest, een gevangenlokaal, bestaande uit een brits, met een vuilen stroozak waaruit het stroo aan alle kanten uitstak, en verder eenige hoognoodige andere slaapkamerartikelen die in een allerhoogsten graad van vervuiling verkeerden. Het vertrek was zeven pas lang en zeven pas breed. De instructie in den zaak van den heer G. begon reeds den volgenden dag en duurde vier achtereenvolgende dagen, waarbij hij steeds geboeid" van zijn cel naar den «rechter" werd geleid. De eisch van den vertegenwoordiger van het O.M. luidde: twintig dagen gevangenisstraf. Intusschen bad de heer B. onmiddellijk na zijn invrijheidstelling zich tot den Nederlandschen consul gewend en diens hulp ingeroepen. Dauk zij de bemoeiingen van dezen laatste was langs telegrafischen weg aan Buitenlandsche ; Zaken om interventie verzocht, waarop reeds j den volgenden dag onze gezant te Rome de noodige stappen kon doen om het lot van ' onzen landgenoot te verzachten. Onze consul te Venetië is een Italiaan en diens zoon advocaat, die de verdediging van den heer G. op zich nam. Hetgeen evenwel niet verhinderde, dat het vonnis luidde: vier dagen arrest. gevangenis, onder aftrek van het voorZWEDEN.
Een Oui^cb a :ülp ges rand. Uit Malmö wordt aan de Hamburger Naclirichten gemeld, dat een groot Duitsch stoomschip Zaterdagochtend tusschen het eiland Salthol en de Zweedsche kust gestrand is. Het schip, dat met volle vaart aan den grond is geloopen, is waarschijnlijk de Patria uit Hamburg, die met stukgoederen geladen door het Kattagat kwam. De Deensche ber^ingsboot Svava is aan de plaats van de stranding aangekomen.
IERLAND. Ken u'rluj^eztiide beiooglng. Gedurende de afgeloopen week zijn voor het regiment koninklijke fuseliers van Munster de meeste recruten aangeworven. Een groote menigte had zich voor het wervingskantoor verzameld en juichte de mannen toe. Het is de eerste maal in de geschiedenis van Ierland, dat te Limerick een dergelijke betoogiüg is gehouden. ZWITSERLAND.. AitnslnitliiK Bttiitl «stii Sitc-dem. Tronnei club*. Te Bern waren Sociaaldemocratische vrouwen aanwezig uit Engeland, Duitschland, Frankrijk, Rusland, Zwitserland en Nederland. Allen waren afgevaardigd door haar organisatie en spraken namens zeer groote groepen. AMERIKA. Keu groorseh plun. Arbeidersleiders, die 1.100.000 vakbonders in de staten New York en New Jersey vertegenwoordigen, zullen — naar de New Yorksche correspondent van de Daily Mail meldt — den 15en April een bijeenkomst houden ter aanwijzing van gedelegeerden naar een voorgenomen wereldcongres, dat in een aanzienlijke stad in Europa zal worden gehouden. Er zal aan de vakvereenigingen van Engeland en Duitschland worden gevraagd, aau dit congres deel te nemen. Het oogmerk van de bijeenkomst is, maatregelen te beramen om een beeindiging van de vijandelijkheden af te dwingen. Indien noodig, zou op dat congres het initiatief worden genomen tot een staking van 20.000.000 vakbonders uit heel de wereld.
"Buitenland. BELGIE. Een bankbiljetten-dekking.". "Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002
"Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002
"Advertentie". "Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002
Eduard verkade, directeur van het Tooneelgezelschap «Die Haghespelers» te 's Gravenhage en lid van den Raad van Beheer der Kon. Ver. «Het Nederlandsch TooneeU te Amsterdam, is voor bet komende seizoen tevens benoemd tot directeur van de N.V. «Het Rotterdamsch Tooneel» te Rotterdam. De heer P. D. van Eijsden treedt als directeur af, doch blijft aan de N.V. verbonden als directeur-gerant.
