Dat het er lu de christelijke arbeidersbeweging to Rotterdam maar droevig Uitziet, is in den laatste,» tijd reeds meermalen aanleiding geweest tot ernstige klachten uit dien kring zelf. Do n-daktenr van „De Bondsbode dle lu een vorig nummer van zijn blaadje klaagde dat hij van zouvele christelijke vakvereenigingen nooit iets hoort, krijgt thaus hulp vau een inzender, die zich noemt: ,Jan van llralingen". Allereerst wijst deze er op, «lat enkele personen in do christelijke arbeidersbeweging met fuuktliln wonlen overladen eu daaronder gebukt gaan. Maar dat kan natuurlijk do oorzaak niet zijn, want dat verschijnsel doet zich bij de sociaal» demokraten en in de moderne vakbeweging even» zeer voor. Veeleer ziet men blj de christelijken zoovelcn, die, nadat zij eenmaal een ambt bezetten, ziel» van do christelijke arbeidersbeweging niets meer aantrekken I
Maar er is, zoo vernemen wij dan nader, een andere oorzaak, en die is gelegen lu de omstandig» heid dat de kerk niets doet om de sociale aktie te bevorderen:
„Wanneer hoort men van den kansel eeulgen aandrang ora toch niet bij de pakken neer te zitten, maar te arbeiden op maatschappelijk terrein? Bijna nooit 1 Het komt wel voor, dat er tegen bioskoopgevaar wordt gewaarschuwd. Of dat de materialistische geest veroordeeld wordt, die tegenwoordig het menschdom beheerscht Wanneer hoort ge eens wat over het woningvraagstuk? 05 dat er Chr. huiseigenaren -lijn, die aangroote gezinnen geen woning willen verhuren omdat ze kleine genoeg kunnen krijgen? Er wordt wel een» geklaag,!, dat de koliekten niet toereikend Rijn. Maar zijn de loonen gestegen in verband met de duurte van het levensonderhoud? Wanneer nu de Kerk zich niets of zeer weinig met het stoffelijke leven inlaat, dan zal het ook zeer moeilijk blijven voor de Chr. arb. beweging om vooruit te komen, Ik ben blll «lat we een 2e Chr. !3oc. Kongres krijgen. Ik hoop, dat daar veel predikanten zullen komen eu dat er dan gewezen zal worden op liet feit, dat ook de Kerk niet stilzwijgend mag toezien op de sociale ellende."
Deze schrijver verwacht de opleving dus nlet meer van do christelijke arbeider» zelf, uit eigen aandrang, uit eigen strijdlust en plichtsgevoel, maar... van de predikanten. Nu, als do christelijke arbeidersbeweging van di o zijde hare kracht moet ontvangen, dan ziet het er treurig voor haar uit!
"De malaise in de christelijke arbeodersbeweging.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
"Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
Bij den gemeenteraad is ingekomen een adres van de wed. A. »l. Rustenburg—lValop, „aar aanleiding van do volgendo droeve geschiedenis. Sinus ongeveer 14 jaar was de persoon van A. J. Rustenburg werkzaam als amanuensis in het gemeentelijk ziekenhui» aan deu Coolsingel, en bedlende aldaar het Röntgentoestel. Gedurende de laatste jaren vertoond» Rustenburg de bekende ziekteverschijnselen die zich bij hen, op wie de Röntgenstralen jaren lang inwerken wanneer ze daartegen niet beschermd zijn, n.l.dooreen hardnekkigen lu telkens ergeren vorm ten-tzkcerend exceem, een met uitslag en degeneratie gepaard gaande verlamming van de handen. Ook in het Huwelijks» leven lieten de noodlottige invloeden van dezo ziekte zich gevoelen. Meermalen was duur Rusten» burg reed» om bescherming tegen de inwerking der stralen verzocht, maar deze bescherming i» hem onthouden. Rustenburg wo» zich zijn vreeselijkcn en ouge» neeselljken toestand bewust, en hij trok het zich zóó aan, dat hij op zekeren «lag, terwijl hij weder aan het toestel werkzaam was, iv een vlaag van zwaarmoedigheid uit het raam der inrichting „prong en aan de gevolgen van dc daarbij gekregen verwonding spoedig overleed. Do Rijksvcrzekeringsbank wees de vordering der weduwe, om ecu uitkeering, op grond der ongevallenwet, af op grond dat de oorzaak van den dood niet was ecu ongeval, maar het gevolg eener beroepsziekte, en do Raad zoowel al» de Centrale Raad, bevestigden deze uitspraak. Do kinderlooze weduwe, aan wio een weduwen» pensioen Is toegekend naar de dienstjaren van haren echtgenoot en wel van 15 pCt. van het salaris, verzoek» thans in een adres aan den Raad, om haar boven haar weduwe»pensioen nog een uitkeering toe te kennen, opdat haar pensioen met ongevallenweduircnpensioen gelijk gestel», worde.
