PEER & CL0PPENBPR6.
Voor Meeren-Üleedingstukken NAAR MAAT, vindt men bij ons steeds de uitgebreidste collectie Stoffen.
PEER & CL0PPENBPR6.
Voor Meeren-Üleedingstukken NAAR MAAT, vindt men bij ons steeds de uitgebreidste collectie Stoffen.
Reeds dadelijk bij het openslaan der memorie van toelichting treft men aan een staat van meer en minder geraamde ontvangsten en uitgaven (1902 en 1903) ter verklaring van het hooger bedrag van den hoofdelijken omslag. De ontvangsten zijn meer f12088,985 en minder f1077,85 zoodat meer ontvangst blijft
f 11011,135. Bij de uitgaven verschijnen posten van omvangrijker getallen. Zoo < zien wij daar politie f3305, gasfabriek < f 10187,50, wedden lager onderwijs f5110j, ; onvoorziene uitgaven f5558,045. Men 1 ziet dat de cijfers tot zelfs in de onvoor- < ziene uitgaven tot op een halven cent j nauwkeurig zijn vastgesteld. Onder dezen ■ post is begrepen eene som voor de ] Academiefeesten in 1903, welke de vorige j maal eene uitgaaf vorderden van f6000. (1) ■ Als van de uitgaven de mindere laruing is afgetrokken van de meerdere blijft , dan ook f32796,895 ov(er, dit verminderd , met de meerdere ontvangsten blijft dus meer uitgaven f21785,76 of bijna het bedrag van den hoogeren hoofdelijken omslag ad f21800. In hoofdstuk I afd. II vinden wij omtrent de plaatselijke directe belastingen een geraamd bedrag van f 128000 tegen f106200 in 1902, dat in de M. v. T. aldus wordt verklaard: Tengevolge van de meerdere uitgaven bij eiken post aangewezen is het primitief kohier van den hoofdelijken omslag moeten gebracht worden op f 124000 zonder nader heffingsbesluit kan het bedrag van f125000, dat als maximum in genoemd besluit is aangewezen niet overschreden worden. Wij vreezen zeer dat zoo voortgaande dat nadere heffmgsbesluit zich niet lang meer zal laten wachten. De belasting op tooneelvertooningen en andere openbare vermakelijkheden bracht in 1901 de som op van f 1291 dit jaar wordt zij echter slechts geraamd op f 1000 omdat, zegt de M. v. T. »rekening moet gehouden worden met omstandigheden, welke van zeer nadeeligen invloed op deze ontvangst kunnen zijn. Een buitengewone ziekte b. v. kon oorzaak zijn, dat openbare vertooningen en vermakelijkheden geheel geschorst worden.” Hoewel het ons wel beter lijkt een som als deze f200 lager te ramen dunkt dit motief ons vrij zwak. Immers een buitengewone ziekte, een epidemie zou niet alleen invloed hebben op de openbare vermakelijkheden, maar op eiken post van elke afdeeling, terwijl er van mogelijkheden van dit soort ook te vinden zijn die een voordeeligen invloed op deze ontvangst kunnen oefenen. Dezelfde ziektesidee treffen wij weder aan in afd. IV onder Ie (marktgelden enz.). Deze is geraamd op f5500, terwijl die in 1901 opbracht f7136,19. Wel was de opbrengst van staanplaatsen, zegt de M. v. T., in 1901 hooger, tengevolge van de openbare verpachting van sommige dier plaatsen ter gelegenheid van kermis en najaarsmarkt, doch niet de minste zekerheid bestaat dat een even hoog bedrag in 1903 zal verkregen worden. Een buitengewone ziekte o a. kon de geheele berekening doen falen.”
