Voor de Economische Politierechter te Almelo werd gistermiddag een aantal kleinere zaken behandeld. De groentehandelaar E. H. F. uit Hengelo had aardappelen drie cent te duur verkocht. Hij kreeg een boete van f 15 of 5 dagen met verbeurdverklaring van de inbeslag ? genomen aardappels. De slager A. L. te Goor had niet al zijn artikelen geprijsd. Hij kreeg een boete van f 15 of 10 dagen. Garagehouder B. C. K. uit Almelo had geen prijslijst in zijn bedrijf hangen. Hij kreeg een tientje boete of 5 dagen. H. H. S. uit Almelo had in zijn groentewinkel te dure en nietgeprijrde aardappels verkocht. Hij kreeg twee maal f 10 boete (of 2 maal 5 dagen.) De manufacturenhandelaar B. K. uit Almelo had tenslotte te dure wol verkocht, en dat kostte hem f 25 of tien dagen.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- 03-04-1951
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- Datum
- 03-04-1951
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 39883198X
- Verschijningsperiode
- 1947-1951
- Periode gedigitaliseerd
- 8 september 1947-31 december 1951
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 78
- Jaargang
- 80
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Ze verkochten te duur
NIEUWE CHR. SCHOOL IN DE POTMATEN Raadsvergadering
De gemeenteraad van Denekamp komt Donderdag 5 April a.s. des middags 4 uur ten gemeentehuize in vergadering bijeen. Bij de ingekomen stukken is o.a. een verzoek van A. J. Hulsfceek e.a. om voor woonwagens een zodanig terrein aan te wijzen, dat niemand daarvan hinde ondervindt en het terrein, dat vroeger voor gemeld doel heeft gediend, daarvoor niet meer te gebruiken. B. en W. delen de raad t.a.v. dit verzoek mede. dat bij het Rijk blijkbaar thans een plan in overweging is, waarbij beoogd wordt de woonwagens op enkele centrale punten bijeen te brengen, waardoor verschillende plaatselijke kampen zouden komen te vervallen. Het komt B. en W. thans niet gewenst voor, inrichting van een woonwagenterrein op "n plaats, waartegen adressanten geen bezwaar zouden hebben, in overweging te nemen. Daarom stellen zij voor, het verzoek voor kennisgeving aan te nemen. De agenda omvat voorts o.a. de volgende punten: Ged Staten vragen de mening van de raad over verhoging der wethoudersiaarwedden met 10 net. Voorste van B. en W. tot wijziging van de verordening tot regel'ng van de lonen der gemeentewerklieden er van de salarisverordening ambtena ren. Aanvaarding van het terrein met opstellen van de afgebrande Chr school en verlenen van medewerking tot stichtinar van een nieuwe school. De bedoeling is, dat de
gemeente medewerkt tot stichting van een nieuwe school op een terrein in de Potmaten en dat het terrein met resten van opstallen der oude school aan de gemeente wordt afgestaan, aldus B. en W. Wijziging legesverordening. De door Ged. Staten aanbevolen wijzigingen zijn meest van administratieve aard. Bovendien geven Ged. Staten o.a. in overweging het tarief voor kampeervergunningen afhankelijk te stellen van de duur van het kamperen. B. en W. stellen voor dienovereenkomstig te besluiten. In overeenstemming met het advies van de wegencommissie wordt voorgesteld, over te gaan tot verharding van verschillende weaen, zulks onder voorbehoud, dat het Riik een subsidie verleent en dat belanghebbenden de niet door een rijksbijdrage gedekte kosten voor de helft voor hun rekening nemen. Dit betreft de volgende wegen in de eemeente Denekamp: langs huize Breklenkamp de transformator aan de weer Almelo—Ootmarsum te Nutter tot café Bolscher met zii tak lanss Rademaker: van Van der Aa te OudOotmarsum lanss Elferink. Heerdink en Heesink tot de verharde weg door Nutter met een z'itak lancs Weer^nk en Kuk«: van het perceel van Ten Dam tot het Derceel van Fiferink te Oud Ootmarsum: van cpfé B"lter tot de Penn'nk'ibrne: van de school te Lattron langs bet e^ve Bodde toe de werrsnlitsinf naar het erve Alink en van dp rv-ov'neiale wes- te Breklenkamn langs de boerder'i van H. Lohuis naar het erve Leusman.
De consulaire vertegenwoordiging in Duitsland OM DE 14 DAGEN ZITDAG IN GRONAU.