"Kunst en Wetenschappen. Verkade directeur van bet Rotterdamsch Tooneelgezelschap.". "Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002
VAN DER VELDEN's Plantenboter a 45 en 50 ct. per pond met 10°/„ korting, een pas ingevoerd artikel, wint dagelijks nieuwe verbruikers bij, dank zy hare voortreffelijke kwaliteit en de garantie, dat v. d. VELDEN's Plantenboter ook werkelijk zuivere plantenboter is, zonder bijvoeging van eenig dierlijk vet. HENRI v. D VELDEN & Co., Veemarkt 32, Breda , Arendstiaat Oosterhout
"VAN DER VELDEN's Plantenboter a 45 en". "Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002
Bij het afdeelingsonderzoek van het wetsontwerp tot verhooging en wijziging van het tiende hoofdstuk der Staatsbegrooting voor 1914 (verschillende onderworpen) werd er op gewezen, dat dit wetsontwerp wederom leert welke uitzetting aan jaarlijksche uitgaven medebrengt het instellen van allerlei raden, commisiën en inspecties. Het werd een vaststaand feit genoemd, dat gewoonlyk van de zijde der regeering met praktijk en ervaring te weinig rekening wordt gehouden en later dat gemis aan zorg duur moet worden betaald. De wensch werd uitgesproken, dat de regeering in meerdere mate, zoowel bij ramingen als bij stichting van nieuwe gebouwen, voortaan op de behoeften der toekomst het oog zal houden.
"Staten-Generaal. EERSTE KAMER. Suppletoire begrooting voor landbouw enz.". "Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002
De leden der Eerste Kamer van de StatenGeneraal zijn thans ter vergadering bijeengeroepen tegen Dinsdag 13 April a."*., des avonds te 8'/, uur.
De Nedei landsclie s aatuleeniiis. De minister van Financiën maakt bekend dat op de Staatsleening 1914 tot en met 20 Maart j.1. was gestort een bedrag van / 267.798.400. c 1 40.000 *oc>r liet lluode Kruis. Het Nederlandsche Roode Kruis werd verblijd me t de belangrijke gift van veertigduizend gulden van den heer 0. G. Khouw, te Amsterdam. liet vuttend P»iinclici)Htr«it (Eer S. ü. A. P. Op de zitting van heden heeft het Paaschcongres der S. D. A. P. te Arnhem besloten bet volgend jaar het congres te Utrecht te houden. I>e iiitiiiwe zllverbou van f3.50. Een zéér opvallende verbetering! Was de oude zilverbon bepaald leelijk en onpraktisch, zoo door kleur, als druk en papiersoort, de nieuwe komt ons "voor uitmuntend te zijn geslaagd. Zij is gedrukt op wit geschept Hollandsch papier, waarin het watermerk 2 50 voorkomt. In een zeer fijne geornamenteerde ondergrond staat met groote cijfers 2,50 uitgespaard terwijl de waarde ook is aangegeven in het midden met sierlijke open letters. De rand is eenvoudig en zeer fijn van ornamentatie met, in de vier hoeken, nog eens de waardeverinelding. Het papier dun en sterk en de nieuwe bon, waarvan er 4.000 000 worden uitgegeven, is voorzien van serieletter en nummer.