Niet overal echter heeft men zich oor ziektenvrees laten weerhouden om e raming van inkomsten te verhoogen loo zien wij 3 van e van afd IV verhoogd van f44 tot f45. Roekelooze nbedachtzaamheid is verre van ons ;emeentebestuur. Ook de trouwlustigheid an personen, die een huwelijksvoltrek;ing verlangen »op andeien tijd of op .ndere wijze, als waarop zij kosteloos daats heeft” wordt in het volgende aar grooter geacht dan in 1902. in lit jaar zijn de inkomsten daarvan geraamd op f200 in 1903 denkt men er vel f350 van te kunnen maken. Wanneer we de uitgaven nagaan /inden wij daarin weinig troost, weinig jpbeurends, zeer veel posten verhoogd ;n weinige verlaagd. Daar is b. v. hoofdstuk 1 bezoldiging der gemeente-ambtelaren, door de verhooging der salarissen, s dit bedrag f 1870 hooger geworden ian dit jaar, terwijl daaronder nog noeten gerangschikt worden f200 perioneele toelage voor een deurwaarder, '50 voor een brugwachter, f3045 voor le politie (behalve een meerdere uitgaaf /an f260 voor kleeding enz.) f100 voor len opzichter der beplantingen, f50 /oor den klokkenist, f50 voor den ïurwerkmaker of totaal f5625. Toch ligt de /oortdurende verhooging der uitgaven riet aan het gemeentebestuur, want dit ^eeft niets uit of ’tmoet noodzakelijk sijn, zooals art. 15 van hoofdstuk I luidelijk maakt. Daarin zijn nl. f 100 Afgetrokken voor reis- en verblijfkosten :er zake van a. commissien door den raad benoemd, b. burgemeester en wethouders. De M. v. T. neemt alle ongerustheid weg, dat met dit geld roekeloos zou geleefd worden, want wij lezen laar »Van de op dezen post uitgetrokken gelden wordt niet dan bij noodzakelijkheid gebruik gemaakt.” Een boosaardige zou hieruit kunnen opmaken dat van gelden bij andere posten wel eens zonder noodzakelijkheid gebruik gemaakt wordt. Van het annexatieplan meldt deze begrooting nog weinig In de M. v. T. bij art 8 van hoofdstuk II wordt er sen enkel woord aan gewijd. Dat is n 1. de post van de kosten van het aanleggen en bijhouden der kiezerslijsten en van het uitoefenen derkiesverrichting. Daarbij zegt de M. v. T. o.a.: Met het oog op het annexatieplan is behouden de som ook het vorig jaar begroot. De periodieke feestelijkheden kosten ons elk jaar f215, waaronder zijn begrepen uitsteken der vlaggen, luiden der klokken, nieuwe vlaggen, illuminatie enz. Voor wie ’tniet weet zij medegedeeld dat het opslaan en uit elkander nemen van de muziektent f50 kost. Het onderhoud van kunstwegen enz.
zal het volgende jaar ook ongeveer f400 meer vragen doordat een wandelpad zal aangelegd worden over de geheele lengte van den Nassausingel, terwijl toren en uurwerk in 1903 het met f300 minder zullen doen moeten, omdat in 1902 deze som noodig was voor het herstellen van de lei- en loodbedekking, verankering enz. van de spits van den grooten toren. De begrooting der uitgaven van de gemeente-gasfabriek is voor het volgende jaar niet minder dan f f0187,50 meer dan voor 1902. Dit enorme verschil is te zoeken in de verhooging van salarissen, de aanstelling van een adjunct-directeur, herstel van ovens, verhooging van vrachten en losloonen enz. De begrooting van de waterleiding daarentegen is f409 minder dan voor 1902. Maar deze kleine bezuiniging wordt weer geheel opgeslokt door de gemeentereiniging wier begrooting met f 1550,005 is gestegen. Ook in hoofdstuk VI (kosten van onderwijs en armwezen) zijn heel wat verhoogingen. De jaarwedden der onderwijzers en onderwijzeressen, de onderhoudskosten , de storting van pensioensbijdragen enz. alles verhoogd zoowel bij de lagere scholen als aan H B. S. en Gymnasium. De toelage aan de plaatselijke gezondheidscommissie is gebracht van f25 op f1200, wat te dank en is aan de gezondheidswet. Verder treffen wij aan geringere verhoogingen van kosten van verzekering tegen brandschade, van toezicht en invordering der plaatselijke middelen, teruggaaf, ontheffing en kwade posten op den hoofdelijken omslag en de belasting op de honden. Wij zullen in gerustheid afwachten de debatten over de begrooting in den gemeenteraad. (1) Zie omtrent de rijkstoelage onder stadsnieuws.
