.T punt van ons strijdprogram ..Strengere keuring van levensmiddelen", is bij do voorlopige herziening nog niet geschrapt kunnen wor» t!en, ...«ant een regeling,
«lic voor het hele land geldt, is nog steeds niet getroffen. Wel is, zoals dc meeste onzer lezers bekend »al zijn, in vele grote steden de toe»!.-!!*il «ler levensmiddelen veel verbeten! sinds er van «emeentewege keuringsdiensten werden ingericht, maar daar staat tegenover, dat juist als gevolg hiervan de toestand op hel platteland eerder verslechterd dan verbetert! is. Neer it ieelii wees dan ook tle heer Hink bij tle iielianileling der justitiebegroting in il Tv ede Kamer er op, dat, nu het du verval^erz van levensmiddelen hoe langer hoe nioeiliker wordt gemaakt, om hun waren in de sleden te slijten, het platteland steeds meer dc vuilnisbak wordt van allerlei knoeiers.
De gemeente, waar schrijver dezes woonachtig is, is ook zoon vuilnisbak. Daarom «telde de ter plaatse gevestigde Xe/oiKlheiil^kommiü-iie pogingen i»» hit ¦werk. om een keuiingfidienst in het leven !*e reei'^n, «lic ook voor omliggende gemeenten werkzaam zou zijn, dit laatste o. 0., omdat cc» goed ingerichte dienst, .oor tle gemeente in kwestie, alleen haar linaneiecle draagkracht verre te, boven zou s:aan. Hij die pogingen _ stuitte «lo kom' ! ?*,ie echter op de onwil van vele I'latl> !ani!.*!i'e:neenleraatl''let!en. Vooral het a.l-ütient „in onze lnndelike omgeving knoeien tle mensen niet. hun lantlelike eenvoud behoedt ons voor knocierij", «leed opge! !. Hoe vals dit argument is, blijkt •echter direkt, wanneer we bedenken, «lat, vt,!*.t n>! ervaring van velen, het niet zo •teer dc kleinhandel is, die knoeit, maar wel de fabrikant of groeier. Zo pilirijft bijv. «Ie direkteur vsn de ?ol,i* >üteüke keuringsdienst te Arnhem in /.ijn jaarverslag over 1012 (blz. 3) 0.a.: ?De pi aki ijk heeft voorts geleerd, dat. W.IIÜX er er vervalscht is. in den regel niet de delnilhantlebiar, maar diens leve» r.ii cier «laaraan schuld heeft. Ook dat is »it*t Ie verwonderen, omdat voor den fa In ik.', nt of grossier, die een zooveel i^rt'olt re'! on-izet heeft in het bewuste .ütil.el. het verval«e!>en natuurlijk winst,*;t-veiii!t r en du*, verleitlelijker is." Ten einde mi de bovenbedoelde ssemeenleraaililetlen met cijfers to overtuigen, .heeft oü'* r*.etcekentle op verzoek «ler ?-e? lid! titiükuminissie een onderzoek in,**>'!>! e!d naar de toestand van enige kruitlenieiü'.varen in de omgeving zijner woon» plaats. <>'.ihr?ocht werden 8 monsters gemalen koffie, 5 monsters uitgcltmolten reuzel, 1?. monsters azijn, 19 monsters poeierchocolade en I» monsters peper, totaal N 3 munster*. Hiervan waren oixleiurdelik van l,aiiiei>
Waarmee nu worden de bovengenoixilt waren vervalst en hoc ïiju die veival»!,! gen op te sporen; Het ligt voor de hand, dat we de laatste vraag hier slechts zeer ten dele kunnen beantwoorden.
Ilexelitiuwen we de .".rtickeleu ii der lli/tilitlerlik.
Iv. o i' t i e.
De koffie, zoals men die van ?'» kruidenier betrekt, beslaat uit tle gebrande, bijna geheel van de zogenaamde zaadhuitl ontdane zaden van de kofiieplanl, een G tot 8 meier hoog wordende boom, tl ie in de tropen groei!. Gemalen koffie wurdt zeer veel vervalst e» wel met tal van protlukten (koffiehonen wortlen ook wel nagemaakt, maar een der^eliko vervalsing komt minder vaak voor).
Zeer veel voorkomende vervalsingsmiddelen van gemalen koffie zijn: le. Cichorei, een produkt, gemaakt van de wortel van de ook in ons land verbouwde eichoreiplant, en
2e. geroosterde gerste-, tarwe- of roggemout (mout is graan, dat tot een zeker stadium van kieming is gebracht.) Het opsporen van dergeliko vervals»»»-gen geschied! het best door middel van het mikroskooi», «lus is «iet lede»-!, werk. Een eenvoudig middeltje, dat ons bij het opsporen van vervalsing van geniale» koffie vaak kan helpen en «lat een ieder kan toepassen is het volgende: Men werpt een weinig van de gemalen koffie op koud water, dat zich in een glas bevindt en kijkt of de massa snel be» zinkt, dan wel in hoofdzaak op het water blijft drijven. Van zuivere koffie valt slechts een uiterst klein deel naar de bodem van het «las, terwijl het grootste deel Inng op het water blijft drijven. Dit kleurt zich dan in het begin slechts zwak geel. De meeste surrogaten van koffie echter bezinken direkt en kleuren het water spoedig bruin. Hebben we dus te doen met een mengsel van koffie en bijv. chichorei, dan zinkt een belangrijk deel direkt naar «le boden». Over de vervulling van andere leve,»!,-middelen een andere keer. O.