Crninutle, Dinsdag heeft opnieuw op de begraafplaats Westerveld een lijkverbranding plaats gehad, en wel van het stoffelijk overschot van een inwoner van Haarlem. lltt opbrengen vast Sederlnudsclie handelsschepen. Onder het hoofd «Bedroevend en Zorgwekkend" bespreekt Staatsraad professor mr. A. A. H. Struycken in het weekblad «Van Onzen Tijd" de gebeurtenissen der laatste weken, voor zoover zij verband houden met het opbrengen der Nederlandsche handelsschepen. Wij, neutralen, aldus betoogt de schrijver, zijn gedoemd en wennen daar reeds aan, alleen »ach en wee" te roepen, wanneer onze eigen belangen worden geschaad. En dat nu vindt in den zeeoorlog op steeds grovere wijze plaats, en kan door het represaille-recht der oorlogvoerenden niet in het minst worden gerechtvaardigd. Ook al zijn de oorlogvoerenden ten opzichte van elkander tot de ernstigste represaille-maatregelen gerechtvaardigd, dit rechtvaardigt niet in het minst, dat zij met de rechten der neutralen, wien zij niets hebben te verwijten, den spot drijven. De toestand der neutrale volken is bedroevend, aldus besluit prof. Struycken zijn artikel, de Duitscbe maatregelen maken hem steeds meer zorgwekkend. Bommen, geworpen naar Nederlandsche schepen, twee Nederlandsche schepen aangehouden en zonder contrabande opgebracht, één Nederlandsch schip, eveneens zonder contrabande, in den grond geboord zonder berging der bemanning; dat alles in enkele dagen tijds. Onze handel en scheepvaart toouen een bewonderenswaardige veerkracht; een neutrale staat kan veel verdragen, zoolang de opiet der oorlogvoerenden niet op de krenking zijner belangen en rechten gericht; om «incidenten" maakt men geen oorlog ; door verontschuldigingen, rechterlijke tusschenkomst, schadevergoeding, kan veel onrecht worden goedgemaakt. Maar — alles heeft zijn grenzen. De thans heerschende spanning kan zich in enkele dagen oplossen. Worden evenwel de incidenten tot systeem, din mag niemand in ons land zijn oogen sluiten voor het feit, dat de dag kan komen, waarop onze waardigheid als zelfstandige staat, misschien ook onze economische nood, kunnen vorderen, dat wij ons niet met een protest tegen het onrecht, dat wij lijden, tevreden stellen. Aan het convooi, hoe netelige maatregel ook, zal dan in de eerste plaats moeten worden gedacht. Of erger daaruit zal voorkomen, zal niet van ons afhangen, maar daarvan, wat de oorlog voerenden met het onrecht, dat ze tegen ons begaan, werkelijk voorhebben. O cider vnl-clie vlugDe Nederlandsche regeering heeft aan de regeering der Vereenigde Staten mededeeling gedaan van de kennisgeving, dat aan geen buitenlandsch schip, dat misbruik maakt van de Nederlandsche vlag, zal worden toegestaan de Nederlandsche territoriale wateren te passeeren. Meer itau tien ral liuen gulden. Van 1 Augustus tot en met 31 December j.1. was wegens vergoeding aan de gezinnen van onder de wapenen zijnde militie- en landweerplichtigen reeds ongeveer 10'/» inillioen gulden uitgekeerd. Het eerste vonnis van het Fransche Prijsgerecht inzake op Nederlandsche schepen in beslag genomen goederen. Mr. V. van Peski te Rotterdam deelt in het Wkbl. v. h. Recht het vonnis mede, dat het Fransche Prijsgerecht op 19 Februari j.1. heeft gewezen inzake de op 2 September 1914 gedane beslagneming van goederen aan boord van bet s.s. «Nieuw-Amsterdam", van de Holland— Amerika-lijn. De eerste beslissing betreft levensmiddelen en meel voor veevoeder (voorwaardelijke contrabande) verzonden »aan order', naar Amsterdam en Rotterdam, door een Arnerikaansche firma. Het prijsgerecht Verklaart deze inbeslagname wettig en van waarde, aangezien er voldoende vermoedens bestaan, dat de koopWaren een vijandelijke bestemming hadden. Het cognossement taan order" stelt den beslag
