Vergaderingen enz. 40 oi. p. regel, Arbeidersverceniqingen _..t.n. regel PR OTESTVER BAD ERIN B inj.,, 18 Februari, li.Il nigin Ctn.ir.i-, Wiiipirpliin. Spreker.: B. LA«Si«li Sr. en Mevr. ROLAND HOLST. Onderwerp: Do vonnissen tegen do Dultsebe deserteurs te vergen en tegen de sebepe, llug.u .an de ü»..r_l.u__b__t „De August Hes-Ier". Eutree 10 cent. ' Eutree 10 cent. Soc. Dem. Vrouwenclub. mm•__¦«¦__—_, : De vergadering der litraatpropagandaelub voor het algemeen vrouwenkiesrecht is niet Vrij«lag, maar .Maandag .1 Februari, hall negen, in _«_e.lv!u.k. Alle» die u,ev willen werken worden verzocht te komen
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 17-02-1916
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 17-02-1916
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP)
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83308013X
- Verschijningsperiode
- 1900-1926
- Periode gedigitaliseerd
- 1900-1926
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB NBM Mfm MMK 0032 [Microfilm]
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Een Zeppelin ?
Men seint ons uit Venlo: lüsteravond en ook in den afgeloopen nacht zijn verschillende patrouilles op onderzoek uitgegaan, doel» rij zijn zonder resultaat teruggekeerd. Men meent dat het bericht sleehls op een loos gerucht gegrond is.'.
Uit de Partij. Afdeelingsnieuws.
*Het bestuur van de afdeeling Wageningen heelt 02 biljetten vau Kamer- en Lla«e»k,ezer» teu gemeentehuize bezorgd. — 'li» het berichtje vau dc afdeeling Lelden stond dat er 18 nieuwe kiezers zijn gekweekt, dat was een drukfout voor 7«.
Uit de begrootingsstukken. Binnenland.
Aan de memorie van antwoord der regeering op de algemeene beschouwingen uit het afdoelingsverslag der Eerste Kamer over de «taatsbegrooting onl leenen wij Vel? leden hadden er zeer ernstig • bezwaar tegeu, dat het, bestand door de regeering was losgelaten. Dc regeering kan niet toegeven dat zij daaraan schuld!», staat, Over het „be«tand ' ia veel gesproken, maar over het begrip aan het woord te rechten, bestaat alles minder «lan eenstemmigheid.
Zij meent echter do vraag, of terecht van een bestand wordt gewaagd to mogen laten rusten. De bedenking door vele leden geuit, vindt blijkens de nadere uiteenzetting haren grond in dc vrees dat door het aan do orde stellen van politieke vraagstukken de eendracht-, der natie in cevaar zou kunnen worden gebracht en de positie der regeering zelve en daardoor 'i. Lands belang, zou worden geschaad. De Kamer, zal wel overtuigd ziju dat dc r-oceeiinc dié vrees niet deelt.
Indien men echter spreekt van de eendracht der natie, dan kan men niet andera bedoelen dan den eendracht wil om alles te doen wat dc levensbelangen van ons land zouden vorderen. Waar het «eldt het behoud van het vaderland, daar gevoelt men zich een. De eeniracht der natie, waarvan ten deze sprake is. kan daarliet! niet bedoelen de eendracht in zake binnenlandsche politieke vraagstukken. Want die eendracht of zij besproken worden of niet. bestaat niet. Dc eenheid van ons volk is juist daarom onze kracht, omdat zii lievoeld en geëerbiedigd wordt ondanks de politieke verschillen die ons verdeeld houden. Zij -al daarom ook geen gevaar loopen door openlijke, besprekingen.