«Eu stnklag. Bij dc firma Eöningsfcld, een reederlj voo, «Ie Rijnvaart, is gisteren door een 20tal werklieden leden van den Centralen Bond van Havenarbeider!», het werk neergelegd, wegens het verregaand onrechtvaardig ontslag van een kameraad, ecu ijverig lid der vakvereeniging. De firma heeft dc zaak in handen gegeven van de LelK-apvaartvereeniging. Twee vaste werklieden en drie nachtslieden ?!jn aai» den arbeid gebleven. Het bestuur der afd. llotl<»rdan» van den Centralen Bond van Havenarbeiders heeft de leiding der staking in haudcu.
Z2eu nationaal konkonr»». Op Maandag 1 Juni (2e Pinksterdag) zal ter gelegenheid van het p-jarig bestaan der arbeld'iiimuzlekverceiilging Hl jSIctUJ iv den Utrijd", te Charloi»', ecu uatio- «aal konkours voor Harmonie» en fanfarekorpsen, Mannenkoren en Uemengde koren worden gehouden, op het terrein van »De IJsklub" aan den Krommen Zandweg, tv bet landelijke gedeelte van Oharlois.
Dit feest wordt voorafgegaan door een honds» konkours op Zondag 81 Mcl (le Pinksterdag) vanwege den Ned. Boud van Arbcidcrsmuziekvereemglngeu. Bij de opening van het bondskonkours aal, op nltuoodlglng van de jublleerende vereenlging, Lplekman een toespraak houden.
Een Indringer. De ertswerker A.v.l<..van den lZchledamsehendljk maakte het lu den laatsten tijd, zoo lezen wij lu de ,N. Bott Ot", herhaaldelijk vrouw O. O. van S., uit de Zevenhul*»teeg lastig met zijn liefdesbetuigingen. De vrouw wees hem steeds «f, waarop hlj haar ten laatste bedreigde. Maandagavond is de ertswerker met een mes gewapend haar woning bluneugedronger, waar hij niet alleen haar, maar ook een kelner en nog een man, wiens hulp was ingeroepen, aantrof. l.r ontstond een hevige vechtpartij en het mes werd den ertswerker ontrukt, waarbij de kelner zich aan een hand ver» wondde. Met vereende krachten ging men den geweldenaar te lijf eu ten laaste, ontoonbaar door ecu geducht pak slaag, werd hij de trap afgegooid, De man Is naar het ziekenhuis gegaan om zich to laten verbinden.
"Een slachtoffer van het Rontgentoertel.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
I-laar aanleiding van de drie vragen van het Kamerlid Brummelkamp legt de minister van blnnenlandscho zaken aan de Tweede Kamer over de antwoorden, door den burgemeester van Zaan» dam ingezonden. Het antwoord op do eerste vraag luidt: „Door Burgemeester én Wethouders va», Zaan» dam ia besloten, op 1 Mei aan alle ambtenaren en werklieden der gemeente vrij-af te geven, voor zoover de dienst net toe zou laten eu verder met uitzondering van het politiebureau, het havenkan» toor en de scholen voor lager en middelbaar onderwijs. Dit besluit i» uitgevoerd, zoodat met uitzondering van de drie Igenoemdo diensten de gemeentebureau-l op dien dag voor het publiek gesloten geweest zijn. De aanschrijving, in zake de schoolvakantie op 1 Mei deelden wij vroeger reeds mede. Het derde antwoord luidt:
„Burgemeester en Wethouders hebben besloten, dat op den verjaardag van H.K. H. Prinses jullana, in afwijking van hetgeen geschiedde, geen vlaggen «ouden worden uitgestoken van gemeentewege. Zij vonden in de verjaring van de prinses geen aanleiding tot vlagvertoon en meenden bovendien door hun besluit te handelen lu den geest van de meerderheid van den Baad en van de bevolking."