leggenden staat buiten mogelijkheid deze bestemming te bewijzen en in een dergelijk geval moet — aldus de uitspraak — uit de feitelijke omstandigheden alles bijeengezocht worden, wat zou kunnen dienen om de werkelijke bestemming der waren vast te stellen. Onder de overwegingen van de uitspraak zijn voorts de volgende de belangrijkste: Overwegende aan de eene zijde, dat de waren waarom het zich handelt, bestemd waren voor neutrale havens, Rotterdam of Amsterdam, doch welke, uit het oogpunt der toepassing van de betreffende regels op oorlogscontrabande gelijkgesteld moeten worden met vijandelijke havens, immers met het oog op de overeenkomst betreffende de scheepvaart op den Rijn van 17 October 1868, kunnen koopwaren geladen in schepen, die die havens aandoen, vrijelijk langs den Rijn doorgjvoerd en naar ieder punt aan deze rivier gezonden worden en zoodoende op vijandelijk gebied komen, aan de andere zijde, dat na de inbeslagneming en de aankondiging in het Journal officiel van 26 en 27 December 1914, meldende dat het Prijsgerecht in het bezit van het dossier was, noch door een der expediteurs, noch door eenig persoon zich aanmeldende als geadresseerde der koopwaren geen enkele aanvrage om restitutie der boven vermelde eetwaren is gedaan. De tweede beslissing van het Fransche prijsgerecht betreft een partij maïsmeel en ineel voor veevoeder, verzonden door een Amerikaansche firma aan hun filialen te Amsterdam en Rotterdam. Het vonnis overweegt, dat bewezen is, dat deze koopwaar uitsluitend bestemd voor gebruik in Nederland en dat de ontvangster zich bereid verklaard heeft, de distributie door het Fransche consulaat te Amsterdam te doen controleeren ; zoodat onder deze omstandigheden reden bestaat de restitutie dezer ladingen te bevelen.
Naar Nederland uitgeweken vreemdelingen. Op de vragen van het lid van de Tweede Kamer, den heer Van Vuuren, betreffende den aanslag in 's rijks directe belastingen van naar Nederland uitgeweken vreemdelingen: I. Zijn door den minister van financiën voorschriften gegeven aan de ambtenaren bij 's rijks directe belastingen, teneinde hun eenheid van handelen te verzekeren bij den aanslag in 's rijks directe belastingen van naar Nederland uitgeweken vreemdelingen en in het bijzonder van de uitgeweken vreemdelingen, die tijdelijk onvermogend zijn of omtrent den toestand van hun vermogen in het onzekere verkeeren ? II. Zoo niet, acht de minister dergelijke voorschriften niet gewenscht, in het bijzonder met het oog op hen, die gemeubileerde woningen in Nederland kosteloos te hunner beschikking verkregen ? III. Is, bij bevestigende beantwoording der eerste vraag, de minister bereid van de gegeven voorschriften mededeeling te doen? is van den heer Treub, minister van financiën, het volgend antwoord ontvangen : De ten gevolge van den heerschenden oorlogstoestand uit België naar Nederland uitgeweken personen worden ingevolge een door den ondergeteekende uitgevaardigde aanschrijving voor de toepassing der wetten op de vermogens- en de bedrijfsbelasting als niet hier te lande wonend beschouwd, zoolang uit de omstandigheden kan worden afgeleid, dat zij het voornemen hebben, naar hun land terug te keeren. zoodra de oorlog zal zijn geëindigd. Dit geldt ook voor hen, die hier te lande eene woning betrokken en gemeubileerd hebben, wanneer als vaststaande kan worden aangenomen, dat een terugkeer naar België in de bedoeling ligt. Voorts is den ambtenaren medegedeeld, dat inrichtingen tot huisvesting van onvermogende Belgische vluchtelingen voor de toepassing der wet op de personeele belasting zijn aan te merken als inrichtingen vtn weldadigheid, waarvoor bij art. 4, § 1, d, dier wet vrijstelling van belasting wordt verleend. Ten slotte merkt de ondergeteekende op, dat door de tijdelijk hier te lande vertoevende uitgewekenen, krachtens art. 34 lr. b. van laatstgenoemde wet, vrijstelling van personeele belasting wordt genoten, voor zoover zij niet langer dan drie achtereenvolgende maanden een perceel in gebruik hebben, of dienstboden, paarden, rijwielen of motorrijtuigen houden. De wet laat geen vrijheid deze vrijstelling uit te breiden tot hen, die langer dan drie achtereenvolgende maanden gemeubileerde woningen kosteloos