Veranderingen in ad ver ten tien gelieve
men steeds op den dag der uitgave vóór 9 uur in te zenden, daar anders niet voor de uitvoering der verandering han worden ingestaan. DE TJITGEVERS.
Veranderingen in ad ver ten tien gelieve
men steeds op den dag der uitgave vóór 9 uur in te zenden, daar anders niet voor de uitvoering der verandering han worden ingestaan. DE TJITGEVERS.
De staking van de machinisten en stokers aan de dertien kracht-stations van de E2erlijiische Klectriciteitswerkeii was eergisteravond nog niet volkomen. De arbeiders beweren dat het hun gelukken zal de thans nog werkenden over te halen tot de staking. De groote »Berliner Strassenbahn” heeft het verkeer tot de helft ingekrompen. De krachtstations worden door de politie bewaakt. Gisteren werden brandweerlieden aan het werk gezet om het bedrijf te doen doorgaan. In verband met de solidariteits-staking van de machinisten en stokers van de Berlijnsche Electriciteitswerken , die in den nacht van Zondag op Maandag vergaderden, schrijtt de Nat. Ztg. dat het besluit deel te nemen aan de beweging — genomen met 174 tegen 3 stemmen — geen zuiver beeld geeft omdat aan de vergadering een gedeelte van den dagploeg en de geheele nachtploeg ontbraken. Machinisten namen bijna niet aan de stemming deel. Het rijksgerechtshof heeft het vonnis waai bij Malzi, de katholieke domprooit te Wurma, wegens misdrijt tegen de zeden tot eerijaar gevangenisstraf veroordeeld was, in boogsten aanleg bevestigd.
DeSToorweegacIie Stortliio" neemt allerlei protectionistische maatregelen ter bestrijding der kosten van zijn bestaan als onathankelijke staat. In geheime zitting is met 56 tegen 22 stemmen een voorstel aangenomen, waarbij het invoerrecht op suiker van 20 tot 30 oers per kilogram wordt verhoogd. De rechten op alle met suiker bereide waren zullen in verhouding verhoogd worden. Men raamt op 3 millioen kronen de opbrengst van die verhoogde rechten. Intussehen moet het hier bedoelde votum in de zitting van a.s. Donderdag nog door een definitief votum bekrachtigd worden. De aanstaande conferentie over Kanokho zal te Aigeciras in Spanje worden gehouden. —mb——————» -- , mmammmmtmmm
nei is niet reent duidelijk waarom nu Frankrijk Tanger eD Madrid als plaatsen van samenkomst met wilde goedkeuren, juist dit kleine plaatsje werd gekozen, dat slechts één hotel rijk is. Aigeciras ligt aan de zuidspits van Spanje, dicht bij Gibraltar. Het is een vesting evenals Gibraltar en telt 12000 inwoners. Historisch is het merkwaardig omdat vlak in de buurt in het jaar 711 de Arabieren onder Tank landden; Aigeciras was hun eerste verovering. In het jaar 1344 werd de stad door Aifonsus XI van Kastilië weder aan de Arabieren ontrukt. Op 16 en 19 Juli. 1801 hadden bij Aigeciras gevechten plaats tusschen de Engelsche en de Fransche vloten ; in het eerste gevecht behaalde de Fianschen onder admiraal Linois een over* winning, in het tweede werd de vereenigde Fransch-Spaansche vloot door de Engelschen onder admiraal Saumarey verslagen. De Japansche Regeering zal den uiivoer van vogelliniden verbieden. Aan de tolkantoren zal worden last gegeven dergelijke zenlingen niet meer door te laten. Het roekeloos dooden van vele nuttige vogels leeft namelijk in Japan het aantal insecten derwijze doen vermeerderen, dat de landbouw er chade van ondervindt en met name de rijstvelden van ongedierte wemelen. Moet de wijsheid in deze waarlijk weder heel lit het Verre Oosten komen !