Wel kin niet 'worden ontkend, dat dc binnenlandscho politieke verhoudingen ongunstig k»i'n»n inwerken op de kracht die de regeeriiitc bij do vervullinl-.van hare nationale taak kan ontwikkelen. Klaar dezo ongunstige inwerking is niet het i-cvolg A-an het aan de ordo bellen van politieke Araagstukken door de reeeering. maar van het feit dat er in do binncillundsche politiek strijdvragen bestaan waar- Aan de bespreking zie.h niet laat onderdrukken.
Ook was het der regeering eene teleurstellini: dat zij niet tegelijk met de elektorale grondwetswijzigingen de revisie van art. 122 aan do orde kon stellen. Zij achtte zich echter niet, verantwoord langer met de grondwetsherziening re wachten. Het was toch zaak. dat deze gewichtige voorstellen zoovel in als buiten de Kamer zonder overhaastinfc werden overwogen en bestudeerd. De regcerinz: zag to minder bezwaar legen do indienin.l.', omdat, molen de bevrediginssskommissie. "at te verwachten is. tot een gunstig resultaat zal ziin gekomen, in ieder geval gelijktijdige beslissing "ver beide onderwerpen, mogelijk blijft. Dat ten slotte de behandelinu der grondwetsherziening, gelijk in eeno afdeeling werd beweerd, staatsgevaarlijk zou moeten worden ge. noemd. kon dc regeerintl allerminst toegeven, -enerzijds zou dc regeering. indien komplika'"'dreigden, zich gerechtigd achten dc anders ,.0/jd/akelükij ontbinding te verschuiven ; ander>,» mail niet over het hoofd worden gezien .« ">«emeene verkiezingen in geen geval zijn ,e vermijden. ..»l" Minister van Financien kan zich geheel „«„. ,Ren met <-" zienswijze der leden die het v?n > , ''^ "enten, dat middelen tot herstel "",''and» financiën met den meesten spoed "omen. aangewend en voorstellen tot vermeer» dering van de slaatsinkomsten tot wet worden verheven.
Wordt in overeenstemmini- met die zienswijze te werk gegaan, dan zal tevens wórden voldaan,aan den in eene afdeeling door alle leden kenbaar gemaalden wcnseh, dat voorziening in den financieelen nood aan grondwetsherziening zou voorafgaan.
De koningin bij burgemeester Ter Laan.
> Gistermiddag bezocht dc koningin do ge» meente Zaandam om dc door den Watersnood aangerichte schade en dc daartegen getroffen voorziening in oogei.s'ehouw te nemen. Zij maakte, vergezeld door onzen partijgenoot, burgemeester ler Laan, een AA-mdeling door dc gemeente on Averd op het stadhuis outvangen. Aan hel verslag van het „Hbld." onlleenen wij bet volgende: Het is mij, zeide Ter Laan, een eer en een groot genoegen >Iwe Majesteit als hoofd van den Slaat welkom te mogen heeten. Spr. ver» heugde zich over deze belangstelling van Hars Majesteit de Koningin, omdat bijna geen go» meente die in zoo hooge mato verdient als Zaandam, dat na de moeilijkheden ten gevolge van den oorlog nu nog door een nieuwe ramp' wordt geteisterd. Behalve dat een vijfde gedeelte door bet over» stroomingsAvater wordt getroffen, heeft de ge» meente ook nog de zorg over ongeveer NvN vreemdelingen uit de omliggende geineentén, waarbij dan nog komt dc verzorging der verdreven dieren.