te hunner beschikking hebben gekregen. Bureau voor inwon inboekende meisjes, Keizersgracht, 404 Amsterdam. Meisjes die in Amsterdam geen tehnis hebben, worden gewezen op het Bureau van Inwoningzoekende Meisjes, waar een lijst is aangelegd van tehuur zijnde kamers bij fatsoenlijke gezinnen van al'e gezindten in verschillende stadsgedeelten, tegen alle prijzen. Het stelt zich slechts aansprakelijk voor die gezinnen waar de meisjes direct door het Bureau geholpen zijn. Meisjes worden ingeschreven tegen matig tarief. Het Bureau dat geen betrekkingen verschaft, is geopend 's Maandags van 12—2 uur en Woensdagavond van 8—9.30. hoogklimmer. Een bewoner van een der straten rondom de Neude te Utrecht wenschte 's avonds thuis te komen, zonder dat zijn echtgenoote het zou bemerken. llij kwam bij het beramen van een plan op den inval, om in de telephoonpaal te klimmen, vlak tegen zijn woning staande, uit welke paal hij dan verder de dakgoot van zijn huis zou kunnen bereiken, een openstaand dakvenster benaderen, enz. enz. Hij deed alzoo, en klom de telephoonpaal in. Maar een politieagent had de klauterij in de gaten en sommeerde den 5 meter boven den beganen grond verkeerenden straatbewoner naar beneden te komen. Na heel lang wachten en veel aandringen kwam de man omliiag. Om aan de politie het geheim mee te deelen, om welke redenen hij via de telephoonpaal zijn woning hadden willen binnengaan. De man is ten slotie toch maar de voordeur binnengestapt.
Wel Wi.t al te islenwdgaerlg ! Een sollicitant naar de betrekking van adjunct-commies ter secretarie te Veenendaal, vermeldt in een ingezonden stuk in het «Weekblad voor den Nederl. Bond van GemeenteAmbtenaren'', dat hem door Burgem. en Weth van Veenendaal de volgende vragen werden gesteld: lo. Tot welk kerkgenootschap behoort u? 2o. Hebt u uw beleidenis al gedaan ? 3o. Gaat u naar de kerk t 4o. Gaat u naar de catechisatie ? 5o. Welke kerk, Vrijzinnige, Orthodoxe of Gerefoi meerde ? 6o. Welke politiek houdt u er op na 1 lo. Bent u vrijzinnige beginselen toegedaan ? 8o. Hoe vindt u de Vrijzinnige leer ? 9o. Kent u den dominee uit vorige standplaats ? lOo. Hoe kent u hem zoo? llo. Welk beroep oefent uw vader uit? 12o. Wat voor beginselen hebben uw ouders en familieleden ? Hij voegt hier rog bij, dit in verband met vraag 9 en 10 informatie* zouden worden ingewonnen bij den predikant van zijn vorige standplaats of hij de kerk en de catechisatie bij hem bezoekt, en vraagt dan: «zijn deze vragen in het belang van de gemeente-administratie gesteld en houden zij verband met de eventueel aan de betrekking verbonden werkzaamheden ?" W«ter vliegtuig. Men seint uit Schiermonnikoog: Dinsdagavond om 5 uur passeerde noordelijk van Schiermonnikoog een watervliegtuig in westelijke richting, terwijl om half zeven een vliegtuig, vermoedelijk hetzelfde, in oostelijke richting passeerde. Uit Ameland seint men nader, dat gistermiddag een vliegtuig werd waargenomen, dat in Westelijke richting verdween. Er werd waargenomen, dat zich twee personen in het toestel bevonden, dat een roode wimpel voerde. Malversatie. Als aanvulling op het gisteren gegeven bericht omtrent den postdirecteur J D. te Gulpen wordt thans door de N. G. gemeld, dat de malversatiën waarvan de directeur verdacht wordt zouden zijn : Valschheid in geschrifte en verduistering, vermoedelijk van een bedrag van niet minder dan ƒ 20 a. ƒ 30,000. De postdirecteur moet reeds eenigen tijd door zijn groote uitgaven de aandacht hebben getrokken. ©verreden «n gecluitsl. Een ernstig ongeluk had Maandag plaats op den Loosduinsche weg nabij de Loosduinsche brug. Een 17-jarig meisje (B.) uit Maasdijk (in het Westland), met een vriendin op genoemde weg wielrijdende had het ongeluk, doordien zij tegen iemand aanreed, te vallen juist toen daar een stoomtram nit Loosduinen aankwam, tengevolge waarvan zij daaronder geraakte en overreden werd. Per auto van den E H. D. naar het Gemeente-ziekenhuis vervoerd, is zij korten tijd daarna overleden.