Allertreurigste berichten verneemt men over het lot van den eens allerwegen gehuldigden en bewierrookten generaal Cronjé, den held en krijgsgevangene van Paarden berg. Men vernam reeds met gemengde gevoelens, dat de Boerengeneraal na zijn gevangenschap naar Amerika was gegaan, om daar voorstellingen te geven met na-maak-Boeren, die op de tenloonsteling van Sint Louis en elders oorlogje zouden spelen met na-maak-Engelsche soldaten. Maar dat oorlog-spelen bracht generaal Cronjé niets dan ellende; en zoo verneemt men met [ een gevoel van oprecht medelijden voor den heruntergekommenen Boerengeneraal van weleer, dat er een nieuwe Boerenoorlog onder zijn leiding is op touw gezet, die door alle medewerkers aan het «Boerenoorlog schouwspel”, vriend en vijand, gevoerd wordt tegen den impresario en diens trawanten. De Newyorksche bladen hebben reeds hun «bijzondere correspondenten” naar het oorlogstooneel bij Brighton Beach gezonden, waar een kreupele veld wagen en een paar levensmoede rosinanten achter zijn gebleven.
Aan beide zijden wordt den oorlog met stijgende verbittering gevoerd ; de impresario weigert hardnekkig elke, tegemoetkomende houding en generaal Cronjé s leger dreigt met een ech” ten veldslag, en als dat niet helpt, met de tusschenkomst van den Engelschen consul en de gevolgen van dien Want Cronjé en de zijnen verlangen betaald te worden, ook voor den gecontracteerden overtocht naar Zuid-Afrika. Generaal Cronjé wordt in zijn strijd gesteund door kapitein Hindon,in den Zuid-Afrikaanschen oorlog bij Boeren en Engelschen bekend als «zachtzinnige Jacob specialiteit in dynamietaanslagen tegen Engelschen treintransporten; verder door overste Blake, die aan Boerenzijde een Iersehe brigade commandeerde, dan door 30 Boeren en 40 Engelschen , die onder Lord Roberts den oorlog meemaakten. Daarbij hooren een aantal Hooglanders, die in een eigen kamp wonen en als oorlogsvlag een schotscben plaid aan een langen mast laten wapperen. Bij de laatste betooging speelden de Hooglanders oorlogswijzen op hun doedelzakken; de anderen droegen op de melodie daarvan een pop rond, die den impresario voorstelde en ten slotte verbrand werd.
Prov. Staten van Woord.Brabant. In de 10 dezer te openen najaarszitting zullen o.m. aan de orde worden gesteld ontwerp-besluiten: a. Om de klassificatie van gebouwde en ongebouwde eigendommen, behoorende tot het waterschap N. O. Noord-Brabant te bestendigen tot net jaar 1909, omdat voor eene nieuwe en betere klassificatie eerst zal moeten zijn gebleken welken invloed de verlenging van den Maasmond uitoefent op de hoogwaterstanden, zoomede omdat nog niet is aangelegd het afwateringskanaal van ’s Hertogenbosch naar Drongelen, waarbij een groot deel van genoemd waterschap betrokken is; b. om aan de coöperatieve centrale Boerenleenbank te Eindhoven voor het jaar 1606 een subsidie te verleenen van f f 000. Aangaande een ander en zéér belangrijk onderwerp, de verpleging van armlastige krankzinnigen, tot het jaar 1910 geregeld, bij contract tusschen de provincie en het college van regenten over de godshuizen en den algemeenen arme te ’s Hertogenbosch, welk contract genoemd college na dien datum niet wenseht te verlengen, hebben Ged. Staten geen voorstel ingediend. Zij leggen echter de, tusschen hen en genoemd college omtrent deze aangelegenheid gevoerde briefwisseling over, waaruit blijkt, dat de Prov.