Zoals gemeld wordt momenteel een gedeeltelijke reorganisatie van de Nederlandse consulaire vertegenwoordiging in Duitsland doorgevoerd. De ccnsula're posten te Aken en Gronau zijn inmiddels gesloten en zullen binnenkort worden opgeheven. Het gehele Duitse grensgebied tussen Nordhorn en Aken zal voortaan ressorteren onder het consulaat der Nederlanden te Kleef, waar de heer A. J Jurgens als consul optreedt. Te Aken wordt een bijkantoor van het consulaat te Kleef aangehouden Dit bureau staat onder de dagelijkse leiding van de heer Van den Handel wiens vorige standplaats Dortmund was. Hij zal voornamelijk visa-aanvragen t ;handelen. Het ligt in de bedoeling, dat de heer Jurgens of de heer J. Velleman. commies der kanselarij van het consultaat te Kleef zich voorlopig elke Donderdag naar Aken zal begeven. In Gronau wordt geen bijkantoor aangehouden. In deze plaats zal eenmaal per veertien dagen een zitdag worden gehouden. Het grensgebied ten Noorden van Nordhorn zal blijven deel uitmaken van het ressort van het consulaat te Emden.
Jack Holden komt naar Enschede
In tegenstelling met andersluidende berichten staat het. naar wil vernemen, vast, dat Jack Holden, de winnaar van de vorige Marathon in Enschede en momenteel Europees kampioen op dit nummer, op 1 Sep tember a.s. in de Enschedese Marathon zal starten. In Athene worden namelijk eind Augustus grote internationale athletiekwedstrijden » gehouden met als hoogtepunt een Ma rathonloop bij avond. Mr. Jack Crump, secretaris van de Engelse athletiekbond, achtte het echter in strijd met de goede sport regels om deel te nemen aan een eve nement. dat niet voorkomt in de Internationale Athletiekkalander voor 1951. De Enschedese Marathon is daarin wel opgenomen. Bovendien was tijdens de Europese athletiek kampioenschappen in Brussel, vorig jaar Augustus, reeds de voorlopige toezegging gedaan, dat Jack Holden in Enschede zou uitkomen.
BURGERLIJKE STAND
BURGERLIJKE STAND WEERSELO. Geboren: Geziena Maria Josephine, dv J. A. Tijert en G. B. Aarninkhof, Hasselo. Hermanus Gerardus zv H. A. Lansink en G. M. G. Eshuis, Deurniineen. Maria Aleida Josephina dv E. J. J. Nijhuis en W. M Heulenbroek, Klein Driene Harry Gerardus Joseph, zv G. H. J. Weiden en M. J. Lansink. Josehpina Cornelia, dv H. J. M. Borghuis en A. B. G. Oude Reimer, Deurningen. Johannes Albertus Joseph, zv M. F. Horsthuis en A. M. F. Nijhuis. Josephina Frederica Maria, dv A. F. M. Ottenhof en J. M. Egberink, Hasselo. Bernardus Johannes Joseph, zv J A. Lubbers en M. G. Mulder, Duider. Bernardus Hermanus Joseph, zv G. B. Veldhuis en M. C. Engbers, Volthe. Johanna Geertruida Josephina, dv H. A. Vrij korte en T. G. Oude Oosterik, Rossum Ondertrouwd: G. J. Hesseiink, 28 j, Duider en J. S. Oude Hengel, Volthe. B. J. Bodde, 43 j, Denekamp en G. J. M. Meulenbroek, Rossum. H. A. Mentink, 41 j, Gammelke en T. S. Haarman, 39 j, Rossum. H. H. Waeeman, 27 j, Oldenzaal en J. A. Bouhuis, 27 j, Rossum. Gehuwd: G. J. Schasfoort, 29 j en A. E. Bouhuis, 24 j. Losser.
TWENTS NIEUWS OLDENZAAL
H.P.G.-revue 1951 De revue-commissie van het personeel der N.V. H. P. Gelderman en Zonen, alhier, is er in geslaagd een programma samen te stellen, waarvan de opvoering het personeel der onderneming een serie buitengewoon prettige avonden zal bieden. Ook de overige ingezetenen van Oldenzaal en omgeving worden in de gelegenheid gesteld deze revue te zien, want de commissie vertoont de revue o- 13 April ten bate van de kankerbestrijding. In de proloog van de revue, waarin een twaalftal meisjes het toneel betreedt om het publiek welkom te heten met het lied „werken met plezier" wordt verder reclame gemaakt voor de cantine teneinde de schaftende arbeiders van de straat te houden. Het trio Hanna (H. G. J. Christenhusz), Graats (W. Kemna) en Dieks (Joh. Spit) krijgt gelegenheid de spot te drijven met het rook- en fietsverbod en met de verkoop bij opb van gebruikte kisten, waarvoor huns inziens veel te gekke bedragen worden geboden. Een amusant toneelt^ is de doorlichting van de arbeiders. Hanna vindt het zo mooi, dat ze de dokter vraagt om een vergroting van haar opname, als cadeau voor Graats op diens verjaardag. De, revue-girls maken in een volgende scène reclame voor de medische dienst en voor de radio tijdens de werkzaamheden. Bij het „praatje op de plas" wordt een steek onder water gegeven over de vele passanten en wordt de kwaliteit van het garen en het weefsel geprezen. De bij dit praatje betrokken personen brengen, een klant naar de monsterkamer op het hoofdkantoor, waar deze een collectie van de kwaliteiten wordt getoond. Hierbij komt tot uiting, dat de levertijd nog steeds een belangrijke factor is. Een dolle klucht vormt de weergave van het bezoek van Hanna, Graats en Dieks aan de kermis. Het nieuwe portiershuis aan de Enschedesestraat wordt afgebeeld als de plaats waar nauwgezette controle wordt uitgeoefend op alle afdelingen, niet alleen wat betreft het functionneren van machines maar ook op de overtredingen van de arbeiders, als het fietsen, het te laat komen en het roken. De revue 1951, tot stand gekomen onder leiding van de heer H. Teussink, wij kt vrij veel af van de