"De Meiviering te Zaandam. Binnenland.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
Men schrijft ons: In verband met de werkzaamheden verbonden aan de uitvoering van art 369 van de Invaliditeit»» wet, heeft het personeel van de ltijksverzekerings» bank de afgeloopen maanden — weliswaar tegen vergoeding — bewezen te willen medewerken, opdat alles naar bebooren kan geregeld worden. Een zeer groot deel van hen heeft al zijn vrijen tijd beschikbaar gesteld en meermalen kwam het voor dat overmatig lang gewerkt werd. Thans l» daar een einde aan gekomen en velen verheugen zlch er over nu eens in de gelegenheid te zijn hunne vrije uren elders door te brengen of zlch te kunnen geven voor partij, vakbond of koöperatie. Maar van boven af werd ander» beslist. Een groot deel vau de ambtenaren werd medegedeeld dat het in verband met het te verrichten extrawerk (Ljarlge wetenschappelijke balans)verplicht zou worden des avonds terug te komen. De afdeelingschefs eu de meerderheid van het bestuur is, zooals beweerd wordt, voor betaling van dit extra-werk, maar een der bestuurleden — dio nogal konnektlc» In Den Haag heeft—is er tegen en het resultaat i 5.... dat niets aal worden betaald.
De aanstaande zomermaanden zullen dus deze ambtenaren alweer extra-werk hebben te leveren iv hun vrijen tijd, zonder dat hun eenlge ver» goeding wordt toegekend. Bovendien wordt alge» meen erkend dat er een inkompleet aan personeel is, dat er zonder avondwerk achterstand zal komen maar men weigert nieuw personeel aan te stellen of het avond-vork ta vergoeden. Dit laatste geldt voor bijna alle afdeelingen. Er heerscht dan ook groote ontstemming onder het personeel, hetwelk blijkbaar niet van plan ia zooinaar zonder meer met zich te laten sollen. De vorige week verzond de Alg. ried. Ambtenaarsbond daarover reed» een uitvoerig schrijven aan het betuur vau de Rijksverzckeringsbauk. Het gaat toch niet aan «lat men naar willekeur over den ambtenaar beschikt en gebruik maakt van zijne rechteloosheid, dat men maar over hem en zonder hem wijziging brengt in zijn dienst» voorwaarden, het reent zich aanmatigt bexlag le leggen op zijn vrije» tijd, hem onttrekt aan het maatschappelijk en hulselijk leven. Ook hier blijkt het weer dat zij die de sociale wetten mee moeten helpen uitvoeren, zeer onsociaal worden behandeld. Len toestand die «omm!*»eu onder Minister Trcub ander» verwacht hadden. Of dragen anderen daarvan de schuld?