Staten voor de keuze staan, ol voor rekening der provincie een eigen krankzinnigesticht te stichten en te exploiteeren, of het contract met meergenoemd college te verlengen tot ult°. 1920 met dien verstande, dat in plaats van f 200 — zooals thans — reeds van 1 Dec. 1905 af voor elk nieuw opgenomen verpleegde ƒ 950 en voor de reeds verpleegd wordende krankzinnigen f 225 per jaar zal moeten worden betaald. iHertogdom” Limburg. In de zitting van de Provinciale Staten van Limburg van 15 November 1.1. is door den heer Seijdhtz een voorstel gedaan, strekkend om Ged. Staten te verzoeken voortaan de benaming van «Hertogdom” voor deze provincie in officieele stukken weg te laten. Dat voorstel werd ter fine van onderzoek en bericht aan Ged. Staten verzonden. De vraag of er al dan niet grond bestaat om de aanduiding van dit gewest met den naam Hertogdom te bestendigen, heeft in den boezem van dat college het onderwerp uitgemaakt van breedvoerige besprekingen. Intusschen heeft dit college vermeend zich van het doen van een voorstel te moeten onthouden en het nemen van een beslissing ter zake aan Provinciale Staten over te laten. In de eerstkomende zitting zal dit onderwerp behandeld worden en zou, indien de vergadering zich met het gevoelen, neergelegd in een bijgevoegde nota, kan vereenigen, de volgende beslissingen kunnen worden genomen: De Provinciale Staten, overwegende: dat de
inlijving van een gedeelte van Limburg bij den Duitsehen Bond, ten behoeve waarvan de benaming «Hertogdom destijds werd gegeven , sinds lang is te niet gedaan, zoodat het uit de feiten zelf volgt, dat die benaming geen reden van bestaan meer heeft; dat dan ook sinds meerdere jaren de thans zinlooze benaming van «Hertogdom niet meer in de van de regeering uitgaande stukken gebruikt wordt; zijn van oordeel, dat die benaming ook niet meer in de van het gewestelijk bestuur uitgaande stukken behoort te worden gebezigd. Staking te Gemert. In de staking der textielarbeiders te Gemert [N.-Br.) is nog geen verandering gekomen, De wevers houden zich kalm en worden goed gesteund. In de eerste week werd ongeveer f 300 loor hen ontvangén. ^ Door de wevers van de firma Raymakers en jo., te Helmond, is in een aldaar gehouden vergadering besloten: 10 tot staking over te gaan als en zoodra iet moet; 20. zich onvoorwaardelijk in alles aan de eidmg te onderwerpen.
Uit eerste staal vermoedelijk in verband met een loopend gerucht, dat de firma op hare fabriek te Helmond stukken zou doen weven voor de Gemertsche fabriek bestemd. Ten behoeve van de stakende arbeiders te Gemert is door de leden van het St.-Severusgilde te Tilburg, eene som van ƒ127 bijeengebracht Matrozengeveclit. Aan boord van bet Engelsche stoomschip Siward, liggende aan paal 4 in de Maashaven te Rotterdam, is gisterennacht een ernstige misdaad gepleegd. Twee Grieksche matrozen van dat schip hadden in de Zandstraat twist gekregen over geld. G. T. was het eerst naar boord gegaan. Toen G. A. later aan boord kwam, daagde hij G. T. uit aan dek te komen, waarna hij hem aanviel en een steek in den buik toebracht , zoodat de ingewanden hem uit het lijf hingen. Na aan boord door dr. Wolfson verbonden te zijn, werd de gewonde in levensgevaarlijken toestand naar het ziekenhuis gebracht. De dader is in hechtenis genomen. Mijnougeluk. Hedenochtend had op de kolenmijn Laura en Vereeniging te Heerlen een ernstig ongeluk plaats. Bij de ondergrondsche werkzaamheden zijn tien personen in de zich in de mijn bevindende watermassa verdronken. Bij het afzenden van dit bericht zijn reeds drie personen levenloos opgehaald. Vrouwen en Voogdijraden. De Vereeniging ter Behartiging van de Belangen der Vrouw te Rotterdam heeft aan den Minister van Justitie een adres gezonden, waarin zij vraagt of het niet zeer wenschelijk zou zijn,