voorgaande revues. Zo is er meer plaats geboden aan balletten. De revuegirls onder leiding van Hansi Joeben verzorgen een Tiroler ballet, een Waterballet en een ballet, waarmede reclame gemaakt wordt voor rie fraai afgewerkte producten. In een tafereel, dat beheerst wordt door Tiroler bergen, jodelt de heer A. J. Hofstee op zeer verdienstelijke wijze en als bladvulling zingt mei. Gerrie Boswinkel met de heer H. Teussink enkele minneliederen. Het orkest onder lfiding van de heer W. Kolbrink zoret voor vroliike marsen en begeleidt de verschillende zangnummers en balletten op voortreffelijke wijze. De verrassing in deze revue is ongetwijfeld de tenor, de heer A. Kouw, die nog slechts kort bij de onderneming werkzaam is. Hij beschikt over een prachtige stem met een groot volume. De heer H. Bruins verdient alle lof voor de accuratesse waarmede hij de schitterende decors heeft gesch'Merd. UITVOERING K.A.J. Zaterdag gaf de K.A.J. afdeling uit de parochie van de „Allerheiligste Drieeenheid" een toneeluitvoering in het St. Josephgebouw. Opgenomen werd „De laatste Roman van William Strong" van M. Dubois en P. Dumaine, vertaald door K. Diereckx. De aalmoezenier, kapelaan van Leeuwen deelde voor de uitvoering mede, dat dit een zeer zwaar stuk was en de jongens hiermede zeer hoog hadden gemikt. De voorbereiding was echter zeer lang en zorgvuldig geweest. Het stuk was zelfs nog niet in druk verschenen De inhoud is als volgt: Guillaume Lefort is een schrijver van detectiveverhalen en doet dit onder de schuilnaam van William Strong. De verhalen ziki echter de laatste tijd niet meer zo goed en Tornac, zijn uitgever dreigt niet meer onder zijn naam te zullen uitgeven. Om van zich te doen spreken zet hij een moordgeschiedenis in elkaar en zijn vrienden weten het zo te leiden, dat Lefort tenslotte gelooft, dat er een moord is gebeurd. Alles komt echter weer op zijn pootjes terecht. Het stuk werd niet onverdienstelijk gespeeld. In het eerste bedrijf zat echter niet veel actie, waardoor het spel zeer moeilijk was. De goedgevulde zaal heeft er echter een mooie avond mee beleefd.
NED. ROODE KRUIS WIL MEER ACTIVITEIT. Maandagavond hield de afd. Oldenzaal van het Ned. Roode Kruis haar algemene ledenvergadering in hotel ter Stege. De wnd. voorzitter, dr. L. Visser, heette speciaal welkom mej. Vaders, inspectrice van het Hoofdbestuur en mej. v. &. Linde, kringsecretaresse. Spr. wees er op, dat meer activiteit aan de dag moest worden gelegd. De afdeling heeft dan ook plannen in voorbereiding. Een EHBOcursus is reeds begonnen, maar ook zal getracht worden weer een tran^portcolonne en een helpsterscursus op te richten. In verband met het feit, dat de gehele gemeente Weerselo onder de afdeling Oldenzaal valt was het bestuur van mening, dat een der bestuursfuncties aan een ingezetene van Weerselo moest worden toegewezen. Daar zich echter niemand hiervoor beschikbaar gesteld had, werd de verkiezing hiervan vervallen, verklaard. De nieuwe statuten en het huishoudelijk reglement werden goedgekeurd, waarna besloten werd de rechtspersoonlijkheid der afdeling aan te vragen. Tot leden van de kascommissie werden gekozen de heren B. M. Loohuis en W. Loohuis. De voorzitter deelde mede, dat van het Hoofdbestuur bericht was ontvangen, waarin er op wordt gewezen, dat door het Hoornvlies-centrum er op aangedrongen wordt, dat zich mensen beschikbaar stellen, die toestemming geven, om na hun overlijden het hoornvlies hunner ogen te verwijderen, waardoor weer bepaald soort blinden ziende kunnen worden gemaakt door transplantatie. Ook vroeg hij nog de nodige aandacht voor een binnenkort te houden bloedplasma-avond. Vervolgens verteld" mej. Vaders waarom het Ned. Roode Kruis momenteel zoveel geld nodig heeft. Niet minder dan 43 directe of indirecte taken heeft het Ned. Roode Kruis. Deze betreffen niet alleen ons land, als welfare-werk (het bezighouden van patiënten in ziekenhuizen en sanatoria); bloedtransfusiedienst; Roode Kruiscorps; moedermelkcentrales; hoornviiestransplantatie-centra; Jeugd Roode Kruis; ruim 830 hulpposten langs de weg; boekenactie enz., enz., maar ook buiten onze grenzen als medische hulp aan de bevolking van Nieuw-Guinea; hulp bij ontscheping en vervoer van militairen; pakkettenverzending naar Oostenrijk en elders en aan Nederlandse militairen in U.N.O.-verband; hulpverlening aan behoeftige Nederlai: ders in het buitenland; verzorgir van de nalatenschapppen van n 1945 in Indonesië gesneuvelde e; overleden Nederlandse militairen; hulo en steun aan de Nederl. militairen op Korea, enz. Spr>. wees er op, dat het N.R.K. boven alle gezindten staat en voor een ieder klaar staat. Hierna werden een zestal commissies geïnstalleerd, t.w. publiciteit, bijeenkomsten, administratie, personeelsbij dragen, speciale giften, woonwijken en zakenkwartier. Uit elke commissie werd een voorzitter benoemd, die tezamen het overkoepelingsorgaan vormen, het zg. campagne-comité. Hierin namen zitting de heren B. M. Loohuis. C. Bouwhuizen, B. M. van Hoek, G. Schopman, mr. F. N. F. van Schrieck en H. Eveleens, terwijl op voorstel van het bestuur hieraan als voorzitter werd toegevoegd de heer G. H. P. Bloemen.