"Binnenland. Eerste Kamer.". "Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002
Vrijdagavond is de schoener «Paquerette» van de New-Foundlandsche visschersvloot bij kaap Antifer door een Duitsche duikboot in den grond geboord. Aan de bemanning, 32 koppen, werd 10 minuten tijd gelaten om in de booten te gaan. Allen kwamen behouden aan den wal. tieiorpeiteerd. Volgens een telegram uit Btyth is de Engelsche trawler «Acantha» Maandag ter hoogte van Longstone in de Noordzee getorpedeerd. De bemanning (13 koppen) werd gered door een Zweedsch stoomschip.
Schip verstil.f. Aan den «Berl. Lok. Anz.» wordt uit Milaan bericht, dat het Italiaansche stoomschip «Luigi Parodie» sedert 70 dagen verdwenen en vermoedelijk verloren is. Kapiteins van te Genua aangekomen schepen van dezelfde route hebben volgens de «Secoio» het vermoeden uitgesproken, dat het schip door een Duitsche duikboot getorpedeerd zou zijn. Dit heeft te Genua, de woonplaats der geheele equipage, groote ongerustheid veroorzaakt. Het verdwenen stoomschip heeft, volgens nadere berichten, Baltimore op 26 Jan. meteen lading kolen verlaten en zou over Gibraltar naar Genua varen. Volgens berichten van Duitsche zijde kan het schip niet door een Duitschen onderzeeër getorpedeerd zijn, daar zijn richting geheel buiten de werkingsfeer der Duitsche duikbooten lag. >Niii MII.MMIH". Het Engelsche stoomschip dat bij Beachy Ilead werd getorpodeerd — zie het telegram in
ons vorig nummer — heet Northlands. De bemanning ervan werd gered. Ëen sclilp gezonken. Een Lloyd's telegram uit Penzance meldt, dat Zondagochtend om 6 uur cie City of Bremen, een klein stoomschip uit Dublin, op 20 mijl afstands van de Wolf is gezonken. De kapitein en 12 andere leden van de bemanning zijn te Penzance aangebracht door de brigantijn Fanny uit Liverpool. Vier man zijn er verdronken. Of een mijn dan wel een Duitsche duikboot er schuld aan heeft, meldt het bericht niet. Briigcbe toeliepen gezonken ln iHanr 1 . De volgende staat betreffende verloren gegane Engelsche schepen is medegedeeld door de Board of Trade: 25 zeilschepen 8.110 ton, en 33 stoomschepen te samen 64.382 ton. Bij elkander zijn er 261 menschenlevens te betreuren.
"De duikbooten- en mijnoorlog. Schoener in den grond geboord.". "Bredasche courant". Breda, 1915/04/07 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAB03:000060291:mpeg21:p002