aat vrouwen lid werden van da in te stellen Voogdijraden en in aanmerking kwamen voor de daarbij te vervullen betrekking van secretaris. Adressante wijst er op: dat deze laatste betrekking, goed opgevat, veel tijd en inspanning zal vorderen, dat er vele vrouwen zijn, die de geschiktheid voor die betrekking hebben en daarbij over den j noodigen tijd kunnen beschikken, dat eene vrouw, daartoe benoemd, allicht daarin hare hoofdwerkzaamheid zou vinden en door de belooning. aan die betrekking verbonden, een vrij, onafhankelijk bestaan zou erlangen, terwijl een man dat werk waarschijnlijk als nevenbetrekking zal beschouwen. Een Ondergrondsche kerk. De heer F. A. Hoefer, dezer dagen als lid der rijkcommissie voor de monumenten o. a. de gemeente Almelo bezoekende, is daar tot de ontdekking gekomen, dat de grafkelder der graven van Rechteren in de Nederl. Herv. kerk de krocht is der oude kerk. Zij dagteekent uit het einde der 13e eeuw, is gesloten met drie zijden van een achthoek en verdeeld in drie deelen, elk bestaande uit twee gewelfvakken, overdekt met kruiswelven, terwijl de eigenlijke koornis het oosten met tongewelf voorzien is. Deze vondst is daarom belangrijk, omdat het aantal ondergrondsche kerken in ons land gering is. Bovendien vond hij in het koor zeer belangrijke grafzerken van pastoors enz. en een ouden altaarsteen. (Zw. Ct.) Geen strooperij. Van den minister van waterstaat is als antwoord op een schrijven van den directeur der Ned. HeideMaatschappij bericht ingekomen , dat 1 het visschen met hengel en fuik in vijvers, die i
een argesioten visenvijver vormen, niet als strooperij, doch als diefstal gestraft moet worden. l>e Nederlaiidsche vrouwenbeweging. Het weekblad, Evolutie kwam gisteren ter gelegenheid van zijn 121/,-jarig bestaan uit met een feestnummer, opgedragen aan de dames W. Drucker en Th. P. B. Haver samengesteld door dr. Aletta Jacobs, H. C. van Loenen — De Bordes en Anna Polak. Het nummer bevat o. m. een geestdriftig artikel van dr. Jacobs ter eere van de beide jubelaressen, waarin deze beteekenis voor de vrouwenbeweging beknopt wordt geschetst. Voorts een groot aantal handteekeningen sommige met opmerkingen, gedichten of huldebetuigingen, van vrouwen, die een plaats in de beweging innemen, en van zeer enkele mannen, en sluit met een stukje van Anna Polak over de beteekenis van het weekblad Evolutie, dat zij noemt neen propagandablad in de edelste beteekenis des woords.” Droeve min. Te Maastricht hebben hedennacht in een hotel twee jongelieden, een meisje van 18 en een jongmensch van 22 jaren, zich door het opensnijden van den pols van het leven trachten te berooven. De politie, gewaarschuwd dat de dochter van een professor te Cassel de ouderlijke woning verlaten had met een ingenieur, omdat de ouders hunne toestemming tot een huwelijk weigerden, kwam in het bewuste hotel en wilde de kamer geopend hebben. Men gaf tot antwoord : vgïeich”, doch in dien tijd schijnen beiden elkaar de noodlottige wonde toegebracht te hebben. Bij het met geweld openen der deur vond men beide ongelukkigen badende in hun bloed. Ze zijn onmiddellijk naar het gesticht Calvarienberg overgebracht. De jongedame is tot bewustzijn gekomen; het jonge mensch nog niet. Men hoopt beider leven te kunnen redden. Een gedresseerde liond. Bij het werk aan de Maashaven te Rotterdam -1 staat een keet waarvan de politie vermoedde < dat daarin wel eens een borreltje getapt werd. ’ Maar hoe dat te constateeren ? Bij de keet lag j een kleine hond, en zoodra, kwam er een ' agent in de buurt dan maakte het dier zulk
t een geweld dat de boel opgeruimd was eer de 5 agent binnen kwam. Ieder ander liet de hond i naderen zonder daarvan notitie te nemen. Zaterdag was de hond even binnen om te eten, en > in dat korte oogenblikje kwam een hoofdagent . de keet binnen. Wel liet de hond zijn waf wat hooren, maar te laat. De overtreding was gezien, en proces-verbaal werd opgemaakt. ï'inancieele plannen 1 Naar verzekerd wordt, bereidt de heer De Meester een samensmelting van de vermogensi en bedrijfsbelasting voor. Brutale reclame. Men meldt ons: In de étalage-kast van een barbierswinkel op een der voormaals deftige grachten jvan den Haag kan men te midden eener stellage flacons «wereldberoemd haarwater” het portret van den J> uitvinder-fabrikant ’, een onzer hoogleeraren in de faculteit der .... letteren tentoongesteld zien. Z.H.Gel., dien wij wél kennen als ’n knap historicus, maar over wiens befaamheid als «haarwater we nimmer hoorden, zal zich door die onverwachte promotie wel bijzonder gestreeld voelen, te meer waar zijn portret prijkt opeen biljet, geniaal kakographisch en uitmuntend door snorkende reclame. Daaruit verklaart zich dan ook de «welwillende toestemming” — aldus het reclame-biljet door Z.H.Gel. tot de expositie van zijn portret