"Ontevredenheid aan de Rijksverzekeringsbank.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
Het dagblad „de Courant", dat .onafhankelijke volksblad", schrijft: „sedert een zestal jaren bestaat te Almelo een arbeiderszangkoor „Het I.oreubloempje", met ruim honderd leden, ouder direktie van ecu onderwijzer, die geheel alleen eu belangeloos do repetities van dat koor leidt, voor muziek zorgt, de risiko's van uitvoeringen draagt, bij uitvoeringen van kostbare operettes zelfs de kostumeeriug voor zijn rekening neemt en ten slotte eenmaal per jaar een rijtoer met de leerlingen maakt naar een mooi plekje in Taenthe. Voor dit rijtoerije offeren de leerlingen per maand 10 et. kontributie. En nu hebben Zaterdag do kleine executanten geslaakt. Gestaakt, omdat er onder hen een vijftal werkwillige confectie bowerksterijes waren! Er werd heuse!» vuor het repetitielokaal gepost. Slecht» ecu klein clubje trotseerde liet posten en trad binnen. Maar do zeer grooto meerderheid stelde den direkteur voor do keuze: „onderkruipers" er uit eu anders staken wij. Aan do waarschuwing van dei» dirigent ou» binnen to komen, werd niet voldaan eu daarop heeft deze het koor ontbonden. Het is niet waarschijnlijk dat een. der stakingsleider» /.ijn laak zal overnemen. l>'it dc in al» te zinsnedo proef» >»» „ hei aiieiilers» vijandelijke vau deze schrijverij, die in de o zoo neutrale „Courant," plompverloren terechtkomt, trouwens aan den tegenkant van do pagina, waar de onderkruipers advertenties staan. 't Is ook zoo mal, vlet waar, zulke stakende kinderen! Het inkt-knechtje, dat ten believo van do patroons zulke stukjes neerkalkt, mocht er wel eens een oogenblik nan denken, dat, als men kinderen in de fabriek sleept, om winst voor den kapitalist uit hen te persen, dle kinderen ook in den klassenstrijd betrokken worden on met de gevoelens vaneden klassenstrijd bezield wordeu.
"Arbeidersvijandelijk geschrijf.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
?Men schrijft ons uit Arnhem: Heden, Woensdag, ten drie uur, «al het lijk van den man, die gedood is door den inirnekteur van politie v. d. Meulon, begraven worden. Do familie, in allerijl overgekomen, heeft weten te voorkomen «lat net stilletjes zou weggebracht worden. Op dio voorwaarde zou de gemeente du begrafenis betalen. Do familie weigerde dit.
Van verschillende kanton is ons verzekerd dat de verslagene ecu oppassende jongeman was, dio geenerlei misbruik van sterken drank maakte. Wij hebben met een zijner zwagers gesproken, die ons bekend is als een vertrouwbaar persoon en die hem steeds gekend heeft als een knap eu braaf werkman. Ook zijn verlóofdu verklaarde dat zij nimmer bemerkt had «lat hij ooit misbruik vau sterken drank heeft gemaakt, of zelf-, maar In zeer lichten graad beschonken was. Een lid van onze raadsfraktlo heeft reeds een interpellatie aangevraagd over het optrede,» van den inspekteur en «ver het vervoer van gewonden.
üeralle Kantor. Met do gewone plichtplegingen heeft gisteravond baron Van Voorst tot Voorst al» opvolger van wijlen baron Lehlmmelpennlnck het voorzitterschap der Eerste Kamer aanvaard. De nieuwe voorzitter verklaarde «lat onder zijn leiding de in to komen wetsvoorstellen getoetst zullen worden aan het belang van land en volk. Do tijd zal spoedig leeren of deze verzekering meer is dau een zinledige frase. Vervolgens werd een nieuw lid ingezworen. Hij beet jhr. mr. H. N. van Holtbo van Echten, heeft zitting voor Drent» en komt voor do lijst der hoogst aangeslagene!».
De Kt»t«Ullsel»« K»m«rv«**
"De Aruhemsche politiemoord.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
Schiedam. «De raadsvergadering van Dinsdag wa» in hoofdzaak gewijd aan do uitgifte van grond in erfpacht aan de «Scheepsbouw Maatschappij „Furness".' . De heer Houtman (llb.) had verschillende be» denkingen en ook De Bruin vond de overeenkomst niet zoo schitterend dat ze met hoerogeroep kon worden aangegaan. Onze partijgenoot had vooral bezwaar tegen dezo groote plannen, omdat de groudpolltiek vau den raad niet te bepalen is en onlang» nog een voorstel om de oevergroudeu niet te verkoupeu, is verworpen. Bpr. beriep zich op liet oordeel van den nu geraadpleegde»» deskundige Van Goor, die in zijn advies mede de noodzakelijk» heid van nlet^vervrcemden had betoogd. In de tweede plaat» was een bezwaar, bij den reed» zoo slechten woningtoestand nog 4 & 500 gezinnen zich hier te doen vestigen, als vlet van gemeentewege in den nood wordt voorzien. Dan zou 'de uitbuiting der woning-exploitanten onbegrensd zijn. Een derde bezwaar wa» dat wat Schiedam aan natuurschoon bezit wordt «pgeolfenl,'zonder dat er let» anders voor in ruil gegeven wordt. Het vraag» stuk der bebossching vraagt eveneens bijzondere aandacht.