Hierna geeft de Uurgemeester een korte uit» eenzetting van hetgeen sedert hot ontstaan: van do ramp is gedaan, waarbij hij in bot bijzonder de aandaelfl vestigt op het Averlvan liet po!derl«stuur van Westzaan, aan welks goede zorgen het is te dankon, dat het Westelijk deel der gemeente nog droog is, en op dat Aan den genicKiilc-arehilecl, don heer Dood. hagen, die dag en nacht heeft gewerkt om do stad voor 'meerdere rampen to behoeden. De tlurgcmeoster eindigde zijn toespraak met te verklaren, dat hem de hooge belangstelling van Nare Majesteit ook hierom verheugde, wijl daardoor «enigermate een indruk wordt gekregen, hoc zwaar de gemeente is getroffen en hoc noodlg hot zal zijn, dat van rcgoerings- AAAcgc bijzondere maatregelen worden genomen om deze gemeente, die door een reeks van rampen vvordt getroffen, lc helpen. Do koningin, deze rede beantwoordende, ver» klaarde getroffen te zijn door de Ai-ienddijko woorden, waarmede zij was ontvangen. Klaar nog meer was zij getroffen door «le eendracht en dc kracht. waarmede men iv Zaandam don nood had bestreden.
Ook ecu «aubeveliug ! Men weet, dat in het distrikt Apeldoorn de antirevolutionairen n» voel gewurm besloten hebben, ditmaal nog op den christelijk historischen kandidaat Snoeclc Henkemans te stemmen. De „Standaard" zal dat aanbevolen! Lees maar wat Dr. lluyper schrijft: „Het akkoord is nu eenmaal aangegaan, en dan behoort men er zich aan te houden. Spannen zal 't natuurlijk. Immers de tegenkandidaat, de heer Eemeyer. was voosheen ook bij het Christelijk onderwijs, en schijnt evenals de heer Snoeck Uenkemans, van meer ethische richting te zijn. Ook dit echter mag thans niet meetellen. llet is altoos gewaagd, waar een zoo groot stuk van dc Veluw., bij de« stembus betrokken is. zoo weinig met den geest van de Vcluwers te rekenen, Maar in elk geval kan en mag dit voor den heer Lsmeyer geen de minste aanbeveling zijn." Vermoedelijk zullen de cbristelük-bistorisohe broeders zeggen, dat zulk een aanbeveling hun ook afgestoten.mag worden.
Een I»»u«l«»lu»eb geschil. Men herinnert zich, dat in de jongste raadszitting te Zaandam door onzen partijgenoot Emmer een motie van af keuring werd ingediend tegen de kommissie van toezicht op het middelbaar onderwijs, wijl deze achter het gemeentebestuur om, een schrijven tot den minister van binnenlandsche zaken gericht had tegen de van gemeenteweg" aangevraagde subsidie voor een hoogere handelsschool. Naar aanleiding van deze motie en de daarover door burgemeester Ter Laan en de wethouder Duijs gevoerde beschouwingen, heeft de geheele kommissie thans ontslag genomen.
Overleden is te Laag Loeren dc bekende opvoedkundige .tan Ligthart, hoofd eener rlaagsche openbare school.
Amsterdamsch Nieuws.
Opruiming vnn Krotten. B. en W. stellen voor aan de eigenaresse van de perecelen Uekelveld 15 en 16, Klein Hemelrijk 2—lo. 1, 7—9 en Groot Hemelrijk 12—16 de tusschen die perecelen gelegen slceggcdeellen af te staan, op «latziedaar na slooping een gebouw zal kunnen oprichten. Aldus zullen in dat stadsgedeelte, waarde woningtoestanden zeer slecht zijn, eenlge krotten verdwijnen. De eigenaresse zal in ruil voor den grond „an de gemeente afstaan de perecelen Groot Hemelrijk '20, '2ti en iK>, waardoor dc gemeente invloed zal kunnen oefenen op eventueele nieuwe bebouwingen.
l.en v.ueble.lnlen-lorp. B. en W. hebben, naar dc «Maasbode- meldt, het plan opgevat, al dc watersnood-vluchtelingen bijeen te brengen in ecu soort van barakken-dorp, te bouwen op een van de industrie-terreinen nabij het Vliegonboseh. Men berekent, dat huisvesting voor een 800-tal personen gevonden zal moeten worden. Overwogen wordt, of 't mogelijk is aan de barakken een eenigszins duurzaam karakter te geven, zoodat zij al» loodsen voor indu»trieele doeleinden zullen kunnen worden gebruikt. Meu verwacht, dat het Watersnoodkomite een deel van de kosten, die in verband met de hooge houtprijzen niet onbeduidend zijn. voor zijn rekening zal nemen.