verleend. K&n ’t brutaler? (Vad.) Nalatig secretaris. In de jongste zitting van den gemeenteraad van Stoppeldijk werd door den voorzitter voorgesteld om den secretaris, die in de zitting van 5 Sept. was geschorst omdat hij zonder verlof de raadszitting niet bijwoonue, nu definitief te ontslaan, wijl hij zijn werk niet naar behooren verricht, wat blijkt uit de daarover inkomende klachten. Na discussie werd door een der raadsleden voorgesteld de schorsing van den secretaris weer voor een maand te verlengen en daarna over te gaan tot definitief ontslag. Dit werd met 4 tegen 3 stemmen verworpen, waarna werd aangenomen een voorstel van een ander lid, waarin de raad besloot dat bij het minSt.P YfOr7lllm rlnrvv» /ma ~ I I
■ minste verzuim, door den secretaris gepleegd, hij onmiddellijk definitief zal worden ontslagen. Het spook* I Reeds sedert een veertien dagen ging het gei rucht, dat het op den molen in de Zoetensteeg | fe Ambt Almelo spookte. Door verschillende ■ personen werd het spook in het wit gekleed gezien en velen in de buurt sloeg om het hart, daar zij werkelijk aan een spook geloofden. Gisterenavond omstreeks acht uur werd het spook door den gemeenteveldwachter K. gegrepen. Het bleek te zijn de knecht van den vorigen eigenaar van den molen. Voor velen is het een groote opluchting, dat het spook oüschadelijk is gemaakt. Een koplooper. Tegen beurstijd zag men gisteren op de Noordblaak te Rotterdam een man op zijn hoofd loopen of liever zich met kleine sprongetjes voortbewegen. Het was de Deen Baptist Gronwell, de zoogenaamde koplooper, een circusartist. Er ontstond een oploop en de politie kam er aan te pas. Ze nam den koplooper, die weigerde op gewone wijze zijn weg te vervolgen, mee naar het bureau in de Pauwensteeg, om een einde aan het gedrang te maken. De Deen gaf te kennen, dat het een weddenschap gold, waarbij hij aangenomen had van de Blaak op zijn hoofd naar huis te wandelen. Op een advertentie. Volgenden brief ontving een dokter in de buurt van Heerlen op een advertentie voor een dienstmeid, die goed koken en zindelijk werken kan. Mijnheer de Dokter! Gezien uw advertentie in de courant van het huisgezin bied ik mij zelve aan om bij U te komen wonen voor dertien gulden in de maand te betalen den laatsten van iedere maand. Ge
kunt na mij invermeeren bij D. D. te N. waar ik drie jaar op een maand na heb gewoont ik kan alle werk en ben nie knap maar ik heb goei knoesten aan mee lijf en kan alst moet zijn heel goed ne manskerel op zene stoel houwen als gem eenen tand moet trekken ik ben proper en kook lekker en ge kunt veul dienst van me hebben want ik heb vroeger bij den veedocter te A. gewoont en kan daarom veul resepten die goed zijn voor alle vee. Ik rekenmendeer mij zelven en wacht de antwoord bij onzen Janus in de veurhei bij O. Uw Vriendelijke Dienares P. D. (N. L. K.) De Koningin Moeder van Italië. Over het bezoek dat de Italiaansche Koningin Moeder aan Zwolle gebracht heeft meldt de Zwolsche Courant o.a. Toen men de Melkmarkt aan de overzijde passeerde, stonden op de stoep bij den heer Brandhof Enrico Guiseppe Ambrosius en Giacoma Mordasini, twee schoorsteenvegers, die van hun werk kwamen. De Koningin vroeg den heer Hoefer: «Sarranni Italianni?” («Zouden het Italianen zijn?”) wat door den heer Hoefer bevestigend beantwoord werd. Vervolgens kwam de Koningin naar de jongens toe en sprak hen aan met de volgende woorden : «Parlate-voi la lingua Italiana?” («Spreekt gij
ook Italiaansch?”) hetwelk de jonge Ambrosius beantwoordde met «Si, Signora!” Vervolgens vroeg de Koningin verder: «Venutivoi anqae dltalia?” («Komt gij ook uit Italië?”) waarop hij antwoordde dat hij Hollander was van geboorte, doch dat zijn vader Italiaan was. Daarna vroeg de Koningin hem: «Da qualle parte vienne il tuo Padie?” («Van welke landstreek komt uw vader?”) Hij antwoordde dat deze een Piömontees van geboorte was. Vervolgens vroeg de Koningin aan den kleinen Italiaanschen jongen, die er bij was, ook het een en ander omtrent zijn afkomst. Eindelijk groetten de jongens de Koningin beleefd de kleinste, die eerst in zijn verbouwereerdheid zijn pet had opgehouden, was ook wat op zijn verhaal gekomen — watH.M. met een «bon giorno” beantwoordde. De Koningin vertrok daarop en een der kamerheeren gaf den verheugden jongens elk een geldstuk.