P.V. „DE SNELVLUCHT". Zondagmiddag hield de Postduivenvereniging „De Sneivlucht" een algemene ledenvergadering in Hotel Reerink onder leiding van haar voorzitter, de heer u. oude Aimü. Ma een kort openingswoord bracht de secretaris, de heer A. Ankoné, verslag uit van de te Almelo gehouden afdelingsvergadering. De afdelingswedstrijden met oude duiven zullen dit jaar gehouden worden zowel Zuid-Oost als Zuid-West. Met de jonge vogels zal gevlogen worden in rayonverband. Door de vereniging zal dit jaar gevlogen worden op Zuid-Oost met als eindplaats Linz te Oostenrijk. Wat betreft het vliegen op Zuid-West zullen de stations Orleans, Chateauroux en Bordeaux worden genomen. Deze stations zullen ook gelden voor het generaal kampioenschap 1951. De eventuele kampioenschappen, welke in 1951 te winnen zullen zijn, als vitesse, midfond en fond op het ZuidWesten zullen nader bekend worden gemaakt. Hiervoor zullen prachtige ereprijzen beschikbaar worden gesteld. Zondag zal de eerste africhtings vlucht vanaf Haaksbergen worden gehouden.
P.V. „DE ZWALUW". Zondagmiddag hield de Postduivenvereniging „De Zwaluw" een algemene ledenvergadering in café 't Paradijs. Nadat de voorzitter, de heer van Olffen, in zijn openingswoord zijn leedwezen had uitgesproken over de geringe belangstelling op deze laatste vergadering voor het vliegseizoen. bracht de heer Bloemen uit Ootmarsum verslag uit van de te Almelo gehouden afdelingsvergadering. Hierna kwam het a.s. vluchtprogramma ter sprake, alsmede de hieraan verbonden kampioenschappen. Hierover werd uitvoerig gesproken en evenals bij de zustervereniging werd besloten dit jaar Zuid-Oost te vliegen en om de leden, die aangesloten zijn bii de Fondclub Twente, te gerieven, ook naar de Z-W. stations; Orleans. Chateuaroux. Bordeaux en St. Vincent. Deze laatste vluchten zullen echter niet gelden voor het generaal-kampioenschap. De opleervluchten zullen worden gehouden vanaf Haaksbergen. Groenlo en Aalten en bij gunstig weer te beginnen Zondag a.s. De eerste prijsvlucht zal beginnen oo Zondag 29 April vanaf Venlo. Wat betreft de buitenlands^ vluchten zal worden gevlogen in O.C.C.-verband. Viswater. — Mevr. Gelderman— Bartelink heeft aan de Oldenzaalse hengelvereniging een gratis viswater ter beschikking gesteld nabij " Hazewinkel. De vereniging heeft Maandag hierin 400 pond vis uitgezet. LOSSER Jaarvergadering L. P. K. V. — De Losserse Pluimvee- en Koniinenvereniging hield haar jaarvergadering in café Schorfhaar. Na een openingswoord door de voorzitter, de heer G. J. Lammertink. werden de gebruikelijke jaarverslagen gebracht. Het verslag van de penningmeester wees een batig saldo aan. Het ledental groeit nog steeds. Het bestuur werd in zijn geheel herkozen. Op 14 Aoril hoopt men een feestavond te houden in café Ter Denge. Er is vergunning aangevraagd voor het houden van een clubtentoonstelling. Verder werd besloten uit de N.K.B te treden, wegens een kwestie tussen de N.K-B. en Raad van Beheer.