Na een langdurige eu scherpe diskussie, waarbij de heer Houtman o.u. wethouder Goslinga, die nogal hooghartig durft optreden, toevoegde: „Jij bent een llinke kerel" en nadat de heeren elkaar nog een poosje op die manier hadden bestreden, werd do machtiging om do overeenkomst aan to gaan met algemeene stemmen verleend. Vermelden we nog dat de Bruin een voorstel had ingediend om den tul aai» Overschie op te hellen, welk voorstel echter 'met 13—1, stemmen, werd verworpen, mede op grond dat Rotterdam de tweede tol handhaaft.
"Uit de gemeenteraden.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
, Van ingezonden stukken «roraft de copy «/et ie,-»,// gegecett, ook al worden ze «let geplaatst.)
"Ingezonden.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
Enige -weken geleden had ik voor liet begin va»» een vergadering met Groenendijk een vluchtig gesprek over de kwestie-Troclslra» Hond, enz. Deze partijgenoot publiceer, nu twee door mij bij die gelegenheid gebezigde zinnen, 'Ik acht dal een verkeerde manier van doen. In een partikulier gesprek met mensen, div men volkomen vertrouwt, neemt men niet altijd'de moeite zijn gedachten in zulk een vorm (c 'gieten, «lat zo zó openbaar gemaakt kunnen worden. Wat drommel, waar moet liet heen, al*, men bij een praatje met een partijgenoot voortdurend moet denken: laat ik oppassen, hij zet het in de krant! Bovendien beslaat het gevaar, dat iemands woorden onjuist worden weergegeven. Wat hier het geval is. Groenendijk legt mij in de mond: „lroelstra wa» vorige zomer bijna minister! Nu is hij bang, last van «nis te krijgen en wil hij ons eerst van het lijf slaan." Kcrlik gezegd, herinner ik me niet precies meer', welke woorden, ik gebruikt heb —¦ het is al lang geleden — maar dat heb ik niet gezegd, daarvan ben ik zeker. Op het Kongres te Zwolle heb ik Troelstra zelf do mededeling horen doen, dat hij geen minister bad willen wonlen. Hoc zon ik dan de eerste zin hebben kunnen bezigen? l-.'i> ik aelil liet ook zeer onwaarseliijnlik^ dat do tweede «loor mij in de boven gegeven vorm geuit is. Had Groenendijk van ons gesprek gebruik willen maken — wal «>nn,»o«lig was, «laar hij aai» liet door Tliijssen se breven o genoeg hou» vast had — dan had hij urn even verlof kun» nen vragen, lk had bc.» dan mij» gedacht,* i» een door mij gewenst»: vorm gegeven. Zo doet men onder kameraden, meen ik. - .'lliijd-jcu lij-ell gevraagd: „Wal zit er acid*--: dit optreden van Troelslra? Vrees voor lust vun ons, a!!i!>tena>en, nn onzo pa:iilr,'..:o'eii langzamerhand gaan komen in dc po*.!,!, v.u, m«lcregeerders?" Groenendijk voegt , r bij: „Wat Th. hier vraagt. liedoell li» bevestigend; waarachtig. En later s
"Is dat in de?". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
Een «ulNUtud-prllaiVir-lNir. Door de Hoe,'.»*,!» Technische Vereen, van Demokratische liil-en e.ir», en Architckten werd een piijsvraigni!'f»>'<:h!-«*v,>n voor het ontwerpen van een tuinstad», ijk «n «l« daarin te bouwen arbeiderswoningen. De ontvangen inzendingen worden geëxposeerd lu de oostelijke vergaderzaal van dc Beur» lo Amsterdam, v»r,r genoodigden op Zaterdag lü Me! i». s., eu voor !,et publiek op 17, 1» en IJ Mei (10—5 uur).