Naar het Duitsch van IDA BOY-ED DOOR ED. VAN DEN GrHEYN. 39 Ed gisterenavond was ze zelfs in haar kamer gebleven- Wolf had het hem verraden waarom. Ze meende zich dood te moeten schamen, omdat Stephan Normann haar zeeziek had gezien. Wat een onzin! Alsof er aan den luitenant wat gelegen was ! «Waar gaat dat heen?” vroeg Karei, met de onschuldige nieuwsgierigheid, die aan gedachten arme lieden altijd aan den dag leggen voor het doen en laten van andere menschen. Het was wel wat jongensachtig, dat Stephan een soort van voldoening erin vond om hardop te zeggen: inaar dokter Schiller.” Twintig minuten later opende hij het lage .groene tuinhekje der woning van den dokter. Hij had Sophie aan het raam zien zitten. Achter de bloempotten verscheen haar profiel voor den donkeren achtergrond der kamer. Het fijne, edele hoofd was gebogen — waarschijnlijk over de naaimachine. Moest niet alleen haar rustelooze werkzaamheid bij graaf Eberhard pleiten — bij een man, die arbeid als adel beschouwde ? Rijke menschen bezitten zelden een juisten maat- ; itaf voor hetgeen een bescheiden huishouding kost. Se noemen een onmogelijk geringe som. Ze denken lat met terzijdestelling van weelde, het noodige zich ot een minimum reduceert. Yan een som gelds, die ;ij op één dag uitgeven voor een feest, gelooven ze lat de behoeftige maanden kan leven. Maar graaf 1 ïberhard had een oordeelkundig oog voor de nooden 1
van derden. Dat wist Stephan. En de gedachte stelde hem gerust, dat de graaf kon nagaan, hoe Sophie met een geringe rente het leven toch wist in te richten, dat zij en haar vader van hun stand als hoogst beschaafde lieden niet behoefden af te dalen tot een onwaardig bestaan. Toen hij de huisdeur opende, verscheen, op het overgaan der ouderwetsche kleine schel, Sophie in de gang. . • • • ze* ze ontsteld, want ze had hem niet zien komen, «Sophie, sprak hij en trok haar naar zich toe. «In vier dagen hebben we elkaar niet gezien En niet eens geschreven heb ik ! Wat heb ie wel gedacht ?” b «Stil!” fluisterde ze, «papa is in de kamer. Hij hoort je....” «Dat moet hij. Kom 1” Sophie zag zeer bleek. De vier dagen, die zoo stilzwijgend waren verloopen, hadden haar uiterst gepijnigd. Kwam er maar een einde aan — maar een einde 1 dacht ze dikwijls. En ze scheen haarzelf zoo lafhartig toe, zoo karakterloos, omdat ze ondanks al haar heilige voornemens om ervan af te zien, altijd weer op hoop leefde. Die hoop bekroop haar voortdurend, zondereenig bewustzijn ervan ; ze kon zich niet ertegen inachtnemen : zoo opeens was ze er weer, dwaze hoop, dat alles toch nog goed zou afloopen in het eind. Er geschieden geen wonderen. Arme menschen worden niet plotseling rijk. Afhankelijke wezens gemeten niet opeens volkomen onafhankelijkheid. TIENDE HOOFDSTUK. Dokter Schuier zat in een leuningstoel bij de tafel. Het koffieservies stond voor hem en al het daarbij behoorende op het blad. Het kopje van Sophie stak