Jaarvergadering K.A.B. — Zondagmorgen hield de K.A.B. haar jaarvergadering in het St. Josephgebouw. Na een welkomstwoord van de voorzitter, de heer H. Wilke volgden de gebruikelijke jaarverslagen. Uit het verslag van de secretaris bleek dat het ledental was gestegen tot 656. Het verslag van de penningmeester wees een batig saldo aan. Als nieuw lid in de controle commissie werd benoemd de heer J. Wilderink. De aftredende bestuursleden L. Eulderink en G. oude Engbrink werden herkozen. Als nieuw lid in het bestuur kreeg zitting de heer H. Maartens. De adviseur, kapelaan H. v. Hoesel, installeerde 50 nieuwe leden. In de rondvraag werd de leden nog eens op het hert sredrukt om achter de K A.B. te blijven staan en zich niet in te laten met E.V.C. alhier.
Laatste 1 MP o.l. school verdween OOK IN BREKLENKAMP NU EEN RIJZ. CHR. SCHOOL. Gistermiddag werd in een lokaal van de o.l. school te Breklenkamp in een daartoe belegde vergadering de naam O.L. School veranderd in Bijz. Chr. School. Hierdoor verdween de laatste o.l. school in de gemeente Denekamp. Vele personen waren hierbij aanwezig en het moet voor de Protestantse bevolking van Breklenkamp wel een bijzondere dag geweest zijn. Eveneens een belangrijke ge: in de 150 jaren oude historie -".derwijs in Breklenkamp. .'ote spreker voerde ds. A. J. . uit Ootmarsum in zijn func.i voorzitter van het schoolbeiiet woord. „.volgens sprak hij over het on-..-Cwijs te Breklenkamp en tot slot bracht hij de dank van het schoolbestuur over aan B. en W. van Denekamp voor de medewerking in deze aangelegenheid. Aanwezig waren o.m. B. en W. van Denekamp, de inspecteur van het lager onderwijs, mr. J. H. M. Waterreus, ds. A. P. v. d. Haas uit Enschede namens het Chr. Volks Onderwijs, ds. C. R. Plomp en het schoolbestuur van Denekamp alsmede hel schoolbestuur Vfin Ootmarsum, waar de school onder ressorteert. Na ds. Onstenk voerden nog enkele sprekers hot woord, o.w. burgemeester J. L. C. v. d. Heyden uit Denekamp, die de oude school met haar nieuwe naam een voorspoedige tijd toewenste, en de wens uitte dat zij in haar nieuwe periode nog veel zegenrijk v.erk ten behoeve van de plattelandsj eugd zal verrichten. De inspecteur van het L.O. sprak ovor de belangrijkheid van het onderwijs op het platteland. Namens het naburige onderwijzend personeel sprak de heer J. Tukker, hoofd van de Chr. school te Denekamp. Dat rie Breklenkampse bevolking meeleeft met haar school, werd wel bewezen door het feit, dat nagenoeg de gehele Protestantse boerenbevolking aanwezig was. De school telt momenteel ruim 30 leerlingen. Vroeger was dit aantal groter maar door de bouw van de R.K. school te Lattrop liep het leerlingental sterk terug. HERDENKING BEVRIJDING. Met klokkengelui werd gisteren in Denekamp herdacht, dat 6 jaar geleden de bevrijders het dorp binnenrukten en een einde maakten aan de Duitse overheersing. Op 2 April 1945 's morgens om 5 minuten voor half negen reden de eerste gevechtswagens van een afdeling van het lste Engelse leger (de Woestijnratten van Noord-Afrika) het dorp binnen. Het waren Tommies met het SDringende varken (The jumping pig) op de mouw van hun uniformen. Het was op de 2e Paasdag. Denekamps straten waren stil en overal heerste rust. Moè van de spanningen van de afgelopen dagen zochten ze rust en sterkte in de kerk. Doch nauwelijks waren de eerste bevrijders verschenen aan de ingang van het dorp aan de Oldenzaalsestraat of de huizen stroomden leeg en dolgelukkige mensen begroetten de zegevierende troepen. Gistermorgen noopte het beieren van de kloken even tot nadenken. Immers men is geneigd het grote goed der vrijheid evenals andere voorrechten al weer ffoedig als gewoon te gaan beschouwen.