EERSTE BLAD. Gescher & Kemper, j Vwïtstraat, TeMooMinuimei 95 1 BREDA. GROOTE KEUZE van TAPIJTEN, Gordijn- eb tató-Stiiii, BEHANGSELPAPIER 1 Meubels en 8ïc aagaMPJii BEKENDMAKING HINDERWET. BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Breda; Gelet op art. 8 der hinderwet; Brengen ter algemecne kennis, dat bij hun besluit van heden aan J. J. Koopmans en zijne rechtverkrijgenden voorwaardelijk vergunning is verleend tot het plaatsen van een stoomketel van 20 paardenkracht en stoommachine van 15 paardenkracht in het perceel aan de Middellaan, kadastraal bekend sectie A n0a. 5054 en 5271. Breda, 2 Oet, 1902. Burgemeester en wethouders voornoemd: Ed. GULJÉ, burgemeester. A. R. VERMEULEN, secretaris. BEKENDMAKING. KOEPOKINENTING. BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Breda brengen ter openbare kennis, dat de gemeente-genees lieeren op Zondagen 5, 12 en 19 October a. s., des namiddags van 1 tot 2 uur, in een der lokalen van bet gemeente-ziekenhuis zullen aanwezig zijn tot het kosteloos verrichten der koepok-inenting en her-inenting, met uitnoodigirig aan de ingezetenen om van de aangeboden gelegenheid gebruik te maken Breda, 2 October 1902. Burgemeester en wethouders voornoemd: Ed GULJÉ, burgemeester. A. R. VERMEULEN, secretaris. LOTING VOOR DE NATIONALE MILITIE. BURGEMEESTER en WETHOUDERS der gemeente Breda ; Gelet op art. 26 der Wet op de Nationale Militie van 1901; Alsmede gelet op het besluit van den Fleer Commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant, dd. 2 September 1902, A , n°. S (Bron. Bijbladn“.117), waarbij is bepaald, dat de LOTING der in dit jaar alhier voor de Militie ingeschrevenen , namelijk die in 1883 zijn geboren, zal plaats hebben op Woensdag den 8sten en Donderdag den 9den October 1902. Roepen mitsdien bij deze op de bedoelde lotelingen dezer gemeente , om op gemelde dagen te verschijnen ten Gemeentehuize, alwaar de Loting zal plaats hebben , en wel degenen, wier geslachtsnamen beginnen met de letters A tot en met K : op Woensdag den 8sten October 1902 , en zij wier geslachtsnamen beginnen met de letters L tot en met Z: op Donderdag den 9den October 1902 , beide dagen des voormiddags te 10 uren. Terwijl voorts ter hunner kennis wordt gebracht: Dat gedurende vijf dagen , te rekenen van den dag waarop de Loting heeft plaats gehad , tegen de wijze waarop zij is geschied, bij Gedeputeerde Staten bezwaren kunnen worden ingébracht door belanghebbende lotelingen, of door hun vader of voogd, bij verzoekschrift op ongezegeld papier, onderteekend door hem , die het bezwaar inbrengt, en welk verzoekschrift, tegen bewijs van ontvang , moet worden bezorgd bij den Burgemeester dezer gemeente ; Dat op Donderdag en Vrijdag den 23sten en 24sten October 1902, des voormiddags van 10 tot 12 ure, op het Militie-Bureau zitting zal worden gehouden tot het opmaken van getuigschriften ter bekoming van vrijstelling wegens broederdienst, bedoeld in de i 2de en 3de zinsnede van art. 54 der Wet. i Dat zij die vermeenen aanspraak te kunnen maken | op zoodanige vrijstelling, op gemelde dagen en uren j moeten verschijnen, vergezeld van twee bekende en I ter goeder naam en faam staande meerderjarige inget zetenen, terwijl die, welke op broederdienst reclaj meeren, bovendien moeten zijn voorzien van de bewijzen | van geboorten van alle bun nog in leven zijnde ' broeders en de bewijzen van werkelijken dienst of vol| brachten dienst hunner broeders, op wier dienst zij hunne reclame gronden. | Dat, voor zooverre de belanghebbenden niet in bet 1 bezit dier bewijzen mochten zijn, en verlangen dat ze door het Gemeentebestuur voor ben worden aangevraagd , zij zich daartoe binnen drie dagen na de Loting, des voormiddags van 10 tot 12 ure, op bet Militie-Bureau kunnen vervoegen, zoo mogelijk voorzien van de bewijzen van ontslag van de gediend hebbende broeders of van de zakboekjes der broeders die alsnog in dienst zijn. 17 Sonf i ono Breda, 17 Sept. 1902. De Burgemeester, Ed. GULJÉ. De Secretaris., A. R. VERMEULEN. BEKENDMAKING. INRICHTING, WELKE GEVAAR, SCHADE OE HINDER KAN VEROORZAKEN. BURGEMEESTER en WETHOUDERS van Breda; Gezien het adres van: Adr. Heijmans, broodbakker, wonende alhier, vergunning verzoekende tot bet oprichten van een kanaal oven, ter vervanging van een bestaanden heeteluebtoven, in het perceel, gelegen in deze gemeente aan de Boschstraat n°. 12, kadastraal bekend onder sectie B, n“. 4904; Gelet op de bepalingen der hinderwet; Brengen de door den adressant gedane aanvrage ter algemeene kennis, met bericht, dat het daartoe strekkend verzoekschrift met de bijlagen, genoemd in art. 5 der voorschreven wet, op de gemeentesecretarie zijn ter visie gelegd en dat op den veertienden dag na de dagteekening dezer, zijnde Donderdag 16 Oet. as , door burgemeester en wethouders, des middags te 12 uur, ten gemeentehuize eene zitting zal worden gehouden, ten einde gelegenheid te geven, ora bezwaren tegen bet opriebten van den voorschreven slachterij mondeling of schriftelijk in te brengen. Zullende deze worden aangeplakt op het perceel voor de inrichting bestemd. Breda, 2 October 1902. Burgemeester en wethouders voornoemd: Ed. GUL JE, burgemeester. A. R. VERMEULEN, secretaris.