In den l-nuopUeulu»Aeh«*nwbur»l treden thans Pisuisse en Blokzijl op met hun liedje», in allerlei taal eu allerlei stijl. Zij hebbon, als overal waar zij zich laten hooren, groot succes. Toch wil het ous voorkomen, dat l'isuisso zich moet hoeden voor zekere vergroving in zijn voordracht, die vooral ook In do vrij brutale toelichting, waarine,! hij de liedjes verbindt, nog rd onaangenaam aandoet en in disharmonie staat met de zeer kunst» zinnige ««-geleiding van Blokzijl. Van het verdere programma hoorden wij heel grappige voordrachten van Poldi Neifs, den geestige», komiek van de Duitsche opretto div tot voor kort iv het Ilembnindttheater speelde, eu l?rnn»ich« liedjes v«u» Marcel Berger, waarbij vooral etui apacheulied sterk vau uitdrukking was en een belangrijk akteurstaleut verried.
"Kunst en Letteren.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007
Een drenkeling. Nabij Qandt (Geld.) is uit de Waal opgehaald het ernstig verminkte lijk van ce»» ongeveer All-jarige dame. De wouden waren -> llicht toegebracht door de schroef eener boot. („Tel.")
«Hoed »N-«la,<»p«». Dinsdag werd op «Ie spoor» brug to Oellelt (N. B.)' een hangende steiger, die daar aangebracht was voor het verven van het ijzerwerk, door een vermoedelijk te hoog geladen wagen van ecu goederentrein losgerukt. Het hout va» den steiger kwam op een der eerstvolgende wagen, terecht. Gelukkig bevond ziel» op dat oogenblik slecht» één persoon, de brugwachter Verheljen, op den steiger. Dezen gelukte het zich aan de kap der brug te grijpen en, langs het ijzerwerk klauterende, den beganen grond te bereiken.
Een ««de bekende. Verleden week werden to St. I»*»urclis (Walcheren) gearresteerd twee vrouwen wegens diefstal door het bekende dubbeltjes wisselen. Een der vrouwen gaf op Marie Imker te heeten, oud 24 jaar, geboren te Weerdt. Het kwam den politie to Middelburg voor, dat deze leeftijd niet juist was, zij zag er ouder uit uit en in het politieblad stond gesignaleerd l'ranehina Anna Imker, 28 jaar, geboren to saarbliick. «lio door de rechtbank to Almelo wegen» eenzelfden diefstal tot zes maanden was veroordeeld. Een a>lju»»kt»ln»spekteur uit Enschede kwam over en herkende direkt l'ranehina, die nu haar straf niet zal ontgaan. (Hbld.)
lnkrnaak lm cc» kerk. Te Capelle a/d IJ.-.iel is in den nacht van Maandag op Dinsdag ingebroken in do Gereformeerde Kerk. Daar «Ie oltEen vreemde genebledenla». Zaterdagavond, zoo leest meu i» bot „N. v. d. D.", went in het huls van den bakker A. Moek, te Gabelle (Dr.), b»*uiloft gevierd. De 2!) jarige zoon de» huizes, een oppassend joiigmenüt-li, liep af en toe naar het ledikant, omdat hij over kiespijn klaagde. Te middernacht hoorde men voor bet hu!» iemand kreunen, liep naar een drogen greppel van een halven meter diep en vond er den 2*l-jarige,» zoon Geert, met krabben aan 't gelaat eu een blauw oog. Men droeg hem naar huis el» legde hem te bed. Op dc vraag wie hen» zoo had toegetakeld, antwoordde hij, dat niemand hem leed gedaan had. Hij was gevallen.
filter werd hij bewusteloos on haalde men een arts, die echter spoedig den dood moest konslaleereu. Over het vreemde geval doeu allerlei geruchten do ronde, In den loop van den avond tot ongeveer 10 unr, waren er — naar dorpsgewoonte — wal opgeschoten jongens van lö—2o jaar om het huis gezien. Dio azen dan op een borrel en dezo was hun, bij herhaling «n «eer royaal verstrikt. Dc politie nam do jongelui reed» in verhoor en twee doktoren zouden do gerechtelijke sNiemand kan tot dusver de vraag beau!» oorden, wat het slachtoffer op het vorgelogen erf moi-st uitvoeren.