Als elk jaar kwamen ook nu de verschillende afgevaardigden \an het verzet en de ordedienst voor een bijzondere, doch eenvoudige, herdenking tezamen. Overplaatsingen. — De volgende grenskommiezen zullen met ingang van 1 Mei a.s. worden overgeplaatst: H. L. Krikken en G. F. Collet van Denekamp naar Air sterdam en B. A. Klieverik van Rammelbeek naar Amsterdam, waar zij eveneens zullen worden ingedeeld bij Invoerrechten en Accijnzen. OOTMARSUM UITVOERING C .J.M.V. en C.M.V. De C.J.M.V. en C.M.V. alhier gaven een uitvoering in het Ver. gebouw der Ned. Herv. Gemeente, daarbij geassisteerd door de Jongensclub en de Padvinderij. Beide avonden stonden onder leiding van Ds A. J. Onstenk. De padvinderij en de jongensciub ga'ven eerst een „omgekeerde gymnastiekles 1 ' ten beste, die veel hilariteit onder het publiek verwekte. Daarna jongleerden enkele padvinders met'een jaguar ; het applaus dat zij kregen was stellig verdiend, zij kregen was stellig verdiend. De C.J.M.V. en de C.M.V. vertoonden eerst een humoristische stukje in clialect: „Een dag minister". De boeren, ontevreden over de verlaging van de melkprijs, zien kans een hunner tot minister van landbouw te maken. Maar deze minister moet ondervinden dat het nog niet zo gemakkelijk is om te regeren, vooral niet over zijn vrouw. Het publiek leefde enthousiast met de minister mee. Na do pauze werd het grote stuk opgevoerd, n.1. „Den Vaderland Getrouwe", handelend over de verzoening van Prins Willem III met de zoon van Cornelis De Witt. De aandacht waarmee het stuk gevolgd werd ma?, wel een bewijs heten dat de inhoud ervan het puoiiek boeide. De eerste avond werd over het algemeen in beide stukken wat stroef gespeeld, maar de tweede avond kwamen de spelers veel meer los en kwam alles ook beter tot zijn recht. Aan de aankleding was wat extra aandacht besteed; de verenigingen hadden zelf een paar niet onverdienstelijke décors geschilderd en de costuums lieten niets te wensen over. Het eerste toneeistukje was geheel oorspronkelijk; het tweede een bewerking van een historisch gegeven. Beide vonden hun ontstaan in Ootmarsum. De avonden werden besloten met het zingen van het Wilhelmus. (>VElU)l\kLL Jaarfeest K .A .B. — De K.A.B. vierde Zondag haar jaarfeest, dat begon met een H. Mis en generale H. Comunie voor haar leden. Na afloop verzamelden zich de leden voor het Parochiehuis, waar met de R.K. Muziekvereniging „Concordia" voorop een rondgang door het dorp werd gemaakt. In het Parochiehuis verzamelden zich de leden voor het gebruikelijke ontbijt. De voorzitter de heer N. Brands, opende de bijeenkomst, waarna aan een drietal jubilarissen het bondsinsigne werd uitgereikt. Vijfendertig oud-jubilarissen ontvingen evens het insigne. De heer v- d. Heiden, die namens de K.A.B. de onderscheidingen uitreikte, hield vervolgens een toespraak naar aanleiding van de Pauselijke encyclieken en de betekenis daarvan voor de arbeidersbeweging. De adviseur hield een toespraak waarin hij bij de leden aandrong. Steeds te tonen dat zii leden der R.K. arbeidersbeweging zijn. 's Avonds voerde de toneelvereniging „De Dinkelspelers" voor de K.A.B. het uit 3 bedrijven bestaande drama „In de schaduw der guillotine" op. Met het goed verzorgde spel oogstte het gezelschap een dankbaar applaus.
ALMELO OPDRACHT OORLOGSMONUMENT Binnenkort zullen een aantal Almelose architecten gevraagd worden een ontwerp te maken voor een monument ter herinnerinT aan de bevrijding van Almelo op 4 en 5 April 1945 Dit monument, dat eind September gereed moet zijn, zal waarschijnlijk geplaatst worden od het Marktplein tussen de Twentsche Bank en het Kantongerecht. Het ligt in de bedoeling dat een deputatie van twintig tot vijftig Canadezen, die behoord hebben tot de 4e Canadese divisie welke Almelo heeft bevrijd, naar Almelo zullen overkomen om bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn. UEhCEl.0 Rijksnijverheidsdi^loma behaald Door de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf werden in de Ambachtsschool alhier examens afgenomen, ter verkrijging van het Rijksnijverheidsdiploma (Leerlingstelsel). Geslaagd zijn de volgènde candidaten: B. Bekman, B. J. Edeliin. B. J. Hutten en G. Rengelink, allen te Hardenberg; J. Bosch te Kloosterhaar: J Eosch te Gramsbergcn; A. H. Bosmerger te Manderveen; II. Brulnink R. Kloppenburg, H. J. Witbreuk en J. H. Witbreuk te Enschede: W. Dommerholt te Rijssen; H. H. Hagedoorn te Geesteren: J. B. Hartgerink en J G. Westendorp te Haaksbergen; A. J Jonker te Vriezenveen: G. J. Kolthof te Rekken; K. Lamberink te Bergentheim; J. A. Rietmolen te Ncede: B. Snuverinl: te Boekelo: H. a. d Stegge te Enter: G. J. Temnert te Hellendoorn; H. J. Vossebeld te Eeckum. 