lt>»o«il«ie.er»»l...«. Einde December hebbende samenwerkende organisaties, nl. ,de Amsterdamsche Loodgietersvereeniging-, de ,Ned. R. K. Melaalbewe-kersbond- eu de Ohrist. Metaalbewerkersbond .Rehobath- een gewijzigd kollektief kontrakt aan de boodgictera Patroonsvereeniging, aangeboden met het verzoek voor of op Il daunari antwoord te mogen ontvangen. Tot nu toe, is geen antwoord ingekomen. De betrokken organisaties hebben daarom besloten, opnieuw een schrijven aan de patroonsvereeniging te richten, met het dringend verzoek voor of op 1 Maart antwoord te zenden.
Geen Urans naar d« A>an«»vaalbu«i».. V. en W. brongen afwijzend advies op het voorstel van de raadsleden Gulden, Oudegeest^ De Miranda, en Loopuit om een. tramverbinding naar do 'Lransvaalbuurt te ontwerpen. Pc zaak heeft reeds meermalen een punt van ernstige overweging uitgemaakt, maar moet wachten op d» toekomstige verhooging van de spoorbaan, lmmer» al zou vergunning voor een spoorweg» kruising in de I.inn»«usstraat verkregen worden, wat zeker to betwijfelen valt, dan nog zou het onmogelijk zijn, een aan matmo cisehen voldoenden tramdienst over de spoorbaan in te richten. Hetzelfde geldt voor een overgang in de Korto Qveramstclstraat, terwijl een tram» tunnel daar door dc geringe breedte der straat op haast ' onoverkomelijke bezwaren ' zou stuiten, zoodat B. en W. met het oog op do aanhangige spoorwegplannen een zoo kostbaren maatregel ontraden.
Jfoodloitlge val. . Per rijwielbrankard is een man naar het Linnengasthuis vervoerd, waar ij aankomst bleek dat bij was overleden. Op de brug Nokin-Doelcnstraat was blj gevallen en met het hoofd legen de bmgleuning terecht gekomen, waardoor hij een bloedende wonde boven den slaap bekwam en bewusteloas geraakte.
Arbeldsrialko. Een kondukteur van de tram, die in De Olerqstraat benig was raet het touw van den beugel ° naar beneden te halen, viel achteruit op de straat. Juist kwam een montagewagen aanrijden, een der wielen reed over «eu van de de beenen van den kondukteur, dat daardoor brak. "
Dc Politiebond zal Vrijdag een kurbusvergaderiug houden in .salvaton- (Amstel bij de Halvemaansteég) des avonds 8 uur, waar als spreker zal optreden do heer G. Bakker, inspecteur van politie alhier, over het onderwerp: ,de straat politie in theorie en praktijk.'
In Aul.terdan» V. In oen kursusvergadering, belegd door onze narlljafdeoling, «prak P. Voogd een rede uit over het leven eu werken van Jean Jaurès. Het was voor de jammer genoeg niet zeer talrijke aanwezigen een leerrijke «vond. Spreker, schetste op levendige wijze Jaurtzs als denker, als mensch en al» warm strijder voor het socialisme «n deu vrede. Een warm dankbaar applaus klonk aan het slot.
Vrijdenker.. Do vereeniging ,De Dageraadhoudt in ,rra»eatle' zondagmorgen 10 uur een openbare lezing met als spreker Dr. J. H. Gunning over het onderwerp: .vvderplichten en kinder» rechten-.
Een lijk opgehaald, Hedenmorgen is uit het IJ nabij den Hunzestoiger het in verren staat van ontbinding verkeerend lijk opgehaald van een ongeveer 40-jarig manspersoon, Aixrmoedclijk een zeeman, llet lijk is nog niet herkend.