Verdronken. To St. M.lartenbrug (X ll) Is de boerenarbeider 8., terwijl hij bezig was zijn handen to wasschen, in de Groole l-Hoot zsevallen en ver» dronken.
Do «oord to Wouw. Omtrent den moord, ouder de gemeente Wouw in den nacht van 10 op 11 Mei j.l. gepleegd, vernemen wij, dat ongeveer 1 uur voordat de misdaad ontdekt werd, twee per» souen in den omtrek der plaats waar de vermoorde werd gevonden, zijn gezien. Het signalement dezer personen U bekend.
Het einde van den ldloalloop. Men schrijft uit Utrecht aan het ,N. v.d.D.": ,Er is plotseling een kentering gekomen in het bloskoopbezoek. Zonder dat er bepaalde reden voor l» te vinden, blijft het publiek weg: de bioskopen zijn leeg, Een er van is gesloten, een andere ging lu andere handen over en kan zlch niet meer staande houden* in een derde is het personeel aaii'-ezegd, „aar een betrekking elders uit te zien.' Ecu tweetal blijft rustig voortgaan, zlj het ook voor slecht bezette stalen, maar ook die zullen ten laatste moeten sluiten.
I'»'«ln»'oovel**i. Bij aankomst van den trein te Tunis, dle do reiziger» eu do mail uit Frankrijk overbracht, vonden de treinbean-bteu lu een koupee eersto klasso een overjas en een stok, die met bloed bevuild waren. Op den grond lagen bloedvlekken; in de overjas werden papieren gevonden met don . naam van den liussischcn en I-loorweegschen konsul te Tunis, Batt. Bij het afzoeken van het spoorweg» trajekt, werd voorbij Tind-.i'a op ongeveer 25 kilo» meter afstand van Biserta, het lljk gevonden, dat een revolverschot onder den linker slaap had en met bloed beloopen oogen. Koffer eu handbagage waren verdwenen. Waarschijnlijk is dus de konsul het slachtoffer van een geworden. Inzlju koupeo moet een jongmensch van ongevcerüüjaar zich bevonden hebben.
¦ Ontploffing op een «l*»o»»*l»«»<,». Bij eon ont» liloNlnj- In de niaclllnekalner van do stoomboot «^«.fferaon" van de Old Dominion vompan.** te Norlolk in den Amerikaan»*:!»»!»» staat Vlr^inKl, «ijn «even »on«cben gedood en velen gewond.
Do aardbeving op Sicilië.' Kaar aau de ,Tag» liclie Ilundschau" uit llomo wordt gemeld, overdrijft de Italiaansche sensatiepers schromelijk den omvang van de aardbevlugsranip op Sicilië. Tot nog toe zljn in alle vier geteisterde dorpen te zamen 80 dooden geteld. De slachtoffer» zijn voor het moerendeel grijsaard», vrouwen en kinderen, omdat om 7 uur 's avonds, toon de aardbeving plaat» vond, de mannen nog op het land aan den arbeid waren. ,
. Ook de malerleele schade, ofschoon aanmerkelijk, is toch ook niet buitenge-- groot, omdat behalve eenige kerken, slechts lichlgebonwde al.!r.'.''.er6woii!.!gen zljn verwoest.
De p*»n« en de drunk. Naar de katholieke neis meldt, ii de pan» al» lid toegetreden tot een Italiaansche drankbcshljdel-üg! nootschap, «lat haren leden alle gebruik van gedistilleerde dranken ver» biedt en het gebruik van bieren wijn slechts tijdens de maaltijden toelaat.
"Gemengd Nieuws.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1914/05/13 00:00:00, p. 7. Geraadpleegd op Delpher op 28-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010022831:mpeg21:p007