10 candidaten werden nfgewezen. Ir. Willink nam afscheid van de Hcemaf Commissarissen, directie en het personeel van de N.V. Heeraaf narri_n Zaterdag afscheid van ir. F. R. Willink, die sinds 1919 met ir. H. I. Keus de directie van de N.V. had gevoerd. De president-commissaris, de heer •Toan Gelderman, schetste de ontwik keling van de N.V. en het aandeel, dat de scheidende directeur hierin heeft gehad. Ir. Willink blijft als commissaris aan de Heemaf verbonden. Als blijk van grote waardering bood de heer Gelderman namens commissarissen, aandeelhouders, directie en procuratiehouders een geschilderd portret aan. door een nog nader aan te wijzen schilder van de heer Willink te maken, of een ander schilderij, naar keuze van de scheidende directeur. Ir. Keus releveerde de prettige samenwerking, welke hij met ir. Willink had gehad en bood de heer en mevrouw Willink een reis aan langs alle buitenlandse relaties. Namens de procuratiehouders sprak de heer H. A. van der Vosse, die bloemen overhandigde, de beer J. Rondeel als vertegenwoordiger van de verschillende fabrieksfondsen en verder nog enkele heren, die ook geschenken aanboden
Broodbezorger hield geld achter EIS NEGEN MAANDEN HECHTENIS Verdacht van toeëigening van geld. toebehorende aan de Coöperatie Samenwerking te Hengelo stond de 26-jarige L.I.M. de M. uit Enschede die een jaar als broodbezorger bij deze Coöperatie in dienst is geweest, vanmorgen voor de Rechtbank te Almelo terecht. Hij zou enkele malen geld hebben verloren en dientengevolge in financiële moeilijkheden zijn geraakt. „U verliest me te veel geld om dit geloofwaardig te achten" zeide President bij de behandeling van deze zaak. „En U zet bovendien Uw toekomst op het spel door geld achter te houden". Het bedras. dat verdachte bewust in eigen zak had gestopt bedroeg ongeveer f 300. De financiële tekorten waren verder ontstaan door het „poffen" van klanten. De Officier achtte een gevoelige straf op zijn plaats en eiste 9 maand hechtenis met aftrek van voorarrest en van die 9 maanden drie voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar: tevens onder toezicht stelling van de Reclassering, afdeling Hengelo. rof.kElo Paarden (op hol) renden 5 kilometer GEEN PERSOONLIJKE ONGELUKKEN. Waarschijnlijk geschrokken door een uit een boom vliegende duif sloegen gistermiddag twee paarden van de landbouwer G., wonende in de buurt van de stendermo'.en te Rutbeek. op hol. De dieren gespannen voor een z.g. drieradskar, renden dwars over de Haaksbergerstraat via de Weeleweg in de richting Boekelo Daar ging het, steeds behoorlijk rechts houdend in de richting Enschede. doch bij het Wijkgebouw halfweg Usselo. wist een automobilist met z'n wagen het blijkbaar vermoeide span tot taan te brengen Gelukkig had de wilde ren van ongeveer vijf K.M. geen "ersoonliike ongelukken gebracht. We! waren ach tereenvoleens de laadbak, een hoepel het gehele voorwiel enz. verloren welke brokstukken later door de landbouwer langs „de route" werden ingezameld.
DE LI) EIS Aannemer stal telefoondraad VEROORDEELD TOT ZES MAANDEN De Rechtbank te Almelo veroordeelde vanmorgen de 53-jarige uitvoerder J. H. C. uit Weesp (gedet.), die in December van het vorige jaar in Ambt-Delden een hoeveelheid koperdraad van de P.T.T. ontvreemd had. conform de'eis tot een gevangenisstraf van zes maanden met aftrek. Bij de verlegging van de weg van Del den na ar Bomerbroek moesten palen worden verplaatst en van nieuw koperdraad worden voorzien. O. had het oude draad onder de heg bij een boerderij verborgen en later weggehafM en verkocht voor f 1.80 en f 2.30 per kg.
AGENDA
Dinsdag 3 April. ENSCHEDE. Bioscoop Irene, 3, 6,45 en 9 uur: Horizon in vlammen. Alhambra, 3, 6.45 en 9 uur: Annie get your gun. Cinema Palace, 3, 6.45 en 9 u.: Het meisje van de zonde. HENGELO. Cinema Palace: 3, 6.45 en 9 uur: Vulcano. Concertgebouw, 8 uur: „Studio 22" Ein Walzertraum. Hengelose Kunstzaal: 2,30—5 uur: Tentoonstelling schilderijen van Jan Voerman Jr.