Gemengd Nieuws. De storm.
Te Volendam zijn gisteren twintig huizen, «sn de Noordzijde staande, ontruimd. Do achtermuren zijn door het binnenwater, dat door deu »:orm in den Zuidpolder opgezweept werd. ingestort. Eén huls is geheel ingevallen. Tal van schuren zijn geheel uit elkaar geslagen in den polder. Een tiental nieuwe gemeentowoningen te Velendam vertoont scheuren in do muren.
s.Hbld.-)
Naar wij vernemen is het ' eiland Marken hedenmorgen wederom ondergeloopen. Hot water dat een hoogte bereikte van I 70 meter boven A. P. stroomt met kracht door de dijkgaten Aan Zuiderwoud* en rlatwoude. Hoewel de vloed tot 12 aanhoudt, is het water hedenmorgen eenigszins gedaald, ongeveer 7 e.M.
Do storm beeft gisteren in Waterland groote vernieling aangericnt. Huizen en schuren werden stukgeslagen, zoodat het water opnieuw met Avrakhout bezaaid is. Ook het herstel» lingswerk aan dc doorbraken in den Water» landsehen dijk werd ernstig beschadigd.
Gistermiddag is te Durgerdam de boerderij met woonhuis van Jur. de Vries door de golven in elkaar geslagen: na eenlge oogen» blikken was er niets meer van te zien Ook het kerkhof leed groole schade; er werd voel mate» rieel aangevoerd om het te beveiligen.
Oorlogstelegrammen. Om Bessarabië.
BERLIJN. 16 Febr. (Norden.) Uit Boedapest wordt aan do „Rundschau" geseind, dat blijkens een bericht uit Toeltscba aan de „Mincrva' te Boekarest in dc zitting van de Bossarabiseho lemstwo (provinciale Raad>. die onlangs hoeft plaats gehad, niet alleen gesproken werd over do verdediging van Bcssarabiê, doch ook over do vraag of Bossarabie aan Roemenië zon moeten worden teruizgeegov«n. Do behandeling A-an deze vraag geschiedde op verzoek van de Russische regeering. Ten slotte verklaarde men zich tegen do teruggave.
Hoe men naat zaait.
BERLIJN, 16 Febr. (Norden.) De «Vos.^ ?!tg." vernoemt uit Lugano bijzonderheden over den Oostcllrijkseli-Hongaarschen A licgeraanval op Milaan. Volgens de laatste Icrantcnberiehten werden 12 inwoners gedood en 40 gewond. Do Italiaansche pers is oen weerspiegeling van haat jegens Oostenrijk-Hongarije en Duitschland.
Meed, in do vorifl» editie opaenomen.}
De verovering van Erzeroem.
LONDEN. 17 Febr. (V. D.) De val van Erzerocm heeft hier groote ' voldoening teweeggebracht, daar men dien nog niet zoo spoedig verwacht had. Maandag kwam het bericht, dat een der noordelijke forten van Erzcroem was veroverd. Een dag later werd weder een fort genomen. Erzerocm werd verdedigd aan den oostkant door vijf» tien in twee linies aangelegde forten, waarvan de verst verwijderde zich ongeveer 7 K.M. van dc stad bevinden, en aan den zuidkant door twee forten, wier afstand 8 K.M. bedraagt. Toen gisteravond het bericht kwam, dat weder negen forten waren gevallen, was het duidelijk, dat het einde daar was.
De verovering van Erzcroem is in vele opzichten voor dc Russen van groot belang. Vooreerst kunnen dc Turken thans bezwaar» lijk weerstand bieden aan den verderen opmarsen der Russen, zoodat het eerste gevolg zal zijn, dat deze zich kunnen meester maken van de ten Z. van Erzcroem gelegen steden en van dc aan de Zwarte Zee gelegen haven Trebizondc, alwear een Russisch legei opereert in samenwerking met de vloot. Verder loopen de Turksche strijdkrachten in Mesopotanië door het doordringen «ler Russen gevaar en zullen dientengevolge tot terugtrekken genoopt worden, waardoor dan niets de Engelschen kan beletten hun opmarsen te vervolgen. Aan «ene onderneming tegen Egypte A-alt bijna niet weer te denken.