onder allerlei naaigereedsohap uit op het vensterkozijn. «Goeden dag, luitenant!” zei de dokter. «Asjeblieft, zitten blijven !” verzocht Stephan, hem de hand schuddend. «Sophie, breng nog een kop. Och jè — de kan is al leeg.” «Zal ik gauw....” vraagde Sophie, dieeenheete kleur had door de opwinding van het weerzien. ^«Asjeblieft niet,” zei Stephan.... «als ik plaats bij je mag nemen ” en hij ging in den tweeden leuningstoel zitten aan den tegenovergestelden kant der tafel. Dokter Schiller informeerde naar de gezondheid der gravin, sprak van de bijna hen in verlegenheid brengende zending van een al te weelderig verpakte mand met lekkernijen en drukte zijn tevredenheid uit, aan de zijde van graaf Eberhard eene vrouw te zien, die zoo door en door paste bij dezen uitstekenden man. Tijdens het gesprek, dat niet al te best scheen te vlotten, wilde maar geen warmte en ongedwongenheid doorkomen, Opeens zei de dokter! wien het veel spreken reeds wat vermoeiend begon te worden. «Verleden jaar. luitenant, heb u ons veel drukker bezocht.” «De toestanden op het Slot Sommerhageu zijn tegenwoordig heel anders,” antwoordde Stephan. «Als ik naar de inspraken van mijn hart mocht luisteren, was ik alle dagen hier. En vandaag ben ik gekomen om dit recht van mijn hart, van u te vragen.” Hij was opgestaan. «O hemel...” prevelde Sophie, en ze vouwde de handen in angst en vreugde. «Meneer de luitenant.... ik weet niet wat uw woorden...” De oude man stond radeloos tegenover het jongmensch. «Mijn waarde dokter,” zei Stephan met vaste stem, «als minnaar van uwe dochter, ben ik mij
volkomen bewust van de geringe eigenschappen die ik bezit: ik ben een arm officier , die zijne toelage ontvangt door de grootmoedigheid van een bloedverwant. Ik mag u alleen vragen, mij, als man, uw vertrouwen te schenken. Hij zal in een verstandNen strijd om het bestaan ernaar streven, voor uw geliefd kind een verzekerde toekomst te veroveren.” Sophie sprong op en viel haren vader om den hals. Zij weende hartstochtelijk. En de man, die om haar hand had gedongen, stond nu bleek en ontdaan. Een zielverrukkend aanzoek was dit niet. De bittere levenszorg ontnam aan het oogenblik de wijding en fier zelfbewustzijn. »Wij hebben elkaar lief, vader — dat is waar. Maar ik heb Stephan gezegd dat ik ervan wil afzien... ik heb hem gesmeekt te zwijgen...” «Sedert twee jaren beminnen wij elkander,” hernam Stephan. «Gedurende al dien tijd heb ik gezocht naar een positie, om zoowel u als mijn familie te kunnen zeggen: Ik heb Sophie lief, ik kan haar ook een toekomst aanbieden. Tot nu toe mocht het me met gelukken. Maar de achting voor haar, die mijne vrouw moet worden, verbiedt me mijn verloving langer geheim te houden,” sprak Stephan vastberaden. De oude man had hem aangehoord , als iemand , die eerst langzaam begrijpt. Nu slaakte hij een diepen zucht en drukte zijn schreiend kind dichter aan zijn hart. «Hebt u geen antwoord voor mij f” vraagde Stephan. Zijn gelaat betrok. «Wat zal ik u zeggen ?” hernam de dokter zachtjes, altijd zijn dochter ziende en haar donker hoofdhaar streelend, «wat geeft het, als ik u zeide : gij zijt me welkom. Ik acht u hoog. Ik stel vertrouwen in u. Alle hartelijke gevoelens, waardoor ik mij tot u aangetrokken gevoel, nemen toch het feit niet weg, dat uw zaak hopeloos - heel hopeloos staat, arme kindeTen.” (Wordt vervolgd.)