Prins Bernhard bezocht de Bank van Uruguay en de „Nederlandse School"
Prins Bernhard is heden naar Argentinië vertrokken, heeft door de tralies van de kluizen heen het goud kunnen zien van een der thans rijkste landen ter wereld, waarvan de munt een voor onze begrippen ongekende sterkte bezit: Uruguay. In massieve blokken lag het goud daar opgestapeld, bii duizenden kilogrammen en voor honderden millioenen waarde, in de onderaardse gewelven van de „Banco de la Republica" in Montevideo. Uruguay heeft geen gebrek aan goud. Elke dag nog stroomt deze gele macht zijn grenzen binnen, uit alle delen der wereld. Veel zogenaamd „vluchtgoud" is er bij, want Uruguay wordt veelal beschouwd als een der veiligste landen, zowel strategisch als politiek. De dollar is hier zelfs geen begeerde munt meer. want met de Uruguayse peso komt men minstens even ver. Bij de huidige koers van de peso betaalt een Nederlander in een goed hotel in Uruguay voor een éénper^ soonskamer met pension niet minder dan f 65 a f 70 per dag. Een pakje Amerikaanse sigaretten kost bijna een rijksdaalder, een behoorlijke lunch f 12.50. De Amerikaanse toerist zoekt tegenwoordig dan ook eerder Argentinië op, het land waarvan de munt bii de dag zakt. De prins werd een album aangeboden waarin specimina waren geplakt van alle bankbiljetten, die Uruguay kent.
Een van de bezoeken, die prins Bernhard tijdens zijn bezoek aan Montevideo aflegde, was aan de openbare school no. 26, die de naam van ons land draagt: „Escuaela de Los Paises Bajos. Het is in Uruguay namelijk de gewoonte, scholen te noemen naar vreemde landen; op de verjaardagen van de betrokken staatshoofden wo-dt op deze scholen dan feest gevierd. Men had op de „Nederland-school" veel werk gemaakt van het bezoek. Honderden jongen en meisjes vormden met hun blauw-witte en roodwit-blauwe vlaggetjes een erehaag bij het binnenkomen van de Prins. Het was een fleurig gezicht, de donker getinte jongens- en meisjes-gezichtjes boven hun witte blouses en jasjes te zien glunderen toen de prins van ..hun land" arriveerde. In vlekkeloos Nederlands zongen zii hem het Wilhelmus toe, zodat mén zich in een echte Nederlandse school kon wanen. De directrice van de school sprak de prins in de hal, die gevuld was met honderden kinderen, en hun ouders, toe: „Koninklijke Hoogheid, deze school, die sedert 1939 de naam draagt van uw land heeft zich ten doel jjesteld de traditionale banden van vriendschap, die tussen Uruguay en Nederland bestaan, nog te verstevigen". Poppen, door de leerlingen van de school vervaardigd, werden aan de prins overhandigd met het verzoek ze aan de prinsesjes te willen geven. De directrice, senora Volanda Costa de Conz.'lez, ontving de onderscheiding: "idder in de orde van Oranje Nassau.
Maatregelen ter bestrijding van de hoge wolprijzen NEW YORK, 3 April. (Reuter) De Amerikaanse regering overweegt twee drastische maatregelen ter bestrijding van ae hoge prijs voor ruwe wol, aldus hebben de Wool Associates van de New Yorkse katoer.beurs in een gisteren gepubliceerd rapport medegedeeld. In het rapport wordt gezegd, dat het verplicht stellen van mengen van synthetische vezels met wol voor militaire goederen een der maatregelen is, die wordt overwogen. Een tweede federaal plan om de Ver. Staten een voldoende aanvoer van ruwe wol te verzekeren, is van economische aard en het zal naar verluidt misschien bestaan uit een beperking op de uitvoer van strategische goederen, zoals katoen en zwavel naar wolproducerende landen, waarmede een wederzijdse overeenkomst voor wolleveranties is gesloten. In het rapport wordt voorts gezegd, dat de recente stopzetting van de aankopen door de Commodity Credit Corporation en de mogelijkheid, dat ook het leger de aankopen zal stopzetten, de hoop hebben doen rijzen, dat er een ommekeer zal komen in de wolprijzen. De Wool Accnciates gaven echter toe dat de meeste wolhandelaars een daling van de prijzen onmogelijk achten, daar er niet voldoende wol wordt aangeboden op de veilingen om de prijzen te doen dalen. De voorraadvorming door andere landen zal waarschijnlijk in de plaats komen van de Amerikaanse aankopen. In Washington ls de wolcommissie van de centrale groep van de internationale grondstoffenconferer.tie gisteren begonnen 'net haar zesde conferentie ter bestudering van de bevoorradt:isrssituatie vnor essentiele grondstoffen, waaraan een tekort bestaat en ter aanbeveling van maatregelen tot verhoging van de nroductie en ter verzekeren van een doelmatige distributie en verbruik van dergelijke materialen. De landen, die aan de nieuwe conferentie deelnerrrn 7iin: Australië. Nieuw3ee!and. Zuid-Afrika en Uruguay 'producerende landen^ en België (voor de ^eneluxi, Frankrijk. Italië, de V.S. en West-Duitsland (verbruikslanden).
Franse cverwintijng Indo-China in De Franse strijdkrachten in IndoChina maakten gisteren bekend dat zij een grote overwinning hebben behaald op Vietminh. die poogden door de Franse verdediging ten NoordOosten van de belangriike zeehaven Hainhong in Noord-Indochina te breken. Tengevolge van de actie der Franse strijdkrachten en de striidkrachten der Franse unie moesten de aanvallende troepen 1200 man aan doden op het slagveld achterlaten.