Ook op het Europeesche oorlogstooneel zal men de gevolgen van het succes der Russen kunnen Avaarnemen. De Turkscho troepen zullen grootendeels naar Azië gezonden moeten Avorden om den verderen opmarsen der Russen tegen te houden. Daar de meeste Duitsche en Oostenrijksche troepen hoogstwaarschijnlijk den Balkan reeds hebben verlaten, zullen de geallieerden dus met niet veel meer dan Buigaarsche troepen te doen krijgen.
Van den Balkan.
PARIJS. 16 Febr. (V. D.) De „Agence des Balcan^" publiceert een bericht uit Athene, volgens hetAvelk in diplomatieke kringen het gerucht gaat. dat onderhandelingen zijn begonnen tusschen Griekenland en Roemenië om een enger toenadering tot stand te brengen tusschen de beide staten, teneinde hunne gemeenschappelijke belangen op den Balkan te dienen.
De val Tan Erseroem.
LONDEN, 1? Febr. („Nbld.")" Dc korrespondent van de „Dailv Graphic" t© Petrograd geeft een beschrijving van den strijd voor d«ri val van Nrzeroem. Dc eene helft van het Turksche leger is verslagen en de andere helft ia geheel gedesorganiseerd op den terugtocht. De hulptroepen der Koerden en Arkaris en van andere ( bergstammen zijn geheel uiteengeslagen.
Reeds in de vorige edities opgenomen Een Zeppelin ter interneering.
t.it Venlo seint men ons: Tusschen Horst bij Venlo en scvenum ten Noorden van Llerik is hedenmorgen een Zeppelin neergekomen. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.
De watersnood. Men seint ons uit Monnikendam van van middag: Op het oogenblik is het water, dat de stad, binnenstroomt een voel gerezen, niettegcnstnando er gemaald Avx>rdl. Do vesting om de sta Door den storm was het water te Edam hedenmorgen aanmerkelijk gewassen. In den omtrek is het water zeer onstuimig.
Korrespondentie.
N. M. te A. — Och ja, kind. ook Treub had oude plunje. Maar erger was, dat hij zn nieu w e klecdij eigenhandig verscheurde. O. K.
1.. v. I. te B. — Zoo, ziet men ook in Breda bij de bezetting nooit de .soldatenkrant" ? Jammer voor mijn vriend Drion. — O. K. O. N r.. — 10. Niet zoo heel lang. 20. Neen. .1. H. A. te W. — Neen. A. J. de B. — 10. Frankeerkosten worden gaarne vergoed. 20. Aau deu burgemeester. G. Br. te H. — Niet voor u bestemd. J. D. te A. — Gij kunt u. naar onze stellige meening, te allen tijde terugtrekken. O. G. Th. v. V. te H. — Voor ons blad niet geschikt. J. v. d. M. te L. — voorgezonden aan den A. NO. B. _.. .
C. J. li. te W. —Gij hadt uitdrukkelijk plaatsing mei alle taalfouten gevraagd.
Nagekomen Scheepstijdingen.
R!Xr>lA!»l »-»l V»ta^». -wordt, l-^tenavonH 7 uur t» Botterdam Terwaebt. OPUIR va» Batavia naar Rotterdam 15 Febr. va-» DurbAn. , IU «lit «lilt vaa Rotterdam naar Latavia. 14 Febr. v-n r!"!o»ai»«. Fltl»lA van Bueuoa-Alre» naar am,t«rdam l» Febr. «/, F»